"STUDIRANJE". Beg od stvarnosti i zivota???

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zelim pre svega odmah na pocetku da kazem da ne generalizujem sve studente, pisacu o 70% danasnjih "studenata".

Pre 30 ili 40 godina znalo se ko studira, ko ima kapacite, ko ima potencijal. U obicnim porodicama sa vise dece, glava kuce birala je jednog najpametnijeg da upise studije.

Danas svaka slepac upisuje FAX, kao da mi imamo ekonomiju Japana ili Nemacke pa ce sva ta silna omladina "ako" jednog dana zavrsi fax odmah se zaposliti. Posle kukaju kako imaju diplomu nekog fax a rade u butiku ili konobare.

Svaka bitnga dodje iz neke vuko#ebineu veliki grad kao da tu studira medjutim postaju VECITI STUDENTI.

Mene zanima sledece, da li se danasnja omladina plasi ZIVOTA one losije strane, gde se mora rmbaciti, krciti put, znoj, zujevi, itd... pa upisuju fax ?

Zato je nekima lakse da zive na KAZANU roditelja do trideset i neke godine i govoreci kako "studira". Takve vidjamo skoro svuda u pola radnog vremena sede leti u bastama kafica i bleje, poziraju ili glume kojekakvo ludilo, ispijaju jednu kafu po 6 h koju ce platiti od babine penzije.

I sto je najgore drzava gura takve studentskom "zivotu" zapostavljajuci one stvarne kapacitete koje nemaju uopste novca da studiraju. Njima pravim potencijalima treba obezbediti potpuno besplatno skolovanje. A drzava gura lelmude da se dalje "skoluju" dalje da bi smanjila stopu nezaposlenosti.

DAKLE SINDROM STUDIRANJA STA MISLITE VI O TOME???

PS> Nikada nisam studirao niti mi je to ikada bila zelja jer sam smatrao da to nije za mene. Da se odmah ogradim od potencionalni "pljuvaca" ako budu sta blebetali kako sam ja mozda ljubomaoran na njih ili sta vec.

Da je teško danas za posao jeste. Bilo s faxom ili bez njega. I studiranje je danas dostupno svakoj šuši, što odgovara i državi, daj tamo neka studira da ga skinemo s vrata za naredne godine. Ali za tu ušuškanost i nesposobnu decu za samostalni život krivi su i roditelji. Nemoj ti sine, majka će, tata će, pa imamo gomilu debila od 20 godina koji ne umeju da isprže sebi ni jaje, čak ni veš mašinu da uključe. I kako takav sutra da radi nešto što zahteva odgovornost? Takođe ne kapiram roditelje koji jedva krpe kraj s krajem, jedu jednom dnevno da bi svog razmaženog sina ili ćerku poslali na privatni fax za 2.000e godisnje, na koji je svima jasno da se na ispitima ne pada, i da oni kao deca radnika, a ne nekog budže šansu da se zaposle sa tim fakultetom uopšte nemaju. svaka ozbiljna firma ti jasno nabroji fakultete koji mogu proći. I svi to znaju kako se studira, i ti roditelji to znaju. I vide koliko im dete uči, a ne uči ništa. I opet se stiskaju svake godine, prodaju imanje ne bi li skrpili za tu školarinu. Mene zaista interesuje šta je u glavama tih ljudi?

Poslednja izmena:
Da je teško danas za posao jeste. Bilo s faxom ili bez njega. I studiranje je danas dostupno svakoj šuši, što odgovara i državi, daj tamo neka studira da ga skinemo s vrata za naredne godine. Ali za tu ušuškanost i nesposobnu decu za samostalni život krivi su i roditelji. Nemoj ti sine, majka će, tata će, pa imamo gomilu debila od 20 godina koji ne umeju da isprže sebi ni jaje, čak ni veš mašinu da uključe. I kako takav sutra da radi nešto što zahteva odgovornost? Takođe ne kapiram roditelje koji jedva krpe kraj s krajem, jedu jednom dnevno da bi svog razmaženog sina ili ćerku poslali na privatni fax za 2.000e godisnje, na koji je svima jasno da se na ispitima ne pada, i da oni kao deca radnika, a ne nekog budže šansu da se zaposle sa tim fakultetom uopšte nemaju. svaka ozbiljna firma ti jasno nabroji fakultete koji mogu proći. I svi to znaju kako se studira, i ti roditelji to znaju. I vide koliko im dete uči, a ne uči ništa. I opet se stiskaju svake godine, prodaju imanje ne bi li skrpili za tu školarinu. Mene zaista interesuje šta je u glavama tih ljudi?

Za to ima jedno objasnjenje. Pomodarstvo. Te roditelje je ocigledno sramota sto su nizi sloj drustva, i onda hoce dete, ma kakvo bilo lenjo i beskorisno, da vide sa diplomom, kako bi nahranili svoj palanacki mentalitet.

Drzavi svakako odgovara sto vise studenata, tako su za bivse SFRJ neki ludi komunisti obezbedili siptarima na Kosovu sve moguce povlastice besplatnog skolovanja samo da smanje nezaposlenost. Jer Kosovo je i tada bilo jako siromsno.

Treba napraviti veliku reformu obrazovanja, ono je nezgrapno.

Siromasnim potencijalima obezbediti potpuno besplatno skolovanje a ostalim postaviti stroge rokove koje ako ne ispostuju ispisati.

Vise prakse manje teorije.

Uglavnom vecina potencijala koja je u roku zavrsla FAX je uhvatila maglu preko grane, ja ih ne krivim.

zaista nemam sta dodati do toga da klinke skapiraju usput da nema leba od faxa i opet udare silikone da se dobro udaju..pa im diploma jedino sluzi da bodi muzu oci kako vrede i da ih ne potcenjuju..bez obzira sto su nesposobne jaja disprze
evo mozda malo smesno: razgranicenje smotanosti i glupoce, odn da nisu svi smotani i glupi i obrnuto, eto neko mozda moze u svoju guglu da dodje na idedju koji svi parametri i sta sve treba, vizija svega, kogi gas kako da ga dobije, kako da ga sprovede, kako da ga izregulise na 50000 domacinstava, kako da ga pretvori kojim uradjanjem u term energiju, kako da ne bude opasno, koji sud da primeni, od cega da ga napravi, da ne bude otrovan i ost koje sile, vremena, hem reakcije, integrali, programiranje, kurcci, palci i onda uzme jaje op buc i umesto u tiganj na pod, a drugi dodje pa kad da kontrolise plin ne padne mu na pamet da kad bi vratio u nazad skalu da bi se smanjio palmen na optimalno nego nastavi u istom smeru al i u svoj toj panici uabci jaje ko za trojku i to jos res bude, ako jaja mogu na plin, posto ja ovaj samo elktr koristim

Kao da je bitno. Odes na fax cisto da kazes da si zavrsio, radis malo sa caletom u firmi, stari ti pokaze kako funkcionise, nasledis firmu i miran si. Nemaju oni problem sa adaptacijom.

Da to ko ima firmu, zato uostalom i postoje ti fakulteti, da bi se razmažena bogatu decu reklo da imaju diplomu . Ali ovde se radi o ljudima koji su recimo žena prodavačica u trafici, muž djubretar. I onda, pošto sam imala prilike da vidim, dolaze u firmu da mole za posao. Pa kad ih pitaš, a šta je dete završilo. Pravni fakultet. A gde? U Beogradu. Ako je BU ima šanse, ako je nešto drugo nema šanse. Pa znate nije, nije BU nego je Privredna akademija NS!?! Ali dete se namučilo, pa je učilo...pa tako iz razgovora shvatiš da je za 2 godine dalo 1 ispit na BU, a odkako je prešlo na tu akademiju sve u roku, ma i pre roka. A kad im kažeš da firma prima samo Pravnike koji su završili na državnim univerzitetima i to tačno kojim onda se kao iščuđavaju. A znaju da je fax koji im je dete završilo pi**in dim...:aha:

Drzavi svakako odgovara sto vise studenata, tako su za bivse SFRJ neki ludi komunisti obezbedili siptarima na Kosovu sve moguce povlastice besplatnog skolovanja samo da smanje nezaposlenost. Jer Kosovo je i tada bilo jako siromsno.

Treba napraviti veliku reformu obrazovanja, ono je nezgrapno.

Siromasnim potencijalima obezbediti potpuno besplatno skolovanje a ostalim postaviti stroge rokove koje ako ne ispostuju ispisati.

Vise prakse manje teorije.

Uglavnom vecina potencijala koja je u roku zavrsla FAX je uhvatila maglu preko grane, ja ih ne krivim.

Pa to kao postoji na visokim skolama strukovnih studija.
Akademske studije su fakulteti,a strukovne su visoke skole.
Visoke skole imaju osnovne strukovne i specijalisticke studije i to ti je po starom 5 i 6ti stepen,dok je fakultet 7-dmi.

Pa kako ti studenti misle jednog dana da budu strucnjaci kad su mutavi da su dozvolili da ih roditelji zbog svojih kompleksa izmanipulisu da rade nesto sto ne vole.
Naprimer jedan pekar koji voli svoj posao bice uspesniji i produktivniji od onog koji je zavrsio posle 10 godina neki fax a tim i ne voli da se bavi.

Sta je sa onim momkom koji je iskasapio svoje roditelje i bacio u kontejner u Novom Sadu. On sa roditeljima sve kao studira a fakultet nije video, dosao dan da donese diplomu kuci a on doneo motornu testeru.

a tema je toliko siroka, i za psihologiju je i za ekonomiju, politiku, sociologiju, tako da mozda dzaba mozete postavljati teoreme ili traziti psiholoske profile jedni drugima

idealno bi bilo da svako sto pribliznije dobije ono sto mu najvise odgovara, i sto planira, a vreme tesko kao i uvek sto je na svoj nacin

a neko moze imati ili ne imati psiholoskih i socijalnih kvaliteta i bez skole i sa fakultetom, nisu samo ta pohadjanja koja uticu na to, a i nemoze fax uvek i u znacajnoj pomoci i doprineti na te osobine

neko ima svoj stav takav, iz odr razloga, pa posle drugacije shvatanje, pa ovo pa ono, pa greske, pa neponovljive sanse, pa zavisi kakva si licnost i kako ces gledati, sta ti znam

znam koji su bili 1-3 u generaciju na 1-3 najboljih fakulteta na 1-3 najboljih smeroiva na njima a manje sebe cene nego neki poremeci prosjak sebe

uglavnom svi uce da bi sutra sta radili i od cega ziveli, na fakultetima pomenutig ranga koliko ja mogu da ocenim nema vise od 1-3 profesora koji su jednom recju naucnici, koja im je zivotni poziv najvece nesto i koji su drugaciji od standardnih ljudi, i te stand. filozofije i gledanja i poimanja svega

a profila studenata ima toliko da kad bolje pogledas svaki poseban za sebe, mislim da bi se i prof slozili da se pojavljuje sve vise onih nemarnijih, samo u prolazu, radi zabave ili tako da se vuku neko duze vreme na tankoj liniji, a ima i ovakhih kao sto je naziv teme, ma ima sve pacovi 2 kile... sem toga cak nekim delom iz godine u godinu popustaju kriterijume i na najjacim faxovima, uz to da zamazu oci time kao imaju neke dod. obaveze koje mozda i realno i ne postoje
ako ti uzmes semeste ili godine tako trosis novac, a jebbe ti se za sve, onda vec..., ali ako si drugaciji mozes isto to samo sto shvatas i pritiska te, ali eto ides tako, ili ajde eto bezis od realnosti, ne odlucan si pa eto ne osamostaljujes se, mozd nesto bude, mozd ne, zato je bolje ali koliko to moze da imas porodicu gde svkako svakog dobro poznaje i otvoreno se zna sta i kako, kako i jedan broj takvih prijatelja jer ovi (delom mozda i mi msm ja:mrgreen: ) iz postavljene teme to verovatno nemaju
pa ja sam jedno vreme fizicki rmbacio posle srednje a vise se osamostalio tokom studiranja(mere izrazene u promilima - napomena) a vise sebe cenio tokom rada oj ha la la, ima tu nesto nesto postoji treba, znam sta
gore sto je pomenut etf, a da nije mozda to dopuna do ftn:mrgreen: ma da za Srbiju verovatno sve isti tuki

ma imali smo i strategiju par godina za redum na ekonomiju, i medicinu, i jos neka zanimanja koja nemogu jacati prviredu primali po njih 1600 po faxu jbt. sad ove dve zadnje god. koliko sam cuo i zapazio malo koriguju, ma da svejedno broj upisanih koliko god bio idealan ne utice toliko na broj radnih mesta, mozda minimalno
a to sto pominjes da nema mesta ni za ove sa VI, VII stepenom eto prosla mi misao kroz glavu da se otimaju ko ce na master, posle ko ce ostati da radi i dalje na faxu smesno ali zalosno, ili odma da se ide preko grane a i tamo nema turci i arapi poceli i oni da salju pulene na skolovanje na jake faxove pa i kod nas ccc

pa sto se tice raznovrsnih oblasti znanja delom mozes uspeti vise da nacuih bez faxa (imas vise vremena za to, ali pitanje koliko zelje i tuda) a ovako dobijas sto ti treba i recimo za deo sire od toga, ma da kad zavrsis fax onda opet imas valjda isto vremena ko i drugi tako da opet sve od coveka do coveka
a izrazavanje i poznavanje maternjeg jezika to sam najvise na netu uspeo da dignem ccc, ma da i dalje mi je veoma lose, ja licno ne volim kada neko daje puno na to i potencira, ma da svestan sam da je dobro da nisu svi takvi, a sto se tice asistenata na faxu to bre pola ne zna rjeci ccc, pogotovo ako je sa sela, malo nacitaniji do jice srednjoskolac moze da ih sije, mozda na drustvenim nije tako, svako valjda svoje znanje...

realno mislim da i ove face sto se prave kao jaki ludi, maco, 90-e, gala, prekaljene muskarcine, sve prosli bre, nista manje ne beze od realnosti:hahaha:

evo jedan primer koji mi je pao na pamet recimo da kao i svaki covek ima neku da je nazovem "senzitiv" slabost i da mu ukazes to bre ludo 'oce dubije:hahaha: koliko potiskuje to i isfrustrira se

jer sto bi oni bili takvi a ne kao prosek ako postoji prosek, postojao je neki indikator koji se u mozgu rzvio i dao takav ogradni efekat

neki dan neki tako stao u parku pored i sta je radio... pa trazio za poruku, cigare...:super: i prolaze neki studenti, kako ih je samo pogledao, podsmehivao se u sebi kad su prolazili kaze im ajde adje samo vi polako e to je neki slican iz bru-zliovog opisa

ali pitanje koliko zelje i tuda

evo gde pravis katastrofalnu gresku. neko ko nema zelje za necim i ne treba da se bavi tim necim. jedini razlog zasto postoje ljudi koji se bave stvarima kojima ne zele da se bave je taj sto su ti ljudi slabi, sto njima dominiraju takozvani gospodari. prostije receno: jer su robovi. a neko ko je snazan, neko ko gospodari, taj neko nema nikakve potrebe da pravi kompromise, te s tim jednostavno sledi svoje instinkte. e to, to je najbolji zivot! zivot najinteligentnijeg tj. najboljeg coveka. sve ostalo je cisto robovanje.

s tim je pitanje sledece: da li si gospodar ili si rob? da li si snazan ili si slab? da li volis smrt ili volis zivot? (voleti, to znaci zuditi za necim sto nemamo, te neko ko voli zivot voli zivot jer ga nema, a to je upravo ono sto robovi rade i sto pokazuje da su oni vec mrtvi, za razliku od gospodara koji vole smrt jer je nemaju i na taj nacin imaju zivot)

Nema potrebe da se nerviras i da se rapravljas sa Unfrendlijem.
To je osoba koja zivi u kuci svojih roditelja,koju izdrzavaju roditelji i koja ima neke ozbiljne probleme u svojoj glavi.
Promenio je svoje korisnicko ime u ime slicno mom da bi mene provocirao i da bi izazvao pometnju.
Umislio je da je filozof nakon sto je procitao dve knjige Nicea,a mudrosti i kulture uopste nema.
Kao i svaki popaljeni tinejdzer nalozio se na Bukovskog i Nicea i misli da je popio svu pamet ovog sveta i da je on sad neki veliki mudrac.
Najbolje i najpametnije je da ga ignorises i da pustis da sam sebe pokopava jer ce se on ocajnicki truditi da ti pokaze kako je on "pametniji" i "bolji" od tebe jer je procitao dve knjige.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back