СТУДЕНТСКИ ПРОТЕСТИ СЕ ШИРЕ...

Prištinski univerzitet pod lupom javnosti - MUP zatrpan prijavama zbog Univerziteta u Mitrovici

Blic - Pre sat i 31 minut


Srpska policija bukvalno je zatrpana prijavama u vezi sa korupcijom na Prištinskom univerzitetu, čije je sedište u Kosovskoj Mitrovici, saznaje "Blic" u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije. Pritužbe na rad Univerziteta stižu sa svih strana: od studenata, zaposlenih, pa čak i od Ministarstva prosvete i sporta, kao i nekih drugih institucija.

Da je policiji prosleđeno nekoliko prijava potvrdila je juče i Nataša Sokolović, PR Ministarstva prosvete.

- Nakon brojnih predstavki studenata, Ministarstvo je 2005. odlučilo da uputi komisiju na Prištinski univerzitet. U zapisniku, koji je tada sastavljen, stoji da je zbog mogućih zloupotreba službenog položaja MUP-u upućeno nekoliko prijava, dok je dekanu naloženo da ispita sve sumnjive slučajeve i diplome. Tada je naloženo da se diplome za koje se utvrdi da su dobijene nelegalnim putem proglase nevažećim. Ministarstvo u to ne sme da se meša zbog autonomije koju univerziteti imaju. Ali dekan, i po novom i po starom zakonu, ima prava da poništi diplome koje nisu stečene regularnim putem, ili neregularne ispite - objasnila je Sokolovićeva.

Prašina oko Prištinskog univerziteta digla se nakon informacije "Blica" da je od 1999. pa do 2004. godine na ovom univerzitetu izdato 1.000 lažnih diploma. To je za naše novine potvrdio i sam rektor Zdravko Vitošević. Međutim, već sledećeg dana se "predomislio" i demantovao navode.

- Imao sam priliku da za dva studenta Medicinskog fakulteta lično tražim proveru. Utvrđeno je da jedan od njih nije položio ispit i da je priložio falsifikovanu potvrdu na osnovu čega je, u skladu sa statutom fakulteta, kažnjen zabranom pojavljivanja na fakultetu u roku od godinu dana. Ima mnogo slučajeva i na ostalim fakultetima, posebno na Fakultetu ekonomskih nauka, na kome je i Ministarstvo unutrašnjih poslova izvršilo kontrole. Ali do danas povratne informacije nemam. Znam da je MUP Srbije preko UN policije zatražio proveru potvrda, izdatih na albanskom Ekonomskom fakultetu u Prištini, o položenim ispitima naših studenata - rekao je, između ostalog, Vitošević u dvanaestominutnoj izjavi koju je novinar "Blica" snimio.

On je juče pokušavao da objasni da nije rekao sve baš kako je napisano, a na pitanje da li zna šta mu se dešava na Univerzitetu i da li imaju internu istragu, Vitošević je rekao da će sve što zna saopštiti danas u 12 sati.

Prema informacijama do kojih je "Blic" došao, diplome su se izdavale po ceni od 1.500 do 3.000 evra, dok je najveći paravan za korupciju predstavljala činjenica da je sva dokumentacija o položenim ispitima, diplomama i studentima ostala u Prištini. Naime, zbog nemogućnosti da se proveri šta stoji u dokumentaciji bilo je lako nabavljati lažne potvrde o ranije položenim ispitima. Na osnovu tih potvrda izdavane su i diplome. Do lažnih potvrda dolazilo se i na drugi način. S obzirom na to da je arhiva "izgubljena", fakulteti su od studenata tražili da im donesu potvrde koje se mogu dobiti ako se u sudu pojavite sa dva svedoka koja će reći da ste položili taj i taj ispit. Pa ko ima sreće, može da prođe i sa lažnim svedocima. O tome govori i bivša studentkinja Univerziteta u Prištini, koja je završila Filološki, ali ju je rat sprečio da uzme diplomu.

- Diplomirala sam 15. februara 1999. godine na Filološkom fakultetu u Prištini. Međutim, do danas nisam uspela da dobijem na ruke svoju diplomu. Filološki je po završetku rata premešten u Vranje. Prvi put sam diplomu zatražila 2000. godine, jer sam htela da upišem postdiplomske studije u Beogradu. Međutim, odem u Vranje i kažu mi da ne mogu da dobijem diplomu samo na osnovu potvrde, te da oni nemaju dokumentaciju jer je ostala u Prištini i da ta dokumentacija ne postoji - priča ona.

Posle izvesnog vremena, na osnovu prijave, ipak uspeva da upiše postdiplomske, ali se zakon promenio i potvrda više nije bila dovoljna.

- Fakultet se iz Vranja izmešta u Mitrovicu. Opet mi kažu da bez dokumentacije nema ništa. Dosadi mi ta priča i odem sama u Prištinu. Tamo sam zatekla svu dokumentaciju u podrumu i nije tačno, kao što neki pričaju, da je uništena. Primili su me tamošnji dekan, sekretar i referent, i to ista žena koja je radila i kada smo mi bili dole. U podrumu fakulteta sigurno ima oko 30.000 dosijea, ali nismo uspeli da pronađemo i moj u toj gomili. Posle izvesnog vremena, na fakultetu me posavetuju da idem na sud i da tamo dokazujem svaki ispit koji sam položila. Pretpostavljam da su to uradili i mnogi drugi, ali mislim da ima i onih koji nisu položili ispite za koje su dokazivali da jesu - navodi naša sagovornica.

Na pitanje zašto Ministarstvo prosvete ne stane na put tome i ne učini nešto da se dokumentacija iz Prištine prebaci u Srbiju, Nataša Sokolović je rekla:

- Ne znam ništa o tome. Takvim stvarima bi trebalo da se bavi Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju.

Do dekana Filozofskog fakulteta Dragog Malikovića, koji se, takođe, više puta žalio na korupciju na svom fakultetu, nismo mogli da dođemo.

- On je taj koji može da reši problem i ima sva zakonska prava. To smo mu i rekli kada nam se obraćao - rekla je PR Ministarstva prosvete Nataša Sokolović.

Ona nije mogla da precizira koliko je tačno predstavki, odnosno pritužbi bilo, jer komisija izlazi samo kada su u pitanju prijave sa imenom i prezimenom.

- Ali tada se proveravaju i one anonimne. Znam samo da je bilo dosta pritužbi i na rektora Vitoševića. Kao što sam već objasnila, tada je naloženo da se sve ispita, ali i da se studentima, koji su stekli uslove za to, omogući odbrana diplomskog, jer je dekan Maliković u jednom trenutku sve stopirao pokušavajući da utvrdi šta je istinito, a šta ne - kaže za "Blic" Sokolovićeva.

Ekipa "Blica"
 
Alekasandar2:
Ајмо одмах демократе, мурију на студенте да им демократски, транспарентно и са везом са евроатланским интеграцијама објасни везу пендрека и демократије...

Да знаш да многи синови (и кћери) Брозовића и Стамболићеваца, управо тако схватају демократију...
 
dekan filozofskog fakulteta: studentima se politički manipuliše

Politika - Pre 5 sati

BEOGRAD - Dekan Filozofskog fakulteta u Beogradu prof. dr Aleksandar Kostić ocenio je danas da je blokada zgrade tog fakulteta posledica "političke manipulacije" teškim materijalnim položajem akademaca.

"Položaj studenata i univerziteta je težak, većina studenata je u nezavidnoj materijalnoj situaciji, ali se upravo tim njihovim teškoćama politički manipuliše", rekao je Kostić na konferenciji za novinare u zgradi Rektorata Univerziteta u Beogradu.

Komentarišići trodnevnu blokadu Filozofskog fakulteta, Kostić je poručio da neće pregovarati sa "grupom koja je okupirala fakultet i ne predstavlja nikoga".

Uprava će razgovarati o svim zahtevima studenata, ali preko njihovih legalanih organa i predstavnika - Studentskog parlamenta i studenta prodekana, rekao je on i dodao da do sada nije upoznat sa zahtevima organizatora blokade.

"U suprotnom, univerzitet i fakultet će svaki čas biti na udaru grupe građana", rekao je Kostić, smatrajući da iza blokade stoji politička organizacija koja sebe naziva anarhosindikalna inicijativa.
____________________________

Шта то значи господине Костић тежак положај универзитета?
Универзитет чине људи, студенти и професори. Многи професори тезгаре где стигну, у зависности од тражености њихове струке, многи су корумпирани, ово са Крагујевцом је тек врх леденог брега...
Угрожени су студенти пре свега и наравно њихови родитељи. Шта то значи на државном универзитету, који прима буџетска средства, наплаћивање безобразно високе школарине?!
 
...njih je tesko upisati ali skolarine se ne razlikuju mnogo od ostalih univerziteta...uostalom moguce je dobiti stipendiju
...ne brini ti za njih - brini o nasim studentima koji treba da plate 3 hiljada evra (znam neke koji za te pare studiraju napolju) a nemaju nikakve mogucnosti da sami sebe stipendiraju ... malo je i onih kojima takve skolarine mogu platiti roditelji
...normalne drzave ulazu u obrazovanje ako zele da napreduju pa ako vecina studenata ne moze da plati studiranje drzava mora dotirati univerzitet ali ova drzava izgleda ume samo da uzima a mozda joj obrazovani i ne trebaju - sa neobrazovanima je lakse manipulisati...kako su krenuli mogli bi da uvedu skolarine i u osnovne i srednje skole
 
Andreavk:
...njih je tesko upisati ali skolarine se ne razlikuju mnogo od ostalih univerziteta...uostalom moguce je dobiti stipendiju
...ne brini ti za njih - brini o nasim studentima koji treba da plate 3 hiljada evra (znam neke koji za te pare studiraju napolju) a nemaju nikakve mogucnosti da sami sebe stipendiraju ... malo je i onih kojima takve skolarine mogu platiti roditelji
...normalne drzave ulazu u obrazovanje ako zele da napreduju pa ako vecina studenata ne moze da plati studiranje drzava mora dotirati univerzitet ali ova drzava izgleda ume samo da uzima a mozda joj obrazovani i ne trebaju - sa neobrazovanima je lakse manipulisati...kako su krenuli mogli bi da uvedu skolarine i u osnovne i srednje skole
Moras priznati da je vecina studenata kod nas snobovskog tipa.Da Studiraju zato sto nemaju neku predstavu sta ce sa sobom.Zato im studije traju duplo vise nego sto je to potrebno.Sigurno da dobri studenti treba da budu stipendisani.Isto tako im treba omoguciti da nastave posao i karijeru u zemlji.Zasto da poreski obaveznici placaju besplatno skolovanje za studente, koji ce odmah cim im se ukaze prilika da uvate crtu iz Srbije.Dobrim potencijalima stipendije i razne druge olaksice.Ostali na salter po uplatnice.Svi studenti mastaju o zivotu na Zapadu,a na Zapadu se sve placa.Ni kod babe,nema dzabe ;)
 
sumnjivo lice:
Moras priznati da je vecina studenata kod nas snobovskog tipa.Da Studiraju zato sto nemaju neku predstavu sta ce sa sobom.Zato im studije traju duplo vise nego sto je to potrebno.Sigurno da dobri studenti treba da budu stipendisani.Isto tako im treba omoguciti da nastave posao i karijeru u zemlji..Dobrim potencijalima stipendije i razne druge olaksice.Ostali na salter po uplatnice.Svi studenti mastaju o zivotu na Zapadu,a na Zapadu se sve placa.Ni kod babe,nema dzabe ;)

To nije lose. Trebala bi recimo da godina kosta 100 000,ako je padne 200 000 ,a ako opet padne 400 000 itd.
 
Torrente-BG:
To nije lose. Trebala bi recimo da godina kosta 100 000,ako je padne 200 000 ,a ako opet padne 400 000 itd.
Naravno.Svi studenti su socijalisti dok studiraju.Loze se na GeVaru,Kastra,svetsku revoluciju,zato sto im je sve dzabe.Pa kad zavrse studije(vecina na guzove)sete se da je truli kapitalizam daleko sladji.Pa trk na truli Zapad da se dobro udaju,i onda zaborave totalno na Srbiju.Nema problema, oni koji su prosek i od kojih verovatno nista nece biti,neka placaju.Oni sa potencijalom,njima sve za badava,.Ali svaki kiks znaci ukidanje pojedinih povlastica.
 
Cini mi se da ljudi ovde smatraju studije rodjenjem stecenim pravom,a to nije bas tako.Osnovno i srednje obrazovanje mora biti obavezno i potpuno besplatno,a onda oni koji su zasluzili rezultatima, nastavljaju o trosku drzave a ostali ako imaju para neka ulazu u sebe.Tako bi trebalo da bude,ali...
Problem je sto u ovakvoj situaciji kakva je kod nas se ne moze naci iole pristojan posao bez fakultetske diplome.Pa vise ne mozes da budes ni salterski sluzbenik bez barem vise strucne spreme.U ovakvoj situaciju,visoko obrazovanje postaje imperativ.I visoko opbrazovanje je ovde zato tako koncipirano da bude masovno,da samo oni najbolji zavrsavaju u roku,a vecina zavrsava u drugoj polovini dvadesetih,a dobar procenat zalazi i u tridesete kad diplomira.Podatak da je prosek studiranja u Srbiji 9 godina je katastrofalan,a pri tome velika vecina diplomaca izlazi potpuno neobucena za praktican rad.Promene su itekako potrebne,problem je sto su one neprakticne ako ih ne prate promene i u drugim segmentima drustva.
 
Сада видим да се одједном мењају приче. Сећам се да је 96 и 97 године код демократа била актуелна прича о бесплатном школству (основно, средње и високо образовање). Поента је што су направили оно што су и наумили. Више нема бесплатног школства (ни основног ни средњег, а о високом да не говоримо).
Шта се даље дешава? Хајде да стварно разумемо да високо образовање није бесплатно, али цифре од 240.000 динара не можемо да разумемо. Ја се слажем да је то 2 посланичке плате, али колико је то плата обичног радника који ради за 150-200 евра. Поново ће се кренути у протесте то стоји, али ме сада занима ко ће да га покрене. Хоће ли то бити Чеда? Не дај Боже. Њега када би ти исти студенти видели иза микрофона, кладим се да би га зубима искидали. Дајте предлоге за вођу студентског протеста. Можемо и грађанског.
 
Ма није то одјеном, и они су испунили обећање из 97, обећање је било типа хоћемо европске плате за све НАС, бесплатно студирање и лечење за све НАС, само ко би помислио да су ОНИ стварно тако мислили само за себе, а не за грађане. ;)
ОНИ имају европске плате, државне стамбене кредите на 30г са 2% камате, бесплатно школовање и све што им треба.
Иста обећања имају и данас.
 
fortes:
Cini mi se da ljudi ovde smatraju studije rodjenjem stecenim pravom,a to nije bas tako.Osnovno i srednje obrazovanje mora biti obavezno i potpuno besplatno,a onda oni koji su zasluzili rezultatima, nastavljaju o trosku drzave a ostali ako imaju para neka ulazu u sebe.Tako bi trebalo da bude,ali...
Problem je sto u ovakvoj situaciji kakva je kod nas se ne moze naci iole pristojan posao bez fakultetske diplome.Pa vise ne mozes da budes ni salterski sluzbenik bez barem vise strucne spreme.U ovakvoj situaciju,visoko obrazovanje postaje imperativ.I visoko opbrazovanje je ovde zato tako koncipirano da bude masovno,da samo oni najbolji zavrsavaju u roku,a vecina zavrsava u drugoj polovini dvadesetih,a dobar procenat zalazi i u tridesete kad diplomira.Podatak da je prosek studiranja u Srbiji 9 godina je katastrofalan,a pri tome velika vecina diplomaca izlazi potpuno neobucena za praktican rad.Promene su itekako potrebne,problem je sto su one neprakticne ako ih ne prate promene i u drugim segmentima drustva.
Lepo si poceo,ali si ga uprskao do daske.Salterski sluzbenik?Znaci jos birokrata-mastiljara.Znas li ti koliko Srbiji fali dobrih zanatlija?Meeeedjutim nece niko da prlja rucice.Mada sa dobrim zanatom ces ziveti bolje nego sa osrednjim fakultetom.
 

Back
Top