Studentski meni

Nedavno sam se osamostalila i suocila sam se sa novim izazovom :"Sta za rucak?"
Dok sam zivela sa mojima nisam imala problem ostajanja klope,koja mi sada najcesce propada. Buduci da sad imam mnogo manji prostor za spremanje i cuvanje hrane,kuvanje mi vise ne predstavlja zadovoljstvo kao ranije. :(
Kakva su vasa iskustva po tom pitanju? I bilo bi fino kad bi ubacili i neki recept. U celoj prici mi veliku pometnju stvara i nedostatak vremena, jer sam sad najvise fokusirana na obaveze na fakultetu.

Dok sam zivela sa mojima nisam imala problem ostajanja klope,koja mi sada najcesce propada. Buduci da sad imam mnogo manji prostor za spremanje i cuvanje hrane,kuvanje mi vise ne predstavlja zadovoljstvo kao ranije. :(
Kakva su vasa iskustva po tom pitanju? I bilo bi fino kad bi ubacili i neki recept. U celoj prici mi veliku pometnju stvara i nedostatak vremena, jer sam sad najvise fokusirana na obaveze na fakultetu.
Imali smo negde "studentski meni" ili nesto slicno, pa pogledaj i tamo.
Inace, godinama sam spremala hranu samo za sebe i bila sam prilicno izverzirana.
Pitanje je sta volis, kakvoj vrsti hrane si naklonjena?
Meni su uvek pri ruci spagete (i svi drugi oblici testenine), pirinac, volim sve moguce zelenise, corbe da ne pominjem... Za mesom nisam bas nesto luda, ali zato ribu i sve sto dolazi iz vode mogu jesti tri puta dnevno...
Dakle, kad nam kazes sta volis da jedes, lakse ce nam biti da ti pomognemo... ;)

Pojescu ja tu drugu porciju ako valja...

Kupis u mega marketu konzerve sterilisanog graska,kukuruza secerca,salatnog pasulja,masline,koju tunjevinu,pirinac ,pa po volji i raspolozenju kombinujes neke od ovih namirnica i pravis vrlo zanimljive salate,obzirom da im nije potrebno dodatno kuvanje eto ustede vremena i brzog a nutricionisticki kvalitetnog obroka.
Da ne zaboravim neizbeznu testeninu i sok od paradajza,sir,pecurke itd. i opet po volji skuvas testeninu napravis neki sos i navali.

Jela koja mogu da se zamrznu skuvaš veću količinu pa odmah odvojiš porcije za zamrzivač. Dobro dođe kad si umorna ili u frci. I mikrotalasna je velika pomoć za samce.
E, dok sam živela sama najgore mi je bilo kada moram nedeljom sama da ručam, uvek sam nekoga dovlačila da mi pravi društvo.

jao gitar super tema :) i ja sam neznajuci pocela slicnu /koja moze i da se brise ondak ;) /.
lm ja sam u guzvanjcu spremala kinesku klopu letos. sad mozda mi je islo 45 min na to ali je bilo stvarno super. uff posto je kinesko krenula sam ranije u akciju sa marinadom.
lm, posto sam pravila za vise osoba, a nama valjda treba za jednu, recicu odokativno ;)
u soja sosu sam nekih pola sata drzala pilece belo na kockice iseceno. onda sam proprzila 5 min to, marinadu naravno sacuvala. neko smrznuto povrce sam odvojeno proprzila. u trecoj serpi pomesala povrce,meso marinadu. dodala jos soja sosa razmutila gustin i ubacila sve moguce zacine koji su se u to uklapali. ukus je bio bas njam njam. ;)

druga varijanta kineske klope mi je da izmixujem soja sos sa tursijom, i dodam ko dodatak pecenoj pljeskavici :). brez pomfrita ;)

ekonomican i zdrav dorucak :) za studente i sve one koji moraju raaano da ustaju
kollath dorucak
* kolicina za 1 osobu
~ 30 do 40 gr ( 2 do 3 kafene kasicice ) svežeg brašna od celog mlevenog zrnevlja pšenice /u elektricnom mixeru za kafu/
~ 3 do 5 kasika vode,
~ 1 do 2 kasike limunovog soka,
~ 15 gr suvog voća, usitnjenog;
~ 100 gr sezonskog voca, naribanog/iseckanog tek tren pre upotrebe
+ - kasika iseckanih badema, lesnika ili neko drugo kostunjavo voce

uvece potopiti sveze psenicno prasno u vodi i pustiti da prenoci. promesati i ostaviti do jutra.u drugoj posudi iseckati suvo voce i preliti sa vodom toliko da samo prekriva voce /i isto treba da prenoci/.
ujutro pomesati ova dva, dodati limunov sok, rendano voce i po zelji dodati tome med /ja obavezno dodajem jer mi je mnoooogo kiselo ;) /. mogu da se dodaju preko i neke druge stvari al necu da ih navodim jer mi se cini da kvare recept. sami istrazujte ako morate.

ovakav obrok ce vas duuugo drzati sitim /u receptu pise 4 sata - i potvrdjujem na svom primeru/. dovodi do promena u metabolizmu i td i td.

kao napomena je stavljeno da PSENICA NIIIIIPOSTO NE SME DA STOJI U MLEKU,

prijatno!

ono ne znam sta te tacno zanima, ali za slatke stvari imas zilion recepata kad u pretragu napises posni kolaci ;)
a slana kuhinja i nije toliko interesantna...bolje pretrazuj neke vegetarijanske recepte na netu.

osim onih rezanaca sa belim lukom,paradajzom i bosiljkom ne znam nista drugo interesantno za vegane. pravila sam juce posni preliv 1000 ostrva sa posnim majonezom, ali buduci da nisam jos probala ne znam da li mogu da preporucim. fora je u mixu kecapa, seckanih krastavcica, majoneza, sirceta i secera.
namerno ne pisem pravi recept jer sam i ja juce improvizovala.
ti napisi ako znas neki kul recept. nije fora da ti kopi pastujem recepte koje imas svuda na netu, poenta je da pricamo o nasim ludiranjima sa klopom. a ja nisam imala uspesnih improvizacija sa posnom klopom :P

onaj recept za kollath sam inace dobila od keve koja se kao studentkinja lozila na jogu :D

Na temi ima bas zanimljivih recepata. Ja volim da jedem, kako nas narod kaze, kasikom.:)
Ne mislim da oduzima puno vremena kuvanje graska,krompir paprikasa ili neke corbice. Za seckanje luka i sargarepe treba par minuta. To se izdinsta(ko voli meso nek dinsta zajedno sa lukom i sargarepom). Onda se doda neka od onih mesvina povrca sto mogu da se kupe smrznute i voda, zacini se i ostavi da se krcka na 1.5 ili 2. Povremeno proverite i to je to.

A ima li neshto vegetarijansko na ovom vashem meniju?

Evo ti jedan relativno brz i ukusan a lak za spremanje! Izblanširaš u slanoj vodi i blendiraš brokoli, u međuvremenu greješ u šerpi masnoću i seckaš praziluk na kolutiće, u ugrejano ulje dodaš kašiku gustina ili brašna, kad razbiješ grudvice, ubacuješ praziluk, pa blendiran brokoli, nalivaš čašom paradajz-soka i čašom vode, dodaješ po želji kocke za supu (ima ih i dalje od pečuraka?) ili biljni začin, ostale začine po želji pa kad opet proključa, kockice krompira. Povremeno dolivaš vodu i mešaš dok se to ne ukrčka, gotovo je kad je krompir mek. Možeš po želji da ubaciš neku pavlakicu, neutralnu ili kiselu, mlečnu ili biljnu, ili jednostavno kašičicu sirćeta.

Back