Студентски КРЕДИТИ и СТИПЕНДИЈЕ

Imaš pravo na kredit/stipendiju čak i ako si upisao par godina nakon srednje (kod mene se radilo o celih šest, i dobio sam stipendiju, pre nekih tri godine, možda se promenilo u međuvremenu). Uz svu ostalu dokumentaciju predaješ i overenu izjavu dva svedoka kako u periodu od završetka srednje do upisa nisi bio studirao neki drugi fax/višu u Srbiji u statusu studenta čije se školovanje finansira iz budžeta. Kolege u sličnoj situaciji koje su konkurisale bez te izjave su odbijani zbog nepotpune dokumentacije. Najbolje je zatražiti informacije preko kontakt fona/maila iz konkursa (ja sam tada zvao i bukvalno su mi rekli šta i kako treba da napišem izjavu).

Nema kamate! Postoji samo zakonska (zatezna) kamata koja se palca ukoliko zapadnes u docnju tj ne vratis kredit o roku.
E sad, rok pocinje da tece kad zavrsis faks, a kad istice nisam sigurna. Nisam imala ugovor o kreditu jer sam primala stipendiju pa samo presla na kredit, a ne znam gde mogu da saznam detalje oko vracanja??? Mnogo detalja mi tu nije jasno, jos se nadam da ni necu morati da vracam :neutral:

Ali ipak verujem da ako ispunis uslove 99% ne vracas. Jer jednom sam otisla do studentske sluzbe Univerzal banke i u razgovoru pomenula da nisam htela da uzimam kredit jer cu morati da ga vratim, a zena mi je rekla "Ma zasto biste ga vracali, ispunicete uslove"
Gde si citala te uslove?
Mene buni samo jedna stvar: izasao je konkurs za kredite i stipendije za ovu godinu i pise da studenti koji su jednom obnovili godinu mogu da dobiju kredit. Da li to znaci da i za njih vaze opsti uslovi prema kojima ako zavrse sa 8.5 ne vracaju?
Znam, komplikovano pitanje, ali mozda neko slucajno nesto zna ili je negde procitao...:confused:

Odakle vama sve te informacije? Iz informatora? Zaebi informator, pricam iz iskustva.
Kada treba da vracas kredit, dobijes dokument naznacen sa "poslednje obavestenje pred sudsku tuzbu" ili tako nekako suptilno naslovljeno, u kome ti stoji plan otplate kredita i tacno ti je naznaceno kolika je rata (i koji deo rate je glavnica, a koji kamata). Kamata NIJE visoka kao kod komercijalnih kredita, ali POSTOJI.

Drugo. Ta prica da onaj iznad 8,5 proseka ne mora da vraca je... Prica. U principu, POSTOJE ljudi koji su se oslobodili placanja, ali najveci broj ljudi mroa da vraca, pa makar su imali i prosek 10.0 (znam primere).

Ali ipak verujem da ako ispunis uslove 99% ne vracas. Jer jednom sam otisla do studentske sluzbe Univerzal banke i u razgovoru pomenula da nisam htela da uzimam kredit jer cu morati da ga vratim, a zena mi je rekla "Ma zasto biste ga vracali, ispunicete uslove"
Gde si citala te uslove?
Mene buni samo jedna stvar: izasao je konkurs za kredite i stipendije za ovu godinu i pise da studenti koji su jednom obnovili godinu mogu da dobiju kredit. Da li to znaci da i za njih vaze opsti uslovi prema kojima ako zavrse sa 8.5 ne vracaju?
Znam, komplikovano pitanje, ali mozda neko slucajno nesto zna ili je negde procitao...:confused:

ako nemas obnovljenu godinu i imas prosek 8.5 minimum ne moras da vracas kredit. to su uslovi i to pise negde i u onim ugovorima i papirima. molim te proveri dobro i nemoj da vracas ako ne moras. prouci sve uslove dobro, ako imas nekog advokata da se posavetujes s njim jos bolje.
univerzal banka je jedna zelenaska institucija i jedino cime se moze pohvaliti je nevaspitano nekulturno i neprofesionalno osoblje sto preko telefona, sto uzivo
i jos nesto: postoji klauzula u ugovoru koja glasi otprilike ovako nemam je pred sobom, molim vas proverite, dakle: otplata kredita miruje ako student upise postdiplomske studije na budzetu
ova konstatacija je apsurdna jer NE POSTOJE postdiplomske koje su na budzetu
kada sam pitala sluzbenicu banke da mi objasni o cemu se radi, ona je sve svalila na ministarstvo (a uz to je bila nevaspitana nedopustivo i drska neprofesionalna itd.), sa kojim je pa blago receno nemoguce uspostaviti kontakt
dakle sve proverite dva puta nemojte da vas mrzi i nemojte da nasedate na pretnje kamatama i tuzbama, oni to svakom salju

Da li neko moze da mi kaze da li u onom obrascu za prijavu treba da upisem stvarne prihode (nisu nesto veliki ali su svakako veci od minimalnca koji mislim da je 7000 po clanu) i da li se to proverava? Pitam za stipendiju, da ne budem odbijena zbog "previsokih" prihoda...

za stipendiju ti uopste nece proveravati prihode jer je za stipendiju jedino bitno redovno studiranje, prosek i ociscena godina, tako da ne brini
i da treba uvek da uneses stvarne prihode, zato sto jednom treba da se prekine sa muljanjem u ovoj zemlji. izvini molim te nije mi namera da tebe licno prozovem, nego mi je muka od muljanja i kradje u srbiji in general
izvini molim te zaista nista licno nego me je inspirisao tvoj post

Gde si citala te uslove?

znaci, ako obnovis godinu a imas prosek 8.5 mozes da dobijes kredit ali moras da ga vracas. to ti niko ne kaze tamo tj. meni nije rekao i ja sam dobila kredit i mislila da necu morati da ga vracam ali moram.
i nije komplikovano pitanje nego niko nista nece da kaze zato sto su neprofesonalni i ne rade svoj posao

za stipendiju ti uopste nece proveravati prihode jer je za stipendiju jedino bitno redovno studiranje, prosek i ociscena godina, tako da ne brini
i da treba uvek da uneses stvarne prihode, zato sto jednom treba da se prekine sa muljanjem u ovoj zemlji. izvini molim te nije mi namera da tebe licno prozovem, nego mi je muka od muljanja i kradje u srbiji in general
izvini molim te zaista nista licno nego me je inspirisao tvoj post

Muka je i meni od muljanja ali kad vidim ko dobija stipendiju (mamini i tatini sinovi sa prihodima preko 100 000 koji stipendiju koriste za cisto ludiranje) prosto ne zelim da ispadnem rogata. Nije me uvredio tvoj post jer mislim isto sto i ti ali jasno je da u ovoj zemlji ne moze drugacije i svesna sam da ja svojim postpupkom (postenjem) necu nista promeniti, samo sebi naskoditi a tih 5000 bi mi znacilo dosta.

univerzal banka je jedna zelenaska institucija i jedino cime se moze pohvaliti je nevaspitano nekulturno i neprofesionalno osoblje sto preko telefona, sto uzivo

A i ovo je potpuno tacno! Par puta sam zvala i svaki put su mi odgundjali u stilu sta zovem kad sve pise u konkursu. A u konkursu ne pise pola uslova i uostalom zasta sluzi njihov telefon tamo nego da daju informacije. Al nisam se zacudila, u takvoj zemlji zivimo i na to sam vec navikla. Frapira me kad je neko ljubazan i pod utiskom sam ceo dan, umesto da je obrnuto.

Sto se tice kredita problem je u formulaciji na koju se oni kasnije vade "student moze biti oslobodjen vracanja kredita" pod tim i tim uslovima, nigde ne pise da ce biti, znaci moze i ne mora.

Te barabe za kredite mi ne pominjite. Ali kad smo vec na ovoj temi, moramo ih pominjati.

Odgovori (iz mog, i ne samo mog) iskustva.

I- Dobijanje kredita/stipendije

Da li mogu da dobijem stipendiju ako su primanja u domacinstvu veca od 7000 din?
Da, jer se primanja domacinstva ne gledaju za stipendiju, samo za kredit.

Da li mogu da dobijem kredit ako su primanja u domacinstvu veca od 7000 din?
Hmmmm... Ovde je vec teze dati odgovor. U svakom slucaju, stavljanje postenih cifara se ne isplati, jer vecina ljudi donosi potvrde da su primanja od 0 do 7000 din. Pa ti vidi.

Ali kako da laziram primanja domacinstva????
Onaj ko ti pise potvrdu (a cini mi se da to treba da urade u firmi roditelja, li se uzima izjava 2 svedoka) moraju da slazu za tebe.

Da li mogu da dobijem kredit/stipendiju ako sam pauzirao nakon srednje?
Niko ne zna tacan odgovor na ovo pitanje. TREBALO bi da moze, ali moras obavezno da prilozis izjavu dva svedoka da nakon srednje skole nisi nista studirao na teret budzeta drzave nam.

Da li mogu da dobijem kredit/stipendiju ako sam vec nesto studirao?
Tek na ovo niko ne zna tacan odgovor. U konkursu, doduse, STOJI da se stipendija/kredit moze odobriti studentu koji je promenio fakultet, ali u praksi ne znam nikoga ko je na taj nacin dobio stipendiju/kredit (ja, na primer, nisam dobila stipendiju sa prosekom 9,7 zbog toga). Ali, probajte.

Koja je starosna granica za dobijanje kredita/stipendije?
Ovo NIGDE nije precizirano, sto mnogim starijim studentima daje nadu. Ipak, iako se nigde ne pominje, ne znaci da starosna granica ne postoji. Ako postoji, verovatno je magicnih 26 godina. Ja ne znam nikoga starijeg od 26 ko je dobio stipendiju/kredit, pa sve i da ima prosek 10,00 a primanja 0. Ako ima takvih nek' se jave.

II- Primanje kredita/stipendije

Kol'ka je kinta?
Bilo je 5100 din.

Kog u mesecu stize uplata?
Bolje reci "kog meseca stize uplata". Kasni po 3-4 meseca, na to se valja domah pripremiti. Ali na kraju isplate sve. Ima to i prednosti. Umesto 5000 dobijes 15000, pa ti vidi.

III- Vracanje kredita

Ko mora da vraca kredit?
U principu, svi moraju da vracaju kredit. Ne zavaravajte se sa onim sto su oni namuljali u ugovoru. VECINA, velika vecina ljudi mora da vraca kredit. Znam ljude koji su diplomirali sa 10,00 i bili studenti generacije a morali su da vracaju kredit!

Ali oni kazu ne vracas ako imas prosek iznad 8,5!
Ne, oni kazu da takva osoba MOZE biti oslobodjena vracanja kredita. Nigde ne preciziraju da ce 100% tako i biti. To pod jedan.

Ako ne okinem nijednu godinu, ne moram da vracam, jel' tako?
Ne. Moras da diplomiras u roku da ne bi vracao kredit. "U roku" znaci ne samo da ne obnavljas nijednu godinu, vec i da diplomiras do zavrsetka apsolventskog staza. Ako to ne uradis, vracas ceo kredit.

Nisam obnovio godinu i diplomirao sam pre zavrsetka apsolventskog. To znaci da ne vracam!
A da li si im javio da si diplomirao? Ako si bio previse zauzet slavljem, pijancenjem i planovima za svetlu buducnost, i NISI obavestio banku u roku od 30 dana od diplomiranja, moras da vracas ceo kredit.

Keva mi je rekla da se kredit vraca tek kada se zaposlis. Tako je bilo u njeno vreme.
Da, ali u njeno vreme je bio komunizam. Danas nikoga nije briga da li si zaposlen ili nemas 'leba da jedes. Moras da vracas kredit.

Da li postoji kamata?
Postoji, ali je znatno manja od komercijalnih kredita. Kada dobijes dokument o vracanju kredita (suptilno naslovljen "poslednje obavestenje pred tuzbu" il' tako nekako), sa njim dobijes i plan otplate, odnosno, kolika ti je mesecna rata i za svaku ratu koji je deo glavnice a kolika je kamata. Kredit se, inace, vraca oko 2-3 godine, mozda i vise (ako mozes ranije da otplatis, bolje po tebe).

Da li moram da vracam kredit ako sam obnovio godinu?
Moras, jer neces diplomirati u roku.

Da li je istina da onaj ko diplomira sa prosekom iznad 7,5 vraca samo pola kredita?
Nije. Verovatno nikad to nije ni sprovodjeno u praksi, a tek sada nema sanse za tako ensto. Ta klauzula je izbacena iz ovogodisnjeg konkursa. Ni ne pominje se vise.

Ima li nekoga ko NE MORA da vraca kredit?
Ima. Postoje ljudi koji su uspeli da se oslobode vracanja. Ja, doduse, ne znam nijednog. Bolje neka se sami jave ovde ako ih ima, da podele iskustva i daju neke savete.

Savet za uzimanje kredita
Nemojte. A ako bas hocete, pripremite se da cete morati da vracate. Ako nekako uspete da se izborite da ne vracate, sjajno. Ako ne uspete... Pa, unapred ste se pripremili na to.

Poslednja izmena:
Zvezdica:worth:

Zaboravila si samo da napises kolika je kamata:mrgreen:

Sto se tice ovoga

Da li mogu da dobijem kredit/stipendiju ako sam vec nesto studirao?
Tek na ovo niko ne zna tacan odgovor. U konkursu, doduse, STOJI da se stipendija/kredit moze odobriti studentu koji je promenio fakultet, ali u praksi ne znam nikoga ko je na taj nacin dobio stipendiju/kredit (ja, na primer, nisam dobila stipendiju sa prosekom 9,7 zbog toga). Ali, probajte.

Meni je preko telefona receno da da u izjavi svedoka navedem i da nisam bila zaposlena i da nisam studirala nijedan fakultet ni visu skolu. To verovatno znaci da oni koji su studirali ne mogu da dobiju, sto je doduse suprotno onome sto pise u konkursu:roll:

Back