psmaniac
Veoma poznat
- Poruka
- 14.326
Народ у ЗБОР-ове а они у ПЛЕНУМ-е?SVI U ZBOROVE
Зашто се њихово врховно политичко тело не зове по српски ЗБОР, САБОР или СКУПШТИНА?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Народ у ЗБОР-ове а они у ПЛЕНУМ-е?SVI U ZBOROVE
Па овај Прековић је црногорског порекла. Његови дошли пре двеста година у околину Аранђеловца а он још користи израз 'сињи кукавац'.
Ето тако изгледаају и размишљају 'аутохтони' Шумадинци. Ја на такве јаднике, који се стиде сопственог порекла и глуме некакаве шумадијске аутохтонисте успут се одричући целокупног српства и историје, гледам као на модерне потурице.
Najobičnije poturice, i to one gore od Turaka.Ето тако изгледаају и размишљају 'аутохтони' Шумадинци. Ја на такве јаднике, који се стиде сопственог порекла и глуме некакаве шумадијске аутохтонисте успут се одричући целокупног српства и историје, гледам као на модерне потурице.
Zato što su im Kuharicu pisali zagrebački marksisti koji su prešli u anarhiste.Народ у ЗБОР-ове а они у ПЛЕНУМ-е?
Зашто се њихово врховно политичко тело не зове по српски ЗБОР, САБОР или СКУПШТИНА?
Ty си свакако у праву конвертити чак и ти регионлни су по правилу најгори јер имају потребу за доказивањем нечег да би били прихваћени у средини, ачи то нам нешто говори и о наративу саме средине.Па овај Прековић је црногорског порекла. Његови дошли пре двеста година у околину Аранђеловца а он још користи израз 'сињи кукавац'.
Ето тако изгледаају и размишљају 'аутохтони' Шумадинци. Ја на такве јаднике, који се стиде сопственог порекла и глуме некакаве шумадијске аутохтонисте успут се одричући целокупног српства и историје, гледам као на модерне потурице.
Напротив, такви су креатори тог искривљеног наратива.Ty си свакако у праву конвертити чак и ти регионлни су по правилу најгори јер имају потребу за доказивањем нечег да би били прихваћени у средини, ачи то нам нешто говори и о наративу саме средине.
Ако испратимо историјски контекст то није ништа ново, зачетке тога већ имамо у Кнежевини Србији, јасно видљиво током устанка у ЦГ и Херцеговини четрдесетих година 19Напротив, такви су креатори тог искривљеног наратива.
Задатак им је да створе србијанску нацију и остваре жеље непријатеља српства ка уништењу истог.
Из тог разлога и насловни израз 'народ Србије'.
Jeл то онај Ратибор?Mislim da je ovo najbolja tema za ono što ću sad napisati.Naime nisam se odavno hvalio pa je red došao i na toJoš u periodu pre Vučićeve vlasti jedini sam na ovom forumu , znači forumu politike nekoliko puta postavio Žilnikov film "Stara škola kapitalizma" istina nisam vam tad u brk rekao da to je vaša tj. naša budućnost jer i sam nisam bio siguran samo sam naslućivao . Uostalom i nas trojica proroka koji postojimo na ovome svetu nismo uvek sigurni u svoja proročanstva.
Elem u filmu se radi da grupa radnika podižu pobunu protiv lokalnih tajkuna i za pomoć traže Trivunaca , poznatog anarhosidikalistu. Daljni tok radnje vam neću ispričati samo ću reći da je to za mene možda i najbolji Žilnikov film pogotovo jer ima proročki karakter.
U stvarnom svetu radnja se odvija petnaestak godina kasnije i odnosi se na studente a ne na radnike.
Tada je to meni bio zadnji trenutak kada sam pratio delovanje Trivunaca. To je momenat kada je bio uhapšen zbog paljenja američke zastave kada je Srbiju, Tadića posetio američki državni sekretar ...Posle toga on je emigrirao valjda u Grčku to je bio period kada je nastalo zatišje njegove organizacije kod nas ili možda ja nisam pratio. U Grčkoj je mislim bio i u zatvoru ili grešim uglavnom pre koju godinu se vratio u Srbiju. No očigledno je da je u emigraciji naučio mnogo toga tako mu mogu samo čestitati na zavidnoj organizaciji protesta a prema mom mišljenju on je nezaobilazna ličnost ovih dešavanja.
Da, osim preporučenog filma tada znači još pre Vučića sam postavljao tekstove u tadašnjem mom blogu ovde, citate iz "Direktne akcije" gde se radnici žale redakciji časopisa na šikanjranje od gazda a ovi šalju svoje tabadžije da nauče gazde lepom ponašanju ili uteruju dug ako je ovaj dužan radniku.
Obavezno pogledajte film , ima ga na you tub-u samo ukucajte ime.
Гледао сам га давно, чини ми се да је била клопка, он, Младен из Образа, Јешић и још неки из Отпора, Ратибор је луд 100 на сат, али има муда мора се признати.
То није тачно, не мути воду.Ако испратимо историјски контекст то није ништа ново, зачетке тога већ имамо у Кнежевини Србији, јасно видљиво током устанка у ЦГ и Херцеговини четрдесетих година 19
-ог вијека, дакле још у том периоду долази до удаљавања у односу на остатак народа који не живи у Србији. Све се то наставља и послије у том правцу, са кулминацијом у задњих тридесетак година до данас.
То није тачно, не мути воду.
![]()
Колико се сећам повели смо разговор о покушајима стварања 'народа Србије', србијанске нације.Нисам мислио на називе, већ што јадни Ђура замало да заглави робију због овог:
Падајте, браћо! Плин'те у крви!
Остав'те села, нек гори плам!
Бацајте сами у огањ децу!
Стресите с себе ропство и срам!
Гините, браћо, јунаци, људи!
За пропаст вашу свет ће да зна...
Небо ће плакат дуго и горко,
Јер неће бити Србина...
Ми несмо браћа, ми Срби несмо!
Или ви несте Немањин сој?
Та да смо Срби, та да смо људи —
Та да смо браћа — ох, боже мој!...
Та зар би тако с Авале плаве
Гледали ледно у огњен час?
Та зар би тако — ох, браћо драга!
Та зар би тако презрели вас?
Презрите братства, покор и клетву!
Што небо даде, погаз'те ви!
Та није л' грешно, није ли грозно —
Крв деце ваше гледамо ми!...
А где је помоћ, ил' суза братска?
Ил' „Јуриш, роде, за брата свог!”?...
У вељој беди, смрти и крви
Данас вас, саме, оставља бог!...
Ал' опет, грешан, грешно сам пево —
Рањено срце народа мог!
Та Србин кипи — кипи и чека —
Ал' не да ђаво... ил' не да бог!
Очигледно да ме ниси схватио и не можеш рећи да Ђура није разумио, чак напротив, врло добро је разумио и пише из немоћи и очаја, јер га то погађа на личном ниво, не позива он у својој "залуђености" сав народ, него се осврће на извјесност страдања једног његовог дијела.Колико се сећам повели смо разговор о покушајима стварања 'народа Србије', србијанске нације.
Ти пишеш о нечему другом без разумевања, као што ни Ђура није разумео.
Њега су носили ти идеали саможртвовања и изгибеније а нажалост ћесто прилике нису повољне.
Којем догађају је посвећена ова песма, можемо је ладно пермутовати у било који део наше историје,
увек је било неких немоћних Срба да спасе угрожену браћу, десило се и нама у Републици Српској
да гледамо како пада Книн. Кажу продасмо Крајишнике за Туђманову нафту, Косоваре за обећање уласка у ЕУ.
Суштински се ради о немоћи, немогућности војничког одговора, додуше увек се може изгинути до последњег
на шта Ђура и позива у својој песничкој залуђености. Треба бити рационалан, емоције оставити за четри ока са драганом.
Ја сам сличне анимозитете примећивао у Херцеговини, између домаћих Требињаца, Невесињаца и Гачана спрам избеглих Мостараца, Сарајлија,Очигледно да ме ниси схватио и не можеш рећи да Ђура није разумио, чак напротив, врло добро је разумио и пише из немоћи и очаја, јер га то погађа на личном ниво, не позива он у својој "залуђености" сав народ, него се осврће на извјесност страдања једног његовог дијела.
Нисам рекао да је то општеприхваћен концепт развијен у том смјеру и не ради се само о војничком одговору, већ у доста случајева одсуству разумијевања од неких кругова који се декларишу као припадници елите.
Па тако и данас имамо прилику често чути осуде на рачун Срба са КиМ и њихових потреба за разумијевањем и помоћи, јер забога Србија је космополитска држава која треба да раскрсти са реликтима прошлости и крене напријед, на дневном реду треба да су "битније" ствари као што су уређење паркова и сл.
Ствар је у томе што то треба да уради његов комшија, рођак и сл., не може то да уради онај на чију је то адресу упућено, само је питање колико има воље за тим.Ја сам сличне анимозитете примећивао у Херцеговини, између домаћих Требињаца, Невесињаца и Гачана спрам избеглих Мостараца, Сарајлија,
Чапљинаца. Титоизам је гајио међусрпске поделе братимећи их успут са непријатељима и прекидајући дотад успостављене међусрпске везе.
Дужност нам је превазићи те анимозитете а не подстицати их. Сваког попут оног Прековића изврћи на стуб срама.
Без обзира где се налазили очигледна је склоност ка регионалним, локалним, политичким, статусним, спортским, селограђанским и иним поделамаСтвар је у томе што то треба да уради његов комшија, рођак и сл., не може то да уради онај на чију је то адресу упућено, само је питање колико има воље за тим.
Међутим, ја сам указивао на нешто друго,не на однос неког из Србије према некоме ко је дошао у његово мјесто, већ на однос према рецимо Србима који живе у ЦГ, КиМ или Српској, дакле са онима који у његовом непосредном окружењу.