golev
Početnik
- Poruka
- 35
oce se taj upis vrsiti swake godine ili samo odredjenih godina????
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
pozdrav svima..imam jedno pitanje..da li ce i owe godine biti upis druge generacije studenata na vojnomedicinsku akademiju?
Iskreno mislim da je glupost sto su otvorili jos jedan medicinski fax jer stvarno nema potrbe. A da li ce dobiti odgovarajuce znaje i to je diskutabilno. Ljudi ne shvataju koliko su asistenti na medicinskom faxu ne zainteresovani bilo sta da pokazuju,da nema demonstratora na vezbama( starijih kolega koji imaju dobru ocenu iz tog predmeta) niko nista ne bi naucio. Rasulo jedno,drugo uci se mnogo gluposti koje mi nikad u zivotu nece trebati. A sto se tice prakse to je obicno gubljenje vremena odes tamo i svi te kuliraju kao imaju vaznija posla pa se obicno sve svede na stajanje u hodniku.
Ja bas mislim suprotno. Treba smanjiti broj upisanih studentata na drzavne fakultete i otvoriti jos bar dva fakulteta koji nisu pod okriljem ministarstva zdravlja. Recimo ovaj na VMA i dati dozvolu onom privatnom. Po 50 studtenata max da se upise na svaki. Imas dakle 4 drzavna, 1 vojni i 1 privatni. To mu dodje 6 fakulteta znaci 300 studenata medicine upisanih godisnje. Puna kapa za ovoliku zemlju.
Ovo je pravljenje konkurencije. A medicinski i stomatoloski fakulteti nam nece napredovati dokle god ne budu imali konkurenciju. Zasto bi se na drzavnim medicinskim i stomatoloskim fakultetima (mada su oni dobili konkurenciju iz Panceva koja ce ih pregaziti ako ovako nastave) trudili da budu bolji, da rade bolje, da pruzaju kvalitetnija znanja kada ne moraju, svako ko zeli da studira medicinu u ovoj zemlji mora kod njih. To mu je sto mu je. Ovako bi se dobro porazmislio kakve su knjige na njegovom fakultetu, kakva mu je nastave, kakve su mu vezbe cim bi dobio konkurenciju.
Prive o tome da VMA i privatni medicinski nece pruzati adekvatno znanje , da se tamo prolazi na vezu i slicno prosto ne proverene informaciju, koje se plasiraju javnom mnjenju od strane drzavnih fakulteta koji polako ali sigurno srljaju u propast. Te informacije se mogu lako proveriti. Moze da se naloz svim fakultetima da snimaju ispite video kamerom, moze da bane inspekcija na neki ispit da slusa ispit da vidi sta studenti znaju (naravno adekvatna ispekcija, a ne dr nauka medicine sa 10 specijalizacija da krene da ispituje studenta osnovnih studija pa naci ce mu nesto sto ovaj ne zna 100X ako hoce). Znaci sve ima nacni da se proveri. Dokle god se ne proveri ne moze se nista reci.
Na dalje, licno smatram da je problem to sto svaki profesor misli da je njegov predmet naj vazniji i svaki ocekuje od studenta znanja na nivou specijaliste. Ne moze studenta da zna sva sto i profa koji je specijalista doktor nauka i ima preko 20 godina iskustva. Na dalje nigde nije odredjeno iz cega se uci, koji su zvanicni udzbenici, sta je to sto sudent osnovnih medicinskih studija mora da se iz kog predmeta. Znaci profesori mogu da pitaju sta im je volja. A verujte mi nema tog studenta kome profesor ne moze da nadje nesto da ne zna.
Vezbe treba izvoditi po domovima zdravlja a manje po bolnicama. Neko ko zavrsava osnovne medicinske studije bice prvo po redu lekar opste prakse, i ustanova gde treba da radi prvo je dom zdravlja. Znaci treba da prvo nauci pacijente koji dolaze u dom zdravlja a posle tek bolnicke. To je ko da nekom ko ne zna da vozi ni juga date da vozi ferari. Studentima medicine koji nisu vezbali ni u domu zdravlja (znaci laksi slucajevi) date vezbe sa ne znam kakvim bolesnicima, sa ne znam kakvim bolestima. Oce li to on mozda da gleda u domu zdravlja? I onda imate problem.
Kakav problem? Mlad doktor u domu zdravlja koji zna ne znam ja sta, sve o najtezim oblicima leukemije, ovog i onog kancera, ma puca od znanja. A ne zna one stvati koje mu trebaju za posao. I onda imate situaciju da citate u novinama kako je pacijent umro od neke banalne stvari. To je zato sto vlada stav na fakultetu da se na te stvari iz primarne zdravstvene zastite ne obraca paznja , posto je to suvise lako i ispod nivao gospode profesora da pricaju , nego oni iskljucivo pricaju ekstravagantne i najkomplikovanije bolesti sveta.
E zato treba dobre lekare iz domova zdravla staviti za asistente da vode vezbe, oni ce lepo da privaju ljudima o onim lakim stvarima i glupostima koje su ispod nivoa gospodne da fakulteta. Malo ispod nivao ali ce isto tako i malo pacijenata da nam umire od gluposti. A asistenti sa klinkika neka vode specijalizante i neka vode studente ali ne primarno.