Dionys
Iskusan
- Poruka
- 5.119
Sad vec bivsi prijatelj optuzio me je da sam fizioloski neuspio primjerak koji nema strasti, koji mrzi uzivanje i ne postuje pravila psihologije koja sam kobojagi i sam propovijedao. Puritanac sam koji pretjeruje do rezignacije prema zivotu.
Medjutim, sta je pesimizam snage?
Gdje prema uzivanjima stoje robovi a gdje gospodari?
Da li se strastima predaju robovi ili gospodari i kako u tom pogledu stoji sa zivotinjama?
I zaista, Nietzsche u S one strane dobra i zla navodi luksuz kao uzrokom "najodvratnijih poroka" i propadanja visih tipova, a u Zaratustri savjetuje "malu sirotinju" te da se strasti upregnu u vrline.
Da li to znaci da treba da naskacemo na svaku zensku koja nam se svidi ili treba da prilazimo samo zenama koje takodje imaju vrline?
Jer taj bivsi prijatelj kaze da je brak licna sreca, dobitak na lotu, i da je uzivanje samo po sebi pozeljno.
Cemu onda vrlina kod zena?
Ili je u tome neka moc?
Medjutim, sta je pesimizam snage?
Gdje prema uzivanjima stoje robovi a gdje gospodari?
Da li se strastima predaju robovi ili gospodari i kako u tom pogledu stoji sa zivotinjama?
I zaista, Nietzsche u S one strane dobra i zla navodi luksuz kao uzrokom "najodvratnijih poroka" i propadanja visih tipova, a u Zaratustri savjetuje "malu sirotinju" te da se strasti upregnu u vrline.
Da li to znaci da treba da naskacemo na svaku zensku koja nam se svidi ili treba da prilazimo samo zenama koje takodje imaju vrline?
Jer taj bivsi prijatelj kaze da je brak licna sreca, dobitak na lotu, i da je uzivanje samo po sebi pozeljno.
Cemu onda vrlina kod zena?
Ili je u tome neka moc?
Poslednja izmena od moderatora: