Glasanje Strani i domaći pisci

Da li više čitate knjige stranih ili domaćih pisaca?

• Čitam knjige stranih pisaca

glasova: 3 27,3%
  • Čitam knjige domaćih pisaca

glasova: 0 0,0%
  • Čitam knjige i stranih i domaćih pisaca

glasova: 8 72,7%

• Ukupno glasova
    11

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
7.853
Primetila sam da, u poslednje vreme, velike i male izdavačke kuće objavljuju dosta knjiga domaćih pisaca. Ranije je bilo drugačije.

Možda su autorska prava poskupela, a možda čitaoci više pažnje poklanjaju domaćim autorima ( mislim na sve ex yu države ) ?

Šta vi mislite?

Sta kazu koja populacija uopste cita?

Морала бих да пронађем неко истраживање о томе која популација највише чита.

Знам да у књишким групама на Фејсу читају све генерације.

Прави докази да људи читају су Сајам књига и Лагунина летња и зимска манифестација "Ноћ књиге".

Купујем књиге када се одржава манифестација "Ноћ књиге". Некада чекам у редовима, некада наручујем онлајн.

У последње време Лагуна објављује реиздања књига Моме Капора, објављује реиздања класика наше и светске књижевности. Објављује и књиге мало познатих домаћих аутора.

Конкретно ИК Лагуна у последње време не објављује много књига страних писаца. Вероватно је у питању поскупљење ауторских права.

Мање издавачке куће објављују стране ауторе- ИК Стела, а што се тиче ИК Вулкан они објављују књиге и страних и домаћих писаца.

Не. Кажем да је Лагуна повећала број књига домаћих аутора и писаца, и да на сајту у делу "У припреми" има више домаћих наслова, мање страних.

Zavisi od literature,jel ako nekada su jako bile popularne knjige (motivacione,zdravlje itd) ne moraju nuzno biti bestseleri,onda se publika tih knjiga zasitila jer su vremenom pocele sablonski da se ponavljaju i vjerovatno da takve knjige tog tipa mogu naci i medju domacim autorima a onda vjerovatno da danas zbog ratne situacije u svijetu u modi su knijige o politici,geopolitici itd.Ljudi ce radije citati domace knjige kada je ozbiljna ili strucna literatura u pitanju a kada je nesto casual onda vode vise strance.Msm da su se ljudi prezasitili tih knjiga koje su casual varijanta ,msm to je vjerovatno razlog

Primetila sam da, u poslednje vreme, velike i male izdavačke kuće objavljuju dosta knjiga domaćih pisaca. Ranije je bilo drugačije.

Možda su autorska prava poskupela, a možda čitaoci više pažnje poklanjaju domaćim autorima ( mislim na sve ex yu države ) ?

Šta vi mislite?
Iskreno svejedno mi je da li su strani ili domaći, bitno mi je da je dobra knjiga

Čitam knjige i stranih i domaćih pisaca, a moguce da zbog poskupljenja autorskih prava
smanjuju izdavanje stranih autora.Domaći autori su jeftiniji i srecnio da im se izda neka knjiga :)

Domaći autori su jeftiniji i srecnio da im se izda neka knjiga

Nisu. Kako bi pokrili svoje izdatke cena je slična nekoj knjizi stranog pisca. Ne generalizujem, znam za pojedine autore.

Jedna nova privatna izdavačka kuća objavljuje knjige u tvrdom povezu. Cene su baš visoke.

Ne mogu da kupujem te knjige iako bih poželela da pročitam neku od njih.

Zato radije čitam strane pisce. Volim obimne i zanimljive knjige. I znam šta da očekujem od nekog autora.

Zato sam definitivno odustala od "avanture zvane objavi knjigu i skupo je naplati ".

Nisu. Kako bi pokrili svoje izdatke cena je slična nekoj knjizi stranog pisca. Ne generalizujem, znam za pojedine autore.

Jedna nova privatna izdavačka kuća objavljuje knjige u tvrdom povezu. Cene su baš visoke.

Ne mogu da kupujem te knjige iako bih poželela da pročitam neku od njih.

Zato radije čitam strane pisce. Volim obimne i zanimljive knjige. I znam šta da očekujem od nekog autora.

Zato sam definitivno odustala od "avanture zvane objavi knjigu i skupo je naplati ".
Ovo poslednje bi me interesovalo, jer imam u planu da to uradim. :) Dobro bi mi došla svaka vrsta konsultacije.
Imam drugaricu u NS koja radi dizajn i pripremu, preporučila mi je jednu povoljnu, a novu izd.kuću, skonasmo da bez 1 soma džabe avantura...
ali ti mi možda možeš reći nešto novo...? :)

Back