Strajk prosvetara

kanarinka

Elita
Poruka
16.443
http://www.vesti-online.com/Vesti/Drustvo/437934/Sindikat-Bez-prvog-casa-u-1250-skola

Štrajku prosvetnih radnika, koji su organizovali reprezentativni sindikati obrazovanja, odazvalo se oko 1.250 škola, izjavio je predsednik Sindikat radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković. U tim školama nije održan prvi čas.
Nije bilo prvog časa u oko 1.250 škola

Brajković je agenciji Beta rekao da je odziv u Beogradu bio jako dobar i da je u štrajku učestvovala većina škola u glavnom gradu.

"Danas ni sa kim nismo razgovarali. Od sutra planiramo da kontaktiramo Ministarstvo prosvete i počnemo razgovore o našim zahtevima", kazao je Brajković.

Današnji jednočasovni štrajk upozorenja prosvetari su sproveli na osnovu zajedničke odluke reprezentativnih sindikata obrazovanja, Sindikata obrazovanja Srbije, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granskog sindikata Nezavisnost i Sindikata radnika u prosveti.

Prosvetari zahtevaju izuzimanje zaposlenih u obrazovanju od najavljenog smanjivanja plata u javnom sektoru i donošenje pravičnog Zakona o platama u javnom sektoru za sve direktne budžetske korisnike, kojim će se ispraviti nepravda prema prosvetnim radnicima.

"Prosvetari, džaba štrajkujete: Para nema, pa nema"

Moja pitanja za prosvetare su:
Da li vam ista drugo u vasem radu smet sem nezadovoljavajuce plate?Mislite li o tome kolike su plate roditelja kada odabirate nepotrebne udzbenike koji vama,narocito uciteljicama,olaksavaju rad?Porucujete likovno,muzicko,narodnu tradiciju....da bi vama bilo lakse,de se za cas ne morate posebno pripremati?
Sto se ne setiste da vam pored "niskih"zarada razlog za strajk bude los skolski sistem,gde djak prvak ima 9 predmeta,tj svakodnevno po 5 casova?
Zabole vas,dodjete istandrljate sta istandrljate na casu,a roditelji ako hoce da rade sa svojim detetom,ono ce nauciti,ako nece,ne umeju ili nemaju vremena,briga vas!
Danas moje dete radi domaci iz-narodne tradicije,pitanje glasi:
Koji zacini se koriste u pripremanju pasulja?:dash:
Plus sto sam morala da seckam etikete sa kuhinjskih zacina i lepim u knjigu!
Ma skolstvo je postao debilizam od prilike kad je uvedena verska nastava.
Lepo vi strajkujte za svoje plate,a nadam se da ce vam ih i smanjiti ako krenete u ozbiljniji strajk!

Treba da su zadovljni što u našim uslovima uopšte imaju posao i to relativno lep. Nikome (osim tajkunima) nije idealno, a mnogo je ljudi koji bi držali predavanja, imali stalna primanja i 4.meseca raspusta u godini

Treba da su zadovljni što u našim uslovima uopšte imaju posao i to relativno lep. Nikome (osim tajkunima) nije idealno, a mnogo je ljudi koji bi držali predavanja, imali stalna primanja i 4.meseca raspusta u godini

Ovo nije tacno sto ti pricas. Odakle ti racunica za raspust od 4 meseca u godini? Ja sam radila u prosveti i imala 5 nedelja godisnjeg koga sam bila obavezna da koristim iskljucivo leti u sred sezone kada su svuda aranzmani najskuplji moguci. Pri tom, ja svoj odmor nisam smela da cepkam i da ga kristim u delovima, nego sve odjednom, pa to mi je sto mi je. Za zimski raspust se za tvoju informaciju dezura po skolama.

Sto se drzanja predavanja tice, probaj da procitas tekst (znaci da ga procitas iz knjige, ne iz glave) pred upaljenim televizorom zvuka jacine 10, pa probaj to isto pet puta u trajanju od 45 minuta, pa mi se javi koliko si izdrzao.

To kako vi koji niste radili taj posao zamisljate prosvetu je kako mali Perica zamislja Ameriku.

I nije tacno da se prosvetari bune samo zbog plata, vec i zbog uslova rada, ali to niko ne spominje. Jos jedna stvar kada smo kod plata - nemaju svi nastavnici 100% fonda, znam ljude koji rade 30%, a to je 12 000 dinara mesecno. Sta njima da smanje?

Ne, ne, vi svi vidite te famozne raspuste i odmah mislite da prosvetari zive kao bubreg u loju.

Ja sam konkretno prosvetu napustila zbog malo para i losih uslova rada.

Ovo nije tacno sto ti pricas. Odakle ti racunica za raspust od 4 meseca u godini? Ja sam radila u prosveti i imala 5 nedelja godisnjeg koga sam bila obavezna da koristim iskljucivo leti u sred sezone kada su svuda aranzmani najskuplji moguci. Pri tom, ja svoj odmor nisam smela da cepkam i da ga kristim u delovima, nego sve odjednom, pa to mi je sto mi je. Za zimski raspust se za tvoju informaciju dezura po skolama.

Sto se drzanja predavanja tice, probaj da procitas tekst (znaci da ga procitas iz knjige, ne iz glave) pred upaljenim televizorom zvuka jacine 10, pa probaj to isto pet puta u trajanju od 45 minuta, pa mi se javi koliko si izdrzao.

To kako vi koji niste radili taj posao zamisljate prosvetu je kako mali Perica zamislja Ameriku.

I nije tacno da se prosvetari bune samo zbog plata, vec i zbog uslova rada, ali to niko ne spominje. Jos jedna stvar kada smo kod plata - nemaju svi nastavnici 100% fonda, znam ljude koji rade 30%, a to je 12 000 dinara mesecno. Sta njima da smanje?

Ne, ne, vi svi vidite te famozne raspuste i odmah mislite da prosvetari zive kao bubreg u loju.

A koji su to losi uslovi rada u prosveti?

Koji su to drugi razlozi za strajk?Skupe knjige koje roditelji moraju da plate iako je osnovno skolovanje obavezno?Ako je nesto obavezno,onda ne treba da mi ista naplacuje!
Uciteljice u skoli moje dece NECE da vode decu na rekreativnu na Divcibare gde Opstina ima svoje odmaraliste i isto bi roditelje kostalo 3000dinara,a uciteljica bi za to dobila 12 500din.Ali zatto hoce da vode decu u Soko Banju koja roditelje kosta 17 000,a one zaradjuju 75 000.Ove podatke je dala direktorka na savetu roditelja,upravo a pitanje jedne majke zasto nasa skola ne koristi odmaraliste na Divcibarama!
Licno,moja deca ne bi isla ni u jednoj varijanti jer sam protivnik rekreativnih nastava,ali mnoga deca nisu godinama mrdnula iz mesta boravka zbog nemastine roditelja,a ovo bi mogli podneti.

Cekaj...jul i avgust je raspust, znaci nekih 9 nedelja.
Ako si ti imala svega 5 i morala da svih 5 iskoristis tokom raspusta, to znaci da si citav jedan mesec u sred leta radila sta? Sedela u skoli, spremala zadatke??? :roll:

4 meseca slobodni, to je sasvim realna cifra kada se uz letnji raspust dodaju jos raznorazni raspusti, slobodni dani... A to nema niko osim prosvetnih radnika.

Naravno, treba sagledati i drugu stranu (losi uslovi rada, male plate...). Ne kazem ja da je njima idealno i da je to lak posao...daleko od toga. Ima sve svoje...

Nastavnici ne zavrsavaju kada i djaci, nego kasnije, a i pocinju da rade 20. avgusta, a ne 1. septembra. Sve sto vidite su ti famozni raspusti - sve sam ih dala za ovo sto sada imam. I ne trebaju mi u zivotu vise.

Nastavnici ne zavrsavaju kada i djaci, nego kasnije, a i pocinju da rade 20. avgusta, a ne 1. septembra. Sve sto vidite su ti famozni raspusti - sve sam ih dala za ovo sto sada imam. I ne trebaju mi u zivotu vise.

Mnogi zavrsavaju i ranije, ili dolaze kasnije...sve zavisi koji predmet predaju i koliko casova tog i tog dana imaju. Slabo koji nastavnik radi od 08:00 do 16:00.
Dobro, nedelju dana kraci letnji raspust... velika stvar.

Odgovori mi koji su to losi uslovi rada u prosveti?Teglite gajbe za 20 000 mesecno,radite po suncu i vetru,smrzavate se na -10´C,imate nocni rad,perete bolesnike ?Sta!?

Odgovori mi koji su to losi uslovi rada u prosveti?Teglite gajbe za 20 000 mesecno,radite po suncu i vetru,smrzavate se na -10´C,imate nocni rad,perete bolesnike ?Sta!?

Kada si to vec pomenula, ja sam se smrzavala na minusu, jer grad ne plati sta treba ili ne isporuci ugalj, pa nema grejanja. Deca su nam u jaknama sedela na casovima zimi. A skola je na Novom Beogradu, pa ti vidi.

Imaju posla sa nevaspitanom decom, koja ih nekad napadaju i fizicki.

A pri tom im ne mozes nista. Zasticeni su kao beli medvedi. Ja sam po sluzbenoj duznosti morala jednu majku da prijavim CSR-u jer je dete dolazilo sa modricama u skolu, a ona se nije odazivala na moje pozive da obrazlozi o cemu se radi. Ali mi je zato poslala inspekciju mrtva ladna jer ja nju uznemiravam, klevetam i narusavam joj privatnost. A ona je kod kuce mlatila boga i oca u detetu.

Imaju posla sa nevaspitanom decom, koja ih nekad napadaju i fizicki.

To su sporadicni slucajevi a ne generalno stanje.U skoli moje dece toga nije bilo,a jedna cera je na fakultetu sad,druga 8.razred,a treca 2. i za sve te godine nije bilo nasilja prema nastavnicima!Ali zato prodavacica u nekoj str radnji svaki dan tegli gajbe i ostalo,msm to nije sporadicno,i da l dobije godisnji i kad ga dobije i koliko dana....i da li sme na bolvanje kad joj je dete bolesno....

A pri tom im ne mozes nista. Zasticeni su kao beli medvedi. Ja sam po sluzbenoj duznosti morala jednu majku da prijavim CSR-u jer je dete dolazilo sa modricama u skolu, a ona se nije odazivala na moje pozive da obrazlozi o cemu se radi. Ali mi je zato poslala inspekciju mrtva ladna jer ja nju uznemiravam, klevetam i narusavam joj privatnost. A ona je kod kuce mlatila boga i oca u detetu.

Da, ne mozes im nista kao nastavnik, nedaj Boze da ih verbalno malo strozije "zahvatis"...sledeci dan stize sa bahatim tatom u skolu da te preslusa. :roll:

Debilni roditelji, koji su od dece napravili debile. Tuga...

Ja u ovom danasnjem sistemu nikako ne bih mogao raditi kao prosvetni radnik. Dzabe raspusti razni itd. Kontam da bih bio suspendovan nakon par nedelja. :mrgreen:

- - - - - - - - - -

To su sporadicni slucajevi a ne generalno stanje.U skoli moje dece toga nije bilo,a jedna cera je na fakultetu sad,druga 8.razred,a treca 2. i za sve te godine nije bilo nasilja prema nastavnicima!Ali zato prodavacica u nekoj str radnji svaki dan tegli gajbe i ostalo,msm to nije sporadicno,i da l dobije godisnji i kad ga dobije i koliko dana....i da li sme na bolvanje kad joj je dete bolesno....

To je nazalost ucestalo, nisu to sporadicni slucajevi.

Kamo lepe srece da jesu sporadicni slucajevi, toga je sve vise i vise, ali se zataskava osim onih slucajeva gde dodje do prebijanja da nastavnik zavrsi u Urgentnom, jer tako nesto ne mozes da sakrijes. Nastavnicima direktori stalno prete smanjivanjem fonda casova (jer tu po zakonu mogu da manipulisu kako hoce) i drze ih u saci. O iznenadnim stavljanjima na liste tehnoloskih viskova i da ne pricam. Moja koleginica nije ni znala da je ostala bez posla do pocetka nove skolske godine. 20. avgusta joj je samo receno da se vrati kuci.

Pa eto, moze kasirka u str-u koja svaki dan tegli gajbe da radi kao nastavnik da odmori malo.

Da, ne mozes im nista kao nastavnik, nedaj Boze da ih verbalno malo strozije "zahvatis"...sledeci dan stize sa bahatim tatom u skolu da te preslusa. :roll:

Debilni roditelji, koji su od dece napravili debile. Tuga...

Ja u ovom danasnjem sistemu nikako ne bih mogao raditi kao prosvetni radnik. Dzabe raspusti razni itd. Kontam da bih bio suspendovan nakon par nedelja. :mrgreen:

- - - - - - - - - -

To je nazalost ucestalo, nisu to sporadicni slucajevi.

Odakle ti taj podatak da je ucestalo i sta to znaci?Da je tako,prosvetarima bi razlog za strajk upravo bilo to,a ne iskljucivo zarade,koje su u Srbiji opste lose,sem ako nisi u SNSu .Samo u njihovim strajkackim zahtevima nema i tog zahteva da im je ugrozen zivot itd itd,vec plate.A sto sve ostalo nema veze smozgom u tom skolstvu,to njih ne dotice!
A sto se tice prava dece,slazem se da su nerealna,ali ni to niko od prosfetara ne spominje!

Odakle ti taj podatak da je ucestalo i sta to znaci?Da je tako,prosvetarima bi razlog za strajk upravo bilo to,a ne iskljucivo zarade,koje su u Srbiji opste lose,sem ako nisi u SNSu .Samo u njihovim strajkackim zahtevima nema i tog zahteva da im je ugrozen zivot itd itd,vec plate.A sto sve ostalo nema veze smozgom u tom skolstvu,to njih ne dotice!
A sto se tice prava dece,slazem se da su nerealna,ali ni to niko od prosfetara ne spominje!

Nije tacno da toga nema u zahtevima, nego nisu u Ministarstvu blesavi da takav zahtev javno iznesu. Svako stiti svoje interese.

Kamo lepe srece da jesu sporadicni slucajevi, toga je sve vise i vise, ali se zataskava osim onih slucajeva gde dodje do prebijanja da nastavnik zavrsi u Urgentnom, jer tako nesto ne mozes da sakrijes. Nastavnicima direktori stalno prete smanjivanjem fonda casova (jer tu po zakonu mogu da manipulisu kako hoce) i drze ih u saci. O iznenadnim stavljanjima na liste tehnoloskih viskova i da ne pricam. Moja koleginica nije ni znala da je ostala bez posla do pocetka nove skolske godine. 20. avgusta joj je samo receno da se vrati kuci.

Pa eto, moze kasirka u str-u koja svaki dan tegli gajbe da radi kao nastavnik da odmori malo.
Opet ti ko svaba tralala,pitam zasto prosvetari ne organizuju strajk zbog sveopste loseg stanja u skolstvu,a ne samo zbog plata?
A sto se tice predloga da kasirka radi kao predavac,sto se mene tice i mogla bi,jer uciteljice se ne trude da nauce decu,one ispredaju preobimno gradivo i posalju ih kuci,pa roditelj odradjuje dalje.Tako da bi i ta kasirka mogla isto odraditi!

- - - - - - - - - -

Nije tacno da toga nema u zahtevima, nego nisu u Ministarstvu blesavi da takav zahtev javno iznesu. Svako stiti svoje interese.

E,sad ga lupas,jer ne vidim ineres da se taj njihov zahtev skriva od javnosti...a i imam dosta prosvetara u svojoj okolini,oni vidis ne znaju za takav zahtev.

Opet ti ko svaba tralala,pitam zasto prosvetari ne organizuju strajk zbog sveopste loseg stanja u skolstvu,a ne samo zbog plata?
A sto se tice predloga da kasirka radi kao predavac,sto se mene tice i mogla bi,jer uciteljice se ne trude da nauce decu,one ispredaju preobimno gradivo i posalju ih kuci,pa roditelj odradjuje dalje.Tako da bi i ta kasirka mogla isto odraditi!

Opet i ti kao svaba tralalala ajde majke ti procitaj sve moje psotove, imas negde odgovor i na to pitanje.

- - - - - - - - - -

E,sad ga lupas,jer ne vidim ineres da se taj njihov zahtev skriva od javnosti...a i imam dosta prosvetara u svojoj okolini,oni vidis ne znaju za takav zahtev.

Kako ne vidis? Zar Ministarstvo javno da prizna da uvodjenjem reformi u skolstvo i svi oni seminari i obuke su bili cisto bacanje para, a u praksi vlada haos?

- - - - - - - - - -

Citam sta pises i ne cudim se gde nam je skolstvo kad su takvi bili uopste predavaci.

Uopste necu da se raspravljam sa tobom. Jer se uhvatis za nesto i to mora da bude tako - kao za onaj nemacki.

Meni samo nije jasno kako neko ko nije makar 1 dan radio u prosvjeti može da uopšte komentariše da li je to teško ili nije.

Jesi li ti radio nekad kao npr paor,ili medecinska sestra u bolnici,ili kao rudar?Nisi,a opet svi znamo da to jeste tezak posao.Ovde nije rec o tezini posla,vec o sasvim necem drugom.Ko ce da strajkuje u ime te dece koju ovakav skolski sistem nicemu nece nauciti?Deca samo bubaju,odgovaraju,dobiju ocenu i dovidjenja.Niko se djacima vise ne bavi na pravi nacin,da iz njih izvuce maksimum,da im otkriju talente i razviju iste.U skolama vise ne postoje sekcije,jer to vise nije u opisu radnog mesta jednog nastavnika,koji nisu bili ni u vreme mog skolovanja nesto posebno placeni,ali su voleli svoj poziv,dok su danas ko i celo drustvo apaticni,sa vrlo retkim izuzecima koji su uglavnom nastavnici sa duzim radnim stazom,dok mladi nemaju zivaca,pa ko uspe da pobegne(sto i nije lose jer nisu za taj poziv) taj pobegne,a ko ne uspe taj ostaje i izvodi generalno lose generacije.
Zato pitam,ko ce strajkovati za sve djake od kojih se nece izvuci maksimum?

Back