Štrajk beogradskih advokata

Милица

Buduća legenda
Poruka
26.912
RTS
Beograd, ponedeljak, 28. feb 2011, 12:17 -> 12:48

Štrajk beogradskih advokata

Članovi Advokatske komore Beograda stupili u trodnevni štrajk upozorenja sa zahtevom da se iz skupštinske procedure povuče Predlog zakona o advokaturi.

Predloženi zakon o advokaturi za njih je sporan, zato što, kako kažu, ne omogućava nezavisan položaj advokata u odnosu na državu.

Članovi Advokatske komore Beograda, koji su u štrajku, najavili su da će u naredna tri dana otkazivati ročišta, osim u slučaju kada se njihovi štićenici nalaze u pritvoru.

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen kaže da izvršna vlast nema nameru da posreduje u sukobu advokata, koji su sami pisali Zakon o advokaturi.

"Zahtev Advokatske komore Beograda, kojoj je oduzeto vršenje javnih ovlašćenja predstavlja politizaciju profesije i mešanje opoziocione Srpske napredne stranke u nezavisnost advokatske profesije", rekao je Homen.

"Advokatska komora Srbije je sama pisala Zakon o advokaturi, u saradnji sa lokalnim komorama, bez ijednog predstavnika izvršne vlasti", rekao je Homen.

Homen je rekao da svih osam lokalnih komora podržava tekst tog nacrta zakona, osim beogradske, što znači da više od 95 odsto svih advokata u Srbiji ne podržava taj štrajk.

Pozitivnu ocenu Zakona o advokaturi, koji je ušao u skupštinsku proceduru, nedavno je dao Savet advokatske komore Evrope (SCB) i on zadovoljava najviše standarde nezavisnosti i samoregularnosti advokatske komore, saopštila je Advokatska komora Srbije.

SCB je ocenio da Zakon garantuje samobitnost profesije i javnog interesa u svim svojim elementnima i podseća da su primedbe AKB odbijene kao neosnovane.

Advokatska komora Srbije ne podržava protest, jer smatra da narušava dostojanstvo profesije.
 
Poslednja izmena:
jeste o tome je rec, prouci zakon. To je glavni problem jer ce morati da uvedu kase i da placaju poreze.

http://www.srbija.gov.rs/extfile/sr/147796/pz_o_advokaturi00398_cyr.zip

Evo ga za čitanje i proučavanje.

Nije reč o porezu. Porez advokati normalno plaćaju i to sa neprekinutom tradicijom jer nema diskontinuiteta ni za vreme Josipa Broza. (čitaj: Ni Josip Broz se ovde nije mešao)

Reč je o tome da ova država, kao što pod kontrolom drži sudsku vlast, hoće da kontroliše i rad nezavisne službe koja garantuje ljudska prava u društvu.
 
Poslednja izmena:
VEST

ADVOKATSKA KOMORA BEOGRADA, 05-Mar-2011

Povodom održanog štrajka upozorenja koji je Advokatska komora Beograda organizovala radi hitnog povlačenja predloga Zakona o advokaturi u trajanju od 28.02. do 02.03.2011.godine, izdaje :

S A O P Š T E Nj E

1. Štrajk upozorenja je u potpunosti uspeo, jer je predlog Zakona o advokaturi povučen iz hitne procedure usvajanja.

2. Održana je hitna sednica Odbora za pravosuđe Narodne skupštine Republike Srbije. dana 02.03.2011.godine, uz prisustvo Snežane Malović,ministra pravde u Vladi Republike Srbije uz učešće predstavnika Advokatske komore Beograda (Slobodana Šoškića, predsednika i Vladimira Božovića, člana Upravnog odbora ), kao i predstavnika svih regionalnih Komora i Advokatske komore Srbije, kao i članova Radne grupe Ministarstva pravde koja je sačinila konačnu verziju teksta Zakona o advokaturi.

3. Zaključak održane hitne sednice Odbora za pravosuđe Narodne skupštine Republike Srbije je da se u demokratskoj i konstruktivnoj atmosferi, uz uvažavanje kritika i primedbi predstavnika AK Beograda, kao i svih ostalih učesnika sednice, kao i pohvale dobrih rešenja, nastavi u redovnoj proceduri i u stalnom kontaktu sa predstavnicima svih poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

4. Izražavajući nadu u pozitivan ishod ovih aktivnosti AK Beograda će uzeti aktivno učešće u formalnom podnošenju amandmana na osporene i kritikovane članove iz nacrta Zakona o advokaturi.

5. Advokatska komora Beograda se i ovim putem još jednom zahvaljuje svim advokatima, članovima AK Beograda koji su uzeli aktivno učešće u ovom štrajku upozorenja i deli zadovoljstvo postignutim rezultatima i efektima štrajka upozorenja sa obavezom nastavka aktivnosti u cilju očuvanja samostalnosti i nezavisnosti advokatske profesije.
U Beogradu, 04.03.2011.godine UPRAVNI ODBOR AVOKATSKE KMORE BEOGRADA :per:
 

Back
Top