Strah od zvuka, iznenadjenja, ili sl....

N0vembar

Zainteresovan član
Poruka
128
Pre do prilike 4 godine, kad sam bio msm 2-3 god srednje, sam primetio da sam postao preosetljiv na zvukove prvo poput sirena, udaraca,... Odnosno da mi izazovu strah, reakciju koju ne mogu kontrolisati, npr. trazaj tela, treptaj ociju, i koliko god da se to ponovi npr. udarac cekica i da nisam iznenadjen i znam da ce se desiti reakcija ce opet biti slicna, nesto ublazenija.
Sto je iznenadjenje i intenzitet jaci to je i reakcija veca ma da bude da i nema nekog pravila nekad bude skoro ok , nekad lose... smeta mi i udar dlana o dlan, lupanje vrata, pad predmeta na pod, stanje ili stoji ili se pogorsava vremenom. Secam se jos kada sam bio malo dete da mi je udarac cekica izazivao treptaj ociju pa je nestalo pa sad evo opet nije mi jasno...
Cini mi se da sam negde procitao da depresija, strahovi izazivaju preosetljivost na zvukove pa ako ima neke veze jer sam od cini mi se malena i kako stariji to vise syeban, neraspolozen, povucen, izdvojen iz drustva, u zelji za samocom, bez drugova, devojke, izlazaka, predmet podruge i maltretiranja vrsnjaka i ta standard prica..., od skoro kako stariji cesto u tamnim mislima i bez zalje za nastavak...Ma da ne znam koliko je ovaj stah sto sam naveo isao uporedo sa tim i da li ima neke veze. Pa pitam sta je to konkretno: strah, fobija, stres,...,ako neko zna tacan naziv, definiciju, bilo sta...,i sta da radim sa njim?
Takodje sam primetio da previse uzbudim na neke iznenadne trenutke, npr. slusam muziku ne cujem vrata od sobe neko udje i onda kada ga ugledam, ili npr. kad u nekoj zgradi izadjem iz neke prostorije u hodnik i pri tome se najednom susretnem na vratima s nekim, i tako islice iznenadne pojave, pa me i to zanima, mislim da je slicno ovome sto sam naveo o zvukovima...
Nzm mozda i previse mislim o tome a ne resava se i onda se se taj problem samo sve vise hrani i napreduje
Procitao sam nesto slicno i neko je pomenuo da je strah od zvuka prvi-drugi strah koji se javlja kod dece i kad se ne odigra kako treba posle moze da bude problema, to isto nisam znao.
Hvala unapred!

Što se tiče straha od naglih zvukova - rešenje ti je da se nagledaš dosta horora da bi oguglao na prepadanje. To može da zvuči kao zayebancija, ali deluje. Naravno ne previše..
pitanje je da li je tako... da li: sto te ne unisti ojaca te ili je mozda koga su zmije ujedale taj se i gustera plasi
mislim da bi ovo prvo pomoglo samo nekom ko nije syeban, u suprotnom se desi drugo

osim toga pre sam poenesto probao sa iznenadnim zvukovima, i sl postavljenim situacijama nista od toga ma da nisam dosta vremena posvetio tim eksperimentima

Poslednja izmena:
Pre do prilike 4 godine, kad sam bio msm 2-3 god srednje, sam primetio da sam postao preosetljiv na zvukove prvo poput sirena, udaraca,... Odnosno da mi izazovu strah, reakciju koju ne mogu kontrolisati, npr. trazaj tela, treptaj ociju, i koliko god da se to ponovi npr. udarac cekica i da nisam iznenadjen i znam da ce se desiti reakcija ce opet biti slicna, nesto ublazenija.
Sto je iznenadjenje i intenzitet jaci to je i reakcija veca ma da bude da i nema nekog pravila nekad bude skoro ok , nekad lose... smeta mi i udar dlana o dlan, lupanje vrata, pad predmeta na pod, stanje ili stoji ili se pogorsava vremenom. Secam se jos kada sam bio malo dete da mi je udarac cekica izazivao treptaj ociju pa je nestalo pa sad evo opet nije mi jasno...
Cini mi se da sam negde procitao da depresija, strahovi izazivaju preosetljivost na zvukove pa ako ima neke veze jer sam od cini mi se malena i kako stariji to vise syeban, neraspolozen, povucen, izdvojen iz drustva, u zelji za samocom, bez drugova, devojke, izlazaka, predmet podruge i maltretiranja vrsnjaka i ta standard prica..., od skoro kako stariji cesto u tamnim mislima i bez zalje za nastavak...Ma da ne znam koliko je ovaj stah sto sam naveo isao uporedo sa tim i da li ima neke veze. Pa pitam sta je to konkretno: strah, fobija, stres,...,ako neko zna tacan naziv, definiciju, bilo sta...,i sta da radim sa njim?
Takodje sam primetio da previse uzbudim na neke iznenadne trenutke, npr. slusam muziku ne cujem vrata od sobe neko udje i onda kada ga ugledam, ili npr. kad u nekoj zgradi izadjem iz neke prostorije u hodnik i pri tome se najednom susretnem na vratima s nekim, i tako islice iznenadne pojave, pa me i to zanima, mislim da je slicno ovome sto sam naveo o zvukovima...
Nzm mozda i previse mislim o tome a ne resava se i onda se se taj problem samo sve vise hrani i napreduje
Procitao sam nesto slicno i neko je pomenuo da je strah od zvuka prvi-drugi strah koji se javlja kod dece i kad se ne odigra kako treba posle moze da bude problema, to isto nisam znao.
Hvala unapred!

Druze ovo su ti sve simptomi za jedno subdepresivno stanje koje ko zna koliko dugo obitava u tebi. Ono je dovelo i povisenu anksioznost pa si sada hipersenzitivan i tako reagujes na zvuke.
Jednostavno nisi vise toliko siguran u sebe. Polako se moze pojacavati sve do izbijanja prvog panicnog napada, kada ce tvoje telo "istripovati" da se bori za zivot i smrt sa nepostojecom pretnjom.

To sto kazes odjednom neko ti se stvori u sobi, ili izadje iza hodnika i naleti na tebe pa se neprijatno osecas - To su sve stres kombinacije, stresori na koje ti vise NEMAS TOLERANCIJU, TOLERANCIJA NA FRUSTRACIJU TI JE SADA SNIZENA, i ti odreagujes mnogo osecajnije nego pre.

Razlika izmedju takvog stanja i "prosecnog normlanog" stanja je da se i svako drugi na tren uplasi i iznenadi ali umerenim intenzitetom, i posle 10 sekundi on je smiren, a ti se npr prestrasis, i posle toga uznemiren si 5 minuta, 10, 15 a neko i ceo dan.

Vidis vec si sam i rekao - neraspolozen, povucen, izdvojen iz drustva, zelis samocu, nemas socijalni zivot....... Pa to je katastrofa...... Svako bi imao ove ili one nezgode da ima takvu situaciju.

Kljuc lezi u tvoj ojacavanju, I ODMAH DA SI KRENUO, INACE SE MOZES DEBELO ZAGLIBITI.

U pravo vreme si stigao na forum i priznao, svaka cast za to , za uvidjajnost i za snagu, a i za obrazovanost - jer vecina ljudi se srami toga i stidi i laze sebe - ma nije to nista, nista mi nije la la la la nisam ja lud/a.

U tome i jeste stvar.Ovo nije pitanje ludosti, neko je lud kada ima psihozu, a tada on i ne zna da je lud nego misli da je sve ok.....

Kada covek oseca da nije sve kako treba , onda je potpuno zdrav, sa nekim blazim simptomima koji mu smanjuju kvalitet zivota i mogu izazvati neki POREMECAJ A NE BOLEST.

Tako da slobodno se otvori i ispucaj ovde, kazem ti, cilj ti je da se ojacas i da odmotamo to tvoje klupko da vidimo uzork tvojih reakcija.

Prvi korak si napravio , sada idemo dalje. Dobro je sto vise podataka dati o sebi i sto detaljnije opisati, sto vise svojih osecaja i razmisljanja das, veca je sansa da ti pomognem da sagledas gde gresis i zasto ti se sta javlja.

Znaci moze da bude svasta iz grupe anksioznih poremecaja + depresija u nekom obliku. To se kod tebe jos nije bas razvilo jer ne verujem da si imao neka izbegavajuca ponasanja, samo ti je za sada malkice neprijatno u nekim situacijama. Ako pocnes da izgradjujes izbegavajuca ponasanja to moze da ode na npr agorafobiju - da ides gde su velika mesta i gde ima puno ljudi odakle ne mzoes da pobegnes lako, ili se plasis da ce ti se tamo nesto dogoditi a da nece imati nikog da pomogne, ili pak moze se razviti u socijalnu fobiju gde ces se sve vise i vise bojati ljudi, neces ih smeti gledati u oci, bice ti neprijatno blizu njih, tesko ces razgovarati sa njima, i bezaces negde samo gde si sam i na kraju totalno zatvaranje u kucu.

Ono sto trebas da radis je da sve suprotno radis, ali postepeno vodjen nasim sugestijama kako da pravilno razmisljas i iskorenis svoja uvrezena depresivna i fobicna iracionalna razmisljanja.

Bicu srecan ako cu uspeti da ti ovako preko foruma bar malo pomognem i podignem kvalitet zivota.

-Your turn now - :-D

Pozdrav.

Hvala unapred!

Tako je . Nesvesno je nastao i nesvesno se i hrani, ne razmisljajuci o tome i ignorisati problem samo ces "nahraniti" "to" . E sad ne treba ni da postanes opsednut time i da jos vise pogorsas sebi stanje jer ces biti time zaokupljen.... Prava mera je da si ti to primetio i da si potrazio bilo kakvu vrstu pomoci, pa i preko foruma, i to je VEEELIKI KORAK I PUNO OSLOBADJA COVEKA NAPETOSTI I STRAHA, i to je to. Sledeci je korak da pratis svoje stanje i da pokusavas da uskocis u pravi put tj ulicu, a ti si sad krenuo ka trotoaru da koracas. A zivot je sredina ulice....Moramo koracati po sred ulice zivota. Mozda nam se danas cini da je lkase i "sigurnije" ako se malko sklonimo ulevo ili udesno, pa i da se popnemo na trotoar jer smo tu zasticeni, ali tako se samo hrani slabost licnosti.

A za ove neke tvoje situacije u socijalnom okruzenju kada naletis na nekog i tako to, reci cu ti kako da se ponasas i postavis , tu mzoes da odreagujes verbalnom komunikacijom, neverbalnom ili da se sledis u sebi i da se prestravis. Ti radis ovo trece najgore i to je upravo "hrana" za tvoje lose stanje.

Ali prvo ti odgovori , pa cu ja nastaviti da pisem.

pitanje je da li je tako... da li: sto te ne unisti ojaca te ili je mozda koga su zmije ujedale taj se i gustera plasi
mislim da bi ovo prvo pomoglo samo nekom ko nije syeban, u suprotnom se desi drugo

osim toga pre sam poenesto probao sa iznenadnim zvukovima, i sl postavljenim situacijama nista od toga ma da nisam dosta vremena posvetio tim eksperimentima

Bas tako.odlicno zapazanje ! O tome ja pricam. Saveti za "normalne" ljude ovde ne pale. Jer da ljudi to mogu da urade sami, oni bi uradili do sada 100 puta kroz 1000 situacija, ne treba njenmu horor film, kad on ima "horor film" svakog dana kada izadje iz kuce.....I ako nije izgradio habituaciju na to a ima pojacanu senzitizaciju, nece ni od horor filma, moze samo da pogorsa stanje.

Senzitizacija – povećana osetljivost organizma usled ponavljanja intenzivnih i značajnih draži.
Habituacija – sastoji se u tome da se na draži koje se ponavljaju, a nisu od značaja, sve slabije reaguje i na kraju se sasvim prestaje sa reagovanjem.

Covek koji nema problema ce gledanjem horor filmova malo pomeriti granicu "strecanja" i straha jer zbog svog IQ-a i uvidjanja on nauci iza kojih scena sledi strasan kadar ali kada naleti film u kome strasan kadar izleti na totalno neuobicajenom mestu, oni se uplase kao prvi put..... E sad neko ko ima problema, ne moze izgraditi habituaciju iz horor filmova i primeniti na svoj zivot.

Zato kazem - mngo je bolje ne dati nekom savet ko ima probleme nego mu dati pogresan savet.....Ne moze on da se igra psihoterapeuta i da sam sebe leci horor filmovima.....Kada bi to uspeo, mogao bi ladno da otvori novu skolu psihoterapije i da celi horor filmovima LOL

Jednostavno nisi vise toliko siguran u sebe.
istina nisam, ne secam se ni kada sam i da li sam ikad bio, ali to je najverovatnije delom i do osobine licnosti
Razlika izmedju takvog stanja i "prosecnog normlanog" stanja je da se i svako drugi na tren uplasi i iznenadi ali umerenim intenzitetom, i posle 10 sekundi on je smiren, a ti se npr prestrasis, i posle toga uznemiren si 5 minuta, 10, 15 a neko i ceo dan.
bude intezivno ali je vise kao neka refleksna radnja, i bas mi je frustrirajuce a ja cesto mislim sta drugi misle o meni tako da je to jos jedan u nizu poremecaja, nekad se cini kao i da nema nekog posebnog straha, jednostavno znam da je tako i da nema razaloga ali se desava, i traje isto trenutno ne u minuatama
U pravo vreme si stigao na forum i priznao, svaka cast za to , za uvidjajnost i za snagu, a i za obrazovanost - jer vecina ljudi se srami toga i stidi i laze sebe - ma nije to nista, nista mi nije la la la la nisam ja lud/a.
pa mozda da sam pte 3-4 god. stigao, pa stidim se i ja evo i sad kad pisem al
osim toga planiram da i da posetim psihologa u skorije vreme, ali ovaj prvo treba da odlucim da li ima rzaloga ziveti wink
Tako da slobodno se otvori i ispucaj ovde, kazem ti, cilj ti je da se ojacas i da odmotamo to tvoje klupko da vidimo uzork tvojih reakcija.
mozda sam 2-3 puta nekom nesto pomenuo i delujem mistican kao i sam sebi al otom potom, da se ojacam to sam mozda pre i pokusavao ma da uvek lakse bi se oslabio
Znaci moze da bude svasta iz grupe anksioznih poremecaja + depresija u nekom obliku. To se kod tebe jos nije bas razvilo jer ne verujem da si imao neka izbegavajuca ponasanja, samo ti je za sada malkice neprijatno u nekim situacijama. Ako pocnes da izgradjujes izbegavajuca ponasanja to moze da ode na npr agorafobiju - da ides gde su velika mesta i gde ima puno ljudi odakle ne mzoes da pobegnes lako, ili se plasis da ce ti se tamo nesto dogoditi a da nece imati nikog da pomogne, ili pak moze se razviti u socijalnu fobiju gde ces se sve vise i vise bojati ljudi, neces ih smeti gledati u oci, bice ti neprijatno blizu njih, tesko ces razgovarati sa njima, i bezaces negde samo gde si sam i na kraju totalno zatvaranje u kucu.
mislim da nemam tih fobija, ali kad uzmemo sve ove moje probleme jos i socijalne onda ne moze biti nista bajno u poslednjih godina ma da po tom pitanju relativno jos ne dam, ma da i ne volim bas staro drustvo ali sam postao lak u kontaktu sa nepoznatima ne retko i ironican xD
Bicu srecan ako cu uspeti da ti ovako preko foruma bar malo pomognem i podignem kvalitet zivota.
tebi bru zli stvarno svaka cast i veliko hvala na svemu, eto pratim pomalo forum neko vreme i video sam dosta tvojih detaljnih, dugih postova na raznim podforumima koji su sigurno veoma informativni za mnoge, ali ti zelim da se ne trosis vise nego sto treba i vise vremena za sebe i najblize :)
Prvi korak si napravio , sada idemo dalje. Dobro je sto vise podataka dati o sebi i sto detaljnije opisati, sto vise svojih osecaja i razmisljanja das, veca je sansa da ti pomognem da sagledas gde gresis i zasto ti se sta javlja.
pa nzm ono i jesam i nisam kao vecina, mogu podeliti na neki preriod pre i posle zavrsetka srednje skole, posle sam postao svesniji nekih stvari ma da mozda to tako i ide ali nisam imao nekih napredaka, period svakodnevnog misljenja mogu podeliti na ona za svakodnevne potrebe kojih je bilo i vise i manje posto je bilo raznih osilacija studije, pa prekid, pa poslici(u ovoj zemlji i ne mo's mnogo da dobijes) pa sad opet studije uz 3 skoro bacene godine, sve to veoma traljavo, i roditelji su krivi, nisu ni oni nista bolji i mislim da su trebali manje da se oni staraju o meni... onda jos od misljenja imamo udeo praznog hoda, te razmisljanja o sebi, kako popraviti neke stvari, ma da i kako saznati vise o sebi jer ne retko se sam sebi cinim pa bar dvolican xD ,razne ezoterijske stvari i slicno tome, od sitnih joga pa do ljudima tesko prihvatljivim stvarima ma da sve samo teorijski kao i sl. neistrazene nauke i stvari kao ljubv od malena, ostalo se deli na ostale stvari

pa malo si nezreo i to sto si napisao je tacno neki strah imas..trebas raditi na sebi sport koncentracija..ja kad pukne petarda bez povoda ne trepnem
jesam nezreo, za sport nisam posto mi je koordinacija pokreta u minusu kao da imam 2 leve noge i dve desne ruke, pre godinu dve sam jedan period od oko godinu intezivno vezbao - trcanje, teretana, povecanje elasticnosti misica, ulozio sam mnogo truda pa i novca, imao sam dosta zelje, dosta sam i uspeo u poboljsanju figure i izmeni nekih fizickih parametara ali sem toga i boljeg fizickog zdravlja na psihickom planu, samopouzdanju nisam dobio bas nista tako da sumnjam bas u te price mozda za nekog ko vec nema ovih problema, i kao dodatno
pod koncentracijom ne znam sta podrazumevas, na koje oblike ciljas?

jesam nezreo, za sport nisam posto mi je koordinacija pokreta u minusu kao da imam 2 leve noge i dve desne ruke, pre godinu dve sam jedan period od oko godinu intezivno vezbao - trcanje, teretana, povecanje elasticnosti misica, ulozio sam mnogo truda pa i novca, imao sam dosta zelje, dosta sam i uspeo u poboljsanju figure i izmeni nekih fizickih parametara ali sem toga i boljeg fizickog zdravlja na psihickom planu, samopouzdanju nisam dobio bas nista tako da sumnjam bas u te price mozda za nekog ko vec nema ovih problema, i kao dodatno
pod koncentracijom ne znam sta podrazumevas, na koje oblike ciljas?
postoje vezbe za koncentraciju i koordinaciju..da ti sad ne googlam informisi se malo..meditacija..yoga..plivanje..taichi..bajs..uopsteno nesto da ti digne adrenalin posle kog dolazis u stanje mirovanja i spokoja..na vecinu deluje

koliko sam vremenom uspeo da zakljucim da kada sam sam i tako nekim "sablon" situacijama, kod kuce organski je u redu, postoji psiholoska napetost, depresija, zamor, smanjena moc koncentracije i sta znam vec, dok u drugim kao npr. govor pred "publikom", na ispitivanjma, kod lekara pa i nekad samo od sebe, na ulici, ... nema pravila ili ima ali je tesko zakljuciti, se javi otudjenost, veoma smanjena koncentracija, podigne se senzivitet, frustracija, stanje intezivnog iscekivanja necega, te klasice stres situacije kada se podizu fizicki parametri i mogu ostati dugo u pripravnosti, cudo je psiha pogotovo kad ode iz ravnoteze
svedem kontakte bas na ono sto moram, drugi kad to primete deluje im nepojmljvo, ma da sam takav oduvek, cak i da pokusas da bude drugacije nemas ni volje a i drugi te znaju takvog
isto mi je i mama ima tih "ne druzevnih osobina" i sl nekih stanja, kao sto je posle dvadeset i neke imala kriznih stanja kad je isla i kod psihologa, ma da nekom dubljom procenom verovatno nije ista situacija kao ja

Poslednja izmena:

Back