Strah od stranaca druge boje

• Začetnik teme Začetnik teme qqjay
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

qqjay

Domaćin
Poruka
3.568
Zasto se ljudi cesto plase stranaca koji nisu iste boje koze kao oni ? Da li je to zato sto su se naslusali prica kako arapi (ili crnci) donose samo kriminal , ne rade nista itd... ? Moram da priznam da smatram takav strah opravdanim jer postoje podaci da ce u Americi do 2050 manjine postati vecinsko stanovnistvo , sto bas i nije prijatno.

Napisao sam gore razloge, zato sto postoji verovanje da oni donose kriminal,zato sto nista ne rade i zive od socijalne pomoci ... a takvih koji ih se plase je sve vise , jer se ispostavilo da su strahovi opravdani , u Austriji na primer HC Strahe ima sve vecu podrsku , kazu da je trenutno najjaci politicar ,tek je krenulo , sve ce vise biti takvih.

Zasto se ljudi cesto plase stranaca koji nisu iste boje koze kao oni ? Da li je to zato sto su se naslusali prica kako arapi (ili crnci) donose samo kriminal , ne rade nista itd... ? Moram da priznam da smatram takav strah opravdanim jer postoje podaci da ce u Americi do 2050 manjine postati vecinsko stanovnistvo , sto bas i nije prijatno.

Sta mene briga sta ce da bude u Americi?

Ljudi se plase nepoznatog, pogotovo ako postoje i predrasude prema objektu koji izaziva strah.

evo pre neki dan gledam crnca ono bas je pocrneo od sunca seta nekog klinca belje boje,i vise on mene gleda nego ja njega a realno mogu na prste ruke izbrojim koliko puta sam u gradu sreo crnca,naci da se ne lazemo cudno je i neobicno zasto skrivati ne-odusevljenje

Za Novu godinu je bio neki juznoafricki film na rts-u o getou vanzemaljaca. I to je to od prilike kako ljudi reaguju na nepoznato.

Sto se mene tice najbolje bi bilo da napravimo jedan kupleraj od svih boja koza. Kao npr. u Brazilu. Mada mi zuti deluju da ce naslediti ovu zemlju. Mali su, puno rade, malo trose, radni ucinak im je veci nego kod belaca i crnaca itd.

Nije to urodjeni rasizam ili tako nesto, vec strah od nepoznatog. Svaka grupa ljudi "vuce" sa sobom neku predrasudu, i uvek ce biti ljudi koji se uklapaju u tu predrasudu i onih koji veruju potpuno u tu predrasudu.
A dok postoji predrasuda, nema mesta za prevazilazenje straha.

U VECINI SLUCAJEVA JE STVAR NAVIKE....

Ko je odrastao u okruzenju sa crncima, arapima i japancima.. sve u je to normalno :aha:

- - - - - - - - - -

Ko tek sa 30prvi put vidi crnca uzivo - za ocekivati je da ima malo odbojnost..
oni su drugaciji i imaju neku svoju kulturu i energiju...

Treba se nauciti na razlicitosti, i voleti ih :hvala:

Napisao sam gore razloge, zato sto postoji verovanje da oni donose kriminal,zato sto nista ne rade i zive od socijalne pomoci ... a takvih koji ih se plase je sve vise , jer se ispostavilo da su strahovi opravdani , u Austriji na primer HC Strahe ima sve vecu podrsku , kazu da je trenutno najjaci politicar ,tek je krenulo , sve ce vise biti takvih.
Po ovom tvom verovanju treba da se plašiš svojih sugradjana od kojih mnogi ne rade ama baš ništa (zato su okupirali sve moguće forume),kriminal cveta,džabalebaroša koji se ne večavaju samo da bi koristili socijalnu pomoć i razne dodatke kao "samohrani" roditelji...

Po ovom tvom verovanju treba da se plašiš svojih sugradjana od kojih mnogi ne rade ama baš ništa (zato su okupirali sve moguće forume),kriminal cveta,džabalebaroša koji se ne večavaju samo da bi koristili socijalnu pomoć i razne dodatke kao "samohrani" roditelji...

Pa ne plasim ih se ja ,kod nas ih hvala Bogu nema , ali to su obicno razlozi koje navode "zapadnjaci" , a pitanje je da li je stvarno tako ili je to samo maska kako bi se prikrio rasizam ?

A nije samo boja, ima nesto i sa izgledom.

goth-baby--large-msg-130887061129.jpg

Mozda je ovaj na slici nama cudan, i nasi senzori reaguju, odbrabeni mehanizam, neke predrasude, ali mozda je dobra osoba i dobar tata, ali koliko ljudi je to pomislilo prvo?

Nije to nikakav strah, nego zdravorazumna predostrožnost i oprez. Predrasude su dobre i korisne u životu, one su akumulirano znanje prethodnih generacija i samo budala ih se odriče iz nekih pomodnih ''humanih'' ciljeva. Niti se to bazira na boji kože, već na kulturi. Sasvim je logično da Amerikanci i Evropljani budu predostrožni prema preteranoj imigraciji, koja može da izazove nemire, urušavanje vrednosti i institucija njihovog društva, kao i to da mnogi imigranti žive na socijalnoj pomoći, te ako bi dobili pravo glasa glasali bi za onog ko im da više socijalne pomoći, a ne za onog ko bi ih učinio samostalnim, dakle njihov glas bi lako bio kupljen.

Back