Kako izvršiti sibiralizaciju u imenici ,,stoka" u dativu jednine? Stoki ili stoci? Bitki ili bici? Pitanje je sada! 

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Padez dozivanja je vokativ.Dativ iliti padez dozivanja.
Stoko,bitkoine.
Uciteljice!!! Sramota!Увек стока. Датив-стоки.Пример: идемо према стоки.
Hej stoko je vokativ. Tu nema sibiralizacije.Dativ iliti padez dozivanja.
Stoko,bitkoine.
NIko na ovoj temi nema pojma.Hej stoko je vokativ. Tu nema sibiralizacije.
Номинатив | стока | Ко или шта је стока? | ||
Генитив | стоке | Шта је испало од стоке? | ||
Датив | стоки | Идемо према стоки. | ||
Акузатив | стоку | Видимо стоку. | ||
Вокатив | стоко | Где си, стоко? | ||
Инструментал | стоком | Стојимо с стоком. | ||
Локатив | стоки | Причамо о стоки. | ||
Номинатив множине | стоке | Ко или шта су стоке? | ||
Генитив множине | стока | Шта је испало од ових стока? | ||
Датив множине | стокама | Идемо према оним стокама. | ||
Акузатив множине | стоке | Видимо ове стоке. | ||
Вокатив множине | стоке | Где сте, стоке? | ||
Инструментал множине | стокама | Стојимо с овим стокама. | ||
Локатив множине | стокама |
Ima nas koji smo slusali stotku,a ima i njih koji nisu slusali stotku.Najbolje stotka..!![]()
![]()
Ljubomoran si zato sto sam prvi dao odgovor.Padez dozivanja je vokativ.
Dativ je padez davanja, od latinske reci dare (dati, davati), dakle pitanje za dativ je "kome dajes". Stoci, jer stoka je zajednicka imenica i na nju se primenjuje palatalizacija 2 (tzv. sibilarizacija), gde KGH prelaze u CZS - u konkretnom slucaju K prelazi u C, i od STOKA dobijes STOCI.
Bitka je Bici, jer to imamo dve glasovne promene Gubljenje suglasnika i palatalizaciju 2.
Sesti razred osnovne skole, cini mi se.....
A zašto je onda ,,bici" a ne bitki pitanje je sada. Viđao sam svuda da piše ,,bici".
Номинатив стока Ко или шта је стока? Генитив стоке Шта је испало од стоке? Датив стоки Идемо према стоки. Акузатив стоку Видимо стоку. Вокатив стоко Где си, стоко? Инструментал стоком Стојимо с стоком. Локатив стоки Причамо о стоки. Номинатив множине стоке Ко или шта су стоке? Генитив множине стока Шта је испало од ових стока? Датив множине стокама Идемо према оним стокама. Акузатив множине стоке Видимо ове стоке. Вокатив множине стоке Где сте, стоке? Инструментал множине стокама Стојимо с овим стокама. Локатив множине стокама
Pravilno je i jedno i drugo, bitki, bici..A zašto je onda ,,bici" a ne bitki pitanje je sada. Viđao sam svuda da piše ,,bici".
https://www.opsteobrazovanje.in.rs/kako-se-pise/stoci-ili-stoki/
Номинатив стока Ко или шта је стока? Генитив стоке Шта је испало од стоке? Датив стоки Идемо према стоки. Акузатив стоку Видимо стоку. Вокатив стоко Где си, стоко? Инструментал стоком Стојимо с стоком. Локатив стоки Причамо о стоки. Номинатив множине стоке Ко или шта су стоке? Генитив множине стока Шта је испало од ових стока? Датив множине стокама Идемо према оним стокама. Акузатив множине стоке Видимо ове стоке. Вокатив множине стоке Где сте, стоке? Инструментал множине стокама Стојимо с овим стокама. Локатив множине стокама
Kako beše ono ime gde se isto u njemu ne vrši glasovna promena na kraju reči da se ne bi izgubilo pravo značenje te vlastite imenice? Ne mogu trenutno da se setim zaista.Pravilno je i jedno i drugo, bitki, bici..
Ko je tebi dao titulu elite? Jel' preko veze?Увек стока. Датив-стоки.Пример: идемо према стоки.
Požegi a ne Požezi. Hej Miodrage čekam te kod mene.razmislite o značenju reči
![]()
Postavila sam istu reč, ali sa drugim značenjem u našem jezikuPožegi a ne Požezi. Hej Miodrage čekam te kod mene.![]()
Ne grdi majka sina sto se kocka, nego sto se vadiPostavila sam istu reč, ali sa drugim značenjem u našem jeziku![]()
Tebi nije pao na pamet naš lep izraz, stoko jednaNe grdi majka sina sto se kocka, nego sto se vadi![]()
Jeste, kaznjivo je. Kazna - spanking po goloj guzzi, u samodrzecim carapamaTebi nije pao na pamet naš lep izraz, stoko jednadošlo mi malo da provociram, je l to kažnjivo
![]()
k,g,h ispred "i" se menjaju u c,z,sKako izvršiti sibiralizaciju u imenici ,,stoka" u dativu jednine? Stoki ili stoci? Bitki ili bici? Pitanje je sada!![]()
Da, ali ne uvek, odnosno ponekad ne.k,g,h ispred "i" se menjaju u c,z,s