Koristite zastareli pregledač. Možda neće pravilno prikazivati ove ili druge veb strane. Trebalo bi da ga nadogradite ili koristite alternativni pregledač.
Stoici,oni su...I ja dobih samo zbog ovog nepotrebnog ponavljanja 4+ iz filozofije!
Stoici su zagovarali ravnodusnost prema svim dobrima spoljasnjeg sveta i samodostatnost!Svetom vlada FATUM ili kako ja volim da ga zovem SVETSKI UM!Svo dogadjanje je vec nuzno odredjeno sveopstom zakonitoscu:u svakoj stvari na svetu prebiva u obliku semena deo bozanskog uma.Ljudski um je deo svetskog uma!(ovo mi se jako dopada!).Mudar covek prihvata nuzan poredak sveta i zivi prema njemu!(i ovo mi se dopada!)Dusevni mir postize se vrlinom AUTARKIJOM (tj. dovoljnost, samim sobom ).Blazen je onaj koji se zadovoljava onim sto ima-siromasan je onaj ko zudi vise,a ne onaj ko malo ima!(ima neceg i u ovome?)Bogatstvo nije dobro po sebi,jer bi inace i ljude cinilo dobrima.Fizicka zadovoljstva su trenutna.(ovo valjda svi znamo)Ljudi koji ROBUJU nerazumnim zeljama,strastima i afektima nisu mudri,jer mudar covek je smiren.(treba biti APATICAR??Ovo vec dovodim pod sumlju!)Stoicka etika je etika ,etika POMIRENJA I PASIVNOSTI!(prvo podrzavam,drugo ne!)Ali to je etika SNAZNE LICNOSTI KOJA VLADA SOBOM,jer se oslobodila sitnicavosti i afekata!(ovo bih volela da postignem!)
CETIRI SU VRLINE: