STO ŽIVOTA – 3. DEO
CIC
Ćera, ljubi je majka, je sušta suprotnost bratu. Maca i ja k’o ping-pong loptice......samo nas bacaju tamo-amo. Ona je tačna, precizna....kad nešto radi onda ga radi kako treba ili ne radi. Ipak, njeno „moram“ se mnoooogo razlikuje od bratovljevog „moram“ prosto zato što je žensko. Kućne poslove podrazumeva da su njena obaveza. Mnogo voli da kuva, aranžira. Sve radi po kući.....Napravi plan, organizuje se i krene. Uvek ima neki plan u glavi. Jedino što ne voli da bude sama.......e, to joj je od rodjenja. Takvo dete.
A narav joj je......uragan.....eto.....ali nežni. Nestrpljiva, sve mora odmah, mozak joj radi 300 na sat a vala i jezik ima istu brzinu. Uvek je ona ta koja organizuje, koja smisli i odradi najveći deo.....ona je ta koja vodi. I problem je nastao kada je uvidela da se i momci, a sklona je dužim vezama a ne kratkim kao i priličnom samomaltretiranju iako vidi da ne ide, ali kad preseče onda je presečeno za vek, jednostavno prepuštaju bez ikakve samoinicijative jer im je verovatno tako lakše. I ovaj sadašnji, da se nije pokrenuo.....bogami, teško da bi opstali u vezi iako se vole.....naše dete smatra da nije doboljna samo ljubav, već da moraju i energije da se razumeju. Dobar je momak, burne naravi kao i ona, ima svoju firmu.....i dovoljno energije da ide uporedo sa Cic. Lepo je videti da popuštaju po malo jedno drugom, da te dve naravi uče da budu skupa a da se jedna u drugoj ne udave. Pronalaženje modusa da dvoje jakih solista opstanu zajedno a da ostanu svoji.....prija videti.....eh, kad se setim......ma šta da se sećam i sad je tako posle ovoliko godina hahahaha Prilično ju je teško pratiti....ne može svako da živi sa tolikom energijom koja je ujedno i osetljiva do zla boga i brižna i jaka i slaba istovremeno, i strasna i ledena, i hrabra i uplašena.....ravnoteža na njen način.Obožava životinje i prirodu, ume da vidi i da oseti, ume da primeti detalj i da u njemu uživa, voli da posećuje neka tako malo neobičnija mesta...malo avanturističkog duha i stalno škljoca foto aparatom. Donosi divne fotografije....mami na dar .Zna da koristi reči, odličan je govornik ....ona sorta koja govori iz srca gde je svaka reč strastvena i iskrena .....nekad i brza, nepromišljena ali svakako iz srca. Shvatila je, mada još uči, jačinu reči......izgovorenih i neizgovorenih kao i onih koje su njoj upućene. Koliko je puta samo bila povredjena nečijim nepromišljenim rečima.....Jako je vezana za porodicu.....kada otputuje obavezno zove svaki dan, mada se mi bunimo, razgovara sa nama o planovima, traži savet......Nekad me nervira jer me samo zagledjuje, opominje da jedem, da spavam, zašto kašljem, da li sam popila lek .....dosada mala. O svemu brine i o svakome. Kao i svakoj devojci, garderoba joj je bitna.......pa, prepoznatljiva je u gomili devojaka.....ništa ekstremno ali uskladjeno i primetno sa priličnom dozom umerene originalnosti.....ma može da nosi sve.....
Cic je otvoreno srce......srce na dlanu. Ide okolo i nosa to svoje srculence. Govorimo joj da to baš ne ide tako, da nisu svi ljudi tako otvoreni i iskreni.....posle mnogo zadobijenih rana počela je da shvata. Ona je od one sorte što mora sama da udari glavom u zid pa da shvati da samo nju boli glava. Stalno joj govorimo da ulagani, da se nekad mora odgovor sačekati, da mora da odćuti, da nekad život promeni planove pa se moraš prilagodjavati.......uči ona sve to, posebno ove godine ima mnogo predavanja iz tog životnog predmeta. Vidim po nastupu da je naučila lekcije....ne savršeno, ali za solidnu četvorku.
A što voli pare.....ma kroz ruke joj prolaze.....tačnije ispadaju hahaha. I sve joj treba. Nema toga šta joj ne treba......od kojekakvih gluposti do zaista potrebnih stvari. Sistematski joj to izbijam iz glave...ali slaba vajda. E, tek kad je počela da ima svoju platu.....da vidiš kako se svaki dinar, naravno njen, prevrne po tri puta kroz ruke dok se ne potroši......a puno puta se i vrati u novčanik. Prema našem dinaru je zadržala predjašnji stav hahahaha
Drugačija je od brata. Ona bi sve po pravilima, javno, otvoreno ako ikako može..Odmah vidiš da laže, ne ume pa to ti je.Ali zato.....kad u školi dobije keca, samo dodje, stane ispred nas dvoje i kaže „Roditelji moji dragi, dobila sam jedan“ Mi se samo nasmešimo i kažemo „dobro ćero, popravićeš“. A što ne ume da prepiše.....to nikad nije umela. Izlazi na ispit samo kada je ona sigurna da zna.....nema ništa sreća i prepisivanje, snalaženje. Dva puta je prijavila ispit i odustala jer ona nije sigurna da zna.......ih.....brat bi joj izašao samo tako sa mnogo manje učenja i položio. Jednom je drugarica nagovorila da izadju na ispit iako nisu nešto učile. Ma hajde, položićemo, pismeni je......i ovo naše podje po prvi put u životu .....profesor joj je prišao i rekao kroz smeh „Koleginice, nisam do sada video tako netalentovanu osobu za prepisivanje“ hahahaah Ona jadna u zemlju da propadne. Normalno, drugarica je položila a Cic nije hahahaha Bože, kako je bila očajna što zbog padanja na ispitu, što zbog blama, što zbog svoje nesposobnosti, što zbog svoje neprincipijelnosti.....mi je tešili, pričali i na kraju počeli da se smejemo.
Završila je fakultet, radimo skupa moja brzalica i ja i bogami bude varnica jer ja nisam tako tolerantna kada je kancelarija u pitanju...To što sam mama u većini slučajeva mora da ostane ispred praga kancelarije...Strožija sam mnogo prema njoj nego prema nekom drugom radniku. Ipak, naučila je da ućuti kad je samo pogledam......a to je ogroman uspeh za našu mozgalicu a vidim i da se puno puta ujede za jezik i odćuti hahahahah uči. Sad je preokupirana odlaskom u Egipat sa dečkom.......a posle.....već će sami odlučiti šta im je činiti....svakako imaju svu našu podršku.
I kako je Bog dao brižnu.....sad je tako prigrlila novopronadjenu sestru da .....svi smo konstatovali, pa i moja snajka, da bi je Cic najradije usvojila hahahaha