Sto je MacOS bolji od Win-a?

Nisam iskusan al znam par razlika...
Naime ako uzimas komp zbog zajebancije zbog igrica i drugih stvari razumno je da uzmes win...
Ako uzimas vise zbog multimedija i drugh stvari za posao i druge stvari uzmes Mac os x zato sto je stabilniji brzi i bolji za rad...
Elem to je neko moje misljenje, sad ti kako oces...
Sad razlike su ogromne.. Ako kupis mac book ako na njega ne mozes da instaliras windows.. ako kupis laptop sa windowsom postoje verzije laptopova na kojim mozes da instaliras mac os x, (naravno imao bi malo poteskoca da ga instaliras treba iz vise pokusaja, ali radilo bi super..)... Naime imas temu kako da instaliras mac os x na obicnom laptopu tj da ga instaliras xD.....
evo i teme:
http://forum.krstarica.com/showthread.php/222217-Mac-OS-X-Tigar-Leopard...

Podrazumeva se da neke mac aplikacije ne mozes da instaliras na windows isto tako ne mozes neke windowsove na mac.. Tako da sve u svemu ako uzimas zbog zezancije uzim windows.. Ako uzimas zbog ozbiljnog rada uzmi mac os x..

Pozz nadam se da sam pomogao...

Poslednja izmena:
Ako hoces, kao moj drug, da uzmes komp da blejis na netu, gledas filmove i instaliras po neku aplikaciju, a pri tome hoces da budes u modi uzmi Apple racunar. A ako hoces da radis sve i svasta, da instaliras sve i svasta, igras skoro sve i svasta kupi racunar sa win 7 ili Linux operativnim sistemom. Jeste Mac kvalitetan racunar, ali npr. i Dell isto ima kvalitetne racunare u tom cenovnom rangu, cak i bolje konfiguracije od Mac-a. Iskreno, mislim da su Mac racunari, kao i svi Apple proizvodi prenaduvani i precenjeni, za ono sto pruzaju. Jedina prednost Mac racunara je sto nemaju viruse, ali opet sa druge strane imas Linux, koji nema viruse ili ih ima veoma malo.

Posto vidim da ti "iz fore" hoces da uzmes Macbook pro, onda ga uzmi, probaj ga, pa ako ti se ne svidi, prodaj ga kad dodjes ovde. :)

Hehe hvala puno.
Znaci to su razlike otprilike.Pa dobro, svakako cu da probam MacOS da zadovoljim znatizelju.

Cek. Ti hoces da kupis mac zbog izgleda i dizajna ili zbog sistema?
Ako uzimas zbog izgleda kucista, veliki problem je taj sto kod tach peda ne postoji taster za desni meni misa. Tako da ako jednog dana snimis windows ili linux, bice ti to problem. Ako bi uzeo zbog sistema, bolje je da kupis hp, dell ili toshibu i da snimis samo macOS. Drug je imao mac laptop i pokajao se. Tako da je moj savet da kupis neki dobar i fancy laptop (ako ti je bitan izgled) i da snimis i windows 7 i macOS.

Ma ne druze kakav izgled, nije to cilj.Znam da je u tom slucaju bolje uzeti neki fensi laptop.Nego su me zanimale prednosti MacOSa.
Zasto se pokajao drug:)

MacOS je dobar, ali imas ogranicenja kao sto je dostupnost programa. Daleko vise ima programa za Windows nego za MacOS. Sto znaci, da moze lako da se dogodi da ti je potreban neki program i da ne mozes da nadjes ekvivalentni program za Mac (ili da ti postojeci ne odgovara). Isto to vazi i za igrice (ako ih igras). Tesko se nalaze na internetu, a jos teze ako zelis da ih kupis u Srbiji. Pored toga, vazna je i cena. Za MacBook je potrebno da izdvojis mnogo vise para, nego za laptop drugog proizvodjaca tih karakteristika. Ja bih pre kupio neki dobar laptop, snimio Windows i pored njega snimio MacOS ako bas zelim da ga imam.
Moj drug se pokajao zbog toga sto studira informatiku i bili su mu potrebni neki programi za fax koji nisu mogli da rade na MacOS-u. Na faksu imamo 10-tak desktopova sa Leopardom (originali su racunari) i meni smeta to sto ne postoji desni taster na misu (isto vazi i za laptop), tako da ce ti biti sigurno tesko u pocetku da se naviknes. Desilo mi se jos da se nesto zaglupeo i da nisam znao sta da mu radim. A i nekako mi se ne svidja.
Sto se tice prednosti u odnosu na Windows, jedino eto sto malo bolje izgleda i sigurniji je jer ne postoji toliko virusa za njega. Mada moze i windows da se nabudzi i da se snimi dobar antivirus.
Ne bi bilo lose da razmislis i o Ubuntuu, jer je besplatan, lako se modifikuje izgled tako da moze da izgleda bas ekstra i da ima mnogo dobre efekte. Moze da izgleda bolje i od MacOS-a. Siguran je kao i MacOS, ima brdo programa i lako se naviknes. A i ako ti dosadi, uvek mozes da se vratis na Windows. ;)

Nadam se da sam ti pomogao. ;)

Poslednja izmena:
MacOS je dobar, ali imas ogranicenja kao sto je dostupnost programa. Daleko vise ima programa za Windows nego za MacOS. Sto znaci, da moze lako da se dogodi da ti je potreban neki program i da ne mozes da nadjes ekvivalentni program za Mac (ili da ti postojeci ne odgovara). Isto to vazi i za igrice (ako ih igras). Tesko se nalaze na internetu, a jos teze ako zelis da ih kupis u Srbiji. Pored toga, vazna je i cena. Za MacBook je potrebno da izdvojis mnogo vise para, nego za laptop drugog proizvodjaca tih karakteristika. Ja bih pre kupio neki dobar laptop, snimio Windows i pored njega snimio MacOS ako bas zelim da ga imam.
Moj drug se pokajao zbog toga sto studira informatiku i bili su mu potrebni neki programi za fax koji nisu mogli da rade na MacOS-u. Na faksu imamo 10-tak desktopova sa Leopardom (originali su racunari) i meni smeta to sto ne postoji desni taster na misu (isto vazi i za laptop), tako da ce ti biti sigurno tesko u pocetku da se naviknes. Desilo mi se jos da se nesto zaglupeo i da nisam znao sta da mu radim. A i nekako mi se ne svidja.
Sto se tice prednosti u odnosu na Windows, jedino eto sto malo bolje izgleda i sigurniji je jer ne postoji toliko virusa za njega. Mada moze i windows da se nabudzi i da se snimi dobar antivirus.
Ne bi bilo lose da razmislis i o Ubuntuu, jer je besplatan, lako se modifikuje izgled tako da moze da izgleda bas ekstra i da ima mnogo dobre efekte. Moze da izgleda bolje i od MacOS-a. Siguran je kao i MacOS, ima brdo programa i lako se naviknes. A i ako ti dosadi, uvek mozes da se vratis na Windows. ;)

Nadam se da sam ti pomogao. ;)

moram te ispraviti od prosle godine polako ali sigurno se provlace piratski programi za Mac :), sto se izgleda tice koriste najosnovniju grafiku zato su programi neverovatno stabilniji. Plus je jaci i brzi poslednaj verzija Mac-a od najjace PC-a

Plus je jaci i brzi poslednaj verzija Mac-a od najjace PC-a

E nije tacno!! Apple tek od skora poceo da uvodi procesore kao sto su Core i3, i5, i7,... A drugi proizvodjaci su odavno imali takve procesore. Ne mozes da uporedis Apple racunar sa obicnim PC-jem koji sklapaju skoro svi. Gde je jedan test od 24h dovoljan da kaze da je sistem stabilan. Kompanije kao sto su Apple, Dell, IBM, HP,... izdvajaju mnogo vise para, a i vremena u pravljenju svojih konfiguracija. Apple treba uporediti sa npr. Dell-om i videti njihove konfiguracije i koliko ti racunari kostaju. Po meni Apple je sminka i imaju tu ludu srecu sto ih ima malo, pa programere mrzi da prave viruse za 5-6% ljudi koji koriste Apple racunare u svetu. Mislim da je Linux mnogo bolja stvar, ali opet bez Windows-a se ne moze. :)

E pa, u praksi mozda i nije bas tako. Skoro sam radio neki rad u photoshop-u, koji je bio veliki po dimenzijama i koji sam odradio na laptopu na win 7, a imao sam problema sa iMac-om sa Core2Duo procesorom i 4GB rama, Oni jesu kvalitetni racunari, ne kazem da nisu, ali operativni sistem im je krs, jer ne mozes nista da radis na njemu, i precenjeni su, ista takva konfiruracija u Dell-u kosta dosta manje. Pa sta pricam kad su oni tek od skoro uveli Core i5 i i7 procesore, malo sam vise obavesten o tome, jer mi najbolji ortak ima iMac i on mi prenosi informacije.

na mac-u moze da se inatalira dodatno windows i da imas oba sistema na njemu.

sto se tice svega osim dostupnosti igrica Mac je milion puta bolji od windowsa,treba stvarno da ti plati neko pa da tvrdis suprotno zato mi ovi gore postovi ni malo nisu jasni a ni ovakvi ljudi gledaju istinu u lice i ne zele da je priznaju....zvucite smesno...

koje bre 5-6% populacije dal si ti prijatelju svestan...

pa ja sam samo prodao stotinak ljudima mac-ove u srb.
a gde su svi ostali sto se bave slicnom prodajom i to samo u siromasnoj srbiji..

gde je ceo svet,gde ljudi imaju kintu.

Po ovom tvom komentaru vidim da si korisnik Apple proizvoda i da si zaljubljenik u njih. Ti decko, da se bavis malo vise racunarima i da si malo duze u IT sektoru, kao sto sam ja, znao bi sta pricam. Ovo sto ti pricas isto slusam i od mog drugara, koji nema pojma o racunarima!! Korisnici Apple uredjaja su toliko cudna ekipa, koja ne prihvata nista drugo osim Apple-a.

Znamo mi svi da moze da se instalira Windows na Mac-u, ali sto da dajem minimum 1000 eura da bih imao racunar koji obavlja isto sto i onaj od 600 eura? Zato sto je Apple? Pa mi crkne mis za manje od godinu dana, pa ima bag sa ekranom u uglovima,... Ali nema veze vi to sve oprastate Apple-u, a drugima ne.

Ti ne znas sta sve mozes da radis u Windows-u, a ne mozes na Mac OS X!! Ovih dana radim u jednom firmi koja se bavi web dizajnom u kojoj imaju i iMac racunare i na jednom sam morao da radim, ali je to bilo mucenje. Pola stvari koji sam Windows ima na Mac OS X-u nema. Mis je sranje zivo treba da mi sto od 5m ne bi li presao sa jednog kraja ekrana na drugi, da ne pricam o programima, koje ne podrzava i samim tim vecinu stvari ne mozes i da uradis. A da je savrsen operativni sistem i nije, cak i on baguje i secka. Otvaranjem nekoliko tab-ova u Firefox-u na Mac OS X dolazi do seckanja i usporavanja rada istog. Sta da ti pricam programeri u toj firmi, cak i dizajner ne koristi iMac, sigurno imaju razloge.

Najveci je problem sto korisnici Apple uredjaja smatraju da su pametniji od drugih ljudi iskreno i to mi malo lici na neku sektu. :)

Poslednja ili pretposlednja konferencija za stampu, ili kako se vec to zove, od strane Apple-a imala je za cilj da predstavi nove uredjaje, fokus je bio iPod. Kao inovaciju, osim novog dizajna, i kao veoma vaznu stvar na njihovim uredjajima, jeste radio!! Firma se hvali time sto je ugradila radio na svoj mp3 uredjaj!! To je smesno, ali to je Apple.

A koju ti to firmu imas pa si prodao stotinak mac-ova i u kom periodu? Decko, bavi se malo statistikom,

a pa da sekta ko u reziju 4 ...Los Illuminados....palniramo da osvojimo svet uz pomoc malih ali mocnih Apple uredjaja. :)
vidi se po tebi da si klasican pc korisnik chicha .....tesko se navikavas na nove stvari ne zelis da prihvatis iste.cak i ako su bolji....

kakav si ti mis koristio da mi je znati kada ti je toliko trebalo da pomeras kursor ,da te nisu cimali pa ti iskljucili Mis ako na MAgic-a mislis(sa donje strane se ukljucuje,i samo Bluetooth veza nista vise...)

da si malo bolje pratio desavanja na njihovim izlaganjima shvatio bi da svaku inovaciju koju prezentuju je stvarno vredna.
ipod je na poslednjoj reviziji dobio potpuno nove oblike i postao u neku ruku modni detalj,sa mnogim funkcijama koje do tad nano nije imao.
u danasnjem svetu je puno stvari izmisljeno i upravu si ...oni nista novo nisu izmislili ali su napravili da bude jednostavno,logicno,DA RADI!! i Da bude upakovano u nesto u sta pc ni ne razmislja da se upusti.

nemam uopste firmu al sam ih toliko prodao,menjao itd.... za nekoliko godina trgovinom istim i znas sta mi je prvi kupac skoro rekao ...
da je promenio 5 pc laptopova i svaki se pokvario u garantnom roku ,od mene mac sto je uzeo jos uvek radi iako je bio njegov treci vlasnik i dalje ima na njemu scrooll sa 2 prsta i snow leopard koji koristim i ja danas na Macbook pro poslednje generacije.
a godiste je 2006 mac jel ima neko toliko star pc laptop ovde????

ne bih se upustao u price koliko ljudi radi na mac-u koliko bi zelelo a ne moze da priusti ili koliko zadrto brani nesto sto je realno komplikovanije...

a pa da sekta ko u reziju 4 ...Los Illuminados....palniramo da osvojimo svet uz pomoc malih ali mocnih Apple uredjaja. :)
vidi se po tebi da si klasican pc korisnik chicha .....tesko se navikavas na nove stvari ne zelis da prihvatis iste.cak i ako su bolji....

kakav si ti mis koristio da mi je znati kada ti je toliko trebalo da pomeras kursor ,da te nisu cimali pa ti iskljucili Mis ako na MAgic-a mislis(sa donje strane se ukljucuje,i samo Bluetooth veza nista vise...)

da si malo bolje pratio desavanja na njihovim izlaganjima shvatio bi da svaku inovaciju koju prezentuju je stvarno vredna.
ipod je na poslednjoj reviziji dobio potpuno nove oblike i postao u neku ruku modni detalj,sa mnogim funkcijama koje do tad nano nije imao.
u danasnjem svetu je puno stvari izmisljeno i upravu si ...oni nista novo nisu izmislili ali su napravili da bude jednostavno,logicno,DA RADI!! i Da bude upakovano u nesto u sta pc ni ne razmislja da se upusti.

nemam uopste firmu al sam ih toliko prodao,menjao itd.... za nekoliko godina trgovinom istim i znas sta mi je prvi kupac skoro rekao ...
da je promenio 5 pc laptopova i svaki se pokvario u garantnom roku ,od mene mac sto je uzeo jos uvek radi iako je bio njegov treci vlasnik i dalje ima na njemu scrooll sa 2 prsta i snow leopard koji koristim i ja danas na Macbook pro poslednje generacije.
a godiste je 2006 mac jel ima neko toliko star pc laptop ovde????

ne bih se upustao u price koliko ljudi radi na mac-u koliko bi zelelo a ne moze da priusti ili koliko zadrto brani nesto sto je realno komplikovanije...

Ja jesam PC korisnik, ali klasican nisam!! To si ti, jer na Apple racunarima mozes veoma malo stvari da radis. Za razliku od tebe probao sam sve i svasta i na kraju znam sta je dobro i funkcionalno. A kako znam, trenutno sam u IT sektoru, jedne veoma poznate firme kod nas i u svetu. I u svojim redovima imaju PC i Apple racunare. Na tim Apple racunarima radi mali broj ljudi, koji su "navikli" da rade na njemu, neki "dizajneri". Ali zato velika vecina radi na veoma dobrim PC racunarima, neki su cak sa Penitum 4 proceosorom, jedno 4 GB rama i na jednom je ubacen SSD disk.

Koristio sam mis koji je bio pre ovog bezicnog, i molim te, nemoj da me ucis kako se koristi bezicni mis na iMac-u. Taj mis je nefunkcionalan, tezak je, i posle podesavanja veoma je tesko raditi na njemu. A koliko se secam on je trebao da ima neke specijalne "moci" koje su oni iz Apple-a reklamirali, ali kad su ga prodavali kasnije, od tih "moci" nista nije bilo.

Pazi, pratim ja desavanja i drug, koji ima slicno razmisljanje, kao i ti mi se stalno hvali, ali posle malo smejanja i ozbiljnijeg razmisljanja i on shvati, da su to neke debilne stvari koje Apple radi. Covece, ti pricas o obliku i izgledu mp3 uredjaja, ubacili funkcije iz iPhone-a, koje postoje vec duze vreme i to je nesto novo!? Ti ovde pricas o tome da Apple uredjaji rade, a svi drugi proizvodjaci su sranje? Imas mnogo bolje proizvodjace muzickih uredjaja, kojim Apple ne moze ni da pridje. I zamisli, svi oni rade i to mnogo duze i mnogo su jeftiniji, tacnije zavrsavaju posao za sta su napravljeni.

Covece, ja ti kucam sa PC racunara starog preko 6 godina!! Zamisli!!! I on radi!! Nemoj toliko da dizes Apple u nebesa kad ne znas o cemu se radi. Isprobaj nekad Dell ili IBM racunar, probaj Linux, probaj Windows 7, pogledaj njihove mogucnosti i koliko kostaju, pa onda kreni da pricas o kvalitetu racunara. Pocni da radis nesto konkretno na racunarima, kao sto je neko programiranje, upravljaj nekim informacionim sistemima, upravljaj nekom firmom, itd i videces, da tu sa Apple proizvodima neces moci nista da uradis.

Poslednja izmena:
znam i probao sam i to skoro evo recimo burazer skoro kupio novog HP koji je MNogo ali Mnogo losija i sad pazi (dizajnerska) kopija macbook pro-a koji ja imam.
drugar koji je zagrizen pc korisnik(sa razlogom) jer covek voli counter strike i quake i ostale igrice i to je ok,ali cak i on posle sat vremena rada na mac-u se slaze sa utiskom da ima jako puno boljih resanja na mac-u da ne pricamo o tome koliko ljudi teraju unapred.

to sto se tice prezentacije novih uredjaja , sta ti ocekujes? ljudi ti ponude svake godine nesto novo ti mozes slobodno da preskocis njihovu ponudu i nista da ne kupis ,ali vidis da se ljudima to svidja,vole dobar softwere da se iznova pakuje u sve lepse pakovanje.

sto se tice PIRATERIJE sofwerske mozete je naci na bilo kojem od poznatih svetskih pirat sajtova i koristiti programe za mac(sve full) (free of charge) ali ne preporucujem zato sto ne treba svakom sve od programa a i ljudi koji ih rade treba da imaju zaradu za ulozen trud...to je valjda svakom jasno.

Kako tebi nije jasno da meni ovo nije prvi racunar ,i ja sam nekad koristio pc ali sam se jednostavno posle prvog susreta sa mac-om odusevio i prebacio na isti zato i savetujem ljudima da ga probaju pa onda neka sude...
sto se tice magic-a ima mogucnosti bruka(softwere koji mozes free skinuti ti omogucava na njemu da postavis kakve god pozicije ,hvatove,tapove,prelaze itd pozelis zato i jeste magican)...probajte necete se pokajati...
koliko znam u americi se koristi mac kao program za rad u firmima itd ,verovatno ne u svim ali u buducnosti svi ce ih koristiti.
druga je kompanija u svetu i ti kazes kako jako mali broj ljudi koristi njihove proizvode.pa ne postaje se druga kompanija u svetu na lepe zelje.!?

kao i sve ostalo sto su izmislili svi ih kopiraju i to lose...samsung galaxy i tab i phone solidni uredjaj bez nekih velikih zamerki osim(cista kopija iphona i ipad-a)
Bez Itunes-a...mislim zasto sebe zadovoljavati 2,3...10 mestom ako mogu da imam prvo.

znam i probao sam i to skoro evo recimo burazer skoro kupio novog HP koji je MNogo ali Mnogo losija i sad pazi (dizajnerska) kopija macbook pro-a koji ja imam.
drugar koji je zagrizen pc korisnik(sa razlogom) jer covek voli counter strike i quake i ostale igrice i to je ok,ali cak i on posle sat vremena rada na mac-u se slaze sa utiskom da ima jako puno boljih resanja na mac-u da ne pricamo o tome koliko ljudi teraju unapred.

to sto se tice prezentacije novih uredjaja , sta ti ocekujes? ljudi ti ponude svake godine nesto novo ti mozes slobodno da preskocis njihovu ponudu i nista da ne kupis ,ali vidis da se ljudima to svidja,vole dobar softwere da se iznova pakuje u sve lepse pakovanje.

sto se tice PIRATERIJE sofwerske mozete je naci na bilo kojem od poznatih svetskih pirat sajtova i koristiti programe za mac(sve full) (free of charge) ali ne preporucujem zato sto ne treba svakom sve od programa a i ljudi koji ih rade treba da imaju zaradu za ulozen trud...to je valjda svakom jasno.

Kako tebi nije jasno da meni ovo nije prvi racunar ,i ja sam nekad koristio pc ali sam se jednostavno posle prvog susreta sa mac-om odusevio i prebacio na isti zato i savetujem ljudima da ga probaju pa onda neka sude...
sto se tice magic-a ima mogucnosti bruka(softwere koji mozes free skinuti ti omogucava na njemu da postavis kakve god pozicije ,hvatove,tapove,prelaze itd pozelis zato i jeste magican)...probajte necete se pokajati...
koliko znam u americi se koristi mac kao program za rad u firmima itd ,verovatno ne u svim ali u buducnosti svi ce ih koristiti.
druga je kompanija u svetu i ti kazes kako jako mali broj ljudi koristi njihove proizvode.pa ne postaje se druga kompanija u svetu na lepe zelje.!?

kao i sve ostalo sto su izmislili svi ih kopiraju i to lose...samsung galaxy i tab i phone solidni uredjaj bez nekih velikih zamerki osim(cista kopija iphona i ipad-a)
Bez Itunes-a...mislim zasto sebe zadovoljavati 2,3...10 mestom ako mogu da imam prvo.

Ko prica o izgledu racunara, ako ti kupujes laptop da bi ti izgledao lepo i da izgledas fensi, e onda s tobom ne treba nastavljati pricu o mogucnostima racunara.

E bas me interesuje sta je to lik koji je zagrizeni kanteras mogao da radi na Mac-u? Decko, shvati, osoba koja igra igrice na racunaru nije pravi korisnik istog, to je po meni pre ubijanje dosade, i to ne mozes da uporedjujes sa nekim ozbiljnijim stvarima koje mozes da radis na PC racunaru.

Pa kada neko predstavlja nove uredjaje sasvim je logicno da izbaci neku novinu, a ne da objavljuje nesto sto je neko vec to isto odavno uradio.

Ja jedino sto postujem od Apple uredjaja je iPhone, to bi mogao da imam, ali nisam ga uzeo, vec sam uzeo njegovog konkurenta i prezadovoljan sam.

Treba malo bolje da proveris ta istrazivanja, ona jeste druga kompanija, ali u globalu i to mozda samo na americkom trzistu. Ali kada bi uzeo da posmatras samo prodaju racunara, shvatio bi o cemu ti pricam. U Americi je sve to dosta povoljnije nego svuda u svetu i oni tamo vladaju.

Samo da napomenem ne treba uporedjivati iMac sa obicnim PC napravljen od strane Pakoma, Gigatrona i slicnih kompanija ( ma da, neki od njih imaju dobre konfiguracije), vec ga treba uporediti sa Dell-om, IBM-om, jer su to testirane konfguracije, bolje uskladjene, itd.

Malo pogledaj ozbijlnije firme i videces da u njihovim kancelarima skoro da i nema Apple uredjaja, jer su preskupi, suzene su im mogucnosti za rad, itd.

Back