Quantcast

Stiže još teža 2010.

gost 23146

Buduća legenda
Poruka
46.412
Šanse da se tražnja u 2010. poveća samo su teorijske. Jer s padom standarda suočiće se velike kategorije stanovništva, pre svih penzioneri, zatim nezaposleni čiji će se broj dodatno povećati, ali i zaposleni u sektorima gde će plate biti zamrznute, kaže Mlađen Kovačević, profesor Ekonomskog fakulteta. Da će 2010. biti teža od 2009. smatra i saradnik Ekonomskog instituta Ivan Nikolić, koji očekuje da će s oporavkom svetske privrede rasti i cena naftnih derivata, što će uticati i na rast cena domaćih roba.

Nikolić kaže da će 2010. za Vladu Srbije predstavljati veliki izazov jer problemi više neće moći tako lako da se pravdaju svetskom ekonomskom krizom.

– Taj psihološki efekat predstavljaće veliki problem i videćemo kako će Vlada objasniti građanima zašto standard nastavlja da pada u situaciji kada zemlje EU, ali i mnoge druge, pokazuju jasne znake oporavka – kaže Nikolić, koji u 2010. očekuje blago oživljavanje građevinarstva i industrije, a stagnaciju sektora saobraćaja i finansijskih usluga.
Optimizam bez pokrića
Međunarodni monetarni fond prognozira da će srpska privreda iduće godine ostvariti rast od 1,5 odsto, a među državama nastalim raspadom SFRJ veći rast prognoziran je samo za Makedoniju. Rukovođeni ovim procenama, pojedini ministri odmah su počeli da šire optimizam bez pokrića, na šta je reagovao savetnik premijera Boško Živković ocenivši da “još nema nijedne fundamentalne promene na osnovu koje bi se moglo tvrditi da je srpska privreda krenula uzlaznom putanjom”.
– Bio bih zadovoljan ako 2010. ne bude gora od 2009 – izjavio je Živković upozorivši da je “zaduživanje radi pokrivanja budžetskog deficita i davanja raznoraznih subvencija politički korisno na kratak rok, ali je na dug rok vrlo opasno”.
Da prognoze MMF-a nisu razlog za radovanje, svedoči i činjenica da je bruto društveni proizvod Srbije dostigao tek sedamdesetak odsto nivoa iz 1989. Profesor Mlađen Kovačević podseća da je u strategiji razvoja Srbije projektovana stopa rasta BDP-a od sedam i više procenata, što znači da smo nakon ovogodišnjeg pada u minusu od preko 12 odsto.
bez ekonomskog oporavka
– Ogromna je razlika između ostvarenog i onog što je obećavano. Do sada su to pravdali svetskom krizom, a kad ona prođe, verovatno će reći da je kriv svinjski grip – kaže Kovačević, upozoravajući da je uvoz opreme u ovoj godini smanjen za 32 odsto, što, kada je reč o industrijskoj proizvodnji, ne daje prostora za optimizam.
Međunarodna agencija za utvrđivanje kreditnog rejtinga „Dan i Bredstrit“ ocenila je da nije realno očekivati primetni ekonomski oporavak Srbije u 2010. Sa tom ocenom saglasan je i premijer Mirko Cvetković, znatno oprezniji u prognozama od svojih ministara. Oporavak će biti spor, a da bi se odrazio na standard građana, privredni rast na srednji rok mora biti od pet do šest odsto godišnje, poručio je premijer.
A dok “srednji rok” ne profunkcioniše, čeka nas nekoliko nimalo lakih godina, među kojima će naredna biti najteža. U najgoroj situaciji biće penzioneri čija će primanja drugu godinu zaredom ostati na istom nivou. Njima i nezaposlenima najteže će pasti najavljeni rast cene električne energije koja će, kako je nedavno izjavio generalni direktor EPS-a Dragomir Marković, tokom 2010. poskupeti za 20, a možda i više procenata. Za iduću godinu najavljeno je i postepeno povećanje poreza na imovinu, a takođe i ponovno uvođenje poreza na prihod od kamata što će onima kojima drže ušteđevinu u bankama umanjiti zaradu.
stabilan dinar
Sudeći po izjavama čelnika Narodne banke, devizne rezerve zemlje su na zavidnom nivou i garantuju da kurs u narednom periodu neće preterano fluktuirati, odnosno da će dinar biti relativno stabilan. Sasvim suprotno se može očekivati od cena naftnih derivata čiji rast u 2010. očekuju sve relevantne svetske institucije koje se bave energetikom. Finansijska grupacija „Goldman Saks“ prognozirala je da će nafta već do kraja ove godine poskupeti na 85 dolara za barel, a optimističnije su jedino prognoze ruskih analitičara koji očekuju da će se cena barela nafte tokom 2010. kretati od 50 do 60 dolara.
Za razliku od varljivih energetskih, kod prognoze inflacije MMF i NBS kao da su prepisivali jedni od drugih. Sa stopom od 7,3 odsto, po MMF-u, ili 7,7 odsto, po guverneru Jelašiću, Srbija će i u 2010. imati ubedljivo najveću inflaciju u regionu. A uz inflaciju ide i pad kupovne moći. Prosečna zarada u Srbiji je septembra ove godine iznosila 336,7 evra, što je pad od 12,5 odsto u odnosu na septembar 2008. kada se za prosečnu zaradu moglo kupiti 384,6 evra. S obzirom na tempo oporavka koji najavljuje premijer, neće biti iznenađenje ako na kraju 2010. prosečna plata u Srbiju bude jedva 300 evra.
Šta da očekujemo
Loše stvari
- zamrznute penzije i plate u javnom sektoru
- povećanje broja nezaposlenih
- najveća inflacija u regionu
- izvesno poskupljenje struje
- verovatan rast cena naftnih derivata
- najavljeno povećanje poreza na imovinu
- manja naknada za porodiljsko odsustvo
- pooštravanje uslova za odlazak u penziju
- ponovno uvođenje poreza na prihod od štednje
Dobre stvari
- čvrste devizne rezerve, relativno stabilan kurs
- neće biti povećanja PDV-a
- blagi oporavak građevinarstva i industrije
- blagi oporavak tržišta nekretnina

http://www.blic.rs/temadana.php?id=119609

Ja ne mogu da verujem da nas Dinkić laže u svojim izjavama na raznim TV emisijama,a vi?
 

MuskoSamBre

Iskusan
Poruka
5.530
Dobro bre,Muškić što nećeš da priznaš?Laže i nas dvojicu,siluje nam mozak glupostima kad god ga ugledamo na TV-u.
Jok vala ja sam jos 2000 vodio borbu sa drugarima,ubedjujuci ih da je Dinkic vucibatina,lopina i prevarant a oni ga tad kovali u zvezde ! Sad ocima ne mogu da ga vide i krive ga cak i za neke stvari za koje i nije toliko kriv ! Nije problem u Dinkicu,problem je u Demokratakoj stranci kojoj takav Dinkic odgovara da bi sa njegovim prikrivala svoje lopovluke i prevare ! Ipak je DS ta koja snosi najvecu krivicu za sve lose sto se desilo i desava u Srbiji !
 

MuskoSamBre

Iskusan
Poruka
5.530
Ekonomska kriza na globalnom nivou je veoma jaka.
Ali ovo nije obicna kriza.
U pitanju je tranzicija bogatstva i moci ka Dalekom istoku, sto se moze videti na temi "Planetarna tranzicija".
Ma pusti ti sad svetsku ekonomsku krizu ! U Srbiji je bila kriza i bice jos dugo! DS i G17 su najveca srpska ekonomska kriza svih vremena,veca i od sankcija i od hiperinflacije !
 

gost 23146

Buduća legenda
Poruka
46.412
Ma pusti ti sad svetsku ekonomsku krizu ! U Srbiji je bila kriza i bice jos dugo! DS i G17 su najveca srpska ekonomska kriza svih vremena,veca i od sankcija i od hiperinflacije !
U Srbiji će kriza trajati bar 5 godina duže nego u Svetu i to zato što se ovde diže galama na svakog ko traži da veliki lopovi i štetočine budu zakonski likvidirani.
 

Reg

Elita
Poruka
24.714
Strasno, samo bre kukate...:sad2:
Pa i za ovu godinu ste govorili da je nikad gora pa prezivesmo nekako.
Idemo dalje, biće mnogo bolje sledeće godine u Srbiji.:ok:
Jeste stvarno, najavljivali su ovde krvavo proleće, pa krvavu jesen (doduše za jesen još nije kasno, ali loše je vreme, nije za demonstracije), sad je to sigurno odloženo za sledeću godinu. Maler.:D
 

MuskoSamBre

Iskusan
Poruka
5.530
Jeste stvarno, najavljivali su ovde krvavo proleće, pa krvavu jesen (doduše za jesen još nije kasno, ali loše je vreme, nije za demonstracije), sad je to sigurno odloženo za sledeću godinu. Maler.:D
jel znas sta mi je najsmesnije kod vas demokrata...to sto se toliko dopadate sami sebi,da bi vam cak i Narcis pozavideo !Neka,samo se vi uspavljujte uz sopstvene bajke i sanjajte ruzicaste snove,divite se liku koji vidite u ogledalu i slici koju ste stvorili o sebi...vecito mladi i lepi ! Dorijan Grej jos uvek zivi u vama,a dokle ce,videcemo !
 
Poslednja izmena:

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.