Stitna zlezda

• Začetnik teme Začetnik teme d
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja sam operisala, ali navedene simptome nisam imala ni pre operacije, a nemam ni sada. Hipertireozu sam izlečila lekovima davne 2000 - te godine, i od tada su mi hormoni bili u redu. Operisala sam je jer je bila uvećana, i operacija se pokazala kao dobar potez. Jer je hp nalaz pokazao papilarni karcinom.
Za sada nemam nikakvih tegoba. Pijem 75mg eutiroxa dnevno. I to je to.

...ovoliko pijem i ja evo vec druga godina...

...pa da mora polako dok ne ustanovi stvarnu dozu....boces ti ok sigruno...

..ja moram da uzmem uput od moje dr pa da idem da zakazem kontrlu, nisam bila bas dugo, treba da radim i uz da vidim kakva je situaicja sa onim
cvoricima....davi me neko vreme skoro svako vece, a nekad i u toku dana, bas prilicno...tako mi je bilo na pocetku kad sam ustvari i ustanovila sta
mi je...

ps:brus zli izvini na smaranju ono sam pitala zato sto znam da smo svi pre par str zakljucili da ne treba da se piju lekovi (eutiroks)pre vadjenja,pa ne ona riba napisala sve ono pa sam ja kao nasla da pisu da za tsh ne utice al za t4 i t3 utice itd...
ja cu ipak piti pre al ono nebi vise da ubedjujem ljude ako nisam u pravu...

..ja bila zakazala kontrolu za maj, i dala mi doktorka da uradim nalaz ali samo za tsh...kaze ako je on dobar dobro je...ajd sad jel jeste jel nije videcemo kad
budem na kontroli...

- - - - - - - - - -

...nije rekla da se ne pije lek pre vadjenja krvi...

ps:brus zli izvini na smaranju ono sam pitala zato sto znam da smo svi pre par str zakljucili da ne treba da se piju lekovi (eutiroks)pre vadjenja,pa ne ona riba napisala sve ono pa sam ja kao nasla da pisu da za tsh ne utice al za t4 i t3 utice itd...
ja cu ipak piti pre al ono nebi vise da ubedjujem ljude ako nisam u pravu...

Uh sto se tice onog linka sto si mi posala, zaista ne znam sta i kako treba raditi...

Ali ako moze da se bira - bolje ipak da se ne pije mozda, nego da se pije pa da se razmislja posle da li su rezultati krvi ok...

Nemam pojma...A i nisam nesto psoecivao ovu temu, zaboravih i dokle smo stigli i sta smo tacno raspravljali, morao bih opet da citam sve... :ceka:

Aj da vidimo sta kaze Mikelo i Sofija.

ja ne pijem lek pre vadjenja krvi...

inace, zanima me koje su zapravo referentne vrednosti za tsh?
vidim da na izvestaju iz bolnice stoji 0,550 - 4,780, a nedavno sam vadila krv u privatnoj laboratoriji i kod njih je od 0,400 do 4,000.

referentne vrednosti zavise od laboratorije u kojoj se radi analiza. zato su bile razlicite, jer su i reagensi razliciti, ili se razlikuje uredjaj koji laboratorija koristi.
sto se tice ovog sa uzimanjem/neuzimanjem leka pre vadjenja krvi - najvaznije je da svaki put isto postupate. znaci, ako jednom odete da date krv za analize a pre toga ne uzmete lek, onda tako treba da radite i kasnije, da bi rezultati mogli da se valjano prate. ako vam lekar naglasi da ne uzimate lek pre vadjenja, nemojte ga uzimati.

referentne vrednosti zavise od laboratorije u kojoj se radi analiza. zato su bile razlicite, jer su i reagensi razliciti, ili se razlikuje uredjaj koji laboratorija koristi.
sto se tice ovog sa uzimanjem/neuzimanjem leka pre vadjenja krvi - najvaznije je da svaki put isto postupate. znaci, ako jednom odete da date krv za analize a pre toga ne uzmete lek, onda tako treba da radite i kasnije, da bi rezultati mogli da se valjano prate. ako vam lekar naglasi da ne uzimate lek pre vadjenja, nemojte ga uzimati.
dobro to sve nego mene zanima da li je tacno ovo sto je lik napisao:
http://www.ana.rs/forum/index.php?topic=9856.msg12422175#msg12422175
da ako popijemo lek tipa eutiroks pre vadjenja krvi da to nece imati efekta na krvnu sliku?

- - - - - - - - - -

sad kad dodje mikelo i kaze pa to sam ja :hahaha:

Hahaha :) nisam to ja, ali koliko ja znam, tacno je to sto je rekao. Moram da priznam da nisam procitao bas svaku rec, jer sam malo u guzvi, ali mislim da je sustina tacna.
Ja licno nisam video da endokrinolozi traze da se preskoci terapija pre analiza krvi.

Uh sto se tice onog linka sto si mi posala, zaista ne znam sta i kako treba raditi...

Ali ako moze da se bira - bolje ipak da se ne pije mozda, nego da se pije pa da se razmislja posle da li su rezultati krvi ok...

Nemam pojma...A i nisam nesto psoecivao ovu temu, zaboravih i dokle smo stigli i sta smo tacno raspravljali, morao bih opet da citam sve... :ceka:

Aj da vidimo sta kaze Mikelo i Sofija.

na ovo sam mislila:lol:
http://forum.krstarica.com/showthread.php/4041-Stitna-zlezda?p=31206463&viewfull=1#post31206463
al nebitno :lol:al mi simpaicno to kako sam blia u fazonu wtf drugi nisu u pravu:mrgreen:

Cao svima....ja sam skroz nova ne samo ovde nego na forumima uopste... potrebno mi je vise informacija o hormonima stitne zlezde, a vidim da tu ima dosta iskustva. Pre 8 dana sam operisala stitnu i izvadjen je ceo levi rezanj. Desni mi je ostavio ali isto ima cvorice, beznacajne...Hormoni su mi uvek bili u redu i to svi , operisao me je zbog gusavosti jer su cvorovi u levom reynju bili bas veliki, a ne zbog hormona jer kao sto rekoh hormoni su mi uvek bili u redu. Dana sam uradila hormone i TSH mi je jako nizak 0.143 (referentne 0.4-4), ukupni T3 je 1,07 (referentne od 1,1-2,6) dakle malo nizi a ukupni T4 je ok. Sad me to brine sto je TSH tako nizak????Da li neko ima ovakvo ili slicno iskustvo??? da li sam mozda poranila sa hormonima??? koliko posle operacije treba cekati da se prvi put konrolisu hormoni???

Kontrolisala sam štitnu žlijezdu i hormoni su mi bili OK, ali su mi antitjela bila znatno povišena. Dr mi je rekla da je tome razlog stalna upala štitne žlijezde i da mi ne treba nikakva terapija ali da će to vremenom dovesti do poremećaja u funkciji štitne. Kao i da imam promjene u strukturi tkiva i čvorove što treba pratiti. Može li mi neko reći da li je moguće uvesti neku terapiju da ne dođe do poremećaja u lučenju hormona?

Nazalost, to nije moguce, posto jos uvek nema istinskog leka za autoimunske poremecaje.
U sustini, sad treba ici na redovne kontrole, kako bi se na vreme otkrio hormonski disbalans ili neka eventualna promena u tim cvorovima, pa da se na vreme zapocne sa lecenjem. To nije nesto oko cega treba da gubite zivce ili da se plasite, prilicno je benigno jedno stanje, samo treba da pocnete da uzimate hormone kad za to dodje vreme.

Kontrolisala sam štitnu žlijezdu i hormoni su mi bili OK, ali su mi antitjela bila znatno povišena. Dr mi je rekla da je tome razlog stalna upala štitne žlijezde i da mi ne treba nikakva terapija ali da će to vremenom dovesti do poremećaja u funkciji štitne. Kao i da imam promjene u strukturi tkiva i čvorove što treba pratiti. Može li mi neko reći da li je moguće uvesti neku terapiju da ne dođe do poremećaja u lučenju hormona?

postoji mnogo ljudi sa istim slučajem, kao što je tvoj, a koji nikad ne pređu u hipotireozu( smanjeni rad štitne), a i da dođe do toga, nije to ništa strašno, dakle, samo opušteno i veselo..:))))

Iako je Mikelo rekao da ne moze, mozda i moze, rekao mi je prosle godine jedan lekar, kome se majka razbolela. Jelte, kada je o nama rec, lekari ce reci olako "ne moze, nema spasa, nista se tu ne moze uraditi", al kad zafali nesto njima ili njegovima, da vidis kako ce prevrnuti i nebo i zemlju i naci neko resenje kako znaju, kakvo takvo.

Dakle, sa Mikelom oko antitela se slazem - to je izgleda subklinicka forma Hashimoto tireoiditisa kod tebe tj autoimunog hronicnog zapaljenja stitaste zlezde i za to skoro pa i nema leka, il da kazemo - nema leka, kao ni za jednu drugu autoimunu bolest, vec se lece samo simptomi i posledice koje bolesti prave, pa se koliko toliko olaksava zivot pacijentima, ali nema lecenja same autoimune bolesti i te greske imunog sistema koji baguje poput Gejtsovog Majkrosofta Viste kada je izasao (a ni ostali mu "prozori" nisu bolji).

A sto se tice ovih cvorica, tu ima "leka". Naime, ovaj lekar mi je rekao da je iz inostranstva donosio neku novu generaciju radioaktivnog joda, sto uopste nema kod nas u Srbiji, a lekari su totalno neobavesteni o tome, i ne znaju da to cak i postoji (po njegovoj prici). Majka mu je cak dobila i srcana oboljenja zbog te stitaste zlezde, a posle koriscenja tog radioaktivnog joda (nova neka generacija, ne ovo sto svi znamo i imamo u Srbiji) cvorici su se smanjivali i sada je ona skoro pa ok, a bila je na korak do vadjenja stitaste zlezde.

Eto, nekoj drugoj zeni bi zasigurno izvadili stitastu zlezdu il bi cekajuci da je operisu i da stigne na red umrla od komorbiditeta srcanih bolesti, al eto, kad si lekarova majka, pa se imaju veze, pare, poznanstva, dostupnost svih lekova sveta onda ..... :mrgreen:

- - - - - - - - - -

Sta znaci to "znatno"" ? Mozes li da napises koliko su to tacno povisena, kao i referentni okvir te laboratorije u kojoj si radila? (p.s. Nikad ne uporedjivati svoje rezultate sa referentnim okvirima sa interneta ili iz drugih laboratorija, nego samo sa ref. okvirom svoje laboratorije u kojoj ste radili testiranja, jer svaka laboratorija moze imati drugacije vrednosti zbog puno razl. faktora).

Iako je Mikelo rekao da ne moze, mozda i moze, rekao mi je prosle godine jedan lekar, kome se majka razbolela. Jelte, kada je o nama rec, lekari ce reci olako "ne moze, nema spasa, nista se tu ne moze uraditi", al kad zafali nesto njima ili njegovima, da vidis kako ce prevrnuti i nebo i zemlju i naci neko resenje kako znaju, kakvo takvo.

Dakle, sa Mikelom oko antitela se slazem - to je izgleda subklinicka forma Hashimoto tireoiditisa kod tebe tj autoimunog hronicnog zapaljenja stitaste zlezde i za to skoro pa i nema leka, il da kazemo - nema leka, kao ni za jednu drugu autoimunu bolest, vec se lece samo simptomi i posledice koje bolesti prave, pa se koliko toliko olaksava zivot pacijentima, ali nema lecenja same autoimune bolesti i te greske imunog sistema koji baguje poput Gejtsovog Majkrosofta Viste kada je izasao (a ni ostali mu "prozori" nisu bolji).

A sto se tice ovih cvorica, tu ima "leka". Naime, ovaj lekar mi je rekao da je iz inostranstva donosio neku novu generaciju radioaktivnog joda, sto uopste nema kod nas u Srbiji, a lekari su totalno neobavesteni o tome, i ne znaju da to cak i postoji (po njegovoj prici). Majka mu je cak dobila i srcana oboljenja zbog te stitaste zlezde, a posle koriscenja tog radioaktivnog joda (nova neka generacija, ne ovo sto svi znamo i imamo u Srbiji) cvorici su se smanjivali i sada je ona skoro pa ok, a bila je na korak do vadjenja stitaste zlezde.

Eto, nekoj drugoj zeni bi zasigurno izvadili stitastu zlezdu il bi cekajuci da je operisu i da stigne na red umrla od komorbiditeta srcanih bolesti, al eto, kad si lekarova majka, pa se imaju veze, pare, poznanstva, dostupnost svih lekova sveta onda ..... :mrgreen:

Ja sam i govorio o antitelima, tj. o autoimunskom procesu.
Nije istina da to vazi za sve autoimunske bolesti, jer za neka oboljenja postoje imunomodulatorni lekovi koji modifikuju tok bolesti, tako da nije u pitanju samo lecenje simptoma i posledica (v. teriflunomid, fingolimod, dimetil-fumarat za MS, leflunomid za RA i psorijazu...)
Cvorici koje ima, ako su joj rekli da ih samo treba redovno pratiti, ne predstavljaju sada nikakvu pretnju po njeno zdravlje i ne treba da juri nikakav radioaktivni jod niti bilo koji drugi vid lecenja.

Vista nije bila losa, bila je samo ispred svog vremena.

Poslednja izmena:

Nazalost, to nije moguce, posto jos uvek nema istinskog leka za autoimunske poremecaje.
U sustini, sad treba ici na redovne kontrole, kako bi se na vreme otkrio hormonski disbalans ili neka eventualna promena u tim cvorovima, pa da se na vreme zapocne sa lecenjem. To nije nesto oko cega treba da gubite zivce ili da se plasite, prilicno je benigno jedno stanje, samo treba da pocnete da uzimate hormone kad za to dodje vreme.

pa dobro meni je doktorka rekla kao da sama odaberem dal zelim da pocnem sa terapijom ili ne al kao mig mig bolje je da se pocne(il mi je tako ostalo u secanju:lol:)....
doduse meni je tsh bio na gornjoj granici al antitela su u majcinu a nista mi ne fali ovako..u sv sl nije to nist strasno samopopijes tabletu ujutru al sam zato smarala brus lija(stavice me na ignor:hahaha:) a on rece kao da je bolje da se sto duze odlaze terapija ..u sv sl msm da sve to zavisi od osobe do osobe i klinicke slike..
ti imas i te cvorice i gluposti al ono ako ti je ok onda super....samo prati stanje:))

- - - - - - - - - -

a za antitela ne znam imala sam milion strana na tu temu vezanu za unos joda u organizam,cak je i riba neka trudnica na ana forumu pisala kako su joj se smanjila antitela malo kad je pila dal jod u pilulama il kako sad me mrzi da listam..

msm nekim ljudima se smanji al uglavnom vecini divljaju....imas sad ti te silne teorije i istrazivanja po netu imas i ishranu koja se preporucuje itd...

Poslednja izmena:
...da moju doktrorku samo to zanima, ona kaze ako je on dobar ostalo je ok.....a da li je ili nije ja bas i ne znam...

..iskasapi me ona curka sto vadi krv, a bas danas bila u dz vadila krv za skener...i ni osetila nisam, ova samo sto mi ne
napravi zive rane, i ja kazem..kako one po bolnicama stalno imaju neke zamerke na vene, a u dz to nikad ne pricaju nego
lepo izvade ne osetim....tu ona poce da lupeta gluposti kao one imaju lose i debele igle...budalastina...nisam htela dalje
da se raspravljam....

Back