Stitna zlezda

• Začetnik teme Začetnik teme d
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
..ja cu sutra ici u DZ popodne da vidim kom su me doktrou prosledili posto je moja dr otisla u penizju, pa ako uspem odma da uzmem uput za UZ stitne jer je sad negde godina dana
od proslog i tad je rekao kontrola za godinu...i uput za KC pa da onda idem neki dan da zakazem i da uzmem uput da dam krv....
...ne znam ima li promena ili ne, mada ponekad kad se bas iznerviram ima utisak da me neko davi, a tako sam se osecala kad je stitna otisla u aut, a ja nisam ni znala da je to od toga...

UNAPRED ZAHVALNA,ZNAM DA SMARAM:):

imam 25 leta:)i ne jedem meso(sto sam spominjala svim lekarim i svi mi rekose da nema to veze,al cisto ajd da spomenem)(al jedem jaja i sir).
ja sam zbog povremenog punog nosa:)(al nikad se nisam ni lecila kako treba popijem caj tu i tamo.+ali nikad nisam stvarno bila bolesna,i ne pamtim kad sam temperaturu imala u zivotu)
i crvenog grla,i nizih leukocita itd (sve u poslednjih godinu 2)...otisla kod opstog,i on mi je dao uput za hematologa,koji me je poslao kod endokrinologa,i kod imunologa(gde je sve bilo ok na testovima)..a testovi kod endokrinologa su zborili sledece:):

dijagnoza:thyroiditis autimmunis - E06.3

stitasta zlezda je normalne velicine i polozaja,nehomogene gradje,pretezno hipoehogena,bez nodalnih promena,normalne CD signalizacije
LGL vrata b.o

TSH:5.98 (referentne vrednost od 0.3-5.5)
ponovljen tsh:4 (u razmaku od nedelju dana cini mi se)
FT4:11.7
TGAB:118,8 (ref vrednosti<70)
TPOAB: 3837 (ref.vrednosti <130)

e sad ovako meni je doktorka rekla sledece:
-da mi je to verovatno nasledno..
-da treba da uzimam taj lek,zbog slucajne trudnoce..i nije navodila dr razloge.
-da ne moram da ga uzimam al zbog vec recenog da bi trebalo...
na sta sam ja rekla da sam po tom pitanju odgovorna,i u slucaju da mi se ipak desi da bi isla na abortus,a ona nikad ne znas sta ces misliti tad...
-i isto tako da ako budem htela da imam dete da se javim 3 meseca ranije(sto ne sporim)

dr doktor je rekao slicno:
-da ne moram da uzimam dok ne budem htela dete,ali da treba jednom godisnje da kontrolisem nivo onog gore u krvi..
-da nivo moze ostati isti do kraja zivota,ili se povecati se(ne znam dal moze prirodno malo da se smanji,nisam sigurna da je to rekao)al u sv slucaju zato su kontrole tu..
-i rekao je da onaj lek nema negativnih posledica..(pretpostavljam da je mislio 99% slucajeva)
+da se manje stresiram:) buahahhahhahhahaaaa:zcepanje:jest da:roll::D

e sad moj problem je sto:
1.ja generalno ne volim da uzimam lekove i slicno i volim prirodnije varijante.
1.)i nekako se vidim kao rob da do kraja zivota ustajem ujutru da bi pila lekove...
2.)na gore navedenom linku pise da moze da ima neke nuspojave,i to me donekle brine zato se i raspitujem za vasa iskustva..
2.rekli su da ne moram da ih uzimam i ako ih ne budem uzimala stanje ce biti nepromenjeno(u sv slucaju tu su kontrole)
evo recimo sad nemam nekih problema sa kijavicom,tjupopste ihnemam,al mi je i dalje malo(al to je sve malo)crveno glro..
sad kontam da bi uzimenja ovog leka i to neutralisalo,al jedino zasta mi ga i preporucuju je nezeljena trudnoca...
a ja i da nemam ovaj problem bi u svakom slucaju abortirala da mi se tako nesto desi..

e sad ja ovde vagam pozitivne i negativne posledice uzimanja tog leka..
+:moze da mi neutralisie ovaj mini,povremeni problem sa grlom,i spreci probleme tokom slucajne trudnoce,al to sam vec rekla sta bi uradila i da mi nije ovakva dijagnoza...
-:moze da ima nuspojave po ovome
http://www.almp.hr/upl/lijekovi/PIL/UP-I-530-09-09-02-212.pdf
sto me najvise i brine i zato i ponavljam pitanje KOJA SU VASA ISKUSTVA?
i trebala bi ceo zivot da ga pijem(mislim mogla bi da prestanem kad osh ali onda se vracana staro,ne pogorsava se)

tako da se jos razmisljam sta da radim,i zahvalna sam na svakom savetu;)

*inace jedan komentar vise ne verujem bas ovim privatnim klinikama,jer su rezultati kod njih i u kbcu bas drugaciji,ko da se ovi prvi malo stekaju na sredsvima:)
+mozda dodam jos neke info sutra za sada :lakunoc: i hvala:)
U sličnoj smo situaciji,sa tim što mi je tsh dosta niži kao i antitijela...
Ne vjerujem više da hrana (bilo kakva) može da dovede do autoimunog poremećaja,treba da se desi neki velik šok da se imuni sistem ovoliko razyebe pa da napada sopstvene organe...vjerovatnije je da nismo podnijeli neku vakcinu koju smo primili,ili smo unijeli neke teške toksine u organizam,ili 100 drugih čuda pa se imuni sistem zbunio....
Jbg tako je kako je,moraš sad uraditi sve da ojačaš imuni sistem da ne nakačiš još neko autoimuno sranjje..ima više studija koje kažu da selen u dozi od 200 mikrograma svakodnevno smanjuje titar antitijela,usporava napredak hašimota, jača imuni sistem i popravlja ukupno zdravstveno stanje,pa pokušaj sa tim..
Njvjerovatnije nas čeka jednog dana hipotireoza,mada ima ljudi kojima nikad ne oslabi funkcija...
ne znam šta se dešava,vidim da postoji masa mlađih ljudi i od tebe koji su već prešli u hipo..pogotovo cura..
moj savjet ti je da jedeš često ribu(omega 3 masne kiseline),svaki dan dvije kašike maslinovog ulja,đumbir,što češće bijeli luk,što više vremena na suncu,mislim tako ja radim..i suplement selena jer teško se unosi samo hranom,kažu zemlja u Srbiji jako siromašna selenom...
ima još svašta nešto,ako se sjetim još čega smaraće vas Šime

Meni je mnogo pomogao vitamin D3. Preporucujem svi borcima za zdravlje stitne zlezde da probaju ovaj suplement. Uzimam trenutno 2000ui, polako ga podizem da vidim koja mi doza treba... to sa dozama je jako mracna teritorija i bukvalno ne moze niko da vam kaze koliko treba da uzimate.

Osecam vidno povecanje energije od kada uzimam D3 i koza mi je manje suva npr. pete mi vise ne pucaju. Efekte ovog vitamina sam osetila odmah, tj. istog dana kada sam pocela suplementaciju. Od povecane energije prvog dana sam imala problema da zaspim u svoje uobicajeno vreme, ali vec drugog dana se to sredilo.

Dve stvari, prva sto se tice suplemenata imam doktora od poverenja koji mi je recimo rekao da rotiram par meseci razne pa pauza pa opet.A druga vest je da sam bila na kontroli i da je doktorka zadovoljnaaaaaaa :D
Isto zelim i ostalima koji boluju od ovoga.

Meni je mnogo pomogao vitamin D3. Preporucujem svi borcima za zdravlje stitne zlezde da probaju ovaj suplement. Uzimam trenutno 2000ui, polako ga podizem da vidim koja mi doza treba... to sa dozama je jako mracna teritorija i bukvalno ne moze niko da vam kaze koliko treba da uzimate.

Osecam vidno povecanje energije od kada uzimam D3 i koza mi je manje suva npr. pete mi vise ne pucaju. Efekte ovog vitamina sam osetila odmah, tj. istog dana kada sam pocela suplementaciju. Od povecane energije prvog dana sam imala problema da zaspim u svoje uobicajeno vreme, ali vec drugog dana se to sredilo.

Jeste,vitamin d je ključan za imuni sistem,uskoro krećem i sa njim,vjerovatno sam u deficitu jer nama tamnoputijima treba više vremena na suncu( a ide zima još malo)...a i da nisam u deficitu sumnjam da on može da škodi..
Inače drugi dan uzimam selen u jačoj dozi od 200 mikrograma,kao da sam drogiran čitav dan..kao da sam zapalio dzoju koju nisam 100 godina,eto takvo mi je raspoloženje...probaj i ti sa selenom i cinkom,jako bitni minerali za sve...mnogim pomaže..

Jeste,vitamin d je ključan za imuni sistem,uskoro krećem i sa njim,vjerovatno sam u deficitu jer nama tamnoputijima treba više vremena na suncu( a ide zima još malo)...a i da nisam u deficitu sumnjam da on može da škodi..
Inače drugi dan uzimam selen u jačoj dozi od 200 mikrograma,kao da sam drogiran čitav dan..kao da sam zapalio dzoju koju nisam 100 godina,eto takvo mi je raspoloženje...probaj i ti sa selenom i cinkom,jako bitni minerali za sve...mnogim pomaže..

nisam tamnoputa, nego zivim u Kanadi i veci deo godine nema dovoljno sunca (slicno kao u Srbiji) ali sam i celijak i generalno imam problema sa svakakvim nedostacima
inace, ja uzimam 200mcg selena i 25mg (ili je mozda mcg nisam sigurna) zinka i 50mg joda dnevno
uzimam i magnezijum

...meni je moja dr rekla da to nista ne kupujem da ne bacam pare bzvz vec da jedem povrce i voce, ustvari da se hranim normalno, sta to podrazumeva svi znamo..i da
redovno pijem eutirox...jedina preporuka je fizicka aktivost....

...meni je moja dr rekla da to nista ne kupujem da ne bacam pare bzvz vec da jedem povrce i voce, ustvari da se hranim normalno, sta to podrazumeva svi znamo..i da

ima mnogo ljudi koji imaju stomacne tegobe od voca i povrca
osim toga, da bi te namirnice bile bogate hranljivim materijama moraju da rastu na odredjenom mestu koje omogucava sve to... a kako ti da znas kako i gde je gajeno?

ima mnogo ljudi koji imaju stomacne tegobe od voca i povrca
osim toga, da bi te namirnice bile bogate hranljivim materijama moraju da rastu na odredjenom mestu koje omogucava sve to... a kako ti da znas kako i gde je gajeno?

...nisam bas o tome sa njom pricala....kako sam tad bila bas u nezavidnoj finansijskoj situaciji, valjda mi je bas takav lekarski savet i odgovarao....poslednji nalaz je dio dobar,
mada od tad ima godinu ipo dana....trebalo bi uskoro da idem ponovo pa cu videti kako stoji stvar sada...u odnosu na to cu se i ponasati, ma sta ona rekla...

..inace mene zanima zasto uzimate D vitamin, on je za kosti..ako su kosti u redu ne vidim potrebu za njim, uradite snimak gustine kostiju pa cete onda znati da li vam je
potreban ili ne....ja sam to radila prosle godine i tada je proredjenost kostiju bila 1% samo....ne pitah doduse u kom razmaku bi trebalo to ponoviti....

...nisam bas o tome sa njom pricala....kako sam tad bila bas u nezavidnoj finansijskoj situaciji, valjda mi je bas takav lekarski savet i odgovarao....poslednji nalaz je dio dobar,
mada od tad ima godinu ipo dana....trebalo bi uskoro da idem ponovo pa cu videti kako stoji stvar sada...u odnosu na to cu se i ponasati, ma sta ona rekla...

..inace mene zanima zasto uzimate D vitamin, on je za kosti..ako su kosti u redu ne vidim potrebu za njim, uradite snimak gustine kostiju pa cete onda znati da li vam je
potreban ili ne....ja sam to radila prosle godine i tada je proredjenost kostiju bila 1% samo....ne pitah doduse u kom razmaku bi trebalo to ponoviti....

ako tebi tvoja ishrana odgovara to je odlicno, ne treba nista da menjas :) meni moja nije dovoljna iz razlicitih razloga
pre trudnoca i produzenog dojenja ja sam bila mnogo zdravija, ali mi je to dodatno iscrpelo organizam

meni su kosti odlicne (za divno cudo), bas sam danas pala sa ubrzanjem i sa visine (na stepenistu), letela sam... bilo je jezivo, uspela sam da se docekam na ruke i noge i stvarno sam se razvalila i nisam nista polomila... pravo cudo! kapiram da je ovo bio dobar test za moje kosti, ne moram da radim istrazivanje.

treba da pratite istrazivanja vezana za vitamin D, bilo ih i poslednje vreme mnogo i otkrile su se mnoge druge funkcije D vitamina, u svakom slucaju meni je znacajno podigao energetski nivo

...D.vitamin se stvara pomocu sunceve energije, bebama se leti ne daje D vit., zbog toga....ja se suncam od juna do septembra, imam pigmenta za 10 ljudi
i verujem da mi to nije potrebno...ali eto bas cu pitati moju dr...da mi kaze nesto vise o tome...

...D.vitamin se stvara pomocu sunceve energije, bebama se leti ne daje D vit., zbog toga....ja se suncam od juna do septembra, imam pigmenta za 10 ljudi
i verujem da mi to nije potrebno...ali eto bas cu pitati moju dr...da mi kaze nesto vise o tome...

ljudima sa vise pigmenta treba vise sunca da bi proizveli D vitamin
takodje ljudima sa viskom kilograma ili starijim ljudima

Doktori se obicno razumeju u lekove, a u ishranu i suplementaciju mnogo slabije, ili jako retko... mozda tvoja doktorica zna, ali mozda i ne zna. Ne ubedjujem te da pijes D3 vitamin, nego onako samo kazem :) pokusala sam i svojim roditeljima da kazem, ali oni samo vrte onu pricu o kostima, ne mozes im nista novo reci.

Mom sinu se povukao ekcem od D3 vitamina koje uzima... to je za mene potpuno fascinantno, zajedno sa mojom energijom, kao da sam dobila dzek pot!

ljudima sa vise pigmenta treba vise sunca da bi proizveli D vitamin
takodje ljudima sa viskom kilograma ili starijim ljudima

Doktori se obicno razumeju u lekove, a u ishranu i suplementaciju mnogo slabije, ili jako retko... mozda tvoja doktorica zna, ali mozda i ne zna. Ne ubedjujem te da pijes D3 vitamin, nego onako samo kazem :) pokusala sam i svojim roditeljima da kazem, ali oni samo vrte onu pricu o kostima, ne mozes im nista novo reci.

Mom sinu se povukao ekcem od D3 vitamina koje uzima... to je za mene potpuno fascinantno, zajedno sa mojom energijom, kao da sam dobila dzek pot!

..ok, ovde smo da razmenimo misljenja i iskustva...
..ja se suncam, ustvari provedem na plazi svaki dan po celi dan...sem kad pada kisa ili je neko bzvz vreme...sve u svemu od 90 dana, ne odem mozda 10, ostale dane sam tamo...ako
ne lezim na suncu sto retko ili skoro nikako ne radim, ja sam u vodi i pod suncobranom sto opet ne smeta nsita da bi sunecevi zraci doprli do mene...tamnoputa sam i pocrnim u roku od
dva dana...neki kazu preteram, ali nemam ja tu sta da preterujem to je tako imam puno pigmenta...celo leto sam na moru od kad se secam sebe, tako da sumnjam opet kazem da meni nedostaje
D vit., narocito sto sam isla da snimam gustinu kostiju pa su i lekari tammo bili zacudjeni jer ja imam 55 godina za dva manje od mesec ipo dana...cak i pored menopauze nije se smanjila
gustina kostiju sto je retkost, a opet je to zbog sunca....i mlecnih proizvoda definitivno kad sam ja u pitanju, nismo svi isti...i ne razlaze nam se svima sve isto u organizmu...
...drago mi je zbog tvog deteta svakako da je to odlicna stvar sto ste se resili ekcema....onda nastavite u tom pravcu...

...ja i ovako muku mucim sa nesanicom, kad bi pila taj selen ne bih zaspala do prekosutra sto nikako nije dobro, taman se malo "sredih" po tom pitanju...
...u poslednje vreme zaspim skoro svako vece pre ponoci ssto je za mene premija, probudim se u 6, pola 7, 7, kako kad, naspavana milina jedna, ne mogu ni sama da verujem sta mi
se desilo:)

nisam tamnoputa, nego zivim u Kanadi i veci deo godine nema dovoljno sunca (slicno kao u Srbiji) ali sam i celijak i generalno imam problema sa svakakvim nedostacima
inace, ja uzimam 200mcg selena i 25mg (ili je mozda mcg nisam sigurna) zinka i 50mg joda dnevno
uzimam i magnezijum

Nisam tvrdio da si ti tamnoputa,jbg nespretno se izrazio..
pazi na ovu dozu od 200 mirograma,pratili su u nekim studijama ljude koji su uzimali tu dozu 7 godina i jedan dio njih je razvio dijabetes tipa 2...
bilo bi dobro da smanjiš nakon nekog vremena..jer je 50 mikrograma neka preporučena doza

Ta tvoja bakica od doktorke mora da je studirala 60,70-ih a da pri tom nije pratila novija istraživanja o značaju selena,cinka,vitamina d3 itd
Pa medicina se iz godine u godinu razvija,i svako malo se dođe do novih saznanja,a ta tvoja izgleda od studija nije uzela neku novu knjigu u šake...:lol:
inače meni je moja predložila selen,ali nije ništa pričala u vezi doze...i da nije rekla ništa sigurno bi sam pronjuškao jer godinu dana češljam po ovoj literaturi i učim...
evo dvije studije o selenu,inače ima ih više..
http://press.endocrine.org/doi/full/10.1210/jcem.87.4.8421
u ovoj studiji su uzimali dozu od 200 mikrograma tokom tri mjeseca,čak njih 9 od 36 su potpuno normalizovali titar TPO antitijela!
http://joe.endocrinology-journals.org/content/190/1/151.fu

i vitamin D ili kako ga ovaj lik naziva čak i hormonom,nije bitan samo za kosti,on je isto ključan za mnoge procese u organizmu,igra jako bitnu ulogu i u autoimunim bolestima...http://vitamindhealth.org/

Ta tvoja bakica od doktorke mora da je studirala 60,70-ih a da pri tom nije pratila novija istraživanja o značaju selena,cinka,vitamina d3 itd
Pa medicina se iz godine u godinu razvija,i svako malo se dođe do novih saznanja,a ta tvoja izgleda od studija nije uzela neku novu knjigu u šake...:lol:
inače meni je moja predložila selen,ali nije ništa pričala u vezi doze...i da nije rekla ništa sigurno bi sam pronjuškao jer godinu dana češljam po ovoj literaturi i učim...
evo dvije studije o selenu,inače ima ih više..
http://press.endocrine.org/doi/full/10.1210/jcem.87.4.8421
u ovoj studiji su uzimali dozu od 200 mikrograma tokom tri mjeseca,čak njih 9 od 36 su potpuno normalizovali titar TPO antitijela!
http://joe.endocrinology-journals.org/content/190/1/151.fu

i vitamin D ili kako ga ovaj lik naziva čak i hormonom,nije bitan samo za kosti,on je isto ključan za mnoge procese u organizmu,igra jako bitnu ulogu i u autoimunim bolestima...http://vitamindhealth.org/

...moja dr nema vise od 40 godina, tako da se ne svrstava u stare lekare i one koji su ucili u onom veku..:ok:
...jedino sto mi je skrenula paznju je da NE uzimam nista sto ima dodatak joda....ni vodu ni bilo sta drugo...da zivim normalno i da se sto vise fizicki aktiviram ako mogu...
..poslusala sam je i kad sam smrsala 12kg u cugu, posle jos malo, holesterol mi se normalizovao...cvorovi na stitnoj poceli da se smanjuju...tsh dosao na granicu normalnog...
...zasto bi onda bilo potrebno da pijem kojesta ako ima nacina da se to sredi onako kako je i savetovala...
....inace sam jedna neopterecena osoba, ne citam po netu sta pise i ko gde pise o stitnoj, informisala sam se onoliko koliko sam smatrala da mi je dovoljno i to je to...ne pada
mi na pamet da citam kojekakva i kojecija istrazivanja i studijske radove...imam ja i preceg i lepseg stiva od toga...ko misli da treba ne zameram nista, citajte...

...malo sam se opustila i opet vratila kg (ne sve srecom), ali vec od sutra krecem na rekreaciju 3x nedeljno pa ce se to sve opet vratiti na staro....

Back