Zdravo. Zovem se Sasa i imam 25 godina. Probleme sa stitnom sam otkrio prije dvije godine kada sam zbog umora poslat na pregled kod endokrinologa. Uradio sam analize krvi i ultra zvuk i ustanovljene su povisene vrijednosti anti TPO-211 dok su ostali hormoni bili u granicama normale (ili malo povisen, nisam siguran). Endokrinolog mi je odredio dijagnozu hipotiroze tj. Hasimoto bolest i prepisao mi tiroksin tablete. Misleci da nije nista strasno, pokusao sam na prirodan nacin popraviti stanje i nisam pio lijek vec orahovacu, caj od djumbira i nakon mjesec dana uradio analizu hormona i stanje hormona se popravilo ali sam zaboravio da uradim antitjela (anti TPO) i uopste nisam obracao paznju na njih jer je na toj analizi hormona (tsh i ostalo) rezultat bio ok. Nakon toga su poceli problemi sa upalom sinusa, krvarenjem iz nosa i problem sa mirisom ali sam se ja inhalirao cajem i to me je proslo vremenom (mada i trenutno imam problem sa sinusima i neko tkivo kao polip ali ne pravi mi neke posebne probleme). Nakon toga poceli su problemi sa stomakom, hemoroidima, helikobakterija, bol oko zuci, zatvor, knedla u grlu, vracanje kiseline iz zeluca i otisao sam na pregled. Uradjen mi je ultrazvuk stomaka i sve je bilo ok osim sto se primjecuje zadebljanje zuci tj. da je postojala neka upala nekad, uradio sam gastroskopiju i ustanovljen mi je refluks kiseline i oslabljena kardija, i kolonoskopiju gdje je nakon uzoraka pronadjena upala u tankom crijevu. Za te dvije godine cesto sam imao herpes na usni, trenutno imam cmicak na oku. Ne znam da li su svi ovi simptomi povezani ali vjerujem da je moguce. Ono sto me najvise brine je sto u posljednje vrijeme imam izrazenije promjene raspolozenja, osjecam strah, imam problema sa pamcenjem, probleme sa razmisljanjem, usporen govor i "trazenje rijeci", nemam volju ni za sta, tesko usvajam nova znanja, cesto mislom da sam nesto zaboravio, problem sa citanjem, udaljio sam se od drustva, stid i strah od ljudi, zbunjen sam, dio oko usne mi ponekad drhti, imam blago narandzaste fleke na rukama, pospan sam i umoran. Da li je moguce da ovi problemi nastaju zbog stitne? Takodje, da li je moguce da se Hasimoto godinama razvija i pravi ove probleme jer sam ja i kao djete bio cudan, bezvoljan, imao sam strahove, promjene raspolozenja ili da srz problema trazim u mozda depresiji ili nekim neuroloskim problemima. Izvinjavam se sto nisam naveo tacne rezultate krvi posto sam proslijedio rezultate doktoru. Trenutno cekam termin kod endokrinologa. Hvala puno na odgovoru.