Ja sam ja.
Na celom svetu ne postoji niko potpuno isti kao ja.Postoje ljudi koji imaju iste delove kao ja,ali niko u celini nije potpuno isti kao ja.Prema tome,sve sto proizilazi iz mene autenticno je moje,jer je moj izbor.
Posedujem sve sto cini mene-telo,ukljucujuci i sve sto ono radi;um-ukljucujuci sve moje misli i ideje;oci-ukljucujuci slike svega onoga sto one vide;osecanja-bez obzira kakva sve mogu da budu-gnev,radost,frustriranost,ljubav,razocarenje,uzbudjenje;usta i sve reci koje iz njih izlaze-ljubazne,slatke i grube,istinite i lazne;glas,bucan i nezan;dela-bilo drugimaili sebi.
Posedujem svoju fantaziju,snove,nade,strahove.
Imam svoje trijumfe i uspehe,propuste i greske.
Posto posedujem sve to sto cini mene,mogu sa sobom detaljno da se upoznam.Cineci to,mogu sebe da zavolim i da se prijateljski odnosim prema svim delovima sebe.Mogu da omogucim citavoj sebi da radim onako kako je za mene najbolje.
Znam da postoje i neke moje strane koje me zbunjuju,kao i neke druge koje jos ne poznajem.Ali dokle god sam prijateljski raspolozena prema sebi i sebe volim,mogu smelo i s puno nade da potrazim resenja za nepoznanice i nacin na koji mogu da saznam vise o sebi.
Bez obzira kako izgledam i kakav utisak ostavljam,sve sto govorim ili radim i sve sto mislim i osecam u datom trenutku jesam ja.To je autenticno i pokazuje gde se ja u odredjenom trenutku nalazim.
Kada se osvrnem na to kako sam izgledala i delovala,sta sam rekla i uradila i kako sam mislila i osecala,neki moji delovi mogu da mi se ucine kao neodgovarajuci.Mogu da zanemarim to sto ne odgovara i zadrzim ono sto se pokazalo kao odgovarajuce,pa da izmislim nesto novo umesto onoga sto sam odbacila.
Mogu da vidim,cujem,osecam,govorim i radim.Imam orudja koja su mi potrebna da bih mogla da opstanem,da budem bliska sa drugima,da budem produktivna,da stvorim misao i red u svetu bica i stvari izvan mene.
Imam sebe i zato mogu sebe da izgradjujem.
Ja sam ono sto jesam i sasvim sam u redu.
(Virdzinija Satir “Moja deklaracija o samopostovanju”)