Stigmatizacija

Doživela sam i preživela i mobing i stigmatizaciju od strane jedne šefovice. Nisam je tužila sudu. Nisam to želela jer je njoj tada ostalo godinu dana do odlaska u penziju.
Prešla sam u drugo Odeljenje gde su i kolege, koleginice, šef i načelnik bili divni. Oni su me i savetovali da podnesem zahtev za invalidsku penziju. Znali su da na posao dolazim taksijem i da se teško penjem do potkrovlja gde se nalazilo to Odeljenje.

Stigmatizaciju sam doživela još samo jednom. Delila sam na kraju moje ulice flajere jedne političke stranke i prišla mi je jedna starija žena. Rekla mi je da me je Bog kaznio jer sam protiv predsednika 🙂 pokušala da mi uzme flajere iz ruku, častila me epitetima da sam "bogalj" da predstavljam sramotu...

Nikada nisam i nikada neću sebe gledati kroz G dijagnoze. Rođena sam drugačija i ja to prihvatam. Nisam ni ja kriva, niti su moji roditelji krivi zato što sam rođena sa cerebralnom paralizom ( ona je posledica moždanog udara na samom rođenju ).

Trudim se da živim normalno, ne sažaljevam sebe što na ulici moram da nosim štap.

Stigmatizacija boli, ali verovatno mnogo više boli one koje se autostigmatizuju. Stigmatizuju sami sebe. Ne razumem zašto to rade, kao da uživaju da se osećaju loše.

Ja nisam iz te priče, kada se upoznajem sa nekim ne kažem " Dobar dan, ja imam cerebralnu paralizu". Imam svoje ime, imala sam dobru profesionalnu karijeru ( ako izuzmem mobing ), ja sam kćerka, sestra, tetka..pa tek onda neko ko ima cerebralnu p i fizički invaliditet...

Stigmatizacija boli, ali verovatno mnogo više boli one koje se autostigmatizuju. Stigmatizuju sami sebe. Ne razumem zašto to rade, kao da uživaju da se osećaju loše.

Ja nisam iz te priče, kada se upoznajem sa nekim ne kažem " Dobar dan, ja imam cerebralnu paralizu". Imam svoje ime, imala sam dobru profesionalnu karijeru
Vrlo dobro receno, najgore je kad se stigmatizacija, i ne samo stigmatizacija vec i mnoge druge negativnosti- pa osoba posmatra citav svet kroz jako iskrivljenu prizmu, i inda se yzivi u ulogu zrtve i trazi dokaze da je citav svet protiv nje ili pak da od mucenika postane mucitelj,
Sve negativne emocije treba prvo prezvakati, a zatim ispljuniti, nek teku niz vodu.

Back