stid

BlackLeather

Iskusan
Banovan
Poruka
6.173
može li osećanje stida da bude urođeno ili smo samo naučeni čega i kada treba da se stidimo? i zašto je osećaj stida jedan od najintenzivnijih? šta potpuna besramnost govori o čoveku? (po)stidite li se?

Sve zavisi...ne stidimo se svi na isti način ili istim povodom.....npr. moja od šest banki šefica se stidi kada prođe gazda pored nje, a on je tu istih godina.....sviđucka joj se.....ja kad prođem pored njega, gledam da ga ne pogledam jer se prenerazim...eto kao neko glupo poređenje....
Stidim se nekih svojih postupaka u životu, gledam da se ne ponavljam.
A besramnih ljudi ima....spremnih na sve, ambiciozni su, ulizice, pa i sitni lopovani...bez predrasuda kada su oni u pitanju, lažljivost se podrazumeva...odkud znam više...

"Niko se ne boji laznih bogova niti stidi nesvetih ljudi.
Narod se boji samo od pravoga boga, i stidi samo od pravih, svetih ljudi.
Za savremenu univerzitetsku Evropu bog koga se treba bojati i ljudi kojih se treba stideti pripadaju davnoj proslosti."

To za stid je delimicno nauceno od roditelja sve zavisi kolii su ti roditelji kompleksasi pa kao jos detetu stvaraju ti misljenje da je jako vazno sta drugi "misle".

Ali opet mozda je koren stida strah. Jer sve kao iz straha se plasimo da uradimo neku radnju ili nesto kazemo za sta nismo sigurni da je pozitivno prihvacena u drustvu.

Naprimer> Neko se stidi skinuti u kupaci na plazi jer je malo debeo, e sad nije vazno sto je on debeo vec u sustini se plasi negativnog misljenja okoline na njegovo salo a dok je obucen oseca se normalno.

Kazu mala deca mogu da budu stidljiva prema nepoznatim. NE, ja mislim da se mala deca pre svega plase nepoznatih pa se penju mami u narucje ili se kriju iz njene suknje.

Ne znam koliko je moja teorija tacna ali sve u svemu zacin C.:)

tumblr_me5msxgchP1qiauao.gif

Strah obučen u društveni obrazac...

da li? koliko puta neke stvari ne uradimo iz obzira prema nekom, a da razlog nije strahoposhtovanje, vec poshtovanje... koliko puta je pristojnost blizu toga da ima veze sa stidom, i gde su uopshte granice...
mozda je postavljach teme trebalo da jasnije navede na kakvu vrstu stida misli...

može li osećanje stida da bude urođeno ili smo samo naučeni čega i kada treba da se stidimo? i zašto je osećaj stida jedan od najintenzivnijih? šta potpuna besramnost govori o čoveku? (po)stidite li se?

није урођено. како коме, коме јест је због самопоуздања. или светац или лудак.

Mislim, ako imaš savest i neki moral, osećaj za ispravnost, generalno...dobar životni kompas u glavi, ti imaš i osećaj stida i srama. Stvarno tako mislim. Da je naučeno, onda bi ga svi imali, da se to stvara pričom. Ko to nema u sebi, do sutra mu možeš tubiti, znaš.

Kod mene je sve intenzivno, što se tiče osećaja, pa je tako bio i osećaj stida. Stideh se, što sam pogrešila, a nakon svega...sam se (po) stidela, što sam mislila da trebam da se stidim. I na tome im zdušno hvala.

Potpuna besramnost? Iskreno? Polupan čovek bez integriteta, stava, principa...I obraza. Jer mu je obraz dupence.

Postidim se, kako ne. I dan - danas, se stidim, što su me naveli da se moram zastideti. I postideti sebe.

:hvala:

da li? koliko puta neke stvari ne uradimo iz obzira prema nekom, a da razlog nije strahoposhtovanje, vec poshtovanje... koliko puta je pristojnost blizu toga da ima veze sa stidom, i gde su uopshte granice...
mozda je postavljach teme trebalo da jasnije navede na kakvu vrstu stida misli...
Poštovanje prema nekom je iz straha za egzistenciju-jedno od prihvatanja!
Samo je obučeno u gradsko odelo...
Stid od nagosti je strah od smrti...

i vrlo malo dete ume da se postidi, dok jos nije nauceno sta je stid i zbog cega se treba stideti
to govori u prilog tome da je stid urodjena kategorija
medjutim, osecaj stida se dramaticno menja kako dete raste
menjaju se razlozi za stid, manifestacije, trajanje osecaja i posledice koje iz toga proizilaze
kako starimo, stidimo se zbog sve manje stvari, a stid uzasno retko pokazujemo
postaje sramota i opetrecenje biti stidljiv i pokazati stidljivost
i onda dolazimo u stanje istinske ili glumljene besramnosti
ne znam sta je gore

Stid nije urodjen, da jeste deca bi prekrivala genitalije dok pishke i ne bi chachkali nos. Osetjanje stida nikako nije najintenzivnije, chak ne bih uopshte rekao da je intenzivno. Govori da chovek nije bash u skladu s svojom okolinom.

Stid nije urodjen, da jeste deca bi prekrivala genitalije dok pishke i ne bi chachkali nos. Osetjanje stida nikako nije najintenzivnije, chak ne bih uopshte rekao da je intenzivno. Govori da chovek nije bash u skladu s svojom okolinom.

deca ne prekrivaju genitalije, ne zato sto ne znaju za stid, vec zato sto za njih genitalije nisu nesto cega se treba stideti

a zasto tako mislis?
da li je ovo sto sam rekla netacno?
da li se mala deca stide genitalija?
ne
diraju ih i pokazuju naocigled svih, zar ne?
da se genitalije sakrivaju ucimo od roditelja koji nam prvo obuku gacice, pa nam govore "ne da diras pisu", itd, itd...

ma samo sam hteo da vidim oces li da se upecas na moje reci , posto me zanima jel imas decu, ti si ovde popularna na krstarici i sve

ma samo sam hteo da vidim oces li da se upecas na moje reci , posto me zanima jel imas decu, ti si ovde popularna na krstarici i sve

a, kakve veze ima popularnost sa decom, da izvines?
kad neko nece da bude upecan, onda taj neko pazi sta pise
kad neko sumnja da neko hoce da ga na nesto, iz nekog razloga upeca, onda taj neko takodje pazi sta pise
kad neko smatra da nekog ne treba da bude briga o licnim stvarima, on takodje pazi sta pise
ostale je bas briga sta ce drugi da misle, tj. da li ih pecaju, te pisu sta stigni i cesto bivaju "upecani"
zakljucak izvedi sam

Back