Stevie Ray Vaughan

VanderGraaf

Aktivan član
Poruka
1.157
GM385-SRV-Supp-Credit-GETTY-10@2160x1414-1068x699.jpg

Da je ziv, danas bi proslavio 70-ti rodjendan. Oktobra 3-eg. 1954-te, je rodjen jedan od najznacajnijih gitarista. Bluz madjionicar, gitarista koji je izuzetnom harizmom i emocijama uzdigao bluz na jedan novi, visi nivo. Gitarista koji je pokazao svrhu Fender Stratocaster gitare, koja je pod njegovim prstima bukvalno krvarila bluz tonove.
Njegova karijera, iako tragicno zavrsena, je njegovom virtuoznoscu i sviranjem iz duse ostavila neizbrisiv trag u analima bluza i rok muzike uopste. Njegovo sviranje je bio ritual, koji i dan danas slave bezbrojni gitaristi i obozavaoci sirom sveta. Bio je toliko mocan i uticajan da je cak i velikog Kleptona impresionirao, Mik Dzeger ga je obozavao, Dejvid Bouvi ga je zvao da svira na njegovim pesmama iako SRV jos nije ni bio toliko popularan u to vreme.
Iako su ga optuzivali da je losa kopija Hendriksa, da je krao od njega, SRV je skromno izjavljivao da je samo jedan Hendriks, i da on samo zeli da odrzi secanje na Dzimija kao najveceg gitaristu ikada.
Napravio je dve nezaboravne obrade Hendriksovih pesama, "Woodoo Child" i "Little Wing", za koje mnogi tvrde da su mozda cak i bolje od originala.

GM385-SRV-Supp-Credit-GETTY-01-HERO@2560x1707-800x533.jpg

SRV je jedan od najuticajnijih gitarsta modernog vremena. Snazan, teksas bluz koji je proizvod njegove muzike je nesto sto su mnogi do tada zeljno cekali. Unikatan po zvuku i sviranju koristio je Fendera zbog distorzije i Marsala zbog cistoce zvuka. Stiv Rej Von je legenda i gitarska ikona koja nas je rano napustila. Nikada se vise nije pojavio gitarista takvog talenta, energije, tehnike, vestine i ciste i velike strasti prema bluzu i gitari.

Ono što je mene fasciniralo kod SRV je da je koristio super debele žice 0.13 do 0.58

0.13 je kod većine tek treća žica (G). Ko ima gitaru, probaj da je zategneš na E pa da vidiš koja je to sajla.To normalan svirač jedva pritiska a da ne govorim da zavrćeš

Ono što je mene fasciniralo kod SRV je da je koristio super debele žice 0.13 do 0.58

0.13 je kod većine tek treća žica (G). Ko ima gitaru, probaj da je zategneš na E pa da vidiš koja je to sajla.To normalan svirač jedva pritiska a da ne govorim da zavrćeš
Možda se više od drugih bojao da mu ne pukne žica što se međutim i njemu dešavalo. Gledao sam davno jedan video u kom je izuzetno vešto u toku svirke ekspresno zamenio gitaru. Od pomoći je naravno bila i činjenica da je on za razliku od mnogih bio već iskusan muzičar kad je postao poznat.

Možda se više od drugih bojao da mu ne pukne žica što se međutim i njemu dešavalo. Gledao sam davno jedan video u kom je izuzetno vešto u toku svirke ekspresno zamenio gitaru. Od pomoći je naravno bila i činjenica da je on za razliku od mnogih bio već iskusan muzičar kad je postao poznat.
nije to. Debele žice daju "debeli", puniji zvuk.

"Then you’re going back to an .013 E?
SRV: Yeah. I like the sound of them, I really do, even though it’s painful to use them. I used to use a lot heavier. I used to use an .018.
The biggest one I found so far was a .074. It’s been years and years since I found them, and I just used them for a little bit, because they ate tuning heads, but it was great."

Ovo je iz intervijua koji je Stivi dao "Guitar Player" magazinu pocetkom 90-tih. Ali, mislim stvarno, 0.18 do 0.74 zice. Pa 0.74 zvuci kao zica na klaviru. Ali on je veoma povredio vrhove prstiju sa ovim zicama. Zato je jedno vreme koristio 0.11, sto je i razlog pitanja na pocetku da li se vraca na 0.13. Koristio je super lepak da zatvori rane na vrhovima prstiju jer je bukvalno imao rupe i kalises su mu se ogulile sa prstiju. Fotografija gde ima zastitu na vrhovima prstiju.

mc2oz6vi5guccanngE2hSV-650-80.jpg

Inace video na koji @dlugomir misli je verovatno ovaj.

Back