Hvala na odgovoru endonuclease. U kom smislu je stevia ekvivalent aspartamu? Ako znamo da aspartam i nije nešto preporučljiv, da li je stevia bolji izbor?
O aspartamu ima mnogo negativnih priča, ali nema istinskih negativnih podataka. Ima toksičnost na ogromnim dozama, ali na takvim konjskim dozama su i šećer, i so, i destilovana voda toksični...
Jedina studija koja je iole uverljivo pokazala potencijalne loše posledice aspartama je urađena na trudnim pacovima, gde se pokazalo da potomci trudnica koje uzimaju značajne količine aspartama imaju značajno povećanu šansu razvoja tumora. No, ovo je jedna studija, sa slabim kontrolama, na pacovima, sa prilično visokim dozama...zbog čega je zaključak sumnjiv.
Otud ona gornja rezervacija. Aspartam je verovatno sasvim ok, ali za svaki slučaj, trudne žene treba da ga izbegavaju.
Stevia ekstrakt je verovatno ekvivalentan aspartamu. Zaslađivači bazirani na rebaudiosidu A (kao što su Truvia ili PureVia) su verovatno bolji od aspartama, mada ima još mnogo studija koje treba da razluče šta je šta.
Onima koji su sumnjičavi, sukraloza (Splenda) je verovatno daleko najbolji izbor. Debelo je unakrst ispitana, i pokazala je najbolji opšti profil sigurnosti od svih veštačkih zaslađivača.
(Čak i studija koju je finansirala industrija šećera, namenjena da nađe šta god može loše sa sukralozom, nije uspela da nađe ništa gore od blagog pogoršanja sastava crevne flore, a i to na dozama koje su daleko veće od realnih.)
(Aspartam i zaslađivači su mi "bliski", pošto je to primer na kome sam naučio jednu važnu lekciju povodom proveravanja izvora. Naime, kada sam bio mlad i lud, negde na samom početku studija

naleteo sam na gomilu tekstova koji su pričali o otrovnosti aspartama i o zaveri kompanija da se on gura, itd. Pa sam se i sam aktivirao i počeo da pričam protiv aspartama svima oko sebe...
Nekoliko godina kasnije, naišao sam na čoveka koji mi je tvrdio da to nije tačno, pa ajde njemu da dokažem, iskopao sam sve te tekstove ponovo. Ali ovaj put, imao sam dovoljno znanja iz biohemije da sam izvršim računicu...i ustanovio sam da aspartam stvarno može biti pomalo toksičan, ali samo ako piješ tri bureta aspartamom zaslađene tečnosti dnevno. Morao sam da pojedem sopstvene prethodne reči, ali lekcija je naučena, i sada se trudim da sve debeeeelo proverim pre nego što počnem da pričam.)
Takođe me zanima razlika između sirupa, praha i tabletica stevie. Da li tu ima nekih razlika, jer koliko vidim po sajtovima koji to prodaju, određene proizvode preporučuju određenim grupama?
Realno, ne. Sve to je samo marketing, pokušaj da se ljudi navedu da kupuju različite stvari za različite potrebe.
U principu, koristiš ono što ti je najzgodnije. Mnogi dijabetičari koriste tabletice zaslađivača, pošto su zgodne za prenos, a mogu se ubaciti u kafu ili čaj kada treba, a i lakše je nego navikavati se na prah (pošto je količina zaslađivača daleko manja nego količina šećera za isti nivo slatkosti, ljudi često naprave grešku i ubace čitavu kašičicu zaslađivača u čaj - što ga onda učini nepodnošljivo slatkim).
S druge strane, ako praviš kolače ili nešto slično, prah ili sirup su bolji (mada imaj u vidu da nedostatak šećera menja hemiju kolača, i moraćeš da se malo igraš sa receptom pre nego što dobiješ prihvatljive rezultate).
Osim tih praktičnih razmatranja, nema realne razlike.