VanderGraaf
Aktivan član
- Poruka
- 1.266
Steve Ray Vaughan, ma koliko voleli njegovu muziku i njegov stil stil sviranja gitare, postoji mnogo onih koji ga bas i ne vole. Nisam to znao do skoro nakon sto sam procitao jedan tekst o tome. Zasto je ovaj gitarista koji se nalazi na svakoj listi bluz gitarista medju prvih deset, nepopularan kod nekih? Zato sto ga uporedjuju sa Dzimi Hendriksom i sto mnogo ljudi misli da je Stiv kopirao Hendriksa u svakom pogledu. Licno se ne bih slozio sa ovime, jer mislim da se muzika koju je Stiv svirao prilicno razlikuje od muzike koju je svirao Hendriks. Stiv je uvek javno izjavljivao da je Hendriks najbolji gitarista, sto navodi na pomisao da je znao za to da ga porede sa Hendriksom jos dok je Stiv bio ziv. Obradio je "Little Wing" i "Woodoo Child" kao omaz Hendriksu. Hendriks je imao ogroman uticaj na muziku i na gitaru pa samim tim mislim da je glupo bilo kog gitaristu porediti sa Hendriksom. Na kraju mislim da svako ko skine Hendriksa, svira kao Hendriks, je vec samim tim odlican gitarista.
Obozavam bluz i volim da slusam Stiva zbog koga sam i zavoleo teksaski bluz. Stivu su uzor bile legende bluza iz Teksasa, Albert King i Albert Collins kao i dzez gitaristi Reinhard, Montgomery i drugi. Stiv je bio Fender muzicar. Jedan totalno pohaban Stratokaster koga je zvao "Number One" i par "Super Reverb" pojacala je sve sto je vecinom koristio. Imao je jos jedan, rezervni Strat ali nisam siguran da je koristio nesto drugo. Nije ni vazno, imao je specifican i prepoznatljiv zvuk i stil. Steta sto je prerano otisao. Njegova muzicka karijera je trajala svega sedam godina. Ali u tom kratkom periodu je ostavio neizbrisiv trag u bluzu, roku i muzici uopste, kao jedan od najboljih gitarista. Na "Rolling Stone" magazinu listi 100 najboljih gitarista, Steve Ray Vaughan je zauzeo 12-to mesto.
Obozavam bluz i volim da slusam Stiva zbog koga sam i zavoleo teksaski bluz. Stivu su uzor bile legende bluza iz Teksasa, Albert King i Albert Collins kao i dzez gitaristi Reinhard, Montgomery i drugi. Stiv je bio Fender muzicar. Jedan totalno pohaban Stratokaster koga je zvao "Number One" i par "Super Reverb" pojacala je sve sto je vecinom koristio. Imao je jos jedan, rezervni Strat ali nisam siguran da je koristio nesto drugo. Nije ni vazno, imao je specifican i prepoznatljiv zvuk i stil. Steta sto je prerano otisao. Njegova muzicka karijera je trajala svega sedam godina. Ali u tom kratkom periodu je ostavio neizbrisiv trag u bluzu, roku i muzici uopste, kao jedan od najboljih gitarista. Na "Rolling Stone" magazinu listi 100 najboljih gitarista, Steve Ray Vaughan je zauzeo 12-to mesto.