• Dragi prijatelji, kreiran je nov forum "Socijalna zastita" na kome ce se pricati o svim pitanjima vezanim za ovu aktuelnu temu u drustvu

Stevan Dedijer

Hangar 18

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
110
Pogledajte sta pise srpski intelektualac Stevan Dedijer:

Ovih nekoliko posljednjih godina svjedoci smo posljednjeg pokusaja stvaranja imperija u jugoistocnoj Europi - nastajanja srpske imperije pod parolom Velike Srbije. I ovaj strasni sukob sto ga je ta imperijalisticka banda Beograda izazvala, taj rat, bio bi smijesan da, nazalost, nije tragican. Oni su u ovo doba htjeli stvoriti svoju imperiju usred Europe i htjeli su vladati svim okolnim narodima. Ali, propali su svi imperiji, pa ce i ovaj posljednji - srpski. Zbog toga zelim govoriti o kraju ideje i prakse stvaranja Velike Srbije, o kraju ideje velike srpske imperije, o kraju ideje o Jugoslaviji u Srbiji i medju Srbima.
Zato zelim ukratko reci sto je Velika Srbija? Sto je prouzrokovalo ideju o stvaranju Velike Srbije? Kakovu je ulogu u tome imala nauka i kultura? Sto su dosadanja tri pokusaja o stvaranju Velike Srbije donijela srpskom narodu? Sto je Srbija bez Velike Srbije i sto ce se uskoro s njom dogoditi?

O Srbiji iz II. ustanka 1813., iz 1833., iz 1878., iz 1912-13., pa o Crnoj Gori kao dijelu Srbije. Tu su tablice, godine, kilometri prostora, pa zatim pise o Velikoj Srbiji koja bi, navodno, trebala po prostranstvu biti veca nego cijela Jugoslavija. U Nisu 1915. prije povlacenja srbijanske vojske iz Srbije preko Albanije zapisao je moj otac i ovu anegdotu: “Hrvatski politicar Frano Supilo dosao je srbijanskom ministru vanjskih poslova Nikoli Pasicu i rekao: ‘ Vojska se povlaci, Italija je usla u rat na strani Antante pa ce nam uzeti Dalmaciju.’ Nato je Pasic upitao: ‘Dalmacija, a sto je to?’”

Ne treba zaboraviti da su Srbi zivjeli pod turskom vlascu gotovo 500 godina i da je to djelovalo na srpski narod, na njegovu psihu, kulturu, nacin razmisljanja. Razgovarao sam s Milovanom Djilasom prije njegove smrti, a kad sam ga pitao sto ce biti sa Srbijom, odgovorio mi je u pismu kako je ideja velike Srbije nikla u srpskim gradovima (u Vojvodini, op. red.), kako su je sirili trgovci, izvoznici svinja, tanki sloj srpske burzoazije i kako se ta ideja nece nikada ostvariti u ratu.
Srbi su ponesto preuzeli i naucili od Turaka, a to je geslo: “Pokloni se, poturci se, pa si nas!” Tako su i ideolozi Velike Srbije zahtijevali od Hrvata, Crnogoraca, Makedonaca, Albanaca i drugih da se posrbe ili ce u protivnom biti unisteni, tj. bit ce kao i u Turskoj sto su bili krscani - potcinjena raja, gotovo robovi. Dodat cu tu i jednu anegdotu. Kad sam se sezdesetih godina vratio iz Turske, upitao me poznati srpski knjizevnik Dobrica Cosic: “Kako je u Turskoj?” Rekoh: “E, moj Dobrica, u Turskoj je sve srpsko!” On se iznenadio, a ja sam mu objasnio kako ima mnogo zajednickog u jeziku, u nacinu prehrane, u ljudima, njihovim uzrecicama, u mentalitetu da me to zapanjilo.

I kad se danas zapitamo: sto je Srbima dala ideja Velike Srbije, zapravo srpski imperijalizam na Balkanu, moramo odgovoriti negativno. Npr. u I. svjetskom ratu Srbija je bila porusena i izgubila je 20% svoga aktivnog stanovnistva. Prva Jugoslavija bila je tamnica nesrpskih naroda u kojoj je 1929. bila proglasena diktatura srpskog kralja Aleksandra iz dinastije Karadjordjevica. Zbog toga je ta drzava nasilja i propala 1941. u II. svjetskom ratu. I druga, komunisticka Jugoslavija bila je zasnovana na istim ili slicnim idejama i zato se i raspala 1990. godine.

I sada, kad se nazire slom ideje Velike Srbije, postavlja se pitanje: “Kakva ce biti Srbija bez svog zamisljenog imperija, bez ostvarenja ideje Velike Srbije?” Prvo moramo nesto reci o medjunarodnoj zajednici kojoj je trebalo nekoliko godina da pocne suzbijati velikosrpske osvajacke teznje. O tome moj sin Mihajlo, koji slabo govori “nas jezik”, organizira u Washingtonu posebnu konferenciju. Npr. 1993. zvao me je urednik casopisa “Duge” iz Beograda, gospodin Milic, koji mi je rekao: “Ovdje se slavi pobjeda. Mi smo uz pomoc medjunarodne zajednice pobijedili. Drzimo u svojim rukama jednu trecinu Hrvatske, gotovo 80% Bosne i Hercegovine, Crnu Goru smo uzeli, a Vojvodina je vec otprije nasa!” I sada postavljam pitanje: “Tko je u toj medjunarodnoj zajednici omogucio pobjedu ideje Velike Srbije koju su u Beogradu slavili?” Odmah sam pisao u Ameriku mojim poznanicima, npr. mom prijatelju sefu CIA-e i napomenuo: “Vi govorite da je srpska vojska jaka, a ja tvrdim da je to banda.” Dodao sam i podatak kako je Tito s partizanima 1944. rastjerao 250.000 srbijanskih cetnika, kako su ih partizanski generali Koca Popovic i Peko Dapcevic 1945. razbili kao stoku. Tako je bilo i s ovom srpskom vojskom sto je potvrdila i hrvatska ratna operacija zvana “Oluja” u ljeto 1995. godine. “Eto”, pisao sam, “to vam je ta jaka srpska vojska!”
 

Hangar 18

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
110
Zasto su 1993. Srbi slavili pobjedu? To im je omogucila stara britanska i francuska imperijalisticka politika koja je na Balkanu uz pomoc Jugoslavije (Velike Srbije) i Grcke stvarala branu Nijemcima i Rusima. I zato engleski general Rose koji je ubijao Argentince na Falklandima kao stoku, dolazi u Bosnu i Hercegovinu i izjavljuje: “Ne smijem pucati na Srbe. Ja necu ubijati ljude!” Ili npr. britanski ministar-predsjednik John Mayor izjavljuje na TV, gledao sam to u Svedskoj: “Znate, to je gradjanski rat. Mi cemo uzeti 30 djece iz Sarajeva i njegovat cemo ih i lijeciti u nasim bolnicama!” Dakle, izjavljuje isto sto i Milosevic. To je perfidna i gadna politika jednog sefa drzave. To su isto radili lord Carington, Rose, pa cak i najbolji obavjestajac ovog stoljeca Fitzroy MacLean, koji se pod svoje stare dane umijesao i rekao: “Podrzite Srbiju, Hrvati su svi fasisti!” I sad ce opet doci na svoj odmor na (hrvatski) otok Korculu. Ili, kad je lord Oven Bosancima rekao: “Pa sto, izgubili ste rat, sto jos hocete?” Isto se moze reci i za gospodina Hurda i Rifkinda, koji su bili za Milosevica i tek kad su Amerikanci poceli bombardirati Srbe u Bosni, oni su se iznenada okrenuli i to odobrili. Eto, to je ta engleska neprincipijelna imperijalisticka politika, koju su provodili gotovo svi, izuzev W. Churchila i M. Thacher.

Ja sam jos 1992. pisao predsjedniku SAD-a Bushu putem svojih prijatelja iz CIA-e i predlozio da samo nadlete Srbiju s brojnim avionima, da utjeraju strah Beogradu, a to cu reci i predsjedniku Clintonu uskoro. Ipak, postigli smo makar to da su bombardirali srpske polozaje u Bosni. Ali, pogledajte sto radi americki diplomat Hollbrooke. Daje Srbima u Bosni osvojeno, a ja bih ga pitao:"Zasto niste u Perzijskom zaljevu dali agresoru Saddamu Huseinu jednu trecinu Kuvayta kao poklon samo zato da bude mir?" Ne, nego sav Kuvayt treba vratiti nazad, a agresor mora napolje. I sto sad on radi? Predlaze da se Milosevicu i ratnim zlocincima Mladicu i Karadzicu dade jedna trecina Bosne, te Bosne gdje su opkolili Gorazde, gdje su u banjaluckom podrucju unistili sve katolicke crkve i dzamije, a ostavili samo pravoslavne (srpske), gdje su Foci promijenili ime u Srbinje.

Zapadni politicari ne zele poraz Slobodana Milosevica i njegove politike. Oni hoce od Staljina-Milosevica napraviti Gorbacova-Milosevica, od Hiltera-Milosevica Adenauera-Milosevica. I sada Milosevic daje izjavu: “Srbiju moramo vratiti u civilizaciju!” Njegova pak zena govori kako, toboze, u Srbiji ne smije biti nacionalizma. Istodobno je Srbija totalitarna drzava u kojoj djeluje 120.000 zandara i 115.000 vojnika. U Srbiji je poslije hrvatske operacije “Oluja” i dalje policijska drzava, ali zanimljiva je situacija. Sada beogradske novine pisu kako su Hrvati 1991. branili Vukovar samo puskama i drzali su frontu protiv 300 srpskih tenkova. Oni, pak, u tzv. Srpskoj Krajini u Hrvatskoj imali su 500 tenkova, ali su pred Hrvatskom vojskom pobjegli kao da ih nikad nije ni bilo.

I kakva je danas strategija Slobodana Milosevica? On hoce okupiti svu ljevicu u Srbiji pa i Vuka Draskovica i tako stvoriti jedan nacionalni blok, a to ide na ruku gospodinu Holbrookeu koji hoce od Milosevica napraviti mirotvorca. Medjutim, u Srbiji postoji velik broj malih politickih grupa i pojedinaca, a ne treba zaboraviti da je 1991. u Beogradu izaslo protiv Milosevica na ulice 100.000 ljudi. Ja vjerujem da srpski narod sve prati, da dobiva najvaznije informacije i da ga se nece u svemu moci prevariti. Zato bih ja za prilike u Srbiji prilagodio uzrecicu americkog predsjednika Lincolna: “Neke Srbe mozes prevariti kad god hoces, neke Srbe mozes varati stalno, ali nikada i uvijek neces moci prevariti sve Srbe!” Zbog toga zelim istaknuti kako su propali svi komunisticki rezimi, tako moze i ovaj u Srbiji. Ne moze se proreci tocan trenutak kada ce se to dogoditi, ali moze se sve promijeniti preko noci, mogu izbiti demonstracije koje ce sve ovo unistiti.

I, na koncu, htio bih nesto reci o Republici Hrvatskoj. Predsjednik dr. Franjo Tudjman je 1990. godine prilikom proslave Dana drzavnosti 30. svibnja rekao, otprilike, kako zele izgraditi takvu Hrvatsku koja ce biti dio slobodnog svijeta.To bi trebala biti zemlja neogranicenih sloboda s mogucnoscu razvoja demokracije. A u ekonomskom smislu treba u Hrvatskoj omoguciti privatno poduzetnistvo i pluralisticko vlasnistvo. Ja mislim da ce Hrvatska iduci u tom smjeru imati brojne teskoce. Njoj ce trebati kao susjed i Srbija, ali samo ona Srbija koja ce biti dio slobodnog svijeta. Zbog toga smatram da ovaj projekt o kome sam govorio u pocetku treba ostvariti. Hrvatskoj treba omoguciti da utjece na one tijekove u Srbiji koji vode ukljucivanju te zemlje u svjetske demokratske procese i zapadnoeuropsku civilizaciju.
Eto, tako ja osobno pokusavam gdje god stignem potaknuti takav razvoj Srbije. Zato sam i Dobrici Cosicu, koga znam kao mladog partizana, uputio u rujnu ove godine pismo u kom sam mu porucio: “Dobrice, ako je u tebi ostala jos trunka postenja i hrabrosti skojevca (Skojevac je jugoslavenski komsomalac, clan Saveza komunisticke omladine Jugoslavije - SKOJ - koje je Dedijer usporedio s fanatizmom jezuita i prvih muslimana - Muhamedovih ucenika - op. red.) pojavi se na srpskoj televiziji, sazovi konferenciju za stampu i moli srpski narod za oprostenje za sve ovo zlo u kojega si ga uvukao.” Bojim se da ostarjeli cica Dobrislav za to vise nije sposoban.
S tim strahom zivim kao “Srbin s dna kace”, kako se potpisujem u svojim clancima na srpskom jeziku. Jer kiseli kupus, omiljeno srpsko jelo, je najbolji bas s dna. Od 1988. vodim usamljenu bitku. Boreci se protiv Velike Srbije cesto sam pomislio na Willija Brandta i druge Nijemce koji su se od 1939. do 1945. borili protiv mita nacisticke Velike Njemacke. Hoce li uciniti jos tezim zadatak onima koji se bore za demokratsku Srbiju u kojoj bi Srbi naucili zivjeti u ravnopravnosti i miru s drugim narodima u svojoj zemlji, sa svojim susjedima na Balkanu i u svijetu?
 

GeorgeV

Buduća legenda
Poruka
29.541
Prvo, koliko sam shvatio ovaj "intelektualac" je ovo đubre pisao kada je Zlobec još bio na vlasti.

Drugo, ovo je uobičajena gomila bljuvačina iz boljčevičko-komunističke kuhinje, pojačana koktelom hrvatsko-crnogorskog kompleksa niže vrednosti u odnosu na Srbiju i Srbe. I naravno, odiše egoizmom autora, koji poznaje svakoga i ima prijatelje svuda, jedino što ja sada prvi put čujem da takav postoji.

Ne zaslužuje širi komentar.
 

GeorgeV

Buduća legenda
Poruka
29.541
Kako kad je on Srbin?

More bit bidne da pomenuti smatra sebe Srbinom.

Ali pročitaj tekst. Iz čitavog tog pisanija izbijaju upravo hrvatsko-crnogorski kompleksi!

Pa taj lik na jednom mestu kaže da Hrvatskoj treba dati da uvede Srbiju u moderan svet...alo bre!

Dok jugo-boljševici kao ova "intelektualna gromada" konačno ne pocrkaju i ne nestanu sa scene u Srbiji, ova zemlja neće napredovati.
 

goxy

Zaslužan član
Poruka
105.785
Ni između radikalskog srbožderstva,ustaštva i komunizma...Evo,radikalski maloumnici uzeše na Lokalnim izborima na Voždovcu Slogan:''Radikalno,Zna Se'',kopiju slogana,pobratimske stranke HDZ-a iz Hrvatske na izborima 91.-e,kad su pobedili na pro-ustaškom programu.:evil::evil::evil:
 

denacifikator

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.257
Ovo je suština koju fašisti ne vide:

I sada, kad se nazire slom ideje Velike Srbije, postavlja se pitanje: “Kakva ce biti Srbija bez svog zamisljenog imperija, bez ostvarenja ideje Velike Srbije?” Prvo moramo nesto reci o medjunarodnoj zajednici kojoj je trebalo nekoliko godina da pocne suzbijati velikosrpske osvajacke teznje. O tome moj sin Mihajlo, koji slabo govori “nas jezik”, organizira u Washingtonu posebnu konferenciju. Npr. 1993. zvao me je urednik casopisa “Duge” iz Beograda, gospodin Milic, koji mi je rekao: “Ovdje se slavi pobjeda. Mi smo uz pomoc medjunarodne zajednice pobijedili. Drzimo u svojim rukama jednu trecinu Hrvatske, gotovo 80% Bosne i Hercegovine, Crnu Goru smo uzeli, a Vojvodina je vec otprije nasa!” I sada postavljam pitanje: “Tko je u toj medjunarodnoj zajednici omogucio pobjedu ideje Velike Srbije koju su u Beogradu slavili?” Odmah sam pisao u Ameriku mojim poznanicima, npr. mom prijatelju sefu CIA-e i napomenuo: “Vi govorite da je srpska vojska jaka, a ja tvrdim da je to banda.” Dodao sam i podatak kako je Tito s partizanima 1944. rastjerao 250.000 srbijanskih cetnika, kako su ih partizanski generali Koca Popovic i Peko Dapcevic 1945. razbili kao stoku. Tako je bilo i s ovom srpskom vojskom sto je potvrdila i hrvatska ratna operacija zvana “Oluja” u ljeto 1995. godine. “Eto”, pisao sam, “to vam je ta jaka srpska vojska!”
 

Derer

Buduća legenda
Poruka
43.116
pa sve je apsolutno isto ko iz nekog proglasa bog&obitelj
samo shto su ustashe manje licemerne od "jugoslovena" pa lepo kazu da im je cilj istrebljenje srba a ovi drugi da su avaj jadni na to naterani zbog nekog fiktivnog "velikosrpskog hegemonizma"
 

Temeljko

Zainteresovan član
Poruka
297
Šta to nije tačno što je rekao Stevan Dedijer?

Niti je tacno da je Srbija bila pod Otomanskom imperijom 500 godina , niti je tacno da je Srbija ikad od hrvata trazila da se posrbe . Dapace . Srbija je davala nezajazljivim hrvatima sve sto su zatrazili . Ceo tekst je zapravo vrvi od nakaranih i naopakih teza . Cak i ta ideja o velkoj Srbiji , sama po sebi je krajnje sumnjva .
Da je hteo veliku Srbije , verovatno da bi je Aleksandar i napravio ,i to lakse nego Jugoslaviju , Protiv koje su odmah blie sve velike sile .

Imas sve to detaljno opisano u istoriskom delu Nevoljni ratnici .

Hrvati su samo dosli u beogarad da se dogovore o stvaranju zajednicke drzave , jer su se uplasili volje naroda u Dalmaciji u tom tenutku , koji je hteo da se pripoji Srbiji , a ne Jugoslaviji ,. Pavelic je hitno dosao u Beograd , na razgovore .
To nije onaj potonji Pavelic .
Ima jos koliko ces .
 

GeorgeV

Buduća legenda
Poruka
29.541
Šta to nije tačno što je rekao Stevan Dedijer?

U čitavom tom članku je tačno samo to da se ideja "Velike Srbije" rodila u sloju tadašnje tanke srpske buržoazije, i to ne u tadašnjoj Srbiji, nego u vojvođanskim gradovima.

Sve ostalo je klasična kominternovska priča i zlonamerne zamene teza na svakom koraku.

Počnimo od toga čija je ideja Jugoslavija, i zašto je uopšte ta nakarada od države napravljena, kada je Srbija mogla posle prvog svetskog rata da bude "Velika" i bez Hrvatske, Slovenaca ili Crne Gore, pa preko baljezgarija o "razbijanju" koje su Peko Dapčević i ostali napravili u Srbiji 1944 ( dok je pola miliona Rusa ulazilo u Srbiju sa istočne strane), o prvoj Jugoslaviji u kojoj su Srbi tlačili ostale ( pa je Hrvatima data Banovina, kada su prvi put posle skoro 900 godina svi Hrvati bili u okviru iste celine, što nemaju ni danas) , o drugoj Jugoslaviji u kojoj su opet Srbi gazili ostale nesretnike ( pod vodjstvom arhiSrbina Josipa Broza), pa o slavnoj Oluji, za koju se 250.000 Hrvatskih vojnika pripremalo 3 godine da bi "razbilo" 30.000 srpskih vojnika...i tako redom.

Što će reći, gomila govana.
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.