Steuerklasse u Nemackoj - pomoc

vladimirko

Zainteresovan član
Poruka
132
Potreban mi je savet kako da postupim u sledeceoj situaciji:
Supruga radi ovde u Nemackoj, dok sam ja nezaposlen za sada. Problem je sledeci: supruga je prvu platu u novembru primila u iznosu poreske klase 3, i to je ok.U medjuvremenu sam i ja dobio Aufenthaltkarte u decembru. U decembru je primila osetno manju platu,jer su je automatski prebacili u poresku kategoriju 4, objasnjavajuci da je to zbog toga jer sam i ja dobio boravak,iako ne radim, i cak su joj retroaktivno odbili i porez za novembarsku platu jer sam ja u tom mesecu podneo zahtev za boravak. Onda je supruga isla u cini mi se Finanzsamt i trazila i potpisala da zeli da bude poreska kategorija 3 jer ima pravo po zakonu ,posto ja ne radim. Medjutim, evo danas je dobila ponovo platu sa Steuerklasse 4. Sta nam je ciniti?
I da li imam pravo da potrazujem taj novac nazad,jer za tri meseca nije mala suma, i kako se to cini? Hvala unapred.

Potreban mi je savet kako da postupim u sledeceoj situaciji:
Supruga radi ovde u Nemackoj, dok sam ja nezaposlen za sada. Problem je sledeci: supruga je prvu platu u novembru primila u iznosu poreske klase 3, i to je ok.U medjuvremenu sam i ja dobio Aufenthaltkarte u decembru. U decembru je primila osetno manju platu,jer su je automatski prebacili u poresku kategoriju 4, objasnjavajuci da je to zbog toga jer sam i ja dobio boravak,iako ne radim, i cak su joj retroaktivno odbili i porez za novembarsku platu jer sam ja u tom mesecu podneo zahtev za boravak. Onda je supruga isla u cini mi se Finanzsamt i trazila i potpisala da zeli da bude poreska kategorija 3 jer ima pravo po zakonu ,posto ja ne radim. Medjutim, evo danas je dobila ponovo platu sa Steuerklasse 4. Sta nam je ciniti?
I da li imam pravo da potrazujem taj novac nazad,jer za tri meseca nije mala suma, i kako se to cini? Hvala unapred.

meni malo cudna tvoja prica, sad ispadne da Ausländerbehörde salje Steueramtu izvastaj sta i kad si dobio boravak
na osnovu cega oni znaju da si ti dobio i na osnovu cega oni njoj menjaju, ne rade oni to automatski bez tvojih izjava
sad razmiljam dal tvoja firma nesto salje mada ne verujem
nek ona Steueramtu pise pismeno i zahteva Klassu 3 a ako su oni tamo debili, sto znaju cesto da budu, nek ide preko advokata

Da je cudno , cudno je. Zena je insistirala u svojoj firmi da se pronadje razlog, pa su oni zvali valjda Steueramt ili gde god vec, pa su ovi navodno rekli da je tako jer sam i ja dobio boravak. Ja naravno da nisam nikakvu izjavu davao niti potpisivao. Koja "moja firma" , tu te ne razumem, ja ne radim i nemam firmu,mislis mozda suprugina firma?
Supruga je vec bila da li u finanzamtu ili steueramtu i trazila i potpisala da zeli da bude steuerklasse 3 , pre nekih 10-15 dana... Medjutim, evo i januarska plata stize ponovo sa steuerklasse 4.
Meni svakako ne gine potrazivanje tog novca nazad, jer mislim da po zakonu imamo svo pravo na taj novac, koji nije ni mali posle 3 meseca. Gde i kako, tek treba da saznam...

Back