Šteta što si...

Rade Serbedzija - Steta

Upucujem ovu lijenu popodnevnu misao, nježnu i pohotnu, u ono dvorište, u kojem sam vas gledao draga susjedo 1957me godine, kada je bila jesen slicna ovoj, i kada su još u moj san udarali prozori roditeljske kuce, utopljene u šibenskoj jugovini, u gradu koji je postajao moja bolnica,a mojom napola razbuðenom glavom kolali prvi tramvaji, plavi i uspavani,adresiram tamo ovu misao i kažem: šteta!
Bili ste ljubavnica mog cimera od 8 do 11 svakog jutra, kako ste se zvali? Ema,Selma,Alma,Adela!? Dali je što izmjenilo vaše lice,oci i trbuh? A kako sam vam zavidio,vracajuci se iz šetnje od 8 do 11 izjutra, uz cetvrt kruha i mlijeko u jednom blijedom pešcenickom mljekarstvu. Svim je bojama vec moj prvi studentski rujan dodavao malo crnog i malo tamno zelenog, i danas vam iskreno kažem: šteta,šteta!
Više vjerojatno i niste za takva šta! Ponovo ono dvorište, vrijeme je za nedjeljni ribolov i vaš suprug odlazi, vi znaci danas dolazite još ranije u moju sobu! Oko pola sedam! A ja baš izlazim,šteta! Jer moj je cimer mrzovoljan tako rano, i ja bih vam vjerojatno pružio više! Ali ja idem u šetnju!!I šetao sam tako godinu, i drugu, i ne da vam se hvalim, bilo je toga! Kakve sve zemlje, kakva mora, gdje sam sve bio, gdje sam sve ljubio! I kakve žene! Jer vama otvoreno mogu reæi, kuda sam sve šetao po kiši ujutro. Nekakav vlak je istruo u crnom proljecu u Poljskoj,blizu Rusije, kakvu sam tamo ženu ostavljao, isukrste!!!I kakva je mene ostavljala na sjeveru, pijuci neko nerazgovjetno pice svog naroda! Daleko, daleko kao u snovima! Opet,neko ovdje u Zagrebu, u Jurjevskoj, pa oci, providne i dragocjene, jedne Cehinje iz Brna,Wozderkove! Premještene zauvjek u moju utrobu, a takav snijeg i sve što treba! Bilo je,bilo! Ali ono dvorište u kojem sam vas viðao, izmeðu dva neodreðena stabla, crna od vlage one jeseni, vas tako obicnu i raskalašnu domaèicu, i mirisi koje ste ostavljali u mojoj sobi u sezonama tisucudevetstopedesetsedme, pedesetosme i sljedece...ah,šteta, nepovratno šteta!
NICEG NEEEMA,NICEG NEEEEMA,OD TEBE,OD MENE

Šteta što nisi išao danas samnom na klizanje.

bug.gif

Back