Stepenište

siju i miju

Poznat
Poruka
8.280
Степениште или степенице је архитектонски унутрашњи комуникациони простор у којем су смештене стапенице и по правилу је ограничен са стране зидовима и са чела обимним зидовима. Од горе може бити степениште ограничено плафоном, светларником или таванским простором.
Осветљење степеништа се изводи као уметно осветљење помоћу електричних светлосних уређаја или на природан начин помоћу прозора, светларника или зидова од стаклобетона.

Степенице стварају поједини степеници и степенишни кракови (сматра се да је минимум од три степеника). Између степенишних кракова се налази одмориште или подест. Постоје разна степеништа; једноструко и двоструко степениште а може бити и полукружно и кружно као и других облика. Степеник има хоризонталну површину звану газиште и вертикалну површину - чело степеника. Степенице се прорачунавају тако да два газишта и чело имају дужину једног корака од око 76 сантиметара.

По функцији степеништа могу бити

Главно степениште
Споредно степениште
Изравнавајиће степениште
Пожарно степениште

По употреби материјала

Дрвена степеништа
Степеништа од опеке
Степеништа од бетона
Степеништа од челика
Степеништа од различитих материјала


 
Sta mi treba da radimo, da postavljamo slike stepenista ili da pisemo o stepenistu?

Ja sam svoje doradjivao, ivice koje su ispucale. U pitanju je spoljno stepeniste. Kruzno stepeniste iznutra izaziva osecaj da je covek u raketi a ne u stanu a nisu ni bezbedna za decu.
 
Imam utisak da se sva ova stepenista nalaze negde u SAD. Ti ljudi su opsednuti velicinom. Gledao sam 2-3 puta kada Amerikanci kupuju nekretnine van SAD(Evropa, Juzna Amerika...) i samo kukaju kako im je sve malo...
 
tumblr_mh0n10homJ1s3pxxpo1_500.jpg


- - - - - - - - - -

tumblr_my5cv1vZ211qd374co1_500.jpg
 

Back
Top