Stedeti u Evro ili franak??

red boy

Zainteresovan član
Poruka
353
Kako se danas isplati stedeti na duze staze: u evrima i svajcarcima??

Celo vreme se prica evro propada, Nemacka ce van i slicno... Sta izabrati? U bankama koliko vidim za stednju franak se slabo kotira do 2% godisnje. Ali me plasi i nestabilnost evra.
A uvek se srecom na kraju meseca nadje malo vise novca... pa ili u slamaricu ili u banku :)

OK, kada sam postavio pitanje ocekujem i neki argumenat... Recimo ovako da pojasnim:
1) Za EVRO: Mozes staviti u banku, na godinu dana kamata oko 4,5%, sto nije lose jer ako stedis u slamarici ne dobijes nista, plus moze neko da te pokrade... Sve je vezano za Evro / ranije Marku. Sve se po njemu obracunava , kupuje , nikad frkenikad problema... U banci je na sigurnom,mozes staviti i na 6 meseci, *** dobije tek 2%, ali i to je nesto. Bolje ista nego nista.
2) Za FRANAK: u banci samo do 2% na godisnjem nivou, vrlo slabo. Nije nesto zastupljen,ali zato je stabilan cak i vise nego sto treba.

PROTIV: Za franak me nervira, evro pao na ispod 100 din, franak umesto da padne na 77 din, on cak skocio na skoro 81. Mislim strasno. Evro me brine, sto kazu mozda Nemacka izadje, mozda Grcka, Austrija... neznam koliko je to realno. Brine me ta njegova oscilacija i pad, ali posto je sve vezano a ulozim u banku cak cu dobti nesto u plus.
Ovde se radi o nekoj manjos svoti novca, tako da nemam da kupujem izvore, firme pa i zlato.
Jel razmislja neko dublje ili samo onako glasate.

Postoji inflacija i u evrima i u svajcarcima.
Ono sto ove godine mozes kupiti za 100e, sledece ce kostati 120e.
Naravno, u odnosu na jadni dinar ti ces zaraditi. Prividno. Ali u odnosu na robu, hranu, lekove, letovanje, rad, vodu... gubis.
Inflacija ce pojesti svu prividnu kamatu.
Jedino resenje je okretanje para, mozda zakup tezge na pijaci i zaposljavanje radnika koji ce valjati robu sa kvantasa.
Ako imas puno para, onda puno tezgi.

Inflacija ce pojesti kamatu? A ako cuvam u slamarici onda sam tek na gubitku... I zasto mora da nesto sto vredi 100 e sledece kosta 120e. Mozda ce za dve god sto si danas kupio za 100e moci da kupis za 80e. Mislim ok prica, ali mi ne mozemo da predvidimo da li cu biti na gubtiku ili dobitku. Neko kaze australisjki dolar posto je vezan za zlato... Nemam pojma sta da radim.
Za sada nekako sam blizi evru i banci.

OK, kada sam postavio pitanje ocekujem i neki argumenat... Recimo ovako da pojasnim:
1) Za EVRO: Mozes staviti u banku, na godinu dana kamata oko 4,5%, sto nije lose jer ako stedis u slamarici ne dobijes nista, plus moze neko da te pokrade... Sve je vezano za Evro / ranije Marku. Sve se po njemu obracunava , kupuje , nikad frkenikad problema... U banci je na sigurnom,mozes staviti i na 6 meseci, *** dobije tek 2%, ali i to je nesto. Bolje ista nego nista.
Od svih vidova investiranja,odabrao si skoro najlosije investiranje gotivine.Kazes da je spremanje u banku sigurno????!!!!Ko kaze da je to tako?????Sta je bilo sa deviznom ustedjevinom Srba iz HR kada su napustili istu otcepljanu republiku i kasnije dosli sa svojim stednim knjizicama po svoj novac...nije ga bilo nigde.Kazu,banka je bankrotirala...ili jos smesnije,,kupljena je od strane stranih banaka,koje sa stednjom od pre 91-ve nemaju nikakve bas obaveze."Sta to govori???Novac je uvek na lwedu,pa cak i onda kad se pretvori u nekretninu...npr.slucaj Srba iz bivsih YU republika.Imali su nekretnine i sve oko i u njima ,a rat ih je ostavio bez icega.Licno,novac je najbolje uloziti u posao,tako da ta aktiva radja novu aktivu.Naravno,svajcarac uvek umesto bilo koje druge valute.
2) Za FRANAK: u banci samo do 2% na godisnjem nivou, vrlo slabo. Nije nesto zastupljen,ali zato je stabilan cak i vise nego sto treba.
Zasto banke ne daju koliko i za euro???Pa,zato sto je stabilniji,pa je mogucnost njihove zarade veca.Koliko je puta kliznuo euro u odnosu na svajcarac????Svajcarac je stabilnija valuta pa je mogucnost da se sa njime manipulise i na taj nacin zaradi,manja.

PROTIV: Za franak me nervira, evro pao na ispod 100 din, franak umesto da padne na 77 din, on cak skocio na skoro 81. Mislim strasno. Evro me brine, sto kazu mozda Nemacka izadje, mozda Grcka, Austrija... neznam koliko je to realno. Brine me ta njegova oscilacija i pad, ali posto je sve vezano a ulozim u banku cak cu dobti nesto u plus.
Ovde se radi o nekoj manjos svoti novca, tako da nemam da kupujem izvore, firme pa i zlato.
Jel razmislja neko dublje ili samo onako glasate.
Evo ovako...da bi razumeo kako da se ophodis sa stranim valutama,moras da poznajes pricu malo sire i malo jasnije ti mora biti rad bankarskog sistema uopste,nacin na koji banke manipulisu kredtima,svojim ziralnim pumpanjem novcane mase(nacin kako daju znaci kredite),koje sve cake imaju da naplate svoje usluge naivnim gradjanima i koji je smisao svega.Da bi znao zasto uopste banke rade kako rade,prvo pitanje koje se postavlja jeste,,Ko je u stvari vlasnik banke/banaka?"Kad se odgovori na to pitanje,odmah se moze uociti da nije njima samo u interesu da u nekoj zemlji rade samo nekakve bankarske poslove i tako zaradjuju naplacujuci pozajmljivanje novca,nego su ti ljudi ujedno u misiji da u toj zemlji uzmu sve sto vredi,po sto nizoj ceni i osvoje sve sto se da osvojiti(izvori vode npr.,jaka energetska postrojenja,energetske izvore ukoliko postoje,kupiti razradjena i uspesna/likvidna preduzeca,imati sto jeftiniju i obrzovanu radnu snagu u tim firmama,uci u sisteme koji upravljaju drzavom...jednom recju,uzeti sve i biti jedini gospodar situacije)Sta bi se desilo kada bi se tako postupalo u svakoj zemlji,znaci kad bi svaka zemlja licila na npr.Srbiju ili Meksiko....da li bi tada bilo uopste sigurno za njih da imaju bilo kakvo bogatstvo,kad ga mogu izgubiti lakse,nego sto su ga zaradili...neposteno,ali ipak njihovo????!!!!!!Naravno,da je bolje da postoje zemlje,koje su sa strane tih istih bankarsko-masonskih organizacija zasticene medjunarodnim aktima o nekakvoj vojnoj neutralnosti,kapitalistickog drustvenog uredjenja,sa stanovnistvom koje nije bilo optereceno verskim sukobima(verski sukobi izazivaju rane u drustvu koje najsporije i najteze zaceljuju),sa stanovnistvom koje ima duboko zasadjene vrednosti u pogledu rada,etike,morala,samodiscipline...Svajcarska je mesto gde ce najsigurnije biti sklonjeno njihovo blago,mesto sa kojeg mogu mirno i sabrano da dejstvuju.Svajcarska nije Kuvajt,nije Norveska,nema sibirska bogatstva,nema americku pohlepu ni jaku armiju,nema neizlecenu britansku aroganciju i nikad ugasenu zelju da ponovo kolonizuje male zemlje i narode,ali............. je zato odluceno da bude mesto gde ce se cuvati opljackano pod sistemom koji niko ne sme da ugrozava niposto.Eto,zato franak!!!!!!

To su moji argumenti,zasto franak ,a ne funta,rublja ili neki dolar(kanadski npr. ili australijski-americki nema verdnost koju prikazuju ni u ludilu) ili euro.Posto kazes da se radi o manjoj svoti novca,ne razbijaj toliko glavu,jer mala svota=mala zarada,velika lova=veca mogucnost da se vise zaradi.

@KianyRiws

Slazem se sa vecinom sto si rekao ali.... Lepo si dao argumente ima dosta poucnog.
To za hrvatsku i nije neki primer. Pa valjda nece biti vise ratova... tesko i drzava da bankrotira. Pre ce te neko kuci opljackati nego sto ce se tvoji primeri desiti... A mozes nedaj boze i da umres pa te boli tuki sta ce biti posle.. Znaci da ne idemo u krajnost sad. Pa kazu da ce smak sveta biti 2012, pojava koja se desava jednom u 230 mil godina. Zato bolje da potrosim ovu crkotinu...
Znaci AGAIN, to je novac za crne dane, i rekoh da ne stoji u kuci a trenutno mi nije potreban daj bolje u banku ili da bude u evro ili u franak. Nemam vremena da ulazem na neke tezge i da puknem pare.
Jer sam zauzet malo. Samo sam hteo da vidim:
1) Sta je bolje za stednju, za u buduce kada pretekne neki dinar da kupim evro ili franak
2) Uloziti i cuvati u banci
Za sada nisam video da je cuvanje u banci na po 6 meseci, losa investicija, ako ne zelis da reskiras sa poslom ili nemas dovoljno vremena za nadgledanje istog.
Samo si mi poljuljao ovo za evro. ***. Trenutno sam 50%:50% opredeljen.... Kazem plasim se za neke stvari oko franka, jer mislim da bi u banci imao duplo vecu zaradu na evro...

@KianyRiws

Slazem se sa vecinom sto si rekao ali.... Lepo si dao argumente ima dosta poucnog.
To za hrvatsku i nije neki primer. Pa valjda nece biti vise ratova... tesko i drzava da bankrotira. Pre ce te neko kuci opljackati nego sto ce se tvoji primeri desiti... A mozes nedaj boze i da umres pa te boli tuki sta ce biti posle.. Znaci da ne idemo u krajnost sad. Pa kazu da ce smak sveta biti 2012, pojava koja se desava jednom u 230 mil godina. Zato bolje da potrosim ovu crkotinu...
Znaci AGAIN, to je novac za crne dane, i rekoh da ne stoji u kuci a trenutno mi nije potreban daj bolje u banku ili da bude u evro ili u franak. Nemam vremena da ulazem na neke tezge i da puknem pare.
Jer sam zauzet malo. Samo sam hteo da vidim:
1) Sta je bolje za stednju, za u buduce kada pretekne neki dinar da kupim evro ili franak
2) Uloziti i cuvati u banci
Za sada nisam video da je cuvanje u banci na po 6 meseci, losa investicija, ako ne zelis da reskiras sa poslom ili nemas dovoljno vremena za nadgledanje istog.
Samo si mi poljuljao ovo za evro. ***. Trenutno sam 50%:50% opredeljen.... Kazem plasim se za neke stvari oko franka, jer mislim da bi u banci imao duplo vecu zaradu na evro...
Kao prvo ;ratova ce biti itekao,dok je ljudi,sveta i veka.Zsto???Rat je najveci biznis,profit je enormno visok.HR je bas primer za to,jer je skoro 400.000 ljudi ostavilo samo u nekretninama( to je isto novac,potroseno je nesto da bi se doslo do tih kuca,stanova,placeva,vikendica,namestaja ii kucnih aparata u niima,garaza,kola,traktora,kombajna.......livada za ispasu krava i ovaca,pomocne seoske prostorije gde se cuvala oprema za obradu zemlje i stale sa stokom......) potvrdjenih od strane medjunarodnih organizacija 30 milijardi eura!!!!!!
Nisam isao u neku krajnost,nego realno,a kad se gleda realno na papir se racuna i stavlja sve,kako minus tako i plus.Kao drugo,nemoj da nikad,ali nikad kazujes da je to novac za crne dane,prizivas bas dogadjaje koji ce vam u kuci biti crni,pa ces taj novac tako i potrositi.Ovo ti nisu bapska predskazanja i magija bela protiv crne,to ti tako obavezno ispadne.Novac je tu da se trosi,a ti budi pametan,pa ga potrosi ulagajuci tako da aktiva stvara aktivu....vec sam napisao kako,ne samo sada nego jos i pre mnogo,mnogo puta ovde.Kao trece,napisao sam ti franak.Kao cetvrto,ne davaj nista u banku.Zaobilazi banke kao djavo crkvu.Kao peto,nisam ja tebe poljuljao za euro,nego su bankari(tacnije grupa Bilderberg koja je i osmislila nastanak i funkcionisanje EU)poljuljali sve nas,od Grcke na jugu,preko Spanije ,Poruglala,Madjarske,Bugarske.................bivse reublike Yu necu ni spominjati.Imas divnih tekstova cak i na ovom pdf-u kako se dostampavao euro da stvar ne propadne pre nego sto je to iko mogao da isplanira.Vredli li valuta da se cuva,ako se nerealno dostampava zarad ocuvanja drzavnosti neke zemlje,njenog integriteta i postojanja uopste,pa makar to bila i drevna Grcka?????Zasto Rusi i Britanci nisu dali svoje valute u opticaj kad je euro tako stabilan,validan i mega-mocan?????Ko sesto,spominjes tih nekih 6 meseci kao da je to neka mera za dobit????Odakle ti to???Najmanja merna jedinica u poslu za dobit jeste jedna godina.Uvodis svojim pitanjima raspravu od koje mozemo napisati citavu knjigu,ali dobro.Vidi se da te zanima,a to znaci da ces jednom imati znanje koje ces koristiti i preneti dalje.Ziv bio,pa se cujemo!

@KianyRiws- Jeste sve to u teoriji tacno vezano za aktivu. Ali, tu se otvara ono cuveno pitanje u Srbiji: kakav crni biznis ovde??? Drzava nametima onemogucava razvoj bilo cega. Drugo, i da je normalna zemlja, mozda postavljac teme nema dara za biznis, pa propadne posle par meseci. A kaze covek da nema ni vremena. Ne bih bas rekao da je bolje uloziti u posao nego staviti u banku. Veca sansa je da ce ti propasti posao, nego pare u banci. Naravno, ako zanemarimo ratove i Dafinu, a moramo ih zanemariti, jer kao sto kaze covek, ako toliko crno gledamo onda ne vredi nista... Kad se planira, planira se za mirnodopske uslove.

Kiany i jos neki ovde znaju mnogo vise o ekonomiji od mene, ali ja cu ti dati svoje misljenje laicko, ali iz iskustva. Ja bih stedeo u evrima. Sve se meri u evrima. Uvek ce klasa automobila starih 10 godina tipa Polo, Astra kostati 3500-4000 hiljade. Uvek ce nov racunar kostati 400-500 evra, samo sto danas za te pare kupujes 10 puta bolji komp nego pre 3 godine. Prosto, u evrima ces uvek znati koliko imas (u razmisljanju). Ako imas 50 hiljada, uvek racunaj da ces imati za stan. Ako imas 5 hiljada, uvek ces imati za kola. A sto se tice inflacije, barem ce ti te kamate nadoknaditi koliko toliko. Slamarica nece nista, a posao sam rekao da je rizican.

I jos nesto, mozes bolje proci od 4,5 posto. Sacekaj nedelju stednje (to je jednom godisnje). Tada daju mnogo vece kamate. Mislim da je prosle godine Aik banka davala i dvocifrenu kamatu.

Da lepo kazes, ono sto sam napisao i ja: sve se gleda u evro i vezani smo za njega... Stan ce uvek vredeti 40 000 evra, nece skociti isti na 50 000 zbog neke evro inflacije... Jedino sto mi se svidja kod franka ta sigurnost da Svajcarska je bankarska zemlja i tesko da joj neko preuzme tu ulogu. Sa franak uvek znas na cemu si... Ovo je pitanje kao sta vise volis milku ili neste cokoladu. Na kraju ispadne sve jedno koja valuta, a analiziramo sitnice kao da cen one doneti neku zaradu. Tacnije mozda previse analiziramo bezpotrebno.
Mada moguce da sacekam tu nedelju stednje.To nije lose sa vecim kamatama.

Stan ce uvek vredeti 40 000 evra, nece skociti isti na 50 000 zbog neke evro inflacije...

Uz rizik da promasim temu, dvehiljadedruge, kada smo menjali marke za evre u odnosu 2:1 kupio sam stan za 800 maraka/kvadrat.
Danas, nepunih 9 godina kasnije, moj stan na trzistu vredi 1300 evra/kvadrat (2600maraka).
skok sa 23000e na 75000e za 9 stabilnih neratnih godina se moze nazvati inflacijom.

Sverceri su nam donosili milke iz madjarske i prodavali na zelenom vencu, po ceni od blizu 1 marke. Danas milka kosta znatno preko 1e.

Hleb, paradajz, benzin, letovanje, stanovanje, prevoz, struja, komunalije... visestruko je poskupelo.

Ta poskupljenja zovu se inflacija, i veca su od bankarskih kamata.

Pojeftinile su klime, avionski motori, kanalizacione cevi, kompjuteri i sve cega su se kinezi dohvatili.

Poslednja izmena:
@KianyRiws- Jeste sve to u teoriji tacno vezano za aktivu. Ali, tu se otvara ono cuveno pitanje u Srbiji: kakav crni biznis ovde??? Drzava nametima onemogucava razvoj bilo cega. Drugo, i da je normalna zemlja, mozda postavljac teme nema dara za biznis, pa propadne posle par meseci. A kaze covek da nema ni vremena. Ne bih bas rekao da je bolje uloziti u posao nego staviti u banku. Veca sansa je da ce ti propasti posao, nego pare u banci. Naravno, ako zanemarimo ratove i Dafinu, a moramo ih zanemariti, jer kao sto kaze covek, ako toliko crno gledamo onda ne vredi nista... Kad se planira, planira se za mirnodopske uslove.

Kiany i jos neki ovde znaju mnogo vise o ekonomiji od mene, ali ja cu ti dati svoje misljenje laicko, ali iz iskustva. Ja bih stedeo u evrima. Sve se meri u evrima. Uvek ce klasa automobila starih 10 godina tipa Polo, Astra kostati 3500-4000 hiljade. Uvek ce nov racunar kostati 400-500 evra, samo sto danas za te pare kupujes 10 puta bolji komp nego pre 3 godine. Prosto, u evrima ces uvek znati koliko imas (u razmisljanju). Ako imas 50 hiljada, uvek racunaj da ces imati za stan. Ako imas 5 hiljada, uvek ces imati za kola. A sto se tice inflacije, barem ce ti te kamate nadoknaditi koliko toliko. Slamarica nece nista, a posao sam rekao da je rizican.

I jos nesto, mozes bolje proci od 4,5 posto. Sacekaj nedelju stednje (to je jednom godisnje). Tada daju mnogo vece kamate. Mislim da je prosle godine Aik banka davala i dvocifrenu kamatu.
Dule,kao prvo,ne postoji covek koji stvarno zna sve odgovore na sva moguca pitanja koja se mogu desiti u ekonomiji.Znanje je znaci nesavrseno,to je nauka koja nije i nikad nece dati sve odgovore.Kao drugo,ja govorim iz vlastitog iskustva,jer sam bio ulagao u posao nekoliko puta,padao,ustajao i opet se na kraju stabilizovao na nogama i danas zivim od privat.posla.To preporucujem i drugima,a razloge sam navodio vise puta na ovom forumu.Svako skoro ima svoje misljenje o privat.poslu,o stekovanju deviza,o nekretninama,o radu napolju ili ostanku kod kuce;to su neiscrpne teme koje nemaju karaja za razgovor.Napisao sam mu iskreno,najlakse je nekog navesti na los put,zlurado i neljudski.Ti kazes da covek mozda nema dara za privat.posao.O.K. nema problema,svestan sam cinjenice da ne mozemo svi svirati violinu ili klavir,kao sto ni svi ne mogu postati pevaci ili vrhunski matematicari.Afinitet prema necem mora da postoji.Ukoliko bas misli da stavi pare u banku,neka ih stavi,ali zarada je mizerna nije sigurno najbolji nacin da se novac investira.Ti i on ste otisli u krajnost kad pisete da sam ja rat spominjao kao mogucnost propadanja stednje.To sam naveo kao jedan od primera,ne svakako kao nesto sto se desava svaki dan,ali su ljudi izgubili silan novac.Banka moze proglasiti bankrot,moze se povuci iz nase zemlje,moze se promeniti i kurs stednje i kurs valuta,pa tek onda nista.To je dakako realnija varijanta od rata.Da li je bas toliko fer poslovanje sa bankama kad je polaganje stednje u pitanju???Kolika je kamata koju placas kada ti od njih pozajmljujes novac,a kolika je kamata kad ti njima das novac da ga oni okrecu umesto tebe?Zasto nedelja stednje,ako bankari kazu da je sa nima uvek dobro poslovati i covek nije na gubitku,navodno ,,bezbrizno spava"???To je sarena laza koja je ceo svet u crno zavila.Euro ima i politicku i ekonomsku krizu.Njegova snaga ne odgovara snazi ekonomije EU.Kako se mogu u isti kos trpati neradnicka Grcka i samodisciplonovana i radna Nemacka?Da li je to realno i ako se uzme u obzir da su obe zemlje navodno ravnopravne clanice,podseca me onda na zaostalo Kosovo u exYu i razvijenu Sloveniju.Bile su obe u istoj zemlji,koristile istu valutu,a zavrsilo je kako je zavrsilo.Nije se Yuga raspala zbog politike,nego sto je dinar postao svima slab i nikakav,pa se pozeljelo naci nesto bolje u nekoj novoj drzavnoj formi.Nacionalizam je bio samo alatka za taj posao.

Znaci,ponavljam i zavrsavam,euro neka se kupuje samo onoliko koliko je potrebno da se obavi neko placanje,a franak za sigurnije i mirnije sutra.

Uz rizik da promasim temu, dvehiljadedruge, kada smo menjali marke za evre u odnosu 2:1 kupio sam stan za 800 maraka/kvadrat.
Danas, nepunih 9 godina kasnije, moj stan na trzistu vredi 1300 evra/kvadrat (2600maraka).
skok sa 23000e na 75000e za 9 stabilnih neratnih godina se moze nazvati inflacijom.

Sverceri su nam donosili milke iz madjarske i prodavali na zelenom vencu, po ceni od blizu 1 marke. Danas milka kosta znatno preko 1e.

Hleb, paradajz, benzin, letovanje, stanovanje, prevoz, struja, komunalije... visestruko je poskupelo.

Ta poskupljenja zovu se inflacija, i veca su od bankarskih kamata.

Pojeftinile su klime, avionski motori, kanalizacione cevi, kompjuteri i sve cega su se kinezi dohvatili.
Tako je,cena nekretnina uvek ce da raste i bankari to znaju.Racunaj samo koliko sad kosta neka nekretnina kad je odmah placas u keshu,a koliko kad je uzimas preko kredita na 40 godina.Tri puta je skuplje,a u igri su desetine hiljada eura.Kad pitas bankara,,Zasto je toliko velika razlika?"on ce da ti kaze da ce za 40 godina upravo toliko kostati ista ta nekretnina.Nisam pratio cene nekretnina za 40 godina,jer nemam dovoljan broj godina starosti da kazem sa sigurnoscu da bankar govori istinu,ali je sigurno da cene nikad ne padaju...u najboljem slucaju stagniraju neko krace vreme,pa opet rastu.

Kako se danas isplati stedeti na duze staze: u evrima i svajcarcima??

Celo vreme se prica evro propada, Nemacka ce van i slicno... Sta izabrati? U bankama koliko vidim za stednju franak se slabo kotira do 2% godisnje. Ali me plasi i nestabilnost evra.
A uvek se srecom na kraju meseca nadje malo vise novca... pa ili u slamaricu ili u banku :)

Drži švicarce dok zlato raste kad počme padati pređi u drugu valutu:think::cool:

Hm, interesantan naslov i poruka. Prvo nemam šta da štedim, a drugo da li je na pomolu kriza Evra? Jako velika tema i nije za nekoliko reda. Da vidimo kako će se dalje u vremenu odvijati stvari pa će se odgovor sam nametnuti.

ili jos realnije da gledas veverice kako skacu sa grane na granu kao vrapci .Nista nije sigurno kao zlato jer je jedinica mere za vrednost valuta.

Hmmm, ovaj franak nenormalno skace. Bio je pre par meseci 80 din kada je evro bio 105din. Sada 90din. Sve je to ok, ali kada krene da pada i vrati se na neku tacku, recimo na 82din, ja cu biti na gubitku. Da imam neke zalihe novca u francima, bilo bi ok, da kupujes na nizu vrednost a da sada skoro vredi kao evro...Jel se zna koliko bi franak mogao da raste i kada eventualno da pada... Ako je neko nasao neku vest i slicno o tome...

Imam 17god i u ustedjevini imam nekih 700e ukupno... 450e,150chf,100usd,5000din
Sta mi predlazete da uradim sa tim novcem? Da prebacim jedan deo novca u chf ili da ostavim kako je? Ili da stavim u banku nesto ili mozda je sve sigurnije u slamarici??
Znaci mi svaki dinar jer nemam stalnu platu pa da mogu da nadoknadim, vec se skupilo od sezonskih poslova itd a poceo sam da stedim odavno ;)

Hvala na svakoj sugestiji!

Pre neki dan sam uzeo 50chf za 91din a evo sad je ravno 100din!!! :O

Poslednja izmena:

Back