OK, kada sam postavio pitanje ocekujem i neki argumenat... Recimo ovako da pojasnim:
1) Za EVRO: Mozes staviti u banku, na godinu dana kamata oko 4,5%, sto nije lose jer ako stedis u slamarici ne dobijes nista, plus moze neko da te pokrade... Sve je vezano za Evro / ranije Marku. Sve se po njemu obracunava , kupuje , nikad frkenikad problema... U banci je na sigurnom,mozes staviti i na 6 meseci, *** dobije tek 2%, ali i to je nesto. Bolje ista nego nista.
Od svih vidova investiranja,odabrao si skoro najlosije investiranje gotivine.Kazes da je spremanje u banku sigurno????!!!!Ko kaze da je to tako?????Sta je bilo sa deviznom ustedjevinom Srba iz HR kada su napustili istu otcepljanu republiku i kasnije dosli sa svojim stednim knjizicama po svoj novac...nije ga bilo nigde.Kazu,banka je bankrotirala...ili jos smesnije,,kupljena je od strane stranih banaka,koje sa stednjom od pre 91-ve nemaju nikakve bas obaveze."Sta to govori???Novac je uvek na lwedu,pa cak i onda kad se pretvori u nekretninu...npr.slucaj Srba iz bivsih YU republika.Imali su nekretnine i sve oko i u njima ,a rat ih je ostavio bez icega.Licno,novac je najbolje uloziti u posao,tako da ta aktiva radja novu aktivu.Naravno,svajcarac uvek umesto bilo koje druge valute.
2) Za FRANAK: u banci samo do 2% na godisnjem nivou, vrlo slabo. Nije nesto zastupljen,ali zato je stabilan cak i vise nego sto treba.
Zasto banke ne daju koliko i za euro???Pa,zato sto je stabilniji,pa je mogucnost njihove zarade veca.Koliko je puta kliznuo euro u odnosu na svajcarac????Svajcarac je stabilnija valuta pa je mogucnost da se sa njime manipulise i na taj nacin zaradi,manja.
PROTIV: Za franak me nervira, evro pao na ispod 100 din, franak umesto da padne na 77 din, on cak skocio na skoro 81. Mislim strasno. Evro me brine, sto kazu mozda Nemacka izadje, mozda Grcka, Austrija... neznam koliko je to realno. Brine me ta njegova oscilacija i pad, ali posto je sve vezano a ulozim u banku cak cu dobti nesto u plus.
Ovde se radi o nekoj manjos svoti novca, tako da nemam da kupujem izvore, firme pa i zlato.
Jel razmislja neko dublje ili samo onako glasate.
Evo ovako...da bi razumeo kako da se ophodis sa stranim valutama,moras da poznajes pricu malo sire i malo jasnije ti mora biti rad bankarskog sistema uopste,nacin na koji banke manipulisu kredtima,svojim ziralnim pumpanjem novcane mase(nacin kako daju znaci kredite),koje sve cake imaju da naplate svoje usluge naivnim gradjanima i koji je smisao svega.Da bi znao zasto uopste banke rade kako rade,prvo pitanje koje se postavlja jeste,,Ko je u stvari vlasnik banke/banaka?"Kad se odgovori na to pitanje,odmah se moze uociti da nije njima samo u interesu da u nekoj zemlji rade samo nekakve bankarske poslove i tako zaradjuju naplacujuci pozajmljivanje novca,nego su ti ljudi ujedno u misiji da u toj zemlji uzmu sve sto vredi,po sto nizoj ceni i osvoje sve sto se da osvojiti(izvori vode npr.,jaka energetska postrojenja,energetske izvore ukoliko postoje,kupiti razradjena i uspesna/likvidna preduzeca,imati sto jeftiniju i obrzovanu radnu snagu u tim firmama,uci u sisteme koji upravljaju drzavom...jednom recju,uzeti sve i biti jedini gospodar situacije)Sta bi se desilo kada bi se tako postupalo u svakoj zemlji,znaci kad bi svaka zemlja licila na npr.Srbiju ili Meksiko....da li bi tada bilo uopste sigurno za njih da imaju bilo kakvo bogatstvo,kad ga mogu izgubiti lakse,nego sto su ga zaradili...neposteno,ali ipak njihovo????!!!!!!Naravno,da je bolje da postoje zemlje,koje su sa strane tih istih bankarsko-masonskih organizacija zasticene medjunarodnim aktima o nekakvoj vojnoj neutralnosti,kapitalistickog drustvenog uredjenja,sa stanovnistvom koje nije bilo optereceno verskim sukobima(verski sukobi izazivaju rane u drustvu koje najsporije i najteze zaceljuju),sa stanovnistvom koje ima duboko zasadjene vrednosti u pogledu rada,etike,morala,samodiscipline...Svajcarska je mesto gde ce najsigurnije biti sklonjeno njihovo blago,mesto sa kojeg mogu mirno i sabrano da dejstvuju.Svajcarska nije Kuvajt,nije Norveska,nema sibirska bogatstva,nema americku pohlepu ni jaku armiju,nema neizlecenu britansku aroganciju i nikad ugasenu zelju da ponovo kolonizuje male zemlje i narode,ali............. je zato odluceno da bude mesto gde ce se cuvati opljackano pod sistemom koji niko ne sme da ugrozava niposto.Eto,zato franak!!!!!!
To su moji argumenti,zasto franak ,a ne funta,rublja ili neki dolar(kanadski npr. ili australijski-americki nema verdnost koju prikazuju ni u ludilu) ili euro.Posto kazes da se radi o manjoj svoti novca,ne razbijaj toliko glavu,jer mala svota=mala zarada,velika lova=veca mogucnost da se vise zaradi.