Staro moje pitanje...predsednicki sistem...

zipet:
I tu leži najveći problem srpske politike. Da Srbija ima Predsednika kojeg bira Parlament, drugačije bi se on ponašao ili bar nikada ne bismo imali predsednika kao što je ovaj aktuelni, jer on izbruka Srbiju gore nego da je na njegovom mestu neki Šoptar ili balija! :evil:

Ja se slazem sa tobom da treba birati predsednika u parlamentu i da je Tadic daleko od idealnog ali je u odnosu na sve one koji su pre njega bili na funkcijama predsednika sto Srbije(birani neposredno) sto SRJ(birani u parlementu i neposredno) majka mara.

zasto da se bira predsednik u parlamentu?....pa jel vidite da nam institucijama stalno manjka legitimitet,i da je oko toga stalna frka..juce je lepo hiber objasnio...kod nas,ako bi ga birali u parlamentu,stalno bi mu zakidali i vagali legitimnost...
..i sta bi trebalo da radi "idealni" predsednik?tadic je pristojan na funkciji..(milance ovo nije nesto tebi licno:))

~Petar~:
zasto da se bira predsednik u parlamentu?....pa jel vidite da nam institucijama stalno manjka legitimitet,i da je oko toga stalna frka..juce je lepo hiber objasnio...kod nas,ako bi ga birali u parlamentu,stalno bi mu zakidali i vagali legitimnost...
..i sta bi trebalo da radi "idealni" predsednik?tadic je pristojan na funkciji..(milance ovo nije nesto tebi licno:))
Nemački parlament je najbolja potvrda parlamentarnog izbora predsednika. Tadić pristojan? On je najveća blamaža Srbije i Srpstva! Šteta što nema kome više da se nudi da prvi potrči da mu se šlihta, izvinjava u ime nacije, iako to naciji ni na kraj pameti ne pada! Izgubio kompas ili ima loše savetnike, ili je, jednostavno: svojeglav i nezreo! :shock:

zipet:
Nemački parlament je najbolja potvrda parlamentarnog izbora predsednika. Tadić pristojan? On je najveća blamaža Srbije i Srpstva! Šteta što nema kome više da se nudi da prvi potrči da mu se šlihta, izvinjava u ime nacije, iako to naciji ni na kraj pameti ne pada! Izgubio kompas ili ima loše savetnike, ili je, jednostavno: svojeglav i nezreo! :shock:
da zamenarim ovo ostalo sto si napisao,svelo bi se na klasicno prepucavanje....

jel mislish da je nacija jedinstveni organizam,levijatan,da svi misle i moraju da misle isto..sta?.."naciji ni na kraj pameti ne pada"?!

~Petar~:
da zamenarim ovo ostalo sto si napisao,svelo bi se na klasicno prepucavanje....

jel mislish da je nacija jedinstveni organizam,levijatan,da svi misle i moraju da misle isto..sta?.."naciji ni na kraj pameti ne pada"?!
Mislim na veliku većinu birača (nacije), preko 50%. Marginalci me ne interesuju. Njih je bilo i biće ih uvek. Velika greška srpske nacije što je uvek više polagala na mišljenje manjine nego na stav i potrebe većine! To se mora već koliko sutra promeniti. Manjine i jesu tu da budu lojalni državi u kojoj žive, da poštuju zakone te države, a država manjinska i ljudska prava! I tu je kraj diskusijama o tome šta misli "nacija" i koji deo nacije. Margonalci, ostaju marginalci i mogu samo da gunđaju, ali nikako da nameću model ponašanja većini! :idea:

zipet:
Mislim na veliku većinu birača (nacije), preko 50%. Marginalci me ne interesuju. Njih je bilo i biće ih uvek. Velika greška srpske nacije što je uvek više polagala na mišljenje manjine nego na stav i potrebe većine! To se mora već koliko sutra promeniti. Manjine i jesu tu da budu lojalni državi u kojoj žive, da poštuju zakone te države, a država manjinska i ljudska prava! I tu je kraj diskusijama o tome šta misli "nacija" i koji deo nacije. Margonalci, ostaju marginalci i mogu samo da gunđaju, ali nikako da nameću model ponašanja većini! :idea:

izvini, ali predsednik se bira vecinom, a ne manjinom...tako da...

uostalom, ovde nije rec ni o kome licno, vec o instituciji predsednika...

"najbitnije" teme su kako je Kostunica mutav, Nikolic grobar, a Tadic maneken...
a svaka druga, iole normalna tema cami na nekoj desetoj strani...tako ce i ova da zavrsi...
pogledaj po sebi...odmah uplices to kako je Tadic anti-srbin, i ne znam sta, umesto da se bavimo institucijom predsednika ili temom...

Колико је мени познато само из праксе је да у Француској председник бива из тада најјаче изгласане странке, а онда се бира (или је можда у обавези ?) на место премијера првог представника оне најјаче конкурентске странке....
Јел то практично значи да састав влада траје колико и мандат њеног председника ?

Ne znam gde "demokratija"funkcionise ,i ako zivim decenijama na "zapadu"il gde je iskren predsednik osim Hugo Chaves-a,sada mu se i Morales pridruzio.
Za Srbiju,direktno poslanicki mandati,koji su odgovorni biracima,bez politickih partija,parlament da nema vise od 1oo poslanika,kralj takodje da se bira-najbolji za kralja-u momentu bih preporucio Ratka Mladica il Tomu Nikolica ......

Back