STARI SLOVENI

Ja znam da su svi od nekog plemena Rus koje potice sa tla danasnje Norveske ili Svedske te se zbog toga nagadja da su Sloveni pre slovenskog identiteta bili Vikinzi (sto mene posebno raduje jer su Vikinzi meni licno fascinantni). Znam da su bili miroljubivi. Postoji prica da je neki germanski (mada nisam tacno siguran da li je germanski u pitanju) kralj "ulovio" (jer su Sloveni za Germane bili vandali (?)) dva slovenska mladica i opisao ih kao nesto najlepse sto je u zivotu video sa jakim udovima i sa svetlom kosom. Nosili su nesto (ne mogu da se setim naziva ali je u pitanju neki muzicki instrument) napravljen od drveta i kada ih je upitao zasto nisu sagradili to od metala oni su mu rekli da ne znaju za postojanje metala jer oni ne prave maceve kako bi isli u rat. Oni vise vole da sviraju i da pevaju. Bili su pagani ali o tome ne znam bas najbolje. Znam o paganskom verovanju Juznih Slovena a to je da su postojale grupe (danas bi to nazvali sektom) koje su bile krvolocne. Oni su verovali u ista bozanstva kao i ovi koji nisu bili krvolocni ali su imali drugacije (bizarne) obicaje. Smatra se da jos od njih datira mit o Vampiru. Ovo bas i nisu proverene informacije ali o zivotu Slovena (kojih god) se ne zna bas najbolje te ovo mogu biti puka nagadjanja.

Pre nekoliko dana smo nakon nekoliko meseci pisanja, crtanja i kodiranja pustili u rad novu stranicu sa tematikom starih slovena, njihove religije, mitologije i obicaja. Ukoliko vas zanima u koja bozanstva su verovali, u koja mitska bica, koja su izvorno slovenska i kasnije preuzeta u zapadnoj kulturi u upotrebljena u mnogim knjigama, filmovima i sl (poput vampira i vila) ili zasto se prave zadusnice nakon bas 40 dana nakon smrti ili vas mozda zanimaju osnovi staroslovenske gramatike posetite http://www.starisloveni.com

Тема би била одлична када у словенску митологију не би уплитали неонацизам. Проблем је што се њеним проучавањем баве мање групе научника или у нјагорем случају псеудонаучника. Када би постојала организовано и планско проучавање, а које би пратио солидан ''маркетинг'', онда би то био пун погодак.

....ovo je potpuno tacno, vec mi je muka sto se sve izmulja u neki ...izam :dash:

СЛОВЕНСКИ БОГОВИ

slav23.jpg
slav231.jpg
Светилиште старих Словена

Да небих ја преносио све слике, јер их је пуно ево сајта на коме се налазе слике и описи свих словенских богова и осталих бића и створова из словенске митологије па кога занима он ће наћи оно шта му треба.

http://godsbay.ru/slavs/index.html

Back