STARDUST CAFFE

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Srpska pravoslavna crkva u Srbobranu spada medju naveće i najlepše pravoslavne hramove u našoj zemlji. Izuzetno je arhitektonsko rešenje. Njoj su slični sveti hramovi u Temišvaru i Budimu.

Novak RADONJIC je radio ikonostas, ali ga nije dovrsio...Stigao je do pola....

Ja sam jednom, pre 30 godina, zvanicno predlozio da ikonostas zavrsi Svetozar KACANSKI, Srbobranac, poznati akademski slikar, odlican u slikarstvu koje naginje nadrealizmu. (vidi Google)

Na zalsot, crkvene vlasti nisu prihvatile pa i sada pola crkve nije dovrseno.

Rad na freskama na skelama je ubedljivo najteži
Konkretno -oslikavanje sferne unutrašnjosti kupole
Em visoko,em ogromno,em nije ravno pa je potpuno drugačija konstrukcija slike
Uvek je u kupoli predstavljen lik Hrista Pantokratora jer se smatra da tu prolazi nebeska osa
Apsida-gde je oltar -uvek je Bogorodičina

- - - - - - - - - -

Зато редовни и посећујем католичке катедрале кад путујем. Католик тек нисам.

Nekad umeju da preteraju sa onim narumenjenim kipovima
Više volim freske
Ali obzirom da su najveći svetski umetnici radili za Vatikan-ima šta da se vidi
Je si li bio u Vatikanskom muzeju?

Pošto sam jedno vreme predavala Istoriju umetnosti - da vam ispričam pat anegdota
Mikelanđelo (Riba) je bio žešći drkadžija i stalno se tukao te su mu i nos slomili
Jednom u Firenci sretne Leonarda (Ovna) koji mu ljubazno i iskreno pohvali neku skulpturu
A Mikelanđelo ga otera u pičkumaterinu!(nešto slično na renesansnom italijanskom)
A Rafael(Ovan) je imao ljubavnicu -pekarevu ćerku koju je toliko ludo voleo -da nije hteo da slika crkvu ako mu je ne dovedu na redovan sex
To je bio presedan-al on je ipak Rafael:D

Valja se valja se!
Inače imaju FENOMENALAN DEO O STAROM EGIPTU!
Tu sam najviše vremena provela i prvi put mumju videla!
Имаћу ово у виду. Волео бих да проведем једно 3 недеље у Риму и онако га баш истражим. Ал не могу због посла, а и требало би ми једно 1200 јеврића.

Pošto sam jedno vreme predavala Istoriju umetnosti - da vam ispričam pat anegdota
Mikelanđelo (Riba) je bio žešći drkadžija i stalno se tukao te su mu i nos slomili
Jednom u Firenci sretne Leonarda (Ovna) koji mu ljubazno i iskreno pohvali neku skulpturu
A Mikelanđelo ga otera u pičkumaterinu!(nešto slično na renesansnom italijanskom)
A Rafael(Ovan) je imao ljubavnicu -pekarevu ćerku koju je toliko ludo voleo -da nije hteo da slika crkvu ako mu je ne dovedu na redovan sex
To je bio presedan-al on je ipak Rafael:D

A Donatelo? :flert:

Pozdrav svima u kafani :pivce:
Za dame i :cvet:

452-Istvan.jpg

Moj veliki sensei, prijatelj, brat, inezaboravni deo mladosti, sampion Jugoslovenskog i svestkog karatea Sipter Istvan iz Temerina...Pedagog bez premca.

Na koliko smo takmicenja ucestvovali, osvajali medalje, pehare i diplome...

Na koliko seminara na Pelejesci u Trpnju smo boravili i vezbali kao za prvenstvo sveta....

Sipika je osvojio bronzanu nedalju na prvenstvu sveta...

Sve je bilo nezaboravno i divno.....To su one uspomene koje nam niko ne moze oduzeti, a koje vrede mnogo.

Poslednja izmena:
"Ne postoji stvaranje ni razaranje
Ni sudbina ni slobodna volja;
Ni staza ni postignuće;
Ovo je konačna istina."

Šri Ramana Maharši

Шта кажете на ову мисао? Стављам је у потпис, већ дуго ми је позната и долази од једног просветљеног бића.

"Ne postoji stvaranje ni razaranje
Ni sudbina ni slobodna volja;
Ni staza ni postignuće;
Ovo je konačna istina."

Šri Ramana Maharši

Шта кажете на ову мисао? Стављам је у потпис, већ дуго ми је позната и долази од једног просветљеног бића.

Sve najbolje!
Mada to može pogrešno da se protumači
Jer na samsaričkom nivou sve to postoji itekako!
Ali na suštinskom sve je iluzija!
Obaška što se istočna terminologija drastično razlikuje od nama bliske zapadne-pa isti pojam ima potpuno različit smisao
Vrlo je bitan i ugao posmatranja -onda su obe postavke tačne

Jezik je često i koristan ali i zbunjujći
Seti se gradnje Vavilonske kule a i legendarnog Zlatnog doba gde su ljudi mislima komunicirali i tako se savršeno razumeli
No-u svakom slučaju lep potpis!

Хвала, самсара беше ток рађања и умирања. Да, ту улогу игра карма која управља животима. Али онда испаде и карма илузија...

Хвала, самсара беше ток рађања и умирања. Да, ту улогу игра карма која управља животима. Али онда испаде и карма илузија...
Jeste-ALI...
Iluzija je za one koji su u Prvobitnom stanju- prostvetljeni-kojih baš i nema mnogo na planeti-pri tom oni mogu biti iz raznih religija
Svi mi ostali smo itekako u Samsari koja je vrlo realna kao i zakon karme koji i pokreće točak samsare
No da ne zalazim sad u budizam-ne umem to dobro da objasnim a nemam živaca da demantujem ako me se pogrešno shvati

Шта мислиш, колико отприлике има просветљених на овој планети?
Pazi- ima veoma veoma mudrih i duhovnih ljudi
Ima onih i sa raznim moćima
Ali onih prosvetljenih (pri tom mislim na nešto baš specifično što nema TOLIKO veze sa obrazovanjem i inteligencijom) ima malo
I obično ih nema u javnosti
Sam broj-ne znam
Hrist i Buda su neki od njih

Данас постоје технике за инстант просветљења. Нпр. многи људи који су били на интензиву ( Чарлс Бернар ) тврде да су се просветлили. Али чисто сумњам да је то дубинско просветљење...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back