Procedura za starateljstvo ti je sledeca:
Napises zahtev Sudu za pokretanje postupka za oduzimanje poslovne sposobnosti,i uz to fotokopiju nekog lekarskog izvestaja,na osnovu kojeg pokreces postupak.
Onda na prvom rocistu dolazi pravnica iz CSR i advokat postavljen po sluzbenoj duznosti od strane Centra,i tada ti sudija da imena dva sudska neuropsihijatra kod kojih ces odvesti majku na pregled.Pregled sam platila 20 000din,tako je po zakonu,i advokata postavljenog po sluzbenoj duznosti placa onaj ko pokrene zahtev,ali sacekaj resenje od sudije gde ti nalaze koju cifru da platis!!!!Meni je advokat,povukao me je u stranu da ne cuje sud,trazio 26 000din,a Sudija je odredila 17 500cini mi se.
Lekari napisu svoje misljenje i odrzava se drugo rociste uz njihovo prisustvo,opet advokat i pravnica iz CSR i tada u Sud dovodis i majku.
Onda ti stigne posle desetak dana resenje,pa cekas 14 dana da postane pravosnazno.Onda ga odneses na overu u Sud,pa onda ides u CSR,gde ponovo njima podnosis zahtev da TI budes staratelj!Onda cekas da te pozovu,radis neki psiho test,pa onda dolaze kod tebe kuci da vide uslove u kojima zivis.I na kraju od njih dobijes pravo resenje da si staratelj!Traje to neka tri cetiri meseca,izgubis zivce i novac(negde oko 500evra me je sve to kostalo).
Kada postanes staratelj,svaka tri meseca ides u CSR gde podnosis izvestaj gde si potrosila majcinu penziju,da li si je vodila lekaru....Ako je smestis u Dom,onda ih i o tom koraku obavestis,gde je smestena,koliko kosta itd.
Uglavnom,katastrofa!Ali moras tako,ako hoces starateljstvo,ili jednostavno uzmes nalaz od neuropsihijatra da je dementna i idi u CSR i podnesi zahtev za Dom za dementne.Kazu da u Opstini Ada je najbolji Dom za takve pacijente,ali su pretezno zaposleni madjarske nacionalnosti,pa se srpski skoro i ne cuje!
Ako se odlucis za privatan Dom,e oni su ti ljubazni,sve moze,sve je idealno,dok ne potpises ugovor!Zato povedi advokata da ti taj ugovor dobro rastumaci!Mi smo ugovorili bili cenu od 400evra,da bi mi treci mesec ladno podigli za 50,iako u ugovoru pise da cenu povecavaju ako se zdravlje pogorsa,sto u slucaju mog oca nije bio slucaj.
Sve u svemu,nek ti je Bog u pomoci!