Starac (79) zaskočio četiri devojčice (12)

Kolega Filleo :cmok2:
Slažem se donekle sa tobom. Milostivost, razumevanje, praštanje su najveće ljudske vrline. Ponekad i podvig, kako si rekao. Ali isto tako i pravednost.
I treba da bude kažnjen svako ko učini bilo kakvu nepravdu, nešto loše. Pravedno kažnjen.
I kad sam rekla da ne bih imala milosti za takve, nisam mislila na ništa konkretno, nisam ja ta koja će da presudjuje i odredjuje kaznu. A za surovost prema bilo kome svakako nisam.
Ali malo mi je muka od takvih i sličnih slučajeva, pogotovo kad su deca u pitanju ( na njih sam specijalno osetljiva ), gde se počinitelj brani lošim sistemom, neshvatanjem okoline, lošim uslovima života, nerazumevanjem porodice i sl. Ok, to su sve uzroci, koji mogu kod drugog da izazovu upravo milost i razumevanje, pa i praštanje. Ali ne i iskrivljenje pravde. Uradio si nešto - snosi posledice. :hvala:

Oh, ljupka koleginice Marijana.86, :cvet:

razumem vas savršeno i, kad je o kažnjavanju reč, (opet) donekle se slažem sa vama !!!
A kada se radi o deci - verujte da sam i sam zaista posebno osetliv, a o muci koju osećam i saosećanju koje gajim prema nekom nesrećnom, povređenom detetu da i ne govorim !!

Naravno, i meni je veoma muka kad čujem za takav, slične, teže ili lakše slučajeve, gde se nakon izvršenog zlog dela, kako vi kažete, počinitelji brane (lošim) sistemima, (lošim) uslovima života, neshvatanjem okoline, nerazumevanjem porodice itd !!!
E sad, na stranu što se potpuno slažem da svaki dokazani krivac treba da snosi posledice svoje krivice, ALI da li je i koliko tu zaista kriv samo taj počinitelj, a da li je i koliko krivo isto to društvo !?!? Kad kažem društvo, imam u vidu - da je njegov temelj (pa samim tim i deo, po meni, ubedljivo najvažniji) PORODICA; da pojedinci tog društva grade i čine institucije tog sistema i da se bez njih (kao) ne može; da okolinu koja ne razume, osim prirodnih lepota ili ružnoća, čini i društvo (popriličan broj njih, od krvi,mesa i razuma) itd !!!

Dakle, kaznio sam i zatvorio jednog pedofila i sad sam miran, gotovo je !!

Ali, nešto me muči - da li se on rodio sa željom i namerom da bude pedofil, odnosno da li ću ja sutra da budem jedan !?!? Ili ubica !?!? Silovatelj !?!? :think:

Ma šta ima da razmišljam - platu nisam primio, onaj mali pacov još nije došao sa treninga, treba da vozim onu moju ... da abortira, posle mi počinju Parovi pa film Hostel, a sutra treba da idem kod ćaleta i one njegove ... na ručak !! ...
Ma boli me ...

Oprostite mi, koleginice, što sam možda malo prost i sarkastičan, ali to je više neko moje razmišljanje i nezadovoljstvo naglas nego poruka i replika upućena vama !!
O vama, naravno, mislim sve najlepše i smatram da ste vi zaista jedno divno biće ... :cmok:

Dobro razmislite, pre nego što postavite pitanje, kolega !!

Xaxaxa, kućni pritvor ... ma nemamo mi dovoljno kuća, a vala ni pušaka !!

Kamo sreće da nam je više tog Hrišćanskog, Pravoslavnog vaspitanja, odgoja i obrazovanja,

kakva god i koliko god teška bila životna iskušenja -

imali bismo i dovoljno kuća i mnogo više zdravijih i normalnijih porodica, a samim tim i minimalan broj ovakvih i težih slučajeva i razgovora o istim !!
E onda, za tom i sličnim stručnim službama koje spominjete, a koje danas čine ZAISTA VELIKI STRUČNJACI, ne bi ni bilo potrebe !!
A i mi sami, obični smrtnici, bismo izgubili tu NADLJUDSKU SPOSOBNOST osuđivanja drugih ljudi i presuđivanja istim !! ...

Ali uzalud - nemamo mi dovoljno tog Hrišćanstva, Pravoslavlja u sebi, te suštine !! Nedostaje nam Ljubavi, one prave, dvoprirodne, pa zato mnogo ni ne čude ova i još gore i teže (crnje) teme i priče !!! ...
O cemu ti pricas?
Matora drtina je pokusala seksualno nasilje nad devojcicama i ti jos trazis da se za njega ima razumevanja.

Sta bi ti radio sa pedofilima i siledzijama?
Prevaspitavao oformljene licnosti?

Naravno da ne, ali ne bih ni na pedofiliju i siledžijstvo gledao kao na problem pojedin(a)ca !! A, kako reče koleginica, službe i društvo upravo to rade (al' samo do pola 1) !! :D

Slažem se da treba da se kazni pojedinac (zločinac), ali 100 puta više treba da "povede računa" da se sledeći ne pojavi !!

Utopija, zar ne !? Možda ...

A kako bre to moze drustvo da spreci, porodica je ta iz koje iznice pedofil i siledzija, ima nesto i u genima pojedinca zasto neko postaje pedofil i siledzija a neko ne.
Utopija je misliti da to moze nekim drustvenim delovanjem da se iskoreni, ta patologija je uvek postojala i bice je.
Mozes ti da tupis u skolama i obrazujes ljude kako nesto ne valja al to nece spreciti pojavu.

A kako bre to moze drustvo da spreci, porodica je ta iz koje iznice pedofil i siledzija, ima nesto i u genima pojedinca zasto neko postaje pedofil i siledzija a neko ne.
Utopija je misliti da to moze nekim drustvenim delovanjem da se iskoreni, ta patologija je uvek postojala i bice je.
Mozes ti da tupis u skolama i obrazujes ljude kako nesto ne valja al to nece spreciti pojavu.

Da, naravno, ali i porodica je deo društva, koju (počinju da) grade upravo dva društvena pojedinca (muško i žensko) !?!

E sad, verujem ja i u sudbinu i u genetiku, ali snaga i moć iskrene, prave i dobronamerne Misli, Želje, Vere i Ljubavi su neobjašnivo velike i delotvorne i KO IH POSEDUJE, UME NJIMA DA RUKUJE I BESPOGOVORNO ISTRAJAVA U NJIMA - nikakva zla kob, loša genetika ili bad company mu ne mogu ništa !!
A još ako dvoje takvih odluče da zasnuju porodicu, za taj deo društva itekako ima nade i tu je patologija veoma ugrožena vrsta !!

Kolega Filleo,
Prvo, hvala na lepim rečima upućenim meni :prstic:
Koliko razumem, poenta vašeg stava je da je društvo, a pre svega porodica kao institucija kriva za takve i slične pojave, slučajeve...
I da se problem ne rešava samo kažnjavanjem pojedinca, i okretanjem glave od toga, već da svako od nas kao pojedinac ( a koji čini društvo ), treba da se zapita zašto je do toga uopšte došlo i da se potrudi i da svoj mali doprinos ( kroz vaspitavanje dece, više razumevanja i sluh za druge ljude, toleranciju, isl...) da bi se takve loše stvari ako ništa, ono smanjile i u nekim slučajevima sprečio njihov nastanak.
A kad se ipak tako nešto desi, (pošto se na žalost, takve stvari nikad ne mogu iskoreniti) onda to isto treba zasluženo kazniti...
Jel to suština po vama ? Ako jeste, slažem se u potpunosti :aha:

Kolega Filleo,
Prvo, hvala na lepim rečima upućenim meni :prstic:
Koliko razumem, poenta vašeg stava je da je društvo, a pre svega porodica kao institucija kriva za takve i slične pojave, slučajeve...
I da se problem ne rešava samo kažnjavanjem pojedinca, i okretanjem glave od toga, već da svako od nas kao pojedinac ( a koji čini društvo ), treba da se zapita zašto je do toga uopšte došlo i da se potrudi i da svoj mali doprinos ( kroz vaspitavanje dece, više razumevanja i sluh za druge ljude, toleranciju, isl...) da bi se takve loše stvari ako ništa, ono smanjile i u nekim slučajevima sprečio njihov nastanak.
A kad se ipak tako nešto desi, (pošto se na žalost, takve stvari nikad ne mogu iskoreniti) onda to isto treba zasluženo kazniti...
Jel to suština po vama ? Ako jeste, slažem se u potpunosti :aha:

Tako je, a što se društva tiče - njegov može, mora i treba da bude itekako veliki doprinos ... ;) :D

Back