Stara muska, zenska imena :D :D :D

• Začetnik teme Začetnik teme Bix
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Bix

Aktivan član
Poruka
1.580
http://www.dnevno.rs/info/drustvo/90850/stara-srpska-imena
http://www.dnevno.rs/info/drustvo/90906/zenska-imena
POzz svima,,ne znam da li tema vec postoji ili ne,,, ali cim sam videla ova gore dva linka morala sam otvoriti :D prosto zelja i radost koju osecam da ovo podelim je jaca.
Mozda podstaknem mlade roditelje da bas neko ime svojoj deci daju od ovih,,, :D stara zaboravljena imena,,, a toliko lepa i kad pomislite da oslovljavate svoje dete sa nekim od ovih imena vraca vas u neku daleku lepsu proslost,, sa smekom cistote i dostojansta, morala,,, u neka stara vremena kad tradicija je bila ocuvana. Kroz misli mi prolaze crno bele slike ljudi i dogadjaja, okoline,,, mirise na staro dobro.
mmmmmmmmmmmm kako zvuci Agnice, Vasilisa, Sosana :) ili pak muska Rastko, ... Postoji jos mnostvo starih zaboravljenih imana,,, veliki je izbor :D samo pogledati...
Meni zvuci:whistling: :andjeo::vatromet::srecna::srecna::srecna::srecna::srecna::srecna::srecna::srecna::srecna::srecna::srecna::zkez:
Da ne pominjem koliko sam protivnik svih ovih modernih" fensi "imena,,, internacionalnih itd... To vec pise i u linku verovatno ali i ja to kazem :D i bas hocu da pomenem :D

Mi Srbi treba da budemo Srbi a jok da izigravamo budale i da se Evropi i Svetu uvlacimo gde ne treba...
aj pa uzdravlju :bye:

Blaginja,Avakum,Aćim,Kamenko,Prerad,Ratiborka,Uglješa,Puniša

Ta deca koja se smeju drugima su bezobrazna i ne vaspitana kao prvo,,, a imena nisu u opste ruzna ni grozna,,, sta vise zvuce uzvisenije , cistije, tradicionalno, bogato , ,,, i samo pogledajte znacenja tih imena ,,
samo glupi ljudi se smeju drugima,,,
to je moje misljenje,,
A ima i jedan super citat; Oni su se meni smejali jer sam drugaciji, a ja se smejem njima jer su svi isti! Amin

Ta deca koja se smeju drugima su bezobrazna i ne vaspitana kao prvo,,, a imena nisu u opste ruzna ni grozna,,, sta vise zvuce uzvisenije , cistije, tradicionalno, bogato , ,,, i samo pogledajte znacenja tih imena ,,
samo glupi ljudi se smeju drugima,,,
to je moje misljenje,,
A ima i jedan super citat; Oni su se meni smejali jer sam drugaciji, a ja se smejem njima jer su svi isti! Amin

jes pa da imaju komplekse ceo zivot

Moji stari, prabaka i pradeko i u familiji Jagoda, Mihailo, Stanica, Momcilo, Radoje, Borko,... Ugljesa ima jedan skolski iz osnovne moje godiste, Despot, Andjelija, Andja, Milovan, ima dosta samo ne mogu sad da se setim,,, naravno Natalija,,,i mnogi dragi ljudi koji su otisli sa ovog sveta...
Ali bilo bi lepo nove generacije tako da se zovu...

- - - - - - - - - -

jes pa da imaju komplekse ceo zivot

Dete kad je normalno zasto bi imalo komplekse zbog toga, svako normalan ne daje znacaj sta psi laju oko njega. :)

- - - - - - - - - -

Zasto "fensi" imena nisu naisla na pogrdu?? Zasto ta deca nisu pod kompleksima,,jer da se razumemo i oni su jos uvek u manjini u odnosu na nasa normalna imena... sto jel se njihovi roditelji trzaju jaoo ako dam detelu ime Atina ili ne znam ni ja, dete ce mi biti iskompleksirano... Vidite oni ne mare sto daju takva imena,,zasto bi tek onda marili Srbi kad u svojoj zemlji daju tradicionalna?? !! To je nesto normalno i treba da se podrazumeva. :)
Samo postoje kukavice koje idu uvek linijom manjeg otpora! I koje zive onako kako vetar duva... to su labilni i ne karakterni ljudi, beskicmenjaci :D

Poslednja izmena:
Moji stari, prabaka i pradeko i u familiji Jagoda, Mihailo, Stanica, Momcilo, Radoje, Borko,... Ugljesa ima jedan skolski iz osnovne moje godiste, Despot, Andjelija, Andja, Milovan, ima dosta samo ne mogu sad da se setim,,, naravno Natalija,,,i mnogi dragi ljudi koji su otisli sa ovog sveta...

- - - - - - - - - -

Dete kad je normalno zasto bi imalo komplekse zbog toga, svako normalan ne daje znacaj sta psi laju oko njega. :)

- - - - - - - - - -

Zasto "fensi" imena nisu naisla na pogrdu?? Zasto ta deca nisu pod kompleksima,,jer da se razumemo i oni su jos uvek u manjini u odnosu na nasa normalna imena... sto jel se njihovi roditelji trzaju jaoo ako dam detelu ime Atina ili ne znam ni ja, dete ce mi biti iskompleksirano... Vidite oni ne mare sto daju takva imena,,zasto bi tek onda marili Srbi kad u svojoj zemlji daju tradicionalna?? !! To je nesto normalno i treba da se podrazumeva. :)
Samo postoje kukavice koje idu uvek linijom manjeg otpora! I koje zive onako kako vetar duva... to su labilni i ne karakterni ljudi, beskicmenjaci :D

pa ti mozes tako da kazes,ali ne znas kako je detetu

Meni su ta stara imena super. Jezim se kad vidim da se neko prenerazava jer je neko detetu dao ime Radovan ili Ruzica recimo.

- - - - - - - - - -

Ja mislim da ce deca pre da se podsmevaju nekom ko se zove Lav nego recimo Rastko.

- - - - - - - - - -

Mada ni to nije za podsmevanje jer zasto bi se bilo ko podsmevao bilo kome na osnovu imena. Nego stvarno zvuci nebulozno - Lav o_O

• Podržavam
Reactions: Bix
Meni su ta stara imena super. Jezim se kad vidim da se neko prenerazava jer je neko detetu dao ime Radovan ili Ruzica recimo.

- - - - - - - - - -

Ja mislim da ce deca pre da se podsmevaju nekom ko se zove Lav nego recimo Rastko.

- - - - - - - - - -

Mada ni to nije za podsmevanje jer zasto bi se bilo ko podsmevao bilo kome na osnovu imena. Nego stvarno zvuci nebulozno - Lav o_O

daj mu ime Žitko

Evo recimo,moja starija cerka se zove Angelina :) I to je toliko slatko kada ona izgovara da ne mogu da vam opisem :)
Mislim,realno ne bih dala nikad deci ime Jagodinka,Milka,itd realno tako se zovu krave moje komsinice.. Nema mi to smisla.. Iako tako jest' zaista bilo.
Na primer,kucicima se danas daju nova ''modernizovana'' imena,evo,zena u zgradi preko puta ima kuce koje se zove Lara..
Moja mladja cerka se zove tako.. Kontrast proslosti u vezi sa sadasnjoscu :)
:D Kako okrenemo dodje na isto! :D
U sustini biramo imena koja nam se svidjaju,sve je stvar svidjanja kao i kompromisa sa partnerom,bar ja tako mislim :manikir:

I koje zive onako kako vetar duva... to su labilni i ne karakterni ljudi, beskicmenjaci :D

Ja sam apsolutno siguran da ćeš nam ti dokazati da imaš kičmu, i pre svega ličnim primerom pokazati srpskom narodu da su stara imena najbolja, recimo tako što ćeš sopstvenoj deci dati neko od ah tako lepih, starih srpskih imena, recimo: Milojka, Spasenija, Živoratka, Prvoslavka, Stojadinka, Lozanka, Jagodinka, Živodarka, Radojka, Stanimirka, Zlatija, Radislavka, Veselinka, Grozdana, Cmiljana, Dobrosavka, Evdokija, Čedomirka, Živoslava, Vićentije, Stanimirko, Radojica, Milojica, Zvezdoslav, Jevtimije, Koviljko, Kraisav, Leposlav, Nikodije, Skorosav, Hvalislav,... :per:

:think:

Ja sam apsolutno siguran da ćeš nam ti dokazati da imaš kičmu, i pre svega ličnim primerom pokazati srpskom narodu da su stara imena najbolja, recimo tako što ćeš sopstvenoj deci dati neko od ah tako lepih, starih srpskih imena, recimo: Milojka, Spasenija, Živoratka, Prvoslavka, Stojadinka, Lozanka, Jagodinka, Živodarka, Radojka, Stanimirka, Zlatija, Radislavka, Veselinka, Grozdana, Cmiljana, Dobrosavka, Evdokija, Čedomirka, Živoslava, Vićentije, Stanimirko, Radojica, Milojica, Zvezdoslav, Jevtimije, Koviljko, Kraisav, Leposlav, Nikodije, Skorosav, Hvalislav,... :per:

:think:

aha svakako da imam zelju deci dati starija imena,,, bas da budu drugaciji od drugih,, da budu posebni,,, da budu zvucnih lepih starih imena,,,
evo npr,, meni se jako dopalo sto je Seka Aleksic dale sinu ime Jakov,,Starozavetno ime,,, meni se to bas dopada,,, rado bih ,,vrlo rado bi dala svojoj deci tako neko staro ime... :) :klap:

Sta se tu narode folirate vise,,jaoo kao sve vam smesno,,sve vam se gadi,,sve vam je ruzno i ismevate imena,,, svasta,,koji primitivci i umovi ograniceni ko livada sa 4 kolca...
A svi smo mi sa sela da se razumemo,, i poticemo od Srbskog seljaka postenog,,, sta sad glumite ludilo,,, :rtfm:
Pogospodili se i krenuli za Paklenom EU i za svetom svaki seljak iz opanaka,,,
Srbi morate razumeti niti mi tamo njima pripadamo niti ce mo ikada... pamet u glavu i drzite i cuvajte svoju tradiciju!
Ne trebamo dozvoliti da izumremo kao narod sa korenima, tradiciojom, verom, kulturom,,, pismom,,,

Poslednja izmena:
aha svakako da imam zelju deci dati starija imena,,, bas da budu drugaciji od drugih,, da budu posebni,,, da budu zvucnih lepih starih imena,,,
evo npr,, meni se jako dopalo sto je Seka Aleksic dale sinu ime Jakov,,Starozavetno ime,,, meni se to bas dopada,,, rado bih ,,vrlo rado bi dala svojoj deci tako neko staro ime... :) :klap:

Ne, ovde se radi o davanju starih srpskih imena, ne staro- i novozavetnih, nego baš srpskih.

Dakle ništa Jakov, Marko, Luka, Sara i slično - nijedno od tih imena nije izvorno, staro srpsko ime - nego baš imena tipa Grozdana, Koviljka, Milisav, Jagodinka, Radojica, Živoslava i slično. Nešto mi govori da tvoja deca ipak neće dobiti takva imena ;)

Poslednja izmena:
Jefimija, Angelina, Danka,Emilija, Tanasije,Stavra,Oliver

Nisam baš siguran da su:

- Jefimija (od grčkog Efimia, varijanta starogrčkog Euphemia Ευφημια),

- Angelina (od grčkog Angelos, αγγελος, glasnik),

- Emilija (od starorimskog imena Aemilius, izvedeno od latinskog aemulus, rival)

- Oliver (od Normanskog Francuskog Olivier, izvedeno od germanskog Alfher, izvedeno od staro-skandinavskog Áleifr)

- Tanasije (od grčkog Athanasios, Αθανασιος, besmrtan)

- Stavra (od grčkog Stavros, Σταυρος, krst, raspeće)

...stara srpska imena ;)

Nisam baš siguran da su:

- Jefimija (od grčkog Efimia, varijanta starogrčkog Euphemia Ευφημια),

- Angelina (od grčkog Angelos, αγγελος, glasnik),

- Emilija (od starorimskog imena Aemilius, izvedeno od latinskog aemulus, rival)

- Oliver (od Normanskog Francuskog Olivier, izvedeno od germanskog Alfher, izvedeno od staro-skandinavskog Áleifr)

- Tanasije (od grčkog Athanasios, Αθανασιος, besmrtan)

- Stavra (od grčkog Stavros, Σταυρος, krst, raspeće)

...stara srpska imena ;)

Srbi ih svojataju :lol:

http://web.tiscali.it/v.crnice/Srpska pravoslavna imena.html

Back