Stara graficka Temperatura problem

Don Corleone

Primećen član
Poruka
515
u pitanju je Asus nVidia geForce GT7300. Znam da je graficka stara, i da je vecina vas sad u fazonu kad ovo cita, matori to je 11g staro sta ocekujes... Istina, jeste stara, ali taj komp se koristi samo za word, internet i ponekad PES 2012. Ja sam se napravio pametan i instalirao Win 10, za koga ova graficka i nema drajver, nego najvise za win 8.1 ja sam uspeo nekako da instaliram graficku, guglao sam i skinuo neki drajver preko kog je proradila graficka na win 10. Temperatura je tad bila ako se nista ne radi oko 56 stepeni i rasla je do nekh 65 stepeni, kad se pokrenuo PES na nekih sat vremena igranja onda je zabo do 94 stepena :PPP ja sam promenio termalnu pastu, i to najboljeg kvalitata koju su mi dali u prodavnici i nista. Treba napomenuti da je pre win 10 bio win Xp i tad je bila pri normalnom radu 45 stepeni a kad se igra PES oko 65 stepni. Sad dal je to do win 10 nzm, recite mi vi, sve ostale temp ostalih komponenti su super oko 45 stepeni uglavnom. Da pokusam da se opravdam zasto sam instalirao win 10, jer win xp izgubio podrsku za chrome od 1 aprila.

Ostale komponente su: RAM: 3GB DDR2, CPU: athlon dual core 2.8Ghz

da treba istaci da sam kompjuter ocistio maksimalno, cak sam i napajanje otvarao da iz njegove kutije ocistim prasinu, promenio sam i termalnu pastu i na CPU tako da nije do nje, video sam da ventilatori od napajanja i cpu rade, a sama graficka nema ventilator nego samo hladnjak. Graficka izgleda ovako:
1.jpg

Sta raditi, u cemu je problem?

Hvala u napred! :D

Prosto, a često rešenje:
Skini bočnu ploču, ubaci ventilator od napajanja
i usmeri ga da hladi grafičku,

PS: Za ove najnovije igrice i RAM može biti problem
Ali, i tu se lako ubacuje memorija.

S druge strane, razmisliti da li se isplati

Inače, ta grafilka je (po meni) odlična

PS: Možda je Win7 "bolji"
jer manje troši resurse

PPS: Vidim da se razumeš,
jer si stavljao temalnu pastu

Poslednja izmena:
Prosto, a često rešenje:
Skini bočnu ploču, ubaci ventilator od napajanja
i usmeri ga da hladi grafičku,

PS: Za ove najnovije igrice i RAM može biti problem
Ali, i tu se lako ubacuje memorija.

S druge strane, razmisliti da li se isplati

Inače, ta grafilka je (po meni) odlična

PS: Možda je Win7 "bolji"
jer manje troši resurse

PPS: Vidim da se razumeš,
jer si stavljao temalnu pastu

nzm bas kako da usmenim ventilator od napajanja ka grafickoj, moraces mi pojasniti to ako ti nije problem, ili sam ga ja naopacke zasrafio kad sam vracao napajanje na svoje mesto? jer dosad nije imao nikakvog problema sto se temp tice vec 11g od kad je komp kupljen

sto se RAM-a tice bas sam mu danas dodao jos 2GB, tako da je PES 2012 sljakao i na 1GB bez problema,

pa da razumem se, zato mi i nije jasno zasto nabija ovoliku temp kad znam da sam sve lepo uradio i oko paste i oko ciscenja, zbunjen sam iskreno, zato mi win 10 pada kad neka razumna opcija da on grafiku opterecuje vise nego sto on moze da podnese, msm to je glupa teorija, al nista logicnije mi ne pada na pamet, najlakse mi je da mu instaliram neki straiji win tipa win7 koji si predlozio :D

Ne taj u kompu,
Skini bočnu ploču.
Očisti peraja ventilatora
(ako se čuje sigurno je pun prašine)
Kupi drugi, zakači na kućište
i usmeri na grafičku

PS: Negde sam na NET-u i bio skinuo program
koji prati temperaturu, sad neznam kako se zvao.
Izguglaj malo

Poslednja izmena:
Ima smisla da stavim kuler i resim problem, samo me zanima kako do sada nije imao potrebu za tim, pa sad tek posle 11g moram da mu stavljam kuler?

ne moram da instaliram dodatne programe imam speccy i advanced system care pokazuju isto, a i uverio sam se i dodirom bila je bas prevruca, kad sam video da je 94stepena, reko sebi vadi odmah, cak i kad sam hteo da ga ugasim normalno u tom momentu su pocele crne kockice da se pokazuju na ekranu, pa sam bio prisiljen da ga ugasim hard.

zanima me da li bi dobio nesto ako bi umesto hladnjaka na graficku stavio neki kuler za graficku ili je ipak bolje ovako sto ste rekli da stavim novi kuler od napajanja u smeru ka njoj?

Ili nešto crkava ili je win10 glupaviji od XPa :) Probaj opet na XPu pa ćeš znati.
A što se tiče crnih kockica, pa jel sad radi kako treba? Nešto tu crkava...

Ventilator kupi sa 4 žice, tako ćeš moći regulisati njegovu brzinu, da ne duva prebrzo tj. da ne stvara nepotrebnu buku.

Ponovo sam ocistio termalnu pastu temeljno i stavio novu, vratio graficku i radi, ali se temp povecava, dostigla je 62 stepena za 20 min rada, a nista nije bilo upaljeno, e sad posto je to velika temp kad nista nije upaljno, ja sam otvorio bocnu stranicu dok je radio komp, skapirao da hladnjak ne dodiruje gfraficku kao da ima zazora izmedju hladnjaka i graficke, posto je ovaj veci deo hladnjaka koji dodiruje graficku okrenut u smeru sile teze ja sam rukom pritusno hladnjak na gore ka grafickoj i temp je padala za 5-6 stepeni za 30 sek, i cim pustim ona se povecava ponovosad nzm zasto se ne dodiriju mozda zbog onih plasticnih pinova sa federima koji ih spajaju da nisu oni propali neam pojma vise. Iskreno nije mi prob da kupim kuler koju duva u graficku ali ako ima zazora izmedju nje i ovog hladnjaka nzm da li ce mi taj kuler sta pomoci

Ponovo sam ocistio termalnu pastu temeljno i stavio novu, vratio graficku i radi, ali se temp povecava, dostigla je 62 stepena za 20 min rada, a nista nije bilo upaljeno, e sad posto je to velika temp kad nista nije upaljno, ja sam otvorio bocnu stranicu dok je radio komp, skapirao da hladnjak ne dodiruje gfraficku kao da ima zazora izmedju hladnjaka i graficke, posto je ovaj veci deo hladnjaka koji dodiruje graficku okrenut u smeru sile teze ja sam rukom pritusno hladnjak na gore ka grafickoj i temp je padala za 5-6 stepeni za 30 sek, i cim pustim ona se povecava ponovosad nzm zasto se ne dodiriju mozda zbog onih plasticnih pinova sa federima koji ih spajaju da nisu oni propali neam pojma vise. Iskreno nije mi prob da kupim kuler koju duva u graficku ali ako ima zazora izmedju nje i ovog hladnjaka nzm da li ce mi taj kuler sta pomoci
Probaj napravi od necega plasticne odbojnike.Mora da ima jos neki od starih i kada se zasrafljuje hladnjk pritagne se vise nego sto treba i nema strujanja vazduha dovoljno.

ma stavi jedan mali ventilator od 4 cm i reši problem koji imaš
inače win10 opterećuje sistem izuzetno mnogo i kada kompjuter ne radi ništanije za grafičke tako stare kao ni za procesore ispod 4 jezgra
meni takođe na amd 64x2 5200+ drži procesor na 30% zauzeća na prazno
win 7 za taj tvoj komp je prava mera

Instalirao sam Win 7 po vasem savetu i drajver graficke za ovaj operativni sistem, ovako sad stoje stvari:
12952899_1177817512228771_2005636802_o.jpg

Vidite i sami sta je sve ukljuceno, odnosno sta nije ukljuceno, a koliko je nagurao temperaturu, tako da je moj zakljucak da nije do operativnog sistema odnosno win 10 koja je bila nego do same graficke, a i to govori koliko uopste nije napregnut sistem nekim programima kao sto su pes 2012 koji se pre igrao na ovom kompu, jer sad kad bi tu igricu upalio, osecam da bi se istopila graficka a i komp zajedno sa njom zbog nje.

Bitna mozda stvar koje sam se setio kad sam prvi put skidao hladnjak sa graficke da je ocistim, hladnjak je na sebi imao na onom mestu gde dodiruje gpu, nesto kockastog (pravougaonnog) oblika mozda debljine 1-2mm i bilo je zuckaste boje kao boja voska na sveci, i ja sam to zajedno sa tom starom pastom skinuo i ocistio, naravno bilo je mnogo tvrdo i skorelo ali sam nekako ipak skinuo, evo kako to izgleda i na sta mislim:
1.jpg
(naravno ovo je druga graficka, samo sam na slici oznacio na sta mislim), sad nzm recite vi mozda mi se zbog ovoga sto sam sastrugao zajedno sa pastom stvara zazor na koji se zalim? ja iskreno nzm kako se ovo zove, zanima me vase misljnje da li ovo sto sam sastrugao moze da stvara zazor izmedju hladnajka i gpu a samim tim i veliku temp?

a ako to nema veze sto pricam da li mi je jedina nada da kupim kuler, i to koji, da li samo za graficku (tj. da bude na njoj) ili veliki koji ce duvati u pravcu nje?

Poslednja izmena:
Instalirao sam Win 7 po vasem savetu i drajver graficke za ovaj operativni sistem, ovako sad stoje stvari:
Pogledajte prilog 381213

Vidite i sami sta je sve ukljuceno, odnosno sta nije ukljuceno, a koliko je nagurao temperaturu, tako da je moj zakljucak da nije do operativnog sistema odnosno win 10 koja je bila nego do same graficke, a i to govori koliko uopste nije napregnut sistem nekim programima kao sto su pes 2012 koji se pre igrao na ovom kompu, jer sad kad bi tu igricu upalio, osecam da bi se istopila graficka a i komp zajedno sa njom zbog nje.

Bitna mozda stvar koje sam se setio kad sam prvi put skidao hladnjak sa graficke da je ocistim, hladnjak je na sebi imao na onom mestu gde dodiruje gpu, nesto kockastog (pravougaonnog) oblika mozda debljine 1-2mm i bilo je zuckaste boje kao boja voska na sveci, i ja sam to zajedno sa tom starom pastom skinuo i ocistio, naravno bilo je mnogo tvrdo i skorelo ali sam nekako ipak skinuo, evo kako to izgleda i na sta mislim:
Pogledajte prilog 381214 (naravno ovo je druga graficka, samo sam na slici oznacio na sta mislim), sad nzm recite vi mozda mi se zbog ovoga sto sam sastrugao zajedno sa pastom stvara zazor na koji se zalim? ja iskreno nzm kako se ovo zove, zanima me vase misljnje da li ovo sto sam sastrugao moze da stvara zazor izmedju hladnajka i gpu a samim tim i veliku temp?

a ako to nema veze sto pricam da li mi je jedina nada da kupim kuler, i to koji, da li samo za graficku (tj. da bude na njoj) ili veliki koji ce duvati u pravcu nje?
to što si skinuo se zove termalna traka i trebao si da je zameniš jer sada pasta ne prenosi toplotu sa gpu-a na kuler ima da se ta traka kupi po radnjama

kako da znam koja debljina termalne trake mi treba, posto sam guglao i video da ima razlicitih debljina? a i nema bas da se kupi u radnjama, jedino web kupovinom koliko sam ja primetio?

I jos nesto, ako nju stavim ne treba da stavljam jos dodatno i termalnu pastu, jel termalna traka sama dovoljna? :D

kako da znam koja debljina termalne trake mi treba, posto sam guglao i video da ima razlicitih debljina? a i nema bas da se kupi u radnjama, jedino web kupovinom koliko sam ja primetio?

I jos nesto, ako nju stavim ne treba da stavljam jos dodatno i termalnu pastu, jel termalna traka sama dovoljna? :D
da ne ide pasta , traka je dovoljna istu tu traku imaš i po memorijskim modulima i po laptopovima na grafikama ...

Kupio sam termalnu traku od 1mm i stavio sam je, nista ali nista ne smanjuje temperaturu, cak sta vise i povecava je konstantno, imam osecaj kao da nista termlana traka ni ne radi :p morao sam da ugasim komp dostigla je 81 stepen za 5 min rada, termalna traka ne pomaze :( odlucio sam se za novi korak a to je da kupim kuler sa hladnjakom za graficku, ovaj:

1.png

slobodno recite da li radim dobar posao sa ovim kuler+hladnjakom, ja se iskreno nadam da kad ga postavim biti sve dobro :D

Poslednja izmena:
Jesam, prvo sam osekao onoliko koliko mi treba trake, skinuo jednu foliju i stavio na hladnjak, pa skinuo drugu foliju i spojio hladnjak sa grafickom, stv bez greske, i bez vazduha, cak kad sam prvi put ugasio komp da vidim da nisam mozda promasio gpu ili se nesto pomerilo, ja otvorim i tacno vidim lep otisak gpu po celoj povrsini na termalnoj traci, bas je bilo sve dobro, vratim opet sve na svoje mesto i opet isto temp samo raste i raste pa sam komp opet ugasio i nisam vise hteo da palim. Termalna pasta je odrzavala temperaturu bar oko 65 (mada je i ona visoka), a ova traka kao da nista ne radi.

Jesam, prvo sam osekao onoliko koliko mi treba trake, skinuo jednu foliju i stavio na hladnjak, pa skinuo drugu foliju i spojio hladnjak sa grafickom, stv bez greske, i bez vazduha, cak kad sam prvi put ugasio komp da vidim da nisam mozda promasio gpu ili se nesto pomerilo, ja otvorim i tacno vidim lep otisak gpu po celoj povrsini na termalnoj traci, bas je bilo sve dobro, vratim opet sve na svoje mesto i opet isto temp samo raste i raste pa sam komp opet ugasio i nisam vise hteo da palim. Termalna pasta je odrzavala temperaturu bar oko 65 (mada je i ona visoka), a ova traka kao da nista ne radi.
Da li ti dobro stoji u slotu,ima na kraju ona zakacka kao za RAM memoriju.Ako nema tu zakacku proveri da li seta pritiskoma na prednju i zadnju stranu.Normalno ugasi komp i iscupaj napojni kabal kada to budes radio,ako postoji neki luft,t.j. seta,znaci da nije dobro legla u slot,pa bi mogao i slot ocistiti nekom tankom cetkicom,ili savi cistog papira i provuci kroz slot.

evo jedan savet šta da uradiš iseci parče aluminijumske folije i savij ga par puta da bude veličine gpu-a- onoga centralnoga dela stavi malo termalne paste na gpu i preklopi ga tom folijom zatim stavi i na foliju termalnu pastu i sve to prekrij hladnjakom da ne pomeriš aluminijumsku foliju iz sredine ona će premostiti razmak a obezbediće se nesmetan protok toplote na hladnjak sa gpu-a

Back