stanovi i plate

Ovo je sve prilicno jasno osim osnovice.
Poslednja prosecna plata u RS je bila oko 33000.-(48000.-sa doprinosima)...
Sta je sa odvojenim zivotom, UTS-om, i ostalim naknadama koje sleduju drzavne sluzbenike(dodatak za pripravnost za sve sate kada nismo na poslu ali smo duzni biti dostupni,naknada za rad u smenama,naknada za nocni i prekovremeni rad,topli obrok,regres...)?

Ovo nema smisla jer Pravilnik kako je napravljen mogu da nam povecaju platu samo ukoliko kao osnovicu ne uzmu 75 % od proseka vec 80 ili 90 ili 100% sto je maksimum a u tom slucaju sa ovakvim pravilnikom maksimalno povecanje plate bi iznosilo 33,3333333%. Ako se budu drzali zakona onda ne mogu da idu ispod 75% proseka jer razvodnik po ugovoru koji je tek poceo da radi ima koeficijent 1,044 pa bi sa odredjivanjem manjeg procenta bio prekrsen zakon sto me ne bi cudilo.

Ne, ne u Zakonu o VJ nigde ne stoji da primanje pripadnika vojske RS nemoze biti manje od 75% republickog proseka u privredi vec u clanu 95. stav prvi pise da osnovica nemoze biti manja od 75%
"Влада утврђује основицу за обрачун плата професионалних војних лица, с тим што она не може бити нижа од 75% од просечне месечне зараде по запосленом у привреди Републике Србије исплаћене у месецу који претходи месецу у којем се утврђује основица,

Izgleda da ce opet da pljuste tuzbe zbog protivzakonite isplate!
A mozda nam i zacepe usta City-Bank kreditima, pa cemo da izdrzimo nekako svu tu nepravdu. Bitno da nam ostane stancic kad budemo otplatili kredu sa 65 godina zivota.

prosecna zarada u rs(neto) za novembar je bila 27485din(privreda),a u decembru je bila 30885din(privreda) sto znaci da bi trebali da uzmu kao osnovicu decembarsku zaradu jer se gleda mesec koji prethodi isplati.opet nas zajebase!!!

prosecna zarada u rs(neto) za novembar je bila 27485din(privreda),a u decembru je bila 30885din(privreda) sto znaci da bi trebali da uzmu kao osnovicu decembarsku zaradu jer se gleda mesec koji prethodi isplati.opet nas zajebase!!!

Ne, ne i tu su dali sebi lufta, u Zakonu pise "u mesecu koji prethodi mesecu u kojem se utvrdjuje osnovica". Nigde ne pise da se mora svakog meseca uskladjivati. Tako da mozemo samo da nagadjamo (kako rece moja profesorica knjizevnosti iz vojne skole) "sta je pesnik time hteo da kaze"::confused:

Koliko sam ja pratio prethodne povisice i usvajanje regulativnih akta koja se ticu Vojske, nekad se cekalo i po dva tri meseca da vlada na svojim zasedanjima odlucuje o njima. Uvek smo im bili i bicemo zadnja rupa na svirali dok ne dobijemo ministra koji ce moci da lupi rukom o sto kao sto je pokusao Stankovic i neslavno zavrsio.

E,ovako...koliko sam ja shvatio,a nadam se da jesam,osnovica tj. najmanja osnovica u VS ne sme biti manja od 75% prosecne zarade za predhodni mesec!?? Prema tome,najmanja plata(osnovica),u ovom slucaju vodnika(jer nemam podatke za ugovorce),sa 21-om platnom grupom je oko 22500 din. + 25% (5625din.),bez navrsene niti jedne godine staza,sto iznosi 28125 din. Hajmo dalje...ja kao stv(po novom jer nema VIK-a) sa 19.pg bi prostom racunicom (22500 : 0,93 = X : 1,07,gde je 0,93 zbir koeficijenata za vodnika a 1,07 za stv( 0,74 za 19.pg i 0,33 za cin stv-a),dolazimo do 0,93X = 24075,iz cega sledi da je moja osnovica 25887din.(ovo je naravno ugrubo jer vodnik nema najmanju platu i iznos je sigurno veci,ali za ovo racunjanje nema veze).Kada se na taj iznos doda tih 25% to iznosi 6471,i uz npr.2% za staz(500din.),dolazim do sume od 25887 + 6471 + 500 = 32858 din. U obzir uzimam da mi je poslednja uplata bila 23000,ali kao VIK-a sto je oko 2000 manje od STV-a,i kada se sve svede ispada da je povecanje oko 7800 din.!!!

Ljudi kako ne shvatate da je sve ovo jos jedna prevara, mislim na plate. Vidite da vojsku setaju kako ko hoce, cas ja mala cas je velika, sramota. Mesec dana razbijate glavu kako ce plata biti ovako ili onako, manite se bre plata ona vremenom mora da poraste hteli oni ili ne, dajte bre da trazimo ono sto nam duguju bre ono sto smo vec zaradili. Ne odricite se toga to je nase pravo po zakonu niko nam ga ne moze oduzeti. Oce pravnu drzavu onda neka se drze zakona i neka isti koji to propagiraju to i postuju. Vreme je takvo da sve kosta prijatelji moji. Danas advokati nisu skupi a ima ih vala na gomile, tuzbe u ruke pa neka prsti mi drugacije ne mozemo, mislim nesmemo.

Ako bude protivzakonito, papir u ruke, UP-1 pa trazite od k-danta da vam uskladi platu, a ne tuzbom kao do sada, jer ce vam Vrhovni sud jako zameriti sto niste vodili up. postupak pa cete ostati bez plate po zakonu!
Ovaj put,nemojte da preskacete proceduru,nego prvi put kad vam neto osnovica bude manja od 75% neto rep. proseka,pisite UP inace vam ni Strazbur nece pomoci! Budite malo hrabri pred k-dantom, ne stidite se da trazite svoje, pa vojnici smo!

Osnovica je, kako sam sada cuo 20613 dinara! Ipak su racunali novembarski prosek! Mogli su uzeti prosek iz januara '99. godine,jer i on "prethodi mesecu u kojem se utvrdjuje osnovica"!!!

Ej ljudi,ajde da mi pishemo peticiju za vracanje starog zakona ( kada bi to bilo moguce )...
ovaj novi je poprilicno komplikovan i evidentno je da cemo ******ti, u starom zakonu sam mogao na bolovanje sa 100 % primanja plate,sve je bilo jasno definisano,taman sam naucio meni potrebne stvari...
A ovaj novi...joj majko mila...pa ne ide mi se opet u sud ( iz kojeg inace sada dodjoh zbog tuzbe protiv nashe nam firme...)
Pozdrav svima koji ucestvuju u ovoj temi ( pojedini ucesnici su mi dizali pritisak zbog pisanja nekih stvari koje su culi...al ajde glasine su cudo...), vama kao i sebi zelim da od ovog povecanja mozemo da kupimo malo vishe od obicnog dzempera....

Januarska plata profesionalnih pripadnika Vojske Srbije uvećana je u proseku za 17 odsto, dok će ukupno povećanje ove godine biti između 30 i 40 odsto, izjavio je ministar odbrane Dragan Šutanovac.

U intervjuu agenciji Beta, on je kazao da je povećanje januarske plate prvo u nizu ovogodišnjih povećanja, koja neće biti linearna već na osnovu platnih grupa.

"Biće to najveće povećanje u odnosu na plate u svim drugim državnim organima i do sada nezapamćeno povećanje primanja u Vojsci. Iskreno se nadam da će to biti dobra stimulacija za sve koji rade u sistemu odbrane i da će doprineti da vojni poziv postane atraktivniji", rekao je Šutanovac.

On je dodao da će značajno povećanje dobiti i učenici Vojne gimnazije i studenti Vojne akademije. Nakon usaglašavanja penzija, koje je dovelo do povećanja od osam odsto najvećem broju penzionera, razmatra se i mogućnost uvećanja vojnih penzija za oko četiri odsto, što će činiti ukupno povećanje od preko 12 odsto.

Ministar je rekao da će, nakon januarskog povećanja, najniža plata u Vojsci, koju prima vojnik po ugovoru - razvodnik, biti 21.380 dinara, dok će najviša plata biti oko 100.000 dinara.

Primanja najmlađih podoficira - vodnika Vojske Srbije, biće 24.600, dok će početna oficirska plata, koju će primati potporučnik, biti 35.000 dinara.
To nam je to nezapamceno povecanje plata!!!Sram ga bilo!!!

Back