Kroz razgovor sa nekim ljudima, došla sam na ideju koja mi se učinila interesantna, a to je da otvorimo neku temu za nas koji se bavimo pisanjem (pokušavamo da stvaramo nešto

), a da tema predstavlja neku vrstu ''ispovednog razgovora''...
Volela bih da svako od nas napiše kad i kako je počeo da piše,
Onako, "neozbiljno", još kao malo dete, sastavljala, usmeno, neke rimovane rečenice, o svemu oko sebe, naročito macama i kucama

kasnije, kad sam naučila da pišem, i zapisivala.
Ali prvi put ozbiljnije, u starijim razredima osnovne, pesme. Naravno, dečje, početničke, mada, s godinama, naročito u 7. i 8. razredu, bilo je tu i ponešto ozbiljnije, literarna sekcija, Zmajeva nagrada... U prvom gimnazije, već ozbiljnije, u školskom listu, na nekim đačkim konkursima, nagrade, i radio emisija gde sam gostovala kao najbolji pesnik te nedelje, i kad je Draginja Urošević govorila tada o mojoj poeziji, da za svoje godine (15) imam izuzetan - "smisao za odabir, i za raznovrsnost motiva", i da sam veliki - talenat. Što, naravno ne znači automatski da će se to izroditi u pravog pesnika. Tako je nekako i bilo. Jedno vreme sam potom pisanje sasvim napustila, i vratila mu se tek negde krajem svojih tridesetih. Ne znam ni sama kako, jednostavno je - poteklo opet iz mene, ta neka potreba da pišem. Opet prvo pesme, a poslednjih godina i prozu.
koliko ima autobiografskih elemenata u onome što pišemo,
Na neki, makar posredan način, toga ima u svemu što pišemo, pogotovo tako indirektno u poeziji, jer sve prvo "prolazi" kroz nas. Ali, što se tiče proze, roman mi je gotovo isključivo moja potpuna "izmišljotina", ako se radi o samim događajima, radnji.
koliko je Forum doprineo kvalitetu vaših pesama ili priča,
U tom smislu nije, jer sam ovde došla kao već izgrađen autor, s 4 objavljene knjige iza sebe. Nego, sam ovde upravo pre svega iz sopstvene radoznalosti da vidim kakvih sve novih dobrih autora ima, jer znam da ih, hvala Bogu, uvek mora biti. Uvek se iznova radujem novim autorima, novim sjajnim pesmama. Naravno, tu sam i da s pravin posvećenicima poezije, pesnicima, podelim i ponešto od svog rada. A, evo, polako, koliko mi vreme dozvoljava, i sakupljam, čuvam, od početka, ono što mi se najviše dopada.
uopšte - šta sve utiče na vas, kako to izgrađujemo naš stil,
Utiče - svašta.
posvećujete li ono što pišete nekom,
Dosta sam pesama posvetila raznim dragim i bliskim ljudima. A i rukopis romana koji sam upravo završila.
znaju li ljudi kojima posvećujete da je to za njih,
Znaju.
A nadam se, nekako, i oni, koji, na žalost, u trenutku posvete više nisu bilu ovde s nama fizički.
kakve reakcije mislite da izazivaju vaše pesme, kako reči drugih ljudi odavde deluju na vas
Ja se nadam - lepe.

I drago mi je da nekoga oplemenim, obradujem.