Stambeni kredit

• Začetnik teme Začetnik teme HAD~
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

HAD~

Aktivan član
Poruka
1.913
Razmatram da kupim neku kuću ili stan koji bi koštali do 25000 evra ili manje.
Prijavljen sam na minimalac za stalno već skoro 4 godine.
Plan je da rata bude od 100 do 130 evra.
Da li se u praksi takvima kao ja odobravaju stambeni krediti ili se to ne dešava?

I šta bi još bilo dobro da znam o toj temi? Svaki savet je dobrodošao.

Za stambeni kredit ti je potrebno ucesce 20% koliko se secam...
Ima neka varijanta ako se dogovoris sa prodavcem da se izbegne to...ali se ne secam tacno kako...
Uglavom gledaju da li imas ugovor na neodredjeno ali ne znam da li je to uslov.

Inace rata bi ti bila oko 110 evra na 30 godina za oko 25.000 evra...

a evo i primera uslova jedne banke...manje vise su slicni ali vredi se dobro raspitati...

Uslovi kredita

Stambeni kredit u RSD indeksiran u EUR
- Iznos kredita: od 12.000 EUR do 300.000 EUR*
- Učešće: Min 20% od iznosa kupoprodajne cene nepokretnosti/predmera i predračuna radova*
- Period otplate kredita: od 96 do 360 meseci*
- Naknada za obradu kredita: 0%
- Nominalna kamatna stopa (godišnja promenljiva) od 2,95% do 3,55% + 6M Euribor (model kredita bez NKOSK)
- Nominalna kamatna stopa (godišnja promenljiva) od 2,89% do 3,49% + 6M Euribor (model kredita sa NKOSK)
- Efektivna kamatna stopa (na godišnjem nivou)

• od 2,93% do 3,54% (krediti bez osiguranja kod NKOSK - po uslovima iz reprezentativnog primera)
od 3,11% do 3,72% (krediti sa osiguranjem kod NKOSK – po uslovima iz reprezentativnog primera)

*Kupovina prve stambene nepokretnosti (samo za neosigurane kredite kod NKOSK)
- min učešće 10% od iznosa kupoprodajne cene nepokretnosti
- iznos kredita od 12.000 EUR do 100.000 EUR
- period otplate kredita: od 96 do 240 meseci

(www.kombank.com)

aha pise...

Stambeni krediti odobravaju se klijentima Banke sa redovnim primanjima zarade / penzije na tekućem računu otvorenom kod Banke.

Minimalni uslovi koje je potrebno da ispuni podnosilac zahteva su stalni radni odnos, minimum 3 meseca zaposlenja kod sadašnjeg poslodavca, odnosno 6 meseci za zaposlene kod preduzetnika i minimum 12 meseci ukupnog radnog staža.

Znam ja šta piše na sajtu banke, ali ne verujem da tek tako daju kredite svima koji imaju stalni radni odnos 12 meseci... Ima tu nekih caka sigurno.

Pa dao bih učešće 20 posto, to nije problem uopšte.

ne daju ti tek tako...svaka banka te proveri kod kreditnog biroa...pogleda tvoja dodatna zaduzenja, itd...
odes lepo u banke i kazu ti opcije...
ili zaista nije losa ideja...odes u inostranstvo i zaradis za kucu za par godina...mislim...i to je mnogima opcija...

Razmatram da kupim neku kuću ili stan koji bi koštali do 25000 evra ili manje.
Prijavljen sam na minimalac za stalno već skoro 4 godine.
Plan je da rata bude od 100 do 130 evra.
Da li se u praksi takvima kao ja odobravaju stambeni krediti ili se to ne dešava?

I šta bi još bilo dobro da znam o toj temi? Svaki savet je dobrodošao.
Stanovi su sada mnogo skuplji od kuca,ali za kucu ne verujem da ima kredita,samo kes.

Da li neko ima neki savet oko toga u kojoj je banci najbolje uzeti stambeni kredit na 30 godina?
Ni u jednoj ne možeš dobiti fiksni kredit na 30 godina , eventualno možeš dobiti fiksni kredit na 20 godina, ali su uslovi očajni i kamatna stopa 7,7, što znači da banci vraćaš kredit više nego dvostruko.

po mom mišljenju sada diže stambeni kredit samo neko ko je klinički lud. Sledi pad cena nekretnina i mnogi će se žestoko pokajati jer su nepromišljeno kupovali po sumanutim cenama .

Back