Stalno kukamo o tome šta nam rade drugi, a evo šta radimo sami sebi...

Ma kakva svest. Stvar je u kaznjavanju. Bacis papir na ulici i platis veliku kaznu. Pa da vidim da li ces sledeci put isto uraditi cak i kada nema pandura na vidiku. U tome je poenta. Nisu Nemci genetski uredni. Sve je to kultura u sirem smislu te reci. Znaci ono sto se uci.

Nije to kultura vec strah od sankcija. Pa taj strah od sankcija na kraju te dovede u normalno ponasanje da ne bacas smece svuda,ne k-enjas po zbunju i coskovima,ne razbijas tel.govornice i sl.

Nije to kultura vec strah od sankcija.
upravo to. običan strah.
mesto da se ljudi malo zamisle zašto raste nasilje i izopačenost čoveka kako raste civilizacija i ta samoproklamovana "kultura", oni prizivaju batine, motike, policiju, lomljenje ruku, "vaspitavanje" dece, i ostalo.

po čemu je kulturniji neko ko bi slomio ruku nekome zato što je ovaj polomio kutije? zato što više poštuje tuđu "zakonito stečenu" privatnu svojinu, ili neki zakon, slovo na papiru,... nego tuđu ruku, ili šta? u čemu je caka?
ebem vas u moral, sa sve kulturom.

U zemlji u kojoj seljaci kradu znakove pored puteva -one velike table da pokrivaju svinjce ,a one male okrugle da prave talandaru za pecenje paprika i u kojoj moraju da se postavljaju katanci na sahtove , samo budali ili do zla boga naivnom coveku tj. Norvezaninu moze pasti na pamet da postavlja jedan takav uredjaj u javni park ,pa ovde je narod takva stoka da b ga sjebao i da mu ne treba tako iz cist mira a da ne govorm ako jos nesto moze da ucari od toga .

Pitanje koje bi se nametnulo iz vaših komentara je sledeće:

- ako krademo gde stignemo (kablove, električne vodove, saobraćajne znakove, ograde, šahtove...)
- ako uništavamo šta stignemo (ovakve uređaje, sadnice, zelenilo, telefonske govornice...)
- ako se ne pridržavamo zakona (i dalje se ne vezujemo u kolima, pričamo mobilnim za vreme vožnje, ne kupimo izmet za psima i mačkama po parkovima iako su postavljene kante i kese...)
- ako i dalje imamo poslovice: "Nek komšiji crkne krava", "ne mogu me tako malo platiti koliko ja mogu malo raditi" ili "Boli me ****, nije moje..." i sl. ...
- ako demonstracije 5. oktobra 2000. i 20. februara 2008.iskoristimo za krađu, razbijanje, paljenje...
- ako navijači i dalje divljaju na utakmicama...
- ako turirramo automobile ili puštamo glasnu muziku u nekom naselju u sred noći...
- ako nikako nismo u stanju da stanemo na kraju mitu i korupciji u zdravstvu, prosveti, politici, ekonomiji...
- ako radimo to i mnoge druge stvari ...

... IMAMO LI PRAVO DA SE VADIMO NA DRUGE DA SU NAM ONI KRIVI ZA SVE NEUSPEHE I LOŠE POTEZE U PROŠLOSTI ???

... IMAMO LI OBRAZA DA DRUGE KRIVIMO (EU, UN, OEBS...) KADA SU OVO STVARI KOJE SAMI MOŽEMO ISPRAVITI, A DA NAM NIKO NIŠTA NE PRIGOVORI ZBOG TOGA ???

... IMAMO LI BILO KAKVO PRAVO DA KUKAMO ZA LOŠ STANDARD, ZA NEDOLAZAK DOVOLJNOG BROJA INVESTITORA, ZA IZOSTANAK KULTURNOG I EKONOMSKOG NAPRETKA I PROSPERITETA, KAO I SVIH DRUGIH MALIH STVARI KOJE ŽIVOT ZNAČE ...

Eto to sam hteo da pitam...

Poslednja izmena:

- ako krademo gde stignemo (kablove, električne vodove, saobraćajne znakove, ograde, šahtove...)
- ako uništavamo šta stignemo (ovakve uređaje, sadnice, zelenilo, telefonske govornice...)
- ako se ne pridržavamo zakona (i dalje se ne vezujemo u kolima, pričamo mobilnim za vreme vožnje, ne kupimo izmet za psima i mačkama po parkovima iako su postavljene kante i kese...)
- ako i dalje imamo poslovice: "Nek komšiji crkne krava" ili "Boli me ****, nije moje..." i sl. ...
- ako demonstracije 5. oktobra 2000. i 20. februara 2008.iskoristimo za krađu, razbijanje, paljenje...
- ako turirramo automobile ili puštamo glasnu muziku u nekom naselju u sred noći...
- ako nikako nismo u stanju da stanemo na kraju mitu i korupciji u zdravstvu, prosveti, politici, ekonomiji...

... IMAMO LI PRAVO DA SE VADIMO NA DRUGE DA SU NAM ONI KRIVI ZA SVE NEUSPEHE I LOŠE POTEZE U PROŠLOSTI ???

... IMAMO LI OBRAZA DA DRUGE KRIVIMO (EU, UN, OEBS...) KADA SU OVO STVARI KOJE SAMI MOŽEMO ISPRAVITI, A DA NAM NIKO NIŠTA NE PRIGOVORI ZBOG TOGA ???

... IMAMO LI BILO KAKVO PRAVO DA KUKAMO ZA LOŠ STANDARD, ZA NEDOLAZAK DOVOLJNOG BROJA INVESTITORA, ZA IZOSTANAK KULTURNOG I EKONOMSKOG NAPRETKA I PROSPERITETA, KAO I SVIH DRUGIH MALIH STVARI KOJE ŽIVOT ZNAČE ...

Pa to ti pricham , dragi moj drago.......sve vreme.......
Nisu biseri za pred svinje.......:cool:

- ako i dalje imamo poslovice: "Nek komšiji crkne krava" ili "Boli me ****, nije moje..." i sl. ...

Normalan covek se stidi, al sta ces ima budala kojima su drugi krivi.

- ako i dalje imamo poslovice: "Nek komšiji crkne krava", "ne mogu me tako malo platiti koliko ja mogu malo raditi" ili "Boli me ****, nije moje..." i sl. ...

Pa, pre svega i najvećim delom smo sami sebi krivi, to su pravdanja da "nas mrze", nesposobnost da se suočimo sa sopstvenim zlom, pa prebacujemo krivicu na druge po poznatom mehanizmu, za većinu toga nema nikakvog opravdanja, ali nije da nema i izvesnog udela odgovornosti nekih i sa strane. A ipak, ima tu i nešto mimo svake logike - čak i kad nam daju priliku, mi "uprskamo". Ne znam, ponekad pomislim da s ovim narodom ipak nešto nije kako treba, a silno bih volela da znam šta je to, jer mi jer stalo, ovde živim, i deo sam tog naroda, to je moj narod, ne mogu i ne želim ga se odreći, jer znam da ima i toliko pozitivnog... "Ova je zemlja prokleta, al' - moja", što rekao Veljko Petrović

Pa, pre svega i najvećim delom smo sami sebi krivi, to su pravdanja da "nas mrze", nesposobnost da se suočimo sa sopstvenim zlom, pa prebacujemo krivicu na druge po poznatom mehanizmu, za većinu toga nema nikakvog opravdanja, ali nije da nema i izvesnog udela odgovornosti nekih i sa strane. A ipak, ima tu i nešto mimo svake logike - čak i kad nam daju priliku, mi "uprskamo". Ne znam, ponekad pomislim da s ovim narodom ipak nešto nije kako treba, a silno bih volela da znam šta je to, jer mi jer stalo, ovde živim, i deo sam tog naroda, to je moj narod, ne mogu i ne želim ga se odreći, jer znam da ima i toliko pozitivnog... "Ova je zemlja prokleta, al' - moja", što rekao Veljko Petrović

Apsolutno se slažem sa tim da ima dosta stvari koje su nam i drugi "zakuvali"...
Međutim, kada neko kaže "desilo nam se to i to jer su drugi tako hteli..." to mogu i da razumem...
Ali ne razumem ovu samodestruktivnost i nekulturu za koju nam niko, ama baš niko nije kriv.
Ne shvatam kako uništavanje sopstvene imovine i dobara može na bilo koji način bilo kome pomoći ili nešto uraditi...
Ne shvatam da neko uopšte može i da pomisli da u haosu i neredu bilo kome može biti bolje...

Ne vidim nijedan razlog da vlasti (ako to žele) ne spreče ovakve stvari i time poboljšaju standard i život običnog građanina...

Nije to kultura vec strah od sankcija. Pa taj strah od sankcija na kraju te dovede u normalno ponasanje da ne bacas smece svuda,ne k-enjas po zbunju i coskovima,ne razbijas tel.govornice i sl.

Nije to strah vec stanje svesti!

Da li samo strah od kaznjavanja treba da sprechi nekoga da razbija telefonske govornice ili da ih koristi kao toalet, da baca smece gde stigne,.......ipak je to stvar kulture. "Mi" smo pokazali svoju kulturu na onom mitingu, pre par meseci, kada je prostakluk, bahatost i divljashtvo, predstavljano kao patriJotizam!

Nije to strah vec stanje svesti!

Da li samo strah od kaznjavanja treba da sprechi nekoga da razbija telefonske govornice ili da ih koristi kao toalet, da baca smece gde stigne,.......ipak je to stvar kulture. "Mi" smo pokazali svoju kulturu na onom mitingu, pre par meseci, kada je prostakluk, bahatost i divljashtvo, predstavljano kao patriJotizam!

lepo kazes "predstavljano", a u pozadini se krio "liberalizam" kao inicijalna kapisla za jad i bedu sa BG periferije da iskali svoje frustracije...

lepo kazes "predstavljano", a u pozadini se krio "liberalizam" kao inicijalna kapisla za jad i bedu sa BG periferije da iskali svoje frustracije...

Ne, vec, lepo kazem prostakluk, nekultura, bahatost...a sve to kao posledica teshke ksenofobije, od koje boluje veliki deo nashe patriJotske, radikalsko-obrazovske omladine!

Predlazem moderatorima da ovu tuznu temu koja pokazuje nase naravi u onom najprimitivnijem izdanju, spoje sa mojom temom :

Prostakluk i glupost....srBski izvozni adut......

Naime, obe su sustinski povezane identicnom zivotnom filozofijom , karakteristicnom za primitivne dzumare, i juznoamericke tapire.......sto proizilazi iz vrlo malog mozga u omeru sa ogromnom praznom lobanjom..............

Na istu temu , bi mogle da se kace i komentarisu i druge srpske gluposti i sramote......pri tom ne mislim na svakodnevne , sitne idiotske postove nekih ovde, vec na stvari koje ostavljaju neizbrisiv pecat primitivizma i zaostalosti , u odnosu na evropske vrednosti , kao sto je ono lepljenje plakata u bechu , ili ova srama akcija unistavanja javnog dobra , poklona norveskog Telenora, kako su oni mislili .......jednom kulturnom narodu.......:think:

Ma ne znam stari...Moraju se neke stvari prihvatiti...Mnogi srbi su malo razmaženi, pa ne vide šta je ''Zli Zapad'' uradio npr. ljudima u Africi ili Aziji pa se danas oni tuku za makar neutralne odnose sa istim...Mnogo ima razmaženosti i snobizma u današnjoj Srbiji...I dosta ''skorojevića'' koji nikad pošten poso nisu imali a koji na sav glas udaraju po Evropi...Nažalost, dosta snobova i skorojevića ima i ''demokratskom bloku''.

Ove sto su unistili tu stanicu za bezicni internet, mup treba da nadje, da ih gole provode kroz grad, a da prolaznicima podeli gajbe trulog paradajza da ih nagrade.

nee..treba da ih osude na drusveno koristan rad..recimo da uklanjaju kabasto smece ili da chiste smece sa obala reka, naravno odeveni u posebnu odecu da bi svi znali ko su i zasto to rade..

Back