Sta znate o reformatorima??

Nema jedinstvenog tumačnjea, iz prostog razloga što neki apokrifi pominju da je zaista razapet, dok neki drugi spisi pominju da je to bila samo iluzija...ali poenta je da se smatra da Hristos zaista jeste put, istina i život, a verovanje ili neverovanje da je razapet je individualna stvar.

da to sam citao, bar mislim, kad su ucenici pitali Isusa da li ce im se sada pokazati, tako nesto.

ako uzmem u obzir da i medju gnostickim ucenjima postoji par struja, ali sustina je zajednicka, a ona je da je znanje tj. Gnoza bitna.

Ako ih je ostalo nesto posle progona ovih bezboznika, ja sam sigurna da su se oni sa svojim ucenjem asimilovali sa raformatorskim pokretom, kad je uzeo maha po Evropi.....
Preko 600.000 je ubijenooooo.... izvinite, ko ovde proziva naciste i antisemitizam ?? :(((((

To što bi ti želela da su se asimilovali ne znači da jesu. Verovanja protestanata i bogumila/katara su dijametralno suprotna. Da li protestanti imaju bogomolje? Imaju. Da li imaju službe? Imaju. Da li imaju sveštentsvo? Imaju. Dakle, imaju sve ono što su bogumili/katari prezirali.

600 000 je preteran broj. Ukupan broj stanovništva u Bosni i Srbiji u to vreme nije bio toliki.

- - - - - - - - - -

da to sam citao, bar mislim, kad su ucenici pitali Isusa da li ce im se sada pokazati, tako nesto.

ako uzmem u obzir da i medju gnostickim ucenjima postoji par struja, ali sustina je zajednicka, a ona je da je znanje tj. Gnoza bitna.

Upravo. Cilj je direktna spoznaja istine, a način na koji će neko do toga stići je individualan- meditacija, zen, kabala...ali glavni stub zapadne Gnoze je gnostičko hrišćanstvo. Kod sufija je to naravno islam.

To što bi ti želela da su se asimilovali ne znači da jesu. Verovanja protestanata i bogumila/katara su dijametralno suprotna. Da li protestanti imaju bogomolje? Imaju. Da li imaju službe? Imaju. Da li imaju sveštentsvo? Imaju. Dakle, imaju sve ono što su bogumili/katari prezirali.

600 000 je preteran broj. Ukupan broj stanovništva u Bosni i Srbiji u to vreme nije bio toliki.

- - - - - - - - - -

Upravo. Cilj je direktna spoznaja istine, a način na koji će neko do toga stići je individualan- meditacija, zen, kabala...ali glavni stub zapadne Gnoze je gnostičko hrišćanstvo. Kod sufija je to naravno islam.

Da li postoji mogucnost da je svaka religija ustvari put do zajednicke ISTINE, ali samo ako joj se da ispravno znacenje?

E pa onda mislim da je vreme da jedna struja pobedi onu drugu u SPC i da dodje do reformacije.

Ovo je moje misljenje.

Crkva je kao Mercedes: tu i tamo poneka sitna promena, ništa radikalno, ali sve ide ka boljem. Čak i da dođe do velikih promena, dogme, patristika, simvol vere i služba božija ostaće identične. Sola scriptura ne dolazi u obzir i nikad neće.

- - - - - - - - - -

Ne kacis tacne informacije...tj. dajes netacne informacije ovde na forumu! Napisala sam ti da ima VRRRLO slicnosti sa danasnjim protestantskim verovanjima i stremljenjima....

Ne moras da imas crkvenu zgradu da bi odrzavao bogosluzenje- moze i u prirodi.... :) Barem sto se protestanata tice....

Interesovacu se jos za bogumile... narocito sta se kasnije desilo sa...prezivelima,do danasnjeg dana ;)

Crkva je kao Mercedes: tu i tamo poneka sitna promena, ništa radikalno, ali sve ide ka boljem. Čak i da dođe do velikih promena, dogme, patristika, simvol vere i služba božija ostaće identične. Sola scriptura ne dolazi u obzir i nikad neće.

Izmedjuostalog sam mislio i na postavljanje novih vodja, koji su provereni i ispravni, koji zive apostolski zivot i koji ne teze materijalnom vec duhovnom bogatstvu.

Nakon toga, stigli bi rezultati ali i u narodu bi se vratila vera u crkvu.

Ne kacis tacne informacije...tj. dajes netacne informacije ovde na forumu! Napisala sam ti da ima VRRRLO slicnosti sa danasnjim protestantskim verovanjima i stremljenjima....

Ne moras da imas crkvenu zgradu da bi odrzavao bogosluzenje- moze i u prirodi.... :) Barem sto se protestanata tice....

Dobro, neka ti bude...pričati zidu nema svrhe.

Interesovacu se jos za bogumile... narocito sta se kasnije desilo sa...prezivelima,do danasnjeg dana ;)

Budi sigurna da to nećeš saznati.

- - - - - - - - - -

Izmedjuostalog sam mislio i na postavljanje novih vodja, koji su provereni i ispravni, koji zive apostolski zivot i koji ne teze materijalnom vec duhovnom bogatstvu.

Nakon toga, stigli bi rezultati ali i u narodu bi se vratila vera u crkvu.

Vreme će pokazati.

Sveti apostol Pavle savetuje: "Coveka jeretika, po prvom i
drugom savetovanju kloni se, znajuci da se takav izopacio i gresi i sam
je sebe osudio" (Titu 3,10-11)

Ovaj citat sam navela za sve koji sebe nazivaju Hriscanima da malo razmisle. Dakle, Apostol Pavle govori o jereticima. Mozemo zakljuciti da su se jeresi u Crkvi Hristovoj pojavile jos u vreme Apostola. Takodje,
Apostol kaze: "Ali ako vam i mi ili anđeo sa neba propoveda Jevanđelje drukčije nego što vam propovedasmo, anatema da bude!" (Gal. 1, 8.)
A danas imamo preko 300 verskih zajednica i crkava koje sebe nazivaju hriscanskim.
Dakle samo jedna od njih je prava, istinita, a ostale su jereticke, lazne.

Koja ?
Da li to moze biti neka koja je osnovana tek u 17., 18., 19. ili 20. veku ? Sta je bilo sa Hriscanima pre toga ? Da li se iko spasavao ili ne ? Ako se jeste spasavao, onda kroz koju to crkvu ?

Osim toga, vec ranije sam spomenula da je Gospod rekao da ce osnovati Crkvu SVoju i da ni: "Vrata pakla neće je nadvladati…”(Mt. 16,18)
E sad, mnogi tvrde kako se Crkva odaljila od originalnog Hristovog i Apostolskog ucenja, tako da je bilo neophodno osnovati nove organizacije koje bolje i verodostojnije propovedaju Rec Bozju, onako kako je bilo na pocetku.
Ali da li to onda znaci da nas je Gospod lagao ili da je pogresio ? Znamo da u Njemu "nema lazi nikakve" i da je Nepogresiv.

I znate li uopste ko su bili Sv. Oci, zasto su odrzani Vaseljenski Sabori, zasto su utvrdjeni dogmati i Simvol Vere ?

Pa sve je to radjeno jedino iz razloga da se konacno razluci sta je Pravilno ispovedanje Hriscanske vere, a sta jeres. Tako su na tim Saborima mnoga ucenja osudjena i odbacena kao jereticka: Arijevska jeres, Nestorijeva jeres, ikonoborstvo....

I sad, po vama ispada da je tada pobedila nepravda i da Gospod nije odrzao svoje obecanje. Ispada da su Arijevci, Nestorijanci, ikonoborci i ostali pravilno ispovedali Hriscansku veru, ali su nepravedno bili odbaceni od Crkve kao jeretici, a da je u stvari sama Crkva postala jereticka i to je tako trajalo vekovima dok se konacno nisu pojavili reformatori, Jehovini svedoci, adventisti, mormoni i ostali. i oziveli Crkvu Hristovu ... ???

Jako zapetljano i nema nikae logike.

Pa citiraj sama sebe, pošto nikog nije briga šta si ti navela.. :lol:

Ljudi su mi postavili pitanja jos na 6. strani, ali nisam imala vremena da im odgovorim ovih dana, pa sada pisem svima zajedno, tako da nije tacno da ih nije briga.

A to sto si ti besna sto ne podrzavam tvoju veru, nije moj problem. Ja ionako po tom pitanju ne iznosim svoj licni stav, nego Hriscanske vere u kojoj 2. zapovest glasi:

"Ne pravi sebi idola, nit kakvog lika. Nemoj im klanjati, niti im sluziti..."

I sve sto sam ti pisala, pisala sam ti kao dobronameran stav, da bezis od toga u sta si se upetljala, jer je vrlo opasno.

Ljudi su mi postavili pitanja jos na 6. strani, ali nisam imala vremena da im odgovorim ovih dana, pa sada pisem svima zajedno, tako da nije tacno da ih nije briga.

A to sto si ti besna sto ne podrzavam tvoju veru, nije moj problem. Ja ionako po tom pitanju ne iznosim svoj licni stav, nego Hriscanske vere u kojoj 2. zapovest glasi:

"Ne pravi sebi idola, nit kakvog lika. Nemoj im klanjati, niti im sluziti..."

I sve sto sam ti pisala, pisala sam ti kao dobronameran stav, da bezis od toga u sta si se upetljala, jer je vrlo opasno.

Bog je u svakom trenutku istorije imao svoj narod koji je prenosio istinu.... i "Svetlost" se ni u jednom trenutku nije sasvim ugasila.....

A za 2.zapovest- nijedan pravoslavac nije mogao da odgovori zasto se uprkos klanjaju slikama..... niti zasto ne odbace crkvu kada vide da ona nepostuje Bozju Zapovest!

Poštovana cecalana,

Da li je Hrist u pravu kada je rekao...

Joh 4:22 Vi ne znate čemu se molite; a mi znamo čemu se molimo: jer je spasenje od Jevreja.

KONTEKST

Joh 4:19 Reče Mu žena: Gospode! Vidim da si ti prorok.
Joh 4:20 Oci naši moliše se Bogu na ovoj gori, a vi kažete da je u Jerusalimu mesto gde se treba moliti.
Joh 4:21 Reče joj Isus: Ženo! Veruj mi da ide vreme kad se nećete moliti Ocu ni na ovoj gori ni u Jerusalimu.
Joh 4:22 Vi ne znate čemu se molite; a mi znamo čemu se molimo: jer je spasenje od Jevreja.
Joh 4:23 Ali ide vreme, i već je nastalo, kad će se pravi bogomoljci moliti Ocu duhom i istinom, jer Otac hoće takve bogomoljce.
Joh 4:24 Bog je Duh; i koji Mu se mole, duhom i istinom treba da se mole.
Joh 4:25 Reče Mu žena: Znam da će doći Mesija koji se zove Hristos, kad On dođe kazaće nam sve.
Joh 4:26 Reče joj Isus: Ja sam koji s tobom govorim.

Kako je moguće da je Hrist podržao Njegove sledbenike da se odvoje od Jevreja, ako je...

spasenje od Jevreja.

???

Poslednja izmena:
Bog je u svakom trenutku istorije imao svoj narod koji je prenosio istinu.... i "Svetlost" se ni u jednom trenutku nije sasvim ugasila.....

A za 2.zapovest- nijedan pravoslavac nije mogao da odgovori zasto se uprkos klanjaju slikama..... niti zasto ne odbace crkvu kada vide da ona nepostuje Bozju Zapovest!

Ali ko je bio taj narod, u sta je tacno verovao ? Kada je to tacno Crkva Hristova prestala to da bude i koja grupa ljudi je postala nova Crkva Hristova ?

A Pravoslavci se ne klanjaju nikakvim slikama, oni se klanjaju Bogu pred ikonama. Ikone nisu idoli (lazni bogovi) o kojima govori 2. Zapovest. Niko ne smatra ikone za bozanstva, niti se klanja samim ikonama, materiji, drvetu, ili onome sto je naslikano na njima.

Back