Sta znate o reformatorima??

O,mogu da google-am...ali onda mi forum nije potreban!

Znam da je Austrija,Nemacka,Francuska bila katolicka...i to ona katolicaka koja je prodavala oprostajnice ili presudjivala sa koliko se udarca bicem iskupljuje koji greh... Po cemu je Svajcarska bila drugacija...i kako to ,odakle to?
Nešto te baš nisam razumeo...

Googlo ili negooglo, isto ti se hvata. Večinski Narod u Švajcarskoj je Hriščanske veroispovesti. Ne bih konkretnije o tome.

Da li si bio kad u Švajcarskoj? Znaš li šta je Monarhija, i dali Monarhija mora biti zvaničan sistem neke države?

- - - - - - - - - -

Nisam bas nista- i to podvuceno-nista.... trazim odgovore..pa ko mi objasni... hocu da diskutujem i nadjem odgovore

Iznad svega-ja i mislim svojom glavom!!!!!! ni jedan pop nece da mi kaze sta da radim...dok ja nemam svoje svedocanstvo! :)
Neznam ni ja, nepoznajem druge vere niti zajednice da bih nešto mogao reči, zato i ja pitam. :)

Pa zar reformacija nije donela Svajcarskoj i ostalim zemljama zapadne Evrope upravo to- budjenje zdravog razuma??? Ti kazes da je zdrav razum u Svajcarskoj postojao nevezano za reformaciju??
Jel mozes da mi pokazes iz istorije Svajcarske od kad je ona neutralna??? Mislim ne znam stvarno hocu da saznam vise....

Švajcarska je neutralna od 1648. Tu neutralnost je izvojevala posle više krvavih bitaka sa snagama Rimsko-nemačkog carstva, dakle zahvaljujući svojoj vojsci i ratnoj strategiji. Reformacija s tim nema apsolutno nikakve blage veze.

NIje slučajno. U pitanju su švajcarska diplomatja, komplikovani međunarodni odnosi,ulaganje sredstava u njihove banke...ako misliš da će neko da poveruje da je reformacija uzrok švajcarskom bogatstvu, varaš se. Niko nije toliko glup. Sem ako imaš neki dokaz?:lol:

Kineski biznismeni. Hong Kong je samo administrativno bio pod britanskom vlašću.A do najvećeg ekonomskog buma je došlo kad su britanski lopovi otišli i Hong Kong se vratio majci Kini, gde i pripada. Kina je druga ekonomska sila sveta, a nije ni hrišćanska, a ni reformatorska.
Japan je treća, a nije ni hrišćanski ni reformatorski.

Da li si ti uopšte svestan enormnosti zločina, genocida i pljačke koje su reformatorske zemlje počinile u Severnoj Americi, Bliskom istoku, Indiji i Kini?

Gde je bio Hong kong a gde kina?

Zato sto je njine rukovodila Britanija zemlja koja je dozivela reformaciju.

Kina od skoro napreduje i naravno Hong kong ima sada koristi od toga.

Ali temelji Hong Konga je postavila zemlja reformacije.

Naravno ona ta zemlja je sve manje to sto je bila.

Švajcarska je neutralna od 1648. Tu neutralnost je izvojevala posle više krvavih bitaka sa snagama Rimsko-nemačkog carstva, dakle zahvaljujući svojoj vojsci i ratnoj strategiji. Reformacija s tim nema apsolutno nikakve blage veze.

Nekako u isto vrijeme između 1523. i 1525., nadahnut Riječju Božjom, mudar, predan i bogobojzan svećenik Huldrych Zwingli je počeo razmišljati o promjenama koje su bile nužne za duhovni i društveni napredak. Njegove je zamisli podržalo gradsko vijeće koje mu je pomoglo staviti u praksu društvene i vjerske reforme, uglavnom uZürichu, ali je to imalo velik uticaj i na cijeluŠvicarsku kao i na mnoga druga područja u Evropi

Recimo, Svajcarska definitivno ima Bozje blagoslove i Bozju milost danas... materijalo,a i u pogledu da nema rata itd.

Jevreji imaju Bozji blagoslov i Bozju milost...i to niko ne moze da porekne, jer znamo koliko ih ima bogatih , i onih nakon 2. svetskog rata koji su preziveli, i obogatili se tamo po Americi za kratko vreme.

Postoji nesto sto se ne moze tako lako objasniti- a Jevrejima ide bolje nego ostalima....

Sada,ako je Svajcarska prihvatila reformatore koji su bezali iz Austrije i Nemacke i Ceske.... da li je Bog zbog toga odgovorio ovoj zemlji blagoslovom? I da li to onda znaci da Bog odobrava reformaciju??

Sta znate i mislite o reformatorima iz 14,15,16 veka?
To su Martin Luter,Dzon Viklif, Jan Hus itd.... Oni su izasli iz katolicke crkve jer su videli da ona ne ide pravim putem tj. da nema veze sa pravom verom prodaja oprostajnica, fizicko kaznjavanje da bi se ugodilo Bogu itd...
Istrazivala sam nedavno o njima, i interesuju me vise informacija
Jel su oni za vas "pozitivci" ili "negativci" ??

Hvala na odgovorima i informacijama,ako neko zna vise :)) :bye:
pa, ispočetka je to mirisalo na nekakvu versku promenu i reformu, ali se onda izopačilo, pa sad od njih imamo ove masone, bavarske iluminate, subotare, JS, morone i sličnu, uglavnom američku, gamad.

pa, ispočetka je to mirisalo na nekakvu versku promenu i reformu, ali se onda izopačilo, pa sad od njih imamo ove masone, bavarske iluminate, subotare, JS, morone i sličnu, uglavnom američku, gamad.

Da.... uvek se vremenom uvuce svasta nesto u svaku crkvu... Ali da li je istina da je barem u tom trenutku istorije "istina" ili "svetlost" ili sta kako god je nazvali.... bila kod reformatora?
Onda to znaci da su i pravoslavci i katolici otpali kao prava Bozja crkva....

HVALA GLASNIK-U!!!!!

A sada nam reci,jel si ti opredeljen za jednu crkvu? Tj. jel si vec nasao koja je to prava Bozja crkva?? ... Za razliku od nas koji jos tragamo ;)

Pitanje je kompleksno.

Naravno da jesam.

I svi znaju ovde kojoj crkvi.

Ali ja ne govorim o tome direktno, jer zelim da predstavim na prvom mestu Biblijsku istinu.

A tako svakoko to zaista zeli, moze da prepozna koji je put pravi a i put kojim ja idem.

Ja nisam pripadnik crkve zbog crkve.

Vec zato sto se ta crkva prvo slaze sa Biblijom.

Naravno to se mnogima ne svidja kada govorim o tome i onda pobesne.

Izjasnjavanje o ovome uznemiri zle duhove...

Poslednja izmena:

Back