Šta znači živjeti?

Upitala me Jelena šta znači živjeti. Prvo što mi je palo na pamet je "postojati", a onda sam shvatila da to nije dovoljno precizna odrednica. Prvo treba razgraničiti dva pojma, a to su "živjeti" i "osjećati se živim". Ako posmatram segment "živjeti", u smislu disanja, otkucaja srca, jedenja, pijenja, spavanja, onda je odgovor "postojati" više nego prihvatljiv. Dišem, kuca srce, trepćem...Postojim. Mada, znajući moju Jelenu, mogu se zakleti, kako Bećković kaže, u obe ruke, naročito desnu, da je baš imala na pameti segment "osjećati se živim". I rekla je da je to kad osjetiš životnu radost. Ja ipak mislim da nije samo to. Mislim da čovjek može da se osjeti živim svaki put kad nije ravnodusan. Kad je srećan do 74. neba, kad postigne neki svoj cilj, kad se osjeca ponosno i/ili samozadovoljno, ali i onda kad ga cijelo tijelo boli, kad pretjera sa vježbama, onako kao ja juče, kad osjeća u kakvim je govnima i ulaže nadljudske napore da ne potone i onda kad je tužan. Kad mu se srce razbije u milion komada, kad bol više nije fizička nego emotivna. Sve to se smjenjuje, i ne mogu reći da je ravnomjerno raspoređeno, niti da najavi kad će da promijeni pristup. Kao na rolerkosteru. Penješ se nevjerovatnom brzinom, a onda, iz čista mira, propaneš. Tako i u životu. Pod nabojem emocija se penješ "nebu pod oblake",a već u sledećem padaš u neki ambis. Nepredviđen, nenajavljen i naizgled nepremostiv. I dok osjećaš uzbuđenje - živ si. Onog trenutka kad prestaneš da osjećaš uzbuđenje, prestaješ da živiš. Samo postojiš.

...veliko pitanje pokrećeš.....doseže do postojanja samog čoveka....biološki i duhovni život - tako to ja vidim....prvi nije ništa bez drugog , a drugi je nemoguć bez prvog....
...no , u kojoj je meri moguć drugi , kad prvi u svetu isključive profitabilnosti , robuje u okovima logike i moći novca...oću reći , većina žitelja planete ima malo ili nimalo čak mogućnosti da zaradi novac za pristojan biološki život....svet većine je siromašan , a u siromaštvu valja se beda duha....to mu dođe kao spirala , beskonačan lavirint u kome siromaštvo odgaja bedu duha , pa je duhovni život ništavan....sa druge strane , manjina puna novca kupuje sve , ne brine za biološki život , ali kupljeni duhovni život , lažan je i prevrtljiv , pa je kao takav , svojevrsna beda duha ....
...predpostavljam da tu između ove dve krajnosti stanuje taj , kako da kažem , pravi duhovni život u kome je biološki svojom sociološkom osrednošću ne ugrožen , a duhovni nesputavan moćima i logikom novca.....
....ko zna !?...možda sam i na tragu tom duhovnom životu , tek , siguran sam u jedno , svet u kome sam tone u ništavilo ...a to me plaši !

123loncar;bt273591:
...veliko pitanje pokrećeš.....doseže do postojanja samog čoveka....biološki i duhovni život - tako to ja vidim....prvi nije ništa bez drugog , a drugi je nemoguć bez prvog....
...no , u kojoj je meri moguć drugi , kad prvi u svetu isključive profitabilnosti , robuje u okovima logike i moći novca...oću reći , većina žitelja planete ima malo ili nimalo čak mogućnosti da zaradi novac za pristojan biološki život....svet većine je siromašan , a u siromaštvu valja se beda duha....to mu dođe kao spirala , beskonačan lavirint u kome siromaštvo odgaja bedu duha , pa je duhovni život ništavan....sa druge strane , manjina puna novca kupuje sve , ne brine za biološki život , ali kupljeni duhovni život , lažan je i prevrtljiv , pa je kao takav , svojevrsna beda duha ....
...predpostavljam da tu između ove dve krajnosti stanuje taj , kako da kažem , pravi duhovni život u kome je biološki svojom sociološkom osrednošću ne ugrožen , a duhovni nesputavan moćima i logikom novca.....
....ko zna !?...možda sam i na tragu tom duhovnom životu , tek , siguran sam u jedno , svet u kome sam tone u ništavilo ...a to me plaši !
Slazem se dragi Loncar.Ima dana kada sam prilicno dobro.A ima i dana kad bi platila nekom da me ucmeka,kao sto je danas........Smjenuju se tako dani i prolaze nepovratno:besna:

Pitanje koje je postavljeno,"Sta znaci ziveti" ja bih rekao ukratko sledece.:Ziveti,znaci neprekidnu radost,sto imamo
pre svega tu privilegiju,da smo dosli na ovaj svet,da bi ziveli.Da bi covek uvek bio srecan,mora pre svega,imati
sposobnost,da gledajuci oko sebe,zivot upija punim plucima.

Ono sto covek uvek treba da radi,to je da stalno posmatra prostor oko sebe.Treba se diviti prirodi,toj nasoj sveopstoj
majci,koja nam je podarila,sve ono lepo,sto se opko nas svakodnevno nalazi.Lepota je svuda oko nas.Samo lepotu
treba prepoznati,i prolazeci kroz neki park,i iduci lepom ulicom.....u fasadama lepih kuca,u lepoti ptice,koja je
sletela na drvo ispred nas.

Nije lepota ni u novcu,ni u velikim stvarima.Lepota je jedan ogroman mozaik,svega i svacega,sto se oko nas neprestano nalazi.i naravno,najveca lepota je........kada se nadje ljubav,koja nam najvise cini,da je zivot tako lep
i ima carobnu moc....

Када имамо лоша осећања онда умиремо а кад имамо лепа осећања онда живимо. Ми мало живимо па мало умиремо и тако до смрти тела у коме живимо овде на Земљи. Да би воћка донела род, око ње се баци ђубре, па се окопа да се уништи коров да је не угуши, Па се разреди да јој род не поломи гране а и резидба је обавезна да водопије не попију воду која је намењена за род. ево код нас у Србији, има свакаквих људи, то је ђубре које је неопходно да би се обезбедиле храњиве материје. Разна искушења су резањеи плевљење, А стражећи над својим мислима и осећањима мо окопавамо биљку нашег живота. Вера је вода којом заливамо ту исту биљку. Питате се шта би био РОД? Род су карактерне особине, кроз њих ми градимо своју личност или је разграђујемо. Само за човека који је изградио своју личност се може рећи да је живео и донео род. Србија је предивно место за дрво нашег живота, има и ђубрива и искушења; само још мало окопавања и заливања и род је ту.
Можете замислити шта чине свом дрвету живота они који је напуштају:)

...Grome , taj primer je kultivacija , i kao svaka tehnološka stvar ima postupke....to je proizvod.....takva jabuka je proizvod, koji je ograničen tehnološkim postupkom...čovek koji se tehnološkim postupcima ograničava , kao ta jabuka , i on je proizvod...društveni proizvod...tako proizveden čovek , ništa drugo nije do argator - biološki isprogramirana radna mašina....svet je prepun takvih proizvoda....
... proizvod u čovečijoj koži , otuđen je od svoje ljudske prirode....o tome imaš dosta tekstova i u knjigama od postanka , a i u naučnim radovima.....čuvaj se toga rođače....

...a sad o biljkama....njima ne treba đubrivo , naročito ne čovekovo đubrivo....gde god e čovek pojavio , nestao je prirodan biljni i životinjski svet ,a zamenile se ga vrste koje su proizvod...te vrste zaista žive na đubretu...novi thnološki postupci vrše u tim proizvodima , koje su izgubile svoju prirodnost , genetske modifikacije.....već imamo jabuke , kao i vinovu lozu bez semenki.....i još mnogo toga.....ove primere , realne , možemo i metaforično da sagledavamo , a možemo i bukvalno....današnji kultivisani čovek , uskoro , biće masovno modifikovan....i kao biljke i životinje - i on će živeti na đubrivu i od đubriva ( i ovo može se bukvalno sagledavati ,a može i metaforično )....

,,,svak ko traži spasenje , a beži od genetske modifikacije , moraće da odbaci doktrinare milozvučne o rajskom zemaljskom životu , da se očoveči i utekne od ovih kultivatora u majčicu prirodu....i to tamo gde ljudska kultivatorska noga nije kročila....

...pa naravno , saznanje je igra , radost , zabava...neznanje , glupost je smrtno ozbiljna...zato čovek u mraku miruje , ne kreće se iz straha - kao da nije živ ; za razliku od njega , čovek na svetlosti , jarkoj svetlosti sav je u akciji , radosti i veselju...znanje i saznanje su takvi - živa radost...zato se i kaže , raduj se svete donosim vam istinu ...nauči Grome da čitaš evanđelizam...danas je XXI vek...imaš na raspolaganju preko desetak evanđelija...izguglaj pročitaj - raduj se objavi saznanja !

Back