Šta znači poštovati nekog?

Poštovanje je kada svojim postupcima pokazujete svoje mišljenje o toj osobi. Od osoba koje poštujem prihvatam i savete, čak i ako ne mislimo isto.I poštovanje treba da se zasluži. Ne mogu da poštujem osobe koje nemaju stav, koje su nemoralne, nepoštene, ljigave i bahate, ne umeju da komuniciraju. Osobe koje zaslužuju moje poštovanje su najčešće moji prijatelji, koje cenim su oni koji su sve suprotno od navedenog.

Poštujem Novaka, Kustirucu, Bodirogu, rektora Đokića, Milorada Čavića, Vanju Milinkovića, etc etc...
I svoja dva prijatelja...
Zašto (?): zbog svojih dela, životnih stavova, principa, doslednosti.
A poštovanje je sve ono što svako od nas podrazumeva pod tim.
Jako dobra tema.

Negde mi poštovanje dođe personalna kategorija - tipa mogu da poštujem neke ljude zbog toga ko su kao osobe i zbog nekog našeg odnosa. Tipa poštujem svoje bliske prijatelje jer su autentični (iako imamo dosta različitih/suprotstavnjenih pogleda na stvari).

Negde mi poštovanje dođe personalna kategorija - tipa mogu da poštujem neke ljude zbog toga ko su kao osobe i zbog nekog našeg odnosa. Tipa poštujem svoje bliske prijatelje jer su autentični (iako imamo dosta različitih/suprotstavnjenih pogleda na stvari).
Ne možemo dati matematički tačnu definiciju poštovanja.
A i Aristotel je rekao: Pokvareni ljudi poštuju iz straha; dobri ljudi, iz ljubavi.

mozes recimo ispostovati provalnika bukovom mocugom po ledjima
ili ispostujes 2-3 piva tako sto ih popijes
ili ispostujes tazbinu pa sednes da jedes
ili ispostujes kubikazu automobila
ili neku zenu
ili udoban krevet
ili sladoled
itahodalje

Nravno, međutim treba određene ljude poštovati i dok ne steknu zaslugu. Starije osobe, invalide, samohrane roditelje, prosvjetne radnike, ljekare i dr.
Roditelji se podrazumijevaju, bake, deke i članovi familije. Komšije.
Mene jedan lekar hteo da me nabije na kolac jer sam, jelte, došao kod njega sa slomljenom šakom pred kraj njegove smene.

Čim ti je neko blizak, pustio si ga blizu sebe, to je već poštovanje. Nemamo i ne dozvoljavamo pristup ljudima koje ne poštujemo.

Naravno.kako ce neko da traži poštovanje deteta a nikad nije bio tu kada mu treba.
Zašto bi ja poštovao oca ako me recimo vredjao mangupirao se i znao da postojim samo ako mu nesto trebam.ok otac mi ali pravo poštovanje se zaslužuje.
Da, ja kao roditelj treba da zaslužim poštovanje svoje dece. Ono se ne podrazumeva.

Back