Sta znaci ova poruka

Baby Yoda

Contributor
Poruka
21.753
Nakon mog neuspelog pokusaja dobijam ovu poruku:

IMG_20220220_153150521.jpg

Znaci, sada moram da instaliram os? Nema nazad neki fix mozda? Ja nisam nista petljao sa c particijom.

mislim da ti je odkazao hard disc,meni je to izbacivalo kad je crko...prvo plavi ekran pa to i kad pokušam da ga restartujem on kao počne da pokreće windows pa me izbaci na taj boot i tako u krug

disk na koji je natrcao BIOS bootloader nema bootabilni deo.
ili na primarnom hard disku nemas bootabilnu particiju ili usb sa kojeg pokusavas da bootujes nije bootabilan ili cd sa kojeg pokusavas da bootujes nije bootabilan
treba da vidis u BIOS setup-u odakle bios pokusava sve da bootuje.

Poslednja izmena:
Namestio sam u biosu da mi startuje ne samo legacy nego i uefi ili sta vec. Nemam pojma sta cackam ali mi omogucava da se ubacim u ubuntu. Tu mogu da udjem ali windowsa definitivno nema uopste.
uefi setting bi trebalo da ti dozvoli da bootujes sa USB
moras da postavis redosled bootovanja

moras USB da postavis u listu boot diskova

stavi prvo harddisk
pa usb
pa cd (ako ces da instaliras nesto sa CD)
i obrisi sve ostalo sa liste

ako hdd nije bootabilan pokusace USB
ako USB nije bootabilan pokusace CD
ako nista nije bootabilno dobices malo drugaciju poruku o gresci nece da bude floppy

nisam siguran da ce legacy da ti da da boot sa USB ako hoce - OK je i to

trazi 'boot sequence' u biosu

Poslednja izmena:
Znaci ovako. Upao sam u UBUNTU try verziju i kada pogledam particije imam ovako:

Screenshot from 2022-02-20 15-10-31.png

Ne kapiram sta je sad ovo?? Kada idem na svojstvo ove velike particije priakze mi:

Screenshot from 2022-02-20 15-11-40.png

Screenshot from 2022-02-20 15-12-17.png

nije dovoljno da na USB samo prekopiras downlodovani image OSa koji hoces da instaliras
moras da napravis bootabilni USB
ima alata za to na windowsima i na linuxu i na osx-u

trazi na google 'make usb bootable' i kako iz nekog .iso da napravis USB koji je bootabilan
Znam to.

Ma ne zelim da mi brise particije, ahahaha. Sve dok ih imam, daj da probam da nesto uradim. Proverio sam i fajlovi su tu. Sve na C-u i dalje je tamo. Sad treba da skontam kako da dodjem do tamo.
disk ti je popunjen windows particijama
nemas slobodan (FREE) prostor da instaliras linux
treba ti ili dodatni disk ili da prekrojis postojeci
pokusaj da smanjis NTFS particiju da oslobodis nesto disk prostora
to je tezi metod ali verovatno ce da ti uspe
linux ako nadje fat i ntfs montirace ih kod sebe mozes da ih citas kasnije

potpuno te razumem - radio sam i na Classic i na OSX. Jes lep.
Ali sam se odvikao od te adikcije. Cekam nesto novo, sve ovo je postalo malo dosadno... a novog bas i nema. A i ovo sto jeste sve je zatvorenije i pomalo se pogorsava.
Meni se svidja ta stabilnost ,znaci to radi jednostavno …
I nije tezak na resursima ,kada dobije update to nema da nesto zeza kao na Linux ili Windows …evo na IOS nikakvih problema.

Back