Šta znači Mesija?

• Začetnik teme Začetnik teme hm337
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ne postoji raj gde ljudi posle smrti zive. Takav koncept neces baci u Bibliji.
Postoje drugi svetovi i planete sa ljudima koji su stvoreni pre nas.
Mozdabi posle nas.
A koncept je da ova tözemlja ponovo bude kao na pocetku.
Kao jedna od tih planeta
A to sa marsovcima je trenutni koncept koji holivud promovise a deluje na psihu.
Zašto apostol Pavle onda kaže da želi umrijeti kako bi bio sa Hristom ako ide na spavanjac?

Što se tiče više planeta smatram da se Pismo ne bavi pitanjem vanzemaljskog života.

Jes ima sat pavle pa zna da je proslo 5000 god od njegovog umreca.
To je jedan tren.
To bi moglo proći kao argument da Pavle izričito ne navodi da će biti sa Hristom ali da će istovremeno biti ODVOJEN od svojih hrišćana koje ostavlja iza sebe. Ako Pavle tu govori o boravku sa Hristom nakon sveopšteg vaskrsenja onda neće biti nikakve odvojenosti jer će tada svi vjerni hrišćani, pa i vjerni među Filipljanima, kojima apostol piše biti skupa sa Hristom. Dakle ne može se tu raditi o tom događaju.

Zašto apostol Pavle onda kaže da želi umrijeti kako bi bio sa Hristom ako ide na spavanjac?
To bi moglo proći kao argument da Pavle izričito ne navodi da će biti sa Hristom ali da će istovremeno biti ODVOJEN od svojih hrišćana koje ostavlja iza sebe. Ako Pavle tu govori o boravku sa Hristom nakon sveopšteg vaskrsenja onda neće biti nikakve odvojenosti jer će tada svi vjerni hrišćani, pa i vjerni među Filipljanima, kojima apostol piše biti skupa sa Hristom. Dakle ne može se tu raditi o tom događaju.
Pavle misli da je on poseban slučaj...da je možda Bogu važniji i od Isusa... :p

Pa taj raj očito više nije na zemlji.
pa očito da ga nije ni bilo jer je to bio vrt koji je adam obrađivao i opisano gde se nalazio . van tog vrta bila je pustinja i zato su jevreji bili skoncetrisani samo na pustinju. a onda im bog obećava zemlju meda i mleka i krvavim pohodima stižu al jbg opet pustara.
a po vašem verovanju on je sad nešto poput bermudskog trougla :D jer heruvim mlati mačem već 6000 godina

Postoji ali nije bio dostupan za ljude. Zar nisi pročitao da je Bog postavio plamenog heruvima?
Osija 4,6Izgibe moj narod, jer je bez znanja; kad si ti odbacio znanje, i ja ću tebe odbaciti da mi ne vršiš službe svešteničke; kad si zaboravio Boga svojega, i ja ću zaboraviti sinove tvoje

Vrt ili basta je bio Adamov i Evin stan na zemlji ne neki raj u koji odlaze neki posle smrti.
Talvo ucenhe ne postoji u bibliji.
To je bio samo mali cosak na zemlji.
Da kazemo, bila je to prva klasa vagona.

Ocigledno je Da bi se on povecavao kako bi se ljudi mnozili.
Ali prvo su trebali da prodju probu.
Ako ne prodju, ceka Ih druga klasa kroz koju ce moci ako zele, ponovo da dodju u prvu.
i Bozji cilj i koncept je doci pomovo u prvu koasu.
A to ce biti tek na kraju:

Isaija 65,17Jer, gle, ja ću stvoriti nova nebesa i novu zemlju, i što je prije bilo neće se pominjati niti će na um dolaziti.
2. Petrova 3,13Ali čekamo po obećanju njegovu novo nebo i novu zemlju, gdje pravda živi.
Otkrivenje 21,1I vidjeh nebo novo i zemlju novu; jer prvo nebo i prva zemlja prođoše, i mora više nema.

Mojsiju Jahve daje i uputstvo kako da napravi mešavinu ulja od antiseptičnih biljaka kojima će da pomaže bitne delove hrama i Arona i njegove sinove..nije poenta da su ti objekti i Aron i sinovi time postali sveti nego da su čisti dovoljno da ne zaraze Jahvea ako Jahve bude silazio u hram posvećen njemu

2. Mojsijeva 30,22Još reče Gospod Mojsiju govoreći:
2. Mojsijeva 30,23Uzmi mirisa najboljih: smirne najčistije pet stotina sikala i cimeta mirisavoga pola toliko, dvjesta pedeset, i iđirota takođe dvjesta pedeset,
2. Mojsijeva 30,24I kasije pet stotina mjerom svetom, i ulja maslinova jedan in.
2. Mojsijeva 30,25I od toga načini ulje za sveto pomazanje, ulje najbolje vještinom apotekarskom; to da bude ulje svetoga pomazanja.
2. Mojsijeva 30,26I njim pomaži šator od sastanka i kovčeg od svjedočanstva,
2. Mojsijeva 30,27I sto i sve sprave njegove, i svijetnjak i sprave njegove, i oltar kadioni,
2. Mojsijeva 30,28I oltar na kojem se prinosi žrtva paljenica, i sve sprave njegove, i umivaonicu i podnožje njezino.
2. Mojsijeva 30,29Tako ćeš ih osvetiti, te će biti svetinja nad svetinjom, i što ih se god dotakne biće sveto.
2. Mojsijeva 30,30Pomaži i Arona i sinove njegove, i osvetićeš ih da mi budu sveštenici.

Jahve ne želi da se zarazi...otud pomazanje...
Ali taj Jahve je licno dosao medju nas i ziveo tu 3, 5 god i dozvolio da ga razapnu.
Ocigledno da ta ulja nisu zato da zastite Jahvea da se ne zarazi.
Ili recimo Hristos dodiruje gubavce i ostale bolesti i leci ih a ne zarazi se.

Sta bi onda moglo da bude?

pa očito da ga nije ni bilo jer je to bio vrt koji je adam obrađivao i opisano gde se nalazio . van tog vrta bila je pustinja i zato su jevreji bili skoncetrisani samo na pustinju. a onda im bog obećava zemlju meda i mleka i krvavim pohodima stižu al jbg opet pustara.
a po vašem verovanju on je sad nešto poput bermudskog trougla :D jer heruvim mlati mačem već 6000 godina
Pa to da li ce u Izrailu biti pustara ili vegetacija, zavisilo jr od vernosti ili ne vernosti naroda.
Ja tebi ovo ti meni ono.

Ali taj Jahve je licno dosao medju nas i ziveo tu 3, 5 god i dozvolio da ga razapnu.
Ocigledno da ta ulja nisu zato da zastite Jahvea da se ne zarazi.
Ili recimo Hristos dodiruje gubavce i ostale bolesti i leci ih a ne zarazi se.

Sta bi onda moglo da bude?
Jahve je vanzemaljac i nema nikakve veze sa Isusom osim što se Isus rodio u narodu koji je obožavao Jahvea. Isus je došao iz viših sfera da bude učitelj kako živeti a ne da ga poistovećuju sa Jahveom i obožavaju.

Jahve je vanzemaljac i nema nikakve veze sa Isusom osim što se Isus rodio u narodu koji je obožavao Jahvea. Isus je došao iz viših sfera da bude učitelj kako živeti a ne da ga poistovećuju sa Jahveom i obožavaju.
To je sada izmisljanje.
Cesto si dolazio do spoznaje istine kretao na dobrom putu ali si tu istinu odbacivao.
Zato Bog onda pusta da ljudi veruju lazi kaze pismo.

Jahve kojeg citas u Starom zavetu koja vodi Izraila je licno Isus.

https://biblija.serbianforum.info/t23-isus-je-takodje-bog-jhvh-jave

A po tebi taj Jahve koji se moze zaraziti posalje svog ucenika koji se ne moze zaraziti a Jahve moze?
Primecujes li da tu nesto nije tacno i da moras da trazis drugi odgovor?

Osim toga vidimo da Isus dopusta da ga obozavaju jer je on Bog.
Cak trazi da u njega verujemo kao i u Oca i izjednacava sebe sa Ocem.

Ali i Bozanska licnost Otac je takodje Jahve.

"Elohim.
Ko je stvorio nebo i zemlju u početku? Elohim (1. Mojsijeva 1:1). Elohim na jevrejskom znači "bogovi". Ali ne samo to.

Na jevrejskom jeziku postoje tri vrste imenica: jednina, dualna imenica (dve komponente) i množina (više od dve komponente). A sad da uzmemo jevrejsku reč "Bog" (El) kao primer.

"Bog" se na jevrejskom kaže "EL"
Dualna imenica od reči "Bog" (EL) je "ELOHA". "Eloha" znači da ima DVA ELA (dva boga)
Međutim, MNOŽINA od imenice "Bog" (EL) je "ELOHIM". "Elohim" znači da ima VIŠE OD DVA ELA. Ne jedan El. Ne dva Ela. Već tri Ela (ili više).

To je sada izmisljanje.
Cesto si dolazio do spoznaje istine kretao na dobrom putu ali si tu istinu odbacivao.
Zato Bog onda pusta da ljudi veruju lazi kaze pismo.

Jahve kojeg citas u Starom zavetu koja vodi Izraila je licno Isus.

https://biblija.serbianforum.info/t23-isus-je-takodje-bog-jhvh-jave

A po tebi taj Jahve koji se moze zaraziti posalje svog ucenika koji se ne moze zaraziti a Jahve moze?
Primecujes li da tu nesto nije tacno i da moras da trazis drugi odgovor?

Osim toga vidimo da Isus dopusta da ga obozavaju jer je on Bog.
Cak trazi da u njega verujemo kao i u Oca i izjednacava sebe sa Ocem.

Ali i Bozanska licnost Otac je takodje Jahve.
Jahve nije Otac o kome priča Isus.

Isus je došao da nauči ljude kako da žive.
ne znam otkud vam svima hrabrost da sebe nazivate hrišćanima ako ne živite kako je Isus živeo...
to je kao da kažeš da veruješ u diplomu iz oblasti kvantne fizike i misliš da je to isto kao da znaš sve što je potrebno za tu diplomu i zarađuješ za život koristeći ta znanja...svi ste vi deklarativni hrišćani.ma kojoj denominaciji pripadali..tek poneki svetac možda ima prava da se nazove hrišćaninom...taj svetac ide u raj o kome Isus priča...ostali ne...makar ceo život činili čuda u Isusovo ime...

Jahve nije Otac o kome priča Isus.

Isus je došao da nauči ljude kako da žive.
ne znam otkud vam svima hrabrost da sebe nazivate hrišćanima ako ne živite kako je Isus živeo...
to je kao da kažeš da veruješ u diplomu iz oblasti kvantne fizike i misliš da je to isto kao da znaš sve što je potrebno za tu diplomu i zarađuješ za život koristeći ta znanja...svi ste vi deklarativni hrišćani.ma kojoj denominaciji pripadali..tek poneki svetac možda ima prava da se nazove hrišćaninom...taj svetac ide u raj o kome Isus priča...ostali ne...makar ceo život činili čuda u Isusovo ime...
Ponovo tvoja svojevolja i izmisljanja.
Puno si zastranio.
A zasto mislis da neko ne zivi kako je Isus ucio?
Zato sto se usudjuje da ti ne aminuje sto kazes?
Pred Hristov dolazak svako mora da donese konacnu odluku i stav, a vidim ti napredujes u tome.

Ponovo tvoja svojevolja i izmisljanja.
Puno si zastranio.
A zasto mislis da neko ne zivi kako je Isus ucio?
Zato sto se usudjuje da ti ne aminuje sto kazes?
Pred Hristov dolazak svako mora da donese konacnu odluku i stav, a vidim ti napredujes u tome.
bejah ružan i invalid jesi li me utešio ili si okrenuo glavu i ubrzao korak da me ne gledaš?
bejah debeo jesi li mi pomogao da smršam ili si me pogledao sa prezirom?
prosih jer sam bio gladan jesi li mi kupio ručak svaki dan ili si mi samo dobacio 2 evra par puta?
vikah na tebe jesi li me tolerisao i saslušao i razumeo?
bejah u zatvoru..jesi li me obišao?
plakah jesi li me razveselio?
bejah bogatiji, pametniji i uspešniji od tebe ..jesi li me prihvatio u društvo bez zavisti i pokušaja da me spustiš?
sukobih se sa tobom na forumu jesi li se potrudio da razumeš moj pogled?
bejah tvoja žena...da li si bio dovoljno uzdržan da me ne prevariš u mislima?
....
jesi li podao sve što imaš siromasima?
voliš li me jednako kao sebe i kao svoju decu?
možeš li da kažeš da voliš Boga svim srcem svojim, svom dušom svojom i svim umom svojim?

Isus je vrlo radikalan u onome što očekuje od svojih sledbenika...hrišćani su mlaki, njjihova ljubav nije delatna...

bejah ružan i invalid jesi li me utešio ili si okrenuo glavu i ubrzao korak da me ne gledaš?
bejah debeo jesi li mi pomogao da smršam ili si me pogledao sa prezirom?
prosih jer sam bio gladan jesi li mi kupio ručak svaki dan ili si mi samo dobacio 2 evra par puta?
vikah na tebe jesi li me tolerisao i saslušao i razumeo?
bejah u zatvoru..jesi li me obišao?
plakah jesi li me razveselio?
bejah bogatiji, pametniji i uspešniji od tebe ..jesi li me prihvatio u društvo bez zavisti i pokušaja da me spustiš?
sukobih se sa tobom na forumu jesi li se potrudio da razumeš moj pogled?
bejah tvoja žena...da li si bio dovoljno uzdržan da me ne prevariš u mislima?
....
jesi li podao sve što imaš siromasima?
voliš li me jednako kao sebe i kao svoju decu?
možeš li da kažeš da voliš Boga svim srcem svojim, svom dušom svojom i svim umom svojim?

Isus je vrlo radikalan u onome što očekuje od svojih sledbenika...hrišćani su mlaki, njjihova ljubav nije delatna...
A odkud ti znas da neko ne radi tako?
To je nemoguce biti takav.
Isus govori o novo rodjenju a to je promena zivota kroz DS.
A to dozivi vecina onih koji nisu pristupili veri zbog nacije vec zbog natprirodnig duhovnog iskustva.
I tada takav moze tako da zivi i on zivi.
Svako je zaduzen u svom okruzenju koliko do njega stoji.
Ne tamo za nekog u Indiji recimo ili drugom gradu.

A odkud ti znas da neko ne radi tako?
To je nemoguce biti takav.
Isus govori o novo rodjenju a to je promena zivota kroz DS.
A to dozivi vecina onih koji nisu pristupili veri zbog nacije vec zbog natprirodnig duhovnog iskustva.
I tada takav moze tako da zivi i on zivi.
Svako je zaduzen u svom okruzenju koliko do njega stoji.
Ne tamo za nekog u Indiji recimo ili drugom gradu.
Isus je pokazao da je moguće živeti tako i rekao da upravo to očekuje od onih koji ga slede...
samo će kad mu dođu reći svima koji se kunu u njega "idite od mene jer vas nikad nisam ni poznavao"

Mojsiju Jahve daje i uputstvo kako da napravi mešavinu ulja od antiseptičnih biljaka kojima će da pomaže bitne delove hrama i Arona i njegove sinove..nije poenta da su ti objekti i Aron i sinovi time postali sveti nego da su čisti dovoljno da ne zaraze Jahvea ako Jahve bude silazio u hram posvećen njemu

2. Mojsijeva 30,22Još reče Gospod Mojsiju govoreći:
2. Mojsijeva 30,23Uzmi mirisa najboljih: smirne najčistije pet stotina sikala i cimeta mirisavoga pola toliko, dvjesta pedeset, i iđirota takođe dvjesta pedeset,
2. Mojsijeva 30,24I kasije pet stotina mjerom svetom, i ulja maslinova jedan in.
2. Mojsijeva 30,25I od toga načini ulje za sveto pomazanje, ulje najbolje vještinom apotekarskom; to da bude ulje svetoga pomazanja.
2. Mojsijeva 30,26I njim pomaži šator od sastanka i kovčeg od svjedočanstva,
2. Mojsijeva 30,27I sto i sve sprave njegove, i svijetnjak i sprave njegove, i oltar kadioni,
2. Mojsijeva 30,28I oltar na kojem se prinosi žrtva paljenica, i sve sprave njegove, i umivaonicu i podnožje njezino.
2. Mojsijeva 30,29Tako ćeš ih osvetiti, te će biti svetinja nad svetinjom, i što ih se god dotakne biće sveto.
2. Mojsijeva 30,30Pomaži i Arona i sinove njegove, i osvetićeš ih da mi budu sveštenici.

Jahve ne želi da se zarazi...otud pomazanje...
Суштина је у лепри којом су били заражени зато су били строги ритуали чишћња:

Египћанин који је познат по томе што је писао о Јеврејима и њиховим болестима, укључујући лепру, је Манутох (Manetho). Он је био древни египатски свештеник и историчар, који је живео у 3. веку пре нове ере, а најпознатији је по свом делу „Историја Египта“ (Aegyptiaca).

Опис Јевреја: Манутох у свом делу описује долазак Јевреја у Египат, наводећи да су били подвргнути одређеним патњама и болестима. Помиње како су били болесни и сматрани „нечистим“ од стране Египћана.
У неким фрагментима, он се осврће на оне који су патили од „лепре“ (или сличних болести) и каже да су били протерани из египатског друштва. Ово може бити један од раних примера расправе о изолацији оболелих у древним културама.
Важно је напоменути да се Манутохово дело делимично сачувало у цитатима других историčара, као што су Јосиф Флавије, па су наши извори о њему индиректни.
Манутох је био важан у стварању историјске свести о Египту и Јеврејима, а његова сведочанства пружају вредне информације о том времену. Међутим, његови извори треба узети с опрезом, јер су могли бити под утицајем египатске пропаганде или предрасуда према Јеврејима.
Манутох описује Мојсија као важну фигуру у египатској историји, који је био египатски свештеник или наследник краљевске линије, а затим је постао вођа Јевреја.
Према Манутоху, Мојсије је избегао смрт у младости и прошао образовање у египатским дворовима.
Манутох наводи да су Јевреји били прогнани из Египта због побуне или немира у друштву.
Он помиње да су Јевреји били оптужени за различите преступе и да је Мојсије, као вођа, играо централну улогу у њиховом бегству из Египта.

Лепра и „нечисто“ стање

У неким фрагментима, Манутох говори о болестима, укључујући лепру, и како су Јевреји сматрани „нечистим“.
Према његовим записима, ови „нечисти“ људи су били изоловани и протерани, што можда указује на практике које су се тицале јавно здравље и хигијенске норме у Египту
Манутохови извори о Јеврејима и Мојсију су контроверзни и често су подложни интерпретацијама.
Иако даје важан увид у перцепцију Египћана према Јеврејима, његови записи могу бити обојени египатском политичком пропагандом.
Манутохова сведочанства су значајна за разумевање односа између Јевреја и Египћана, као и за историјски контекст Мојсијеве улоге у изласку из Египта. Међутим, важна је опрезност у тумачењу ових извора, јер они представљају само један аспект сложене историје. Његови записи пружају драгоцену перспективу на древне догађаје, али се морају разматрати у контексту других историјских и археолошких доказа.

Излазак 4:6-7: „Господ рече Мојсију: 'Стави руку своју у груди своје.' И он стави руку своју у груди своје, и изађе, и гле, рука му беше бела као снег од лепре. И поново му рече: 'Стави руку своју у груди своје.' И он поново стави руку своју у груди своје, и извадио је руку своју из груди, и гле, она се повратила као кожа остале."

י ה' וְאָמַר אֲדֹנָי הָאֵל תָּשׁוּב נָא אֲשֶׁר דִּבַּרְתָּ
וַיְהִי בַּעֲשׂוֹת מֹשֶׁה כָּל הַדְּבָרִים הָאֵלֶּה
וַיָּשָׁב אֶל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל
וַיַּצְוֵם
וַיַּסְמֵךְ אֶת בְּנֵי יִשְׂרָאֵל
וַיָּשָׁב אֶל אֲדֹנָי וְשָׁבוּ נָא
וַיָּשֵׁם אֶת הַמַּסְוֶה עַל פָּנָיו
וּכְשָׁבָא יָחִיר יַשִּׁיב אֶל הַמַּסְוֶה וְעָשָׂה אֶת כָּל אֲשֶׁר דִּבַּר אֱלֹהִים
שָׁאַל מֹשֶׁה
אֲשֶׁר יְדַבֵּר אִישׁ אֶל רֵעֵהוּ וּכְבֵן אֶל בֵּיתוֹ
וְהוֹתִיר אֲבָנָיו
וַיָּשָׁב בָּאֵת אֶל אֲדֹנָי וְהָיָה

Превод:
33 „А када је завршио да говори с њима, стави завесу на лице своје.
34 „А када је Мојсије улазио пред Господа да говори с Њим, скидао је завесу, док не изађе; а када је изашао, говорио је синовима Израиљевим оно што му беше заповеђено.
35 „А синови Израиљеви гледали су на лице Мојсијево, да је лице његово светло; а Мојсијева завеса се враћала на лице његово, до када није улазио да говори с Господом.“

Овде је "мַסְוֶה" (masveh) преведено као "завеса", што одговара функцији коју је имала у описаним ситуацијама.

ako je verovati Isusu

3:13 I niko se ne pope na nebo osim koji siđe s neba, Sin čovečiji koji je na nebu.
On, autor jevandjelja raskrinkava, imas u u lažnom otkrivenju 4,1 o vlastitom PENJANJU na nebo, i/ili UZILAŽENJU dva svedoka [OTK. 11,12] na osnovu GLASA NEIDENTIFIKOVANOG.
kako se popeše enoh i Ilija?
ni oni se nisu penjali sami, svojim nogama, vec:
  • Enoh kad je bio UZET sa zemlje, lepo kaže u svojoj proročkoj knjizi da je bio vraćen na zemlju da bi predao, tj. napisao sve, pa je opet bio UZET, i Enoha su držali hrišćani 1. veka, što i Novi Zavet svedoči (Poslanica sv. ap. Jude Jakovljevog 1,14).
  • Ilija, takodje, ne samo da se nije sam peo ili uzilazio na nebo kad ga Gospod htede UZETI, već je u vihoru uzet na nebo, po rastavljanju ognjenim kolima i ognjenim konjima od Jelisija, koji ne govoraše šta bi sa Ilijom u vihoru, nego vikaše: Oče moj, Oče moj! kola Izrailjeva i konjici njegovi! I ne vide ga više (2. knjiga o carevima 2)
sve sam ja to lepo objasnio u mom poglavlju
  1. Leteća knjiga
takodje imas i kod jezekilja da ga uhvati bese za kosu, pa da ga podigne, znaci ne penje se niko osim tog jednog SINA COVECIJEG, kako ti i pise u jevendjelju, pa veruj onda tako ako ti lepo objasnih sad, a na linku imas opsirnije
pa gde su se popeli onda
nisy, nego su uzeti, ali ne saradjujes, pa necu ni ja da ti kazem onda

Poslednja izmena:
Лепра и „нечисто“ стање

У неким фрагментима, Манутох говори о болестима, укључујући лепру, и како су Јевреји сматрани „нечистим“.
Према његовим записима, ови „нечисти“ људи су били изоловани и протерани,
Kad već pominjete od čega se postaje nečist onda idite do kraja jer je čovek nečist od mnogo što šta. Pomazanje je ritualno čišćenje ne zbog lepre ovoga ili onoga nego zbog poruke za one koji tek dolaze da ukapiraju o čemu se radi. Kada čitamo listu nečistoća nailazi se recimo da je čovek nečist kada spava sa ženom i nakon toga tri dana ne sme izlaziti pred Boga i ne samo to jer nečist si i ako nekim slučajem samo izađe seme a to može da bude i u snu. Tada staneš i pitaš se šta ovaj Bog hoće od nas ? Onda shvatiš da time hoće nešta da kaže a ne da postavlja nemoguće uslove. U suštini dolazi se do toga da shvatiš koliko je teško biti čist a u današnjim uslovima i nemoguće. Ostaje samo podpuna transformacija generacija koje dolaze koje će primenjivati po ovoj naznaci bezgrešno začeće ili transformacija društva na kubni. Nama ne preostaje ništa drugo nego da pronalazimo ispravne smernice i da ne pokušavamo sad biti ispred vremena je je to plivanje uz bujicu kaja nosi i brzo se zamoriš. Zato plivaš niz bujicu i malko u stranu prema obali.

Back