Šta znači GTO na nekim automobilima?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
91.444
Praktično je nemoguće govoriti o američkom pokretu budženih automobila iz 1960-ih i 1970-ih, a da ne govorimo o Pontiaku i njegovoj proslavljenoj GTO izvedbi.

Izuzetno prenaglašeno budženje Pontiaka koji su prvi nosili GTO oznaku mnogi smatraju automobilom koji je pokrenuo svo ludilo "muscle cars". Kao takvi, redovno se svrstavaju među najmoćnija i najcenjenija vozila koja su nastala iz tog doba, a bili su prilično ugodni i za oči.

1734213593767.png

GT obično označava Grand Touring ili Grand Turismo. Što se tiče "O", kao i Turismo, ono je italijanskog porekla, što znači Omolgato.

Ako se pitate zašto jedan od najomiljenijih američkih automobila nosi ime koje potiče iz italijanskog jezika, to je zato što je Pontiacov GTO možda uzeo inspiraciju iz legendarnog italijanskog trkačkog automobila.

Ako ste upoznati sa italijanskom trkačkom autima iz 1960-ih, verovatno nije bilo teško pretpostaviti da je vozilo od kojeg je Pontiac pozajmio GTO oznaku bio Ferarijev 250 GTO.

Enco Ferari je naveliko zaslužan za dočaravanje imena GTO ranih 60-ih, kada su on i njegov dizajnerski tim pokušali da ga primene na liniju vozila spremnih za ulicu koja su takođe bila odobrena za upotrebu u određenim trkačkim događajima, otuda je uključeno i reč "omolgato", što se prevodi kao "odobreno".

1734213789280.png

Tako je i zbog svega toga od svih brojnih ugašenih firmi Amerikanci najviše žale upravo za Pontijakom.
Imaju cak i izreku: " Poor old nigger think it's a Cadillac".:D
Vecina je bila prilicno loseg kvaliteta, vozio nekoliko dok sam radio u Americi i Kanadi. Oldsmobile je bio daleko kvalitetnije uradjen , ali ga je pratila reputacija auta za penzionere. Mozda su zbog toga i duze trajali, jer se penzioneri ne izivljavaju nad automobilima. Imao sam auto dealera koji mi je bio klijent i covek mi pokazao jedan od tih Pontiaca koji je klinac bukvalno urnisao i to pod garancijom. Kada su otvorili menjac, iz njega samo poispadali delovi

Imaju cak i izreku: " Poor old nigger think it's a Cadillac".:D
Vecina je bila prilicno loseg kvaliteta, vozio nekoliko dok sam radio u Americi i Kanadi. Oldsmobile je bio daleko kvalitetnije uradjen , ali ga je pratila reputacija auta za penzionere. Mozda su zbog toga i duze trajali, jer se penzioneri ne izivljavaju nad automobilima. Imao sam auto dealera koji mi je bio klijent i covek mi pokazao jedan od tih Pontiaca koji je klinac bukvalno urnisao i to pod garancijom. Kada su otvorili menjac, iz njega samo poispadali delovi
To je kao i ovde s Alfom. Alfe su većinu delova delile s Fiatom, ali su Fiati trajali duže jer su njihovi vozači u proseku umereniji.

GT obično označava Grand Touring ili Grand Turismo. Što se tiče "O", kao i Turismo, ono je italijanskog porekla, što znači Omolgato.

Ako se pitate zašto jedan od najomiljenijih američkih automobila nosi ime koje potiče iz italijanskog jezika, to je zato što je Pontiacov GTO možda uzeo inspiraciju iz legendarnog italijanskog trkačkog automobila.
i kad u nekom klipu sa tim autima narator reče đi - ti - o
znaš da misli na nešto posebno, moćno, nešto što odvaja taj model od ostalih :worth:

Back