Šta znači biti dobar roditelj

Markoni11

Poznat
Poruka
8.441
Da li ste se ikada zapitali šta znači biti dobar roditelj?

RODITELJI-NASLOVNA.jpg

Biti dobar roditelj znači da svoje dete tretiraš kao osobu za sebe sa svojim željama,i svojim osećanjima,koja nije dužna da ispunjava tvoje želje i ambicije.I zači da sa svojim detetom imaš odnos baziran na uzajamnom poverenju a ne na strahopoštovanju prema tebi.Roditelj kome dete ne sme da poveri svoj problem i potraži pomoć ili savet jer se plaši da će biti kažnjeno zbog toga što ima problem ili uopšte pokrteće neku temu koja se roditelju ne sviđa nije dobar roditelj.

To je pitanje za "zilion dolara"!
Teško. Obično gledajući da ne ponove greške svojih roditelja, u hodu naprave sijaset drugih. Svako vreme nosi svoje breme!Pa...polako i u skladu sa tim!
Deci su najpotrebniji ljubav, podrška, zaštita i saznanje da ih uvek čeka topli dom, ...ako tamo negde "zaledi"!

Ja sam se prema svom detetu od početka ophodila kao prema sebi ravnom. Stvorili smo drugarski odnos. To je i mač sa dve oštrice, jer jeste da moje dete u meni ima svu podršku i razumevanje za sve što prolazi i kroz šta sve još mora proći do stepena odrasle, zrele osobe, ali... Ali nemam baš visoki stepen autoriteta u njegovim očima. Ja sam za njega drugar i to je tako.
Kako god, ne kajem se. Uvek ćemo biti tim...

Roditeljstvo je prirodna uloga koju sam biras u nekom trenutku zivota. Priroda te nagradjuje zbog te uloge koju ispunjavas, pa je zadovoljstvo obostrano. Biti dobar roditelj u socijalnim okolnostima za razliku od prirodnih nije mnogo drugacije, pa je osnova dobrog roditeljstva biti covek. Covek mozes biti dobar ili los, po standardima ljudskosti i socijalnog okruzenja. Znaci, los je roditelj onaj koji odbija roditeljstvo i na koga roditeljstvo ne utice da promeni navike, vec ih maskira. Dobar roditelj prihvata roditeljstvo i svestan je da kakav god bio njegov uticaj se prenosi na dete. Zadovoljan roditelj je dobar roditelj jer prenosi svoj osecaj na svoje dete.

da.oseti LJUBAV, RAZUMEVANJE postovanje (nekih zelja ne svih) ... i prica prica prica prica svaki dan pricati sa malim covekom....da.ne bude da je Mica rekla da "decu ne donose rode vwc ih radjaju majke"...
🐞 🐞 cu sve ispricati sto znam na nacin koji je primeren njihovom uzrastu...

Back